Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Eniten tässä Lapin mökkien rakentamisen innossa ihmetyttää se, että onko näillä ollenkaan otettu huomioon riskienhallinta/portfolionäkökulmaa? Joo, miljoonamökin tuotot voivat olla kovat, mutta niin on myös riskit. Kulut ovat kovat, eikä niitä pääse pakoon jos tulee joku uusi korona tai matkailu kylmässä erämaassa ei vaan enää muuten vaan kiinnosta ihmisiä.

Tiedän kyllä että Kaulasella on pätäkkää, mutta haiskahtaa vähän että laitetaan all-in lomakiinteistöihin. Toki Kaulanen on luonteeltaan enemmän yrittäjä kuin sijoittaja, joten riskinotto on luontevaa.

Kyllä 30 miljoonan portfolioon mahtuu yksi tai kaksi Levin mökkiä, mutta mukana tulisi kyllä olla myös reilusti likvidiä varallisuutta osakemarkkinalla, velkakirjoissa, käteisenä, kasvukeskusten asunnoissa, private equityssa, yms.

1 tykkäys

Kasvaa se toki, markkinointi on onnistunut. Mutta kuinka pitkälle se vie. Ruka, Levi, Pyhä ja moni muu unohtamatta Joulupukin pajaa on menestynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. 30 vuotta sitten suomalainen lähti Alpeille, nyt pohjoiseen. Onko syynä ilmastonmuutos, rahojen riittämättömyys vai mikä, en tiedä. Moni tulee tänne varman lumen perässä, kuinka kauan se on täälläkään sitä enää on, varmaan yksi olennainen kysymys. Viimeisten parin vuoden aikana on kuitenkin vaaran merkit jo tulleet esille. Venäläisten poistuminen on jättänyt ison aukon. Kiinalaisia taitaa olla jo vähemmän. Ihan omasta kokemuksesta voin sanoa, ettei luksusrakentaminen ole samalla tasolla kuin pari vuotta sitten. Pudotus on melkoinen ja alan yritykset pohjoisessa kärsivät.

2 tykkäystä

Kyllä näihin asioihin kannattaa mielestäni tutustua tilastokeskuksen, eikä maikkarin uutisten kautta :smiley:

Ja joo, Lapin matkailu kasvaa kyllä edelleen vuosi vuodelta, mutta bisnesideana se on jo varsin ruuhkainen ja tunkkainen. 10 vuotta sitten tilanne oli eri ja tuonne kannatti investoida rajusti.

Kaikkea ne keksii :smiley:

26 tykkäystä

Kuka maksaa viulut? Jos valtion virkamiehestä puhutaan, niin marjayrittäjä näköjään. Tämä tapaus on kaikin puolin vastenmielinen ja tuomittava, mutta nämä luovat tavat rahoittaa jälkikasvun arvosoitinhankintoja alkavat kaikessa tragikoomisuudessaan kieltämättä jo naurattaa.

14 tykkäystä

Ei kai kapasiteetti mitään kerro jos sinne tulee koko ajan kantaa lisää. Ehkäpä tuossa kannattaa katsoa enemmän trendiä ja matkailijavirtaa sekä varsinkin sitä minkäverran luxusmatkailijoiden määrä kasvaa jos sellaista paikkaa on perustamassa. Tuossa kuvaajassa käyttöaste…

Jos tonne lykitään 30% lisää majoitusta niin täytyyhän sen asiakasvirran nousta jos käyttöaste pysyy samassa.

Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä kyseisen herran pääomille tapahtuu.

En vaivaudu X:n niin en tiedä keneen kaikkitietävä neromme viittaa kypsällä “are you so retarded” kommentilla. Mutta: “Yet another example of how much the legacy media lies”…

Jos Elon lukisi legacymediaa eikä vain mainostaisi omaa alustaansa niin näkisi, että Reutersin uutisessa ei sanota Elonin lahjoittaneen Cybertruckia.
Tassin uutisessa kylläkin, mutta tass.ru taitaa olla X:ääkin kauempana uskottavasta legacy-mediasta.

