Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Mitä muita ulkomaisia foorumeita kanssasijoittajat seuraavat täällä Inderesissä? Suosituksia, vinkkejä?

/r/wallstreetbets viihdearvoltaan omaa luokkaansa

1 tykkäys

En nyt viitsi laittaa tuonne Microsoftin ketjuun, vaikka kyseessä onkin heidän tuote.

En ole aikaisemmin pelaillut lentosimulaattoreita, mutta kyllä tuo kolmen viikon päästä ulos tuleva tekele vaikuttaa erittäin lupaavalta teknologiansa puolesta. Mahtava idea hyödyntää Bingin karttoja ja Azuren laskentatehoa koko maailman mallintamisessa. Sormet aivan jo syyhyää että pääsee pelaamaan, eikä edes maksa paljoa kun tilaa Xbox Game Passin PC:lle :grin:

Tässä vielä traileri pelistä:

YouTube on pullollaan pelikuvaa pelistä, medioiden NDA taisi loppua tuossa päivä pari sitten.

6 tykkäystä

Näinpä. Mukavahan se on jossitella :slight_smile:

16 tykkäystä

Helsinki-Vantaalta Singaporen Changille a350:lla ja todellinen lentoaika? :grin: Mitäs sitten siinä matkalla tekee? Netflix ja välipalat oltava messissä jo

Sijoittaminen | Robinhoodilaiset loivat Yhdysvaltoihin uuden ajan pörssi­kiiman – Joukkoa johtaa urheilu­vedonlyöjä, joka pilkkaa
sijoitusalan konkareita:

Artikkeli on kaikkien vapaasti luettavissa.

10 tykkäystä

“Kyllä minä niin mieleni pahoitin” tämä lause varmaan sopisi suomalaisiin rahastoihin, mikäli tosissasi luulet, että rahastoiden nimillä & kuvauksilla olisi oikeasti merkitystä, sillä taitavat kaikki heilua kutakuinkin samassa omx25 tuulessa. Tämä pohdinta tuli mieleen kun kirjoitin asiasta metso:outotec-ketjuun. Laitetaanpa siitä siis ajatuspätkä tännekin tämän jutun tukemana:

"Jos torikauppias myy viiden kilon laatikon mustikoita ja ostajalle paljastuu, että painosta puolet onkin varpuja tai vaikkapa herneitä, asiakas tuntee tulleensa petetyksi.

Samanlaisia tunnelmia voi tulla pienyhtiörahaston omistajalle, jos hän huomaa, että puolet salkusta onkin suuryhtiöitä.

Helsingin pörssissä yhtiöt jaetaan markkina-arvon mukaan kolmeen luokkaan: suuryhtiöt (large cap), keskisuuret yhtiöt (mid cap) ja pienyhtiöt (small cap). Suurten yhtiöiden markkina-arvo on yli miljardin ja pienten alle 150 miljoonaa euroa. Väliin jäävät keskisuuret yhtiöt.

OP-Suomi Pienyhtiöt -rahasto kertoo sijoittavansa ”Suomen osakemarkkinoille pienten ja keskisuurten julkisesti noteerattujen yhtiöiden osakkeisiin”.

Luonnehdinnasta voisi hairahtua luulemaan, että rahasto sijoittaisi enintään miljardin euron hintaisiin yhtiöihin. Luulo on väärä.

OP:n pienyhtiörahaston suurin sijoitus tuoreimpien, kesäkuun lopun, tietojen perusteella on TietoEVRY, jonka markkina-arvo on kolme miljardia euroa. Toiseksi painavin on Valmet , 3,7 miljardia.

Kymmenen suurimman sijoituksen joukkoon kuuluu myös Kojamo , joka noin viiden miljardin euron markkina-arvollaan on kahdenneksitoista suurin suomalainen pörssiyhtiö.

Kymmenestä suurimmasta sijoituksesta vain yksi, Qt Group , täyttää keskisuuren yhtiön kriteerit.

Rahaston pääoma oli kesäkuun lopussa 159 miljoonaa euroa, eikä sellaisen summan ripotteleminen oikeasti pieniin yhtiöihin ole helppoa.

