Inderesin kahvihuone (Osa 1)

On myös sanottu, että immuniteettia ei muodostuisikaan. Tämä tietysti on vielä työn alla mutta en olisi niin varma immuniteetista, vaikka yleensä virusten tarttumiseen sairastamisen jälkeen jonkinlainen suoja tulee x-aikamäärän ajaksi.

1 tykkäys

Ei joku parin viikon sairastelu varmaan kysyntään vaikuta kovin oleellisesti, mutta kyllähän esim Huntington Ingalls teki jonkun luokkaa 160 miljoonan alaskirjauksen siitä että telakkahommat ei suju kun insinöörit on karanteenissa. Ja tämä ei ollut nyt toista aaltoa ennakoiva alaskirjaus vaan joku hiha-arvio 2020/H1 vaikutuksiin.

2 tykkäystä

Tuossa on selvästi muodostumassa ns. Piilomörkö -kuvio.

1 tykkäys

Karhut ovat hyökänneet jo Wikipediaankin :bear: :bear: :bear:

8 tykkäystä

Mä olen nähnyt tämän niin päin, että pyssyttelyn riski nimenomaan kasvaa Trumpin hävitessä.

2 tykkäystä

Jumakauta Kalle mitä analyyshiä!!! Tulee sedällä ihan oma nuoruus ja sen kivenkovat analyyshit mieleen :slight_smile: Teikäläisissä on tulevaisuus.

Masse-setä, FA, vuosikausia nettomaksaja, nyt ansaitusti jo nettosaaja :moneybag: :moneybag: :moneybag:

4 tykkäystä

Helmi-maaliskuun tapahtumista samaa mieltä. Tosin tuolloin lieni myös olemassa aito riski, että aiemmat tapahtumat toistuisivat. Eivät toistuneet, nähdäkseni koska aiemmasta oli opittu.

Kuluttajilla ja yrityksillä ei kuitenkaan ollut merkittävästi pelivaraa selvitä 1. aallosta verrattuna 2. aaltoon. Yleensä ihmiset ovat toisella kerralla ensimmäistä varautuneempia. Talouden toimijat eivät pitkään jatkuvalla nousukaudella yleensä “kerrytä puskuria” huonoja aikoja varten, vaan turtuvat nousun ikuisuuteen ja ottavat riskiä kun kaikki näyttää menevän hyvin. Huonot ajat yllättävät joka kerta jollain tavalla, ja siksi meillä on romahduksia ensinkään.

Nyt toiseen aaltoon mentäessä kuluttajilla on selvästi enemmän säästöjä kuin ensimmäiseen. Yritykset ovat selvästi paremmin varautuneita myös. Totta kai myös toimintaympäristö on joiltain osin haastavampi nyt. Ei silti ole selvää, että toinen aalto osuu ensimmäistä pahemmin. Usein varuillaan oleva kärsii pienempää vahinkoa, ja toinen aalto nähtiin tulevaksi jo silloin, kun ensimmäinen oli vasta käynnistymässä.

Pörssi ei mielestäni kärsi optimismia nyt. Korona-alttiilla aloilla yritykset menettivät 50-90 % markkina-arvostaan tavalla, joka ei ole palautunut tähän mennessä. Kesällä aaltojen välissä voi sanoa optimismipiikin näkyneen, kun palvelualatkin saattoivat ponnistaa maaliskuun dipistä tuplat tai triplat. Nyt ovat aika lailla painuneet takaisin sinne, mistä tulivatkin.

Tämä tarkoittaa, että palvelualoilla on varaa lähinnä positiiviseen yllätykseen, mikäli yritykset pysyvät pystyssä tuhoamatta omistaja-arvoa. Teknot ovat kalliita, ja sektorirotaatio on jollain aikavälillä todennäköinen. Jos teknot joutuisivat maksamaan enemmän veroa, tämä auttaisi rotaatiossa. Pörssin yleinen hintataso taas on kysymysmerkki, koska hintojen ei tarvitse laskea, jos tuottovaatimus laskee.

Mielestäni ei ole olemassa karhucasea, jossa käteiseltä voi odottaa parempaa tuottoa kuin osakkeilta. Voi olla, etteivät osakkeet tuota paljonkaan keskimäärin tulevina vuosina. En yllättyisi, jos näin, mutta TINA on edelleen erittäin vahva argumentti, eikä sille loppua näy, kuten ei ylimääräiselle likviditeetillekään. En tosin edes tee näitä päätöksiä makrotasolla, vaan sen mukaan, onko kulloinkin olemassa riittävän houkuttelevaa yhtiötä.