Puhe Reutersin artikkelissa on vain että Kadyrov on asentanut konarin/konkun cybertruckin takalavalle tai fotaroinut sellaisen samaan kuvaan Cybertruckin kanssa sekä lainauksia Kadyrovin stand-upkomiikkaspeakeista.
Itse kyseenalaistaisin miksi tällaisesta edes tehdään artikkeli (Clicks + money) vs. väittäisin valehteluksi.

Oma 2-senttiä: Häikäilemättömänä myyntimiehenä Elon käyttää mahiksen lietsoakseen epäuskoa normimediaan ja ohjaamaan ihmisiä hänen alustalleen.

What a world we’re living in…

4 tykkäystä

Mielestäni tätä miljonäärien hotelliharrastusta voi lähestyä kahta kautta.

Oletettavasti heikot investoinnit tuovat tuloja rakentajille, jotka hassaavat rahan materiaaleihin ja viinaan. Osa rahasta virtaa Viroon, mutta eiköhän Alkolle ja paikallisille ruokakaupoille jää jotain kun neonvihreät miehet marssivat lounastauolla hakemaan nakkipiiloja.

Täten miljonäärien hotellihankkeet laittavat rahan kiertoon, mikä piristää taloutta. Mikään ei ole kapitalismille ja markkinataloudelle pahempaa, kuin pihtailevat miljonäärit.

Toinen, mielestäni parempi, vaihtoehto olisi jos Suomen miljonäärit investoisivat rahat järkevänoloisiin bisnesideoihin ja kasaisivat lisää rahaa. Suomessa ei ole liikaa fiksua pääomaa.

Mutta, osaamisen puuttuessa nuo hotellihankkeet ovat ihan ok ratkaisu.

40 tykkäystä

Onneksi tähän on keksitty ratkaisu, nimittäin pääomarahastot:

Jos ei tiedä mitä tekee, mutta haluaa investoida rahat uudelleen Suomeen, niin varmaan fiksumpi antaa ne ammattilaisen investoitavaksi, kuin että lähtis itse perustamaan uutta kiinteisöfirmaa nollaosaamisella sillä hähmäsellä bisnesidealla, että Lapin kiinteistöt vois olla se seuraava Nvidia :smiley:

Siis ihan pähkähullua hankkia tuommoinen riskipesäke portfolioon, kun maailma on täynnä erilaisia rahastoja joiden kautta sitä tuottoa saa huomattavasti pienemmällä riskillä ja osaamisvaatimuksella.

13 tykkäystä

4 tykkäystä

Vielä huolestuneempi olisin jos kyseinen miljoonääri lykkisi all in rahansa johonkin sarjayhdistelijä Boreoon 100€/osake valuaatiossa koska tuohan on ikuinen rahantekokone… Ostetaan halpoja vakaata kassavirtaa tuottavia yrityksiä vailla mitään riskejä. Eihän siinä voi kuin voittaa.

4 tykkäystä

Ottamatta yksitystapaukseen kantaa oma havaintoni on, että yleistäen jossain asiassa menestyneet yrittäjät herkästi tuntuvat ajattelevan osaavan sitten kaikenlaista muutakin. :smiley:

28 tykkäystä

Kiitos, mielestäni alleviivaa vain enemmän X:n uskottavuuden puutetta, kun katsoo miestä kenen kommenttiin siis vuorostaan vastataan :smile:
Varsinainen mylly…

En siis tiedä/ymmärrä mihin heitto legacymediasta perustuu. Rikkinäisen puhelimen ketju on luultavasti pitkä.

Tämäpä juuri. Siinä on jo ihan tarpeeksi jumppaa kun lapsen äidin kanssa sumplii kesälomat peräkkäin ja saa siinä sen kaksi kuukautta katettua…
Tai jos sovitaan että sitten elokuun ajaksi lapsi identifioi itsensä teiniksi ja voi jäädä kotiin itekseen.