Jotta yhtiölle saisi mielekkään viiden prosentin painon rahastosalkussa, rahaston tulisi ostaa yli viisi prosenttia suurenkin pienyhtiön osakekannasta. Se ei onnistu vaikuttamatta kurssiin, ja vielä vaikeampaa olisi päästä omistuksesta eroon pörssipaniikissa.

Hankaluus ei kuitenkaan ole riittävä peruste lyödä pienyhtiörahaston osuudenomistajien rahoja OMXH25-indeksin yh­tiöihin. Jos rahasto kasvaa liian suureksi voidakseen toteuttaa sijoituslupaustaan, se pitää sulkea uusilta merkinnöiltä."

14 tykkäystä

Tässä erilainen tapa markkinoida firmaa.
Hämeenlinnassa hiljattain perustettu softafirma Vanaja tech hakee näkyvyyttä ja työntekijöitä. Julkaisivat lehdessä ja somessa ilmoituksen piilotetusta aarteesta.
Siinä runoa tulkittavaksi. Tuleeko ideoita? Ja eikun etsimään.
https://vanaja.tech/aarre/

Ei pelkoa, kyseessä ei ole joku pelottava jenkkien teknojen ja saksalaisten indeksifuusio.

Ymmärrän, että pörssit ja indeksit eivät kuulu Demokraatti-julkaisun vahvuuksiin. :thinking:

image

21 tykkäystä

Nyt Verphukin tuolla Pörssien Suunta -ketjussa tuo esiin jenkkidollarin kujanjuoksua. Perskules sentään …

Setä on ollut dollariuskovainen jo vuosia (siitä lähtien kun setä USA:ssa asumisensa jälkeen kultaisella 80-luvulla jätti aidon pankkitilin jenkkilään, toim.huom) ja aitoja dollareita on turvarahastoksi kerätty siis jo noin 30 vuotta. Aika pino, heh, heh …

Asiaan: Setä ei usko, että arjen touhuissa läpi koko maailman USD menettäisi merkityksensä. Se on vaan niin ympäri maapallon kiveen hakattu vaihdon väline eikä sitä pörssikurssit heiluta. Jenkkilässä sen rasvaisimman ja pienimmän perushampurilaisen kylätien räkäisestä pikkukuppilasta saa edelleen 0.99 USD ja Manilassa perussuojelu sissiryhmiä vastaan on edelleen tuon 99 USD viikossa. Käteisellä. Ei niitä mikään muuta. Piste,

Masse-setä, FA, cash is the King, yet! :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar: :dollar:

6 tykkäystä

Kieltämättä joillakuilla on mopo karannut käsistä dollarituhon manaamisen kanssa. Dollari heikkenee nopeasti 10% Euroon nähden, mutta oltuaan sitä ennen poikkeuksellisen vahva tilanteessa, jossa Euron päälle oli edeltävästi kaadettu paljon kuraa ja USD turva- ja maailmanvaluuttana erittäin suosittu hetkellisesti.

Jos USD maailmanvaluutan asemansa tämän elinaikana menettää, niin hitaasti mätänemällä vuosikymmenien yli. Ei kannata pidättää hengitystä. :smiley:

Jos EUR-USD vielä toisen 10% nousee, niin olisin jo ostohousut hyvinkin jalassa.

2 tykkäystä

Olenko ollut huomaavinani foorumilla lisääntynyttä liputusintoa? Huumori on aikalailla pannassa ja asiallisiakin juttuja liputellaan :stuck_out_tongue:

13 tykkäystä

kuva

Sampoa lisätty ennen Q2 osaria. Nordnet se osaa trollata :smiley: Kallis osake tuli tuosta 1kpl kaupankäyntikuluineen…

1 tykkäys

Kannattaa tutustua hinnastoon tarkemmin :slight_smile: (toki varmaan tämä viestisikin oli trolli)

Mielestäni ihan hyvä, että uskalletaan liputella ne turhimmat kommentit pois ketjuista - ei aina kannata katsoa asioita vain omista silmistä. Tämä on Inderes, ei mikään vauva,fi/suomi24 …

Mietippä, kun jengi postailis kunnolla roinaa ja sitä sitten lueskellaan 100 000 kertaa? Eikö se jo tapa itse sijoitusfoorumin idean, missä pyrittäisiin tehokkaasti jakamaan tietoa / keskustelemaan yhtiöistä. Et sinäkään yrittäjänä haluaisi käyttää kallista aikaasi asiakkaisiin, jotka eivät oikeasti olisi kiinnostunut yrityksesi tuotteista/palveluista - vai mitä?