Nyt vaaleja kohti sekä bondit että osakkeet ovat halventuneet, eli positiot ovat muuttuneet selvästi varovaisemmiksi, mikä kyllä pienentää laskuvaraa katsoen eteenpäin. Käteinen aika lyhyelläkin aikavälillä tekee varmaa tappiota. Sekä reaalia, että nimellistä.

9 tykkäystä

Ei unohdeta maanosaa nimeltä Aasia jossa ollaan hämmästyttävän normaaleissa oloissa, vaikka sellaisessa pienessä markkinassa kuin Kiinassa:

HS:

NYT tehtaat, toimistot ja ravintolat toimivat normaalisti, ja niissä istutaan ihan vierekkäin. Karaoket ja yökerhot ovat auki, ja isoja tapahtumia järjestetään. Elokuvissa Zou kävi viimeksi pari viikkoa sitten.

”Ei ole enää tarvetta pitää välimatkaa muihin”, Zou sanoo.

19 tykkäystä

Ymmärrän mitä ajat takaa, mutta jotenkin tämä lähestymistapa siihen että ihmiset ja yritykset olisivat työttömyyden ja tilausten katoamisen iskemisen jälkeen entistä paremmassa asemassa ottamaan uuden aallon vastaan kuulostaa nurinkuriselta. Hyvinä aikoina voidaan toki ylikuluttaa suhteessa tuloihin, mutta nämä rahat suuntautuvat ydintarpeiden ulkopuolelle ja niistä on helppo karsia heti kriisin alkaessa. Kuluttajilla ja yrityksillä tulothan yleensä tippuvat pienellä viiveellä ja tämä mahdollistaa että lyhyista kriiseistä selvitään ihan vaan säästämällä tarpeettomista menoista. Kriisin pitkittyessä tämä ei enää riitä, jolloin joudutaan vähentämään myös “tervettä kulutusta”.

Akateemisten korkeakoulutettujen kuplaahan tämä ei koske, kun olemme voineet maata kotisohvalla ja nauttia korkeista tuloista, samalla kun menot ovat painuneet minimiin ja puskuria onkin saatu kerrytettyä iso summa toista aaltoa varten :wink:

Nyt on hyvä muistaa että käteisellä on voinut biitata tuottoindeksin mm. “normaalivuosina” 2011, 2015 ja 2018. Mielestäni on aivan liian kova väite sanoa että ei ole olemassa karhukeissiä, jolla käteinen voittaa indeksin vaikkapa seuraavan 6kk aikana.

Länsimaiset taloudet eivät yksinkertaisesti kestä, jos nykyisen kaltainen meno jatkuu vielä 2021 loppuun asti ja siinä tapauksessa voimme alkaa nähdä jo Finanssikriisin tapaista vahinkoa reaalitaloudessa. Tällöinhän kursseilla on vielä reilusti varaa laskea ja esimerkiksi jos Konetta hinnoiteltaisiin terveellä 15 P/E -kertoimella, niin kurssi ei olisi 70€ vaan 30€. Finanssikriisin aikanakin muuten puhuttiin että poliitikot eivät missään nimessä antaisi markkinoiden romahtaa. Noh, toisin kävi ja OMXH meni vuosikausiksi alavireeseen.

Alan jo kuulostamaan joltain sekopää-Peter Schiffiltä kun puhun näistä “romahduksista” täällä, mutta jokainen sijottajasukupolvi haksahtaa aina näihin samoihin juttuihin. Koronadipissä ei mennyt edes yhtään pörssiyhtiötä konkurssiin, eikä kukaan oikein menettänyt edes rahaa, koska kurssit elvytettiin takaisin huippuihin. Talouskriisit vaikuttavat yleensä vuosien ajan ja mielestäni olisi virhe tuudittautua siihen ajattelumalliin että nykytilanne olisi ohi ensimmäisen nousun jälkeen. RobinHood -sukupolvi ei ole vielä kokenut yhtään lamaa tai aitoa romahdusta, joten suhtaudun hieman skeptisesti etteikö massapaniikki voisi levitä kun “Buy the fucking dip” ja “J.Pow” -rituaalit lakkaavatkin toimimasta.