1 tykkäys

Laitan tähän kuvan siitä miltä Saariselällä olevan hotelli Kakslauttasen talous näytti koronan iskettyä.

Tappiota toki tuli yhtenä vuotena.

19 tykkäystä

Toistaiseksi ilmeisesti samla capital on pärjännyt ihan kohtuullisesti… Vai onko konkka lähellä…

Jos nyt väärin katsonut niin viimeisen kolmen vuoden tuotto pärjää aika hyvin mallisalkulle🙂

1 tykkäys

Ehkä niiden matkaluyritysten kannattaisi pitää paikat auki elokuussa, niin saisivat niitä asiakkaita ulkomaisista turisteista. En ymmärrä, miten koulujen lomien siirtäminen myöhemmäksi auttaisi yhtään. Silloin olisi sitten valitus, kun kesä-heiäkuussa ei ole asiakkaita, kun silloin ne ulkomaalaisetkaan eivät vielä ole lomalla.

Se, että kotimaan ja ulkomaan kysyntä jakautuu useammalle kuukaudelle luulisi olevan hyvä asia, vai olisiko tarkoitus säästää kuluissa ja olla auki vaan elokuu?

2 tykkäystä

Onhan noita palveluita Lapissa nyt jo ultrarikkaille, mutta eihän niitä tarvitse meille tavallisille talliaisille markkinoida. Ja siellä on varmaan fiksut yrittäjät jotka tietävät että kun jalkapallotähti tulee tyttöystävänsä kanssa lyhyelle Lapin lomalle niin tärkeintä on se luonto, oma rauha ja yksityisyys. Eli ei ole mitään syytä poseerata missään lehtijutuissa esittelemässä bisnestään.

Levi on sitten oma tarinansa, siitä on tullut Suomen Las Vegas joka vetää jengiä puoleensa magneetin lailla. Yllättävän paljon myös ulkomaalaisia.

2 tykkäystä

Ilmeisesti tämän trendin alkuperäinen syyllinen löytyy Seppo Saariosta:

En ole lukenut “100 ikivihreää pörssivihjettä” -kirjaa, mutta aihetodisteista päätellen siellä lukee, että älä nyt missään nimessä hassaa rahojasi Hesuliin ja osakepoimintaan, vaan perusta kiinteistökehitysyhtiö ja rikastu sillä tavalla :grin:

11 tykkäystä

En viitsi osallistua pitchaus-kisaan, kun minulla jostain syystä juoksee ilmainen Inderes Premium muutenkin (kohta on poliisit varmaan ovella :policeman:). Kirjoittelin kuitenkin artikkelimuotoon kolmesta firmasta, joita olen viime aikoina katsonut sillä silmällä.

Osaa yhtiöistä omistan entuudestaan, osaa en. Artikkelissa jokainen firma on huomattavasti perusteellisemmin esitelty, mutta tässä lyhyet tietoiskut:

Nintendosta olen jauhanut monesti ennenkin täällä foorumilla, Twitterissä ja joka paikassa, josta en ole saanut banneja. Nyt keskityin miettimään, miltä Switch 2:n lanseeraus voisi näyttää ja miten nykyinen arvostus peilautuu siihen.

LapWall puolestaan on mielenkiintoinen sijoituskohde henkilölle, joka haluaa altistua rakennussektorin tulevalle käänteelle, mutta ei halua omistaa mitä tahansa hazardia firmaa. Omasta mielestäni raksa-ala on täynnä torveloita ja laaduttomia yrityksiä, joten perusfiksukin on alalla ihan kunkku. LapWallin liiketoiminta on mielestäni parempaa kuin perusfiksua.

Wittedin arvostus on puolestaan houkutteleva. Nykyarvostuksella yhtiö olisi kelpo sijoitus matalalla kannattavuudella ja vaatimattomalla kasvullakin. Mielestäni potentiaalia positiiviseen yllätykseen on enemmän kuin negatiiviseen.

33 tykkäystä

Sattumaako? :smiley:
image

9 tykkäystä