Kyllä ne yhtiökohtaiset ketjut pitäisi pitää mahdollisimman puhtaana, jotta informaatio & tiedon vaihto kulkee!

25 tykkäystä

Neue alternativ stock für Deutsche-Americanische Xchange? :wink:

2 tykkäystä

Näinhän se on, välillä tietysti menee lapsi pesuveden mukana myös liputuksessa ja sellaista se on.

4 tykkäystä

Yhteisön omavalvonta on monimutkainen asia.

Lukijan kannalta on tietysti ystävällisempää, että ketju on puhdas. Ulkopuolinen lukija itse asiassa hyötyisi eniten information feed -tyyppisistä ketjuista ilman keskustelua. Pitkälle vietynä ongelmaksi muodostuu, ettei sellaisesta ketjusta ole sisällön tuottajille paljonkaan iloa ja se hyödyttää eniten niitä, jotka tuottavat vähiten. Eli käyvät tyyliin kerran kuukaudessa lukemassa koosteen informaatiosta, jota eivät itse jaksa selvittää.

Lisäksi yhteisöt pääsääntöisesti eivät osaa moderoida itseään oikeudenmukaisesti niin, että samat säännöt koskisivat kaikkia. Ihmiset siis käyttäytyvät epäoikeudenmukaisesti henkilökohtaisten biastensa mukaan, koskien henkilöitä, näkemyksiä yhtiöistä ym.

Esimerkkinä molemmista muuten, kun Verneri palasi kesälomalta. Winston toivotti ketjussa tervetulleeksi, niin liputettiin. Itsellä kyllä nousee karvat pystyyn siinä vaiheessa, kun yksittäisetkin kohteliaisuudet moderoidaan pois. No eipä, Astonkin kohteliaana miekkosena oli toivottanut Vernerin tervetulleeksi takaisin. Häneen sovellettiin eri sääntöä, ja tuli liputetuksi pienellä viiveellä.

Eihän sellainen “mukava nähdä sinua” tjsp. tuota lisäarvoa satunnaiselle lukijalle, mutta on toisaalta ihan kiva, että joku sieltä haluaa tulla takaisin tuottamaan sisältöä kaikille. Tässä ei siis ole kyse spämmistä, epäasiallisesta kielenkäytöstä tai vastaavasta ja että sellaista pitäisi saada tuottaa. Mielestäni kohteliaisuuksien moderointi roskapostina kuitenkin menee yli.

TLDR: Lähtökohtaisesti pidän siististä foorumista ja moderoinnista, mutta huolia ei pidä sivuuttaa olankohautuksella.

25 tykkäystä

Oon samaa mieltä, että keskustelun taso kuuluu pitää laadukkaana/informatiivisena jne. Mutta muistetaan nyt kuitenkin, että tämä on “vain” Inderesin keskustelufoorumi eikä mikään virtuaalinen väitöstilaisuus. Poistetaan turhimmat bullshitit, mutta ei nyt ihan kaikkea vähänkään aiheesta poikkeavaa / humoristisia viestejä tarvitse liputtaa.

Minun kaksi senttiä

12 tykkäystä

Samaa mieltä. Itselläni osuu silmään myös se, että foorumilla toisinaan “konkareilla” voi olla paljon tyhjänpäiväisiä viestejä, sisältönä peesailua ja toisen käyttäjän lipomista, sisältöarvon ollessa nolla. Ns. hyvä veli- kilpailua. Nämä samat viestit profiilikuvattomilta “tulokkailta” liputetaan heti, kun taas konkari saa sen 20 tykkäystä ja vähintään neljät subit ja followit päälle ;).

Yst. terv. Ituhippinen, sosiaalinen itsemurhaaja

edit. Tarkennetaan siis vielä, että oma ongelmani ei ole ne muiden saamat tykkäykset, vaan se, että nimenomaan tietyiltä käyttäjiltä sisältö saa olla nolla, kunhan henkilö pysyy kansan maskottina.
edit2. No perhana. Toinen editti vielä. Tämä ei siis todellakaan koske montaa foorumin aktiivista, vaan 99% näistä konkareista on todella opettavaista sekä antavaa luettavaa!

18 tykkäystä