Viestin sävystä huolimatta pidän silti osakkeita erittäin hyvänä sijoitusinstrumenttina pitkällä tähtäyksellä. Nyt vaan arvostustasot ovat aika korkeita ja markkinat täynnä volaa. Toki erityisen hyvät yhtiöt pärjäävät, oli markkina minkälainen tahansa :slight_smile:

17 tykkäystä

Tokmannin isänpäiväkortteja.

25 tykkäystä

Moni on mennyt myymään osakkeita laskeviin kursseihin, koska olettavat romahduksen olevan tulossa. Laskevassa trendissä ollaan oltu useita viikkoja. Tällä viikolla toki selkeämmin. Oma osakepaino on suunnilleen sama kuin kuukausi sitten.

Nasdaqin puolella on nähty yksittäisissä osakkeissa suuria laskuja odotukset ylittävien tuloksien jälkeen. Ollaan siis jo tehty selkeä korjausliike. Voi hyvin olla, että tästä korjauksesta tulee romahdus ja sitä varten moni on kevennellyt salkkuaan. Eletään niin epävarmoja aikoja, että olisi helpompi myydä kaikki kuin katsella jatkuvia punaisia päiviä.

Ostelin viime viikolla takaisin myytyjä ja lisäilin teknoja. Jos tulee “odotettu romahdus”, niin vedän vihdoin all-in osakkeisiin. Odotan siis sitä suurta ostopaikkaa ja toivon, ettei kaikkea käteistä ole tuhlattu ennen kuin päästään lähelle pohjaa.

3 tykkäystä

Hyvä Kuusisaari:

On olemassa pieni mahdollisuus, että saatat olla oikeassa :slight_smile:

Tokmannin kasvavana omistajana setä on saattanut hyvinkin yrittää poiketa omassa liikkeessään, mutta yllätyksekseen (lue, mielihyväkseen, toim.huom) setä äkkiä huomannut, että Sannan ja Matin lahjakortit tulivatkin heti aamusta jakoon ja jono Mr. Tokmannille aivan toivottoman pitkä. :sweat_smile:

No, Masse-setä lienee tällä kertaa tyytynyt vain laskeskelemaan Sannan ja Matin lahjakorttejaan (setähän on nykyisin korttien nk. nettosaaja, toim.huom) ja ankarasti pohtinut, tuleeko illalla uudestaan vai myisikö osan jonottajille pienellä alennuksella.

“Murheensa kullakin” … päättää toimitus tämänkertaisen raportoinnin.

Masse-setä, FA, Murhe se on positiivinenkin murhe :fearful: :japanese_ogre: :fearful:

3 tykkäystä


Karhut on nyt lempeitä ja käyvät kohta jo talviunillekin.

18 tykkäystä

En sano että parempi. Resursseja lienee vähemmän, mutta valmius on korkeampi. Silloin ei voi mielestäni sanoa, että nyt menee huonommin noin yleisesti. Lisäksi niillä aloilla joilla pitkittyminen on erityisen kova isku, kurssikehitys heijastelee jo tätä.

Nähdäkseni myöskään noina vuosina ei ollut perusteltua bear casea. Eihän markkina jokaisena määrämittaisena ajanjaksona tuota positiivisesti, ja on mahdollista likimain vaakatasoinen indeksitason kehitys. Pelkkä mahdollisuus ei kuitenkaan tarkoita, että juuri nyt alkava vaikka 12 kk ajanjakso olisi odotusarvoltaan negatiivinen niin, että salkku kannattaisi tyhjentää. Nähdäkseni odotusarvo on indeksitasollakin positiivinen jopa 6 kk aikavälillä.

Erityisesti kun nyt on laskettu vajaa 10%, mikä on hyvin tavanomainen korjausliikkeen syvyys. Silloin kun aloit karhuilemaan, casesi oli vahvempi. Laskuviikko ennen presidentinvaaleja alle elokuun alun tasojen oli omallakin tutkallani ja karhuilin pienesti kanssasi vielä maanantaina. Nyt nähdyn syvyisen korjauksen jälkeen lokaalista huipusta vain vuosi 2018 olisi päättynyt käteisen voittoon edes mainitsemistasi ajankohdista ja sekin aika marginaalisesti, jos normaali vuosi on sopiva vertailukohta.

Tuuliviiri kun olen :smiley: En tosin ole ostanut tai myynyt näiden näkemysten perusteella mitään.

Mutta olen siis karhu ainakin tiistaihin asti. Saatan olla väärässä odottaessani laskua maanantailta, mutta se on mielestäni vielä todennäköistä.

Omalta salkultani toki odotan indeksiä enemmän.

5 tykkäystä

Hetken jo mietin että onko Vernerillä erikseen viikonloppu duuni twitteriä silmäillessäni ilman silmälaseja…

Kuvissa jotain yhdennäköisyyttä kuuden tuuman ruudulla.

37 tykkäystä

Ylläksellä lomaillessa tuli vastaan myös vahvaa indikaattoria karhujen kylläisyydestä.

10 tykkäystä

Mitenhän tuo mahdollinen immuniteetin puute vaikuttaa rokotteen toimivuuteen?
Eikös se rokotteella pääsääntöisesti pyritä herättelemään se immuunipuolustus, mutta jos se ei toimi ku sen 4kk nii aika moinen operaatio rokottaa joku 7 miljardia ihmistä 4kk sisällä :grimacing: kärjistetty esimerkki, koska kaikkiahan ei tarvitse rokottaa

1 tykkäys

Käsittääkseni rokotteilla voi olla kolmenlaisia toiminnallisuuksia. Vielä emme tiedä mitkä näistä toteutuvat eri rokotetyypeillä:

  • sairastumisen (tartunnan) esto
  • oireiden esto
  • leviämisen esto

On mahdollista että ensimmäisill rokotteilla saadaan näistä kaikki tai sitten vain osa/

1 tykkäys

Jos Inderes-palstan yiipappi Verneri pitäisi messua lähikirkossa, olisin kuuntelemassa! Pyhäinpäivän ratoksi mietin mistä ylipappimme puhuisi.

Ensin Verneri nuhtelisi isälliseen sävyyn sijoittajakuntaansa, joka sortuu ahneudessaan epämääräisiin kasvutarinoihin hyperkorkeilla arvostuskertoimilla. Jotta ei sorruttaisi syyttelyyn, veitikkamaiseen tyyliin hän muistuttaa, että kuolemansyntien listalla ahneus on vasta sijalla viisi. Sijoittaja voisi sortua esimerkiksi laiskuuteen, joka on kuolemansynti numero neljä.

Seurakunnan vielä huokaistessa Verneri iskee vastapalloon ja kysyy “oletko tehnyt sijoitusstrategiaasi vastaan”? Painuvia päitä on lukuisia. Niinpä, kuinka liha onkaan heikkoa - sormi hakeutuu myyntinapille osakekurssien laskiessa eikä pyhästä sijoitusstrategiasta jää jäljelle kuin kannet. Seuraa lempeää torumista ja välissä lauletaan Sijoittajan virsikirjasta virsi 101 “Sitä saa mitä tilaa”.

Ylipappi muistuttaa vielä sijoittamisen perusasioista - usko, toivo ja rakkaus voivat toimia alttarilla mutta eivät sijoituskohteen valinnassa. Väliin muutama tarkkaan valittu lainaus pyhistä sijoituskirjoista ja siteeraus Buffettin kirjeestä osakkeenomistajille: Arvo on mitä saat, hinta on minkä maksat. Lopuksi hän kehottaa lähtemään rauhassa ja tekemään tietenkin hyviä osakepoimintoja.

Hyvää pyhäinpäivää!

61 tykkäystä

Mulla on aina vähintään all in osakkeissa. Nyt menee jossaki 110% tasoilla kun tuo pikku droppi tuossa tuli. Jos lasketaan lisää nii mikäpä se siinä, tulevaisuuden tuotto-odotus kasvaa. Toki oma salkku on 1kk takaiseenkin nähden vajaa 1% plussalla, että salkku itsessään ei ole hirveästi laskenut vaikka indeksit on jonkun verran pakittanutkin. Nostan osakepainon vaikka 200% jos hyvää ostettavaa riittävän halvalla on tarjolla. Suojailen sitten perinteiseen tyyliin shorteilla, joilla ei toki salkun laskua voi estää mutta tämmönen “flatten the curve” tyyppinen toimii ihan hyvin. toki sekään ei ilmaista ole.

disclaimer: En suosittele ennen kuin tietää että se itselle toimii, ja träkkiäkin sais olla se 15v tai enemmän markkinoilta ennen kuin menee liian hc vivutuksiin.

Kuhan tässä jupisen, ja taktiikkani supisen, ennen kuin vaalit katkaisee mun nyörit :grinning:

6 tykkäystä