Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Voi olla, että tämä on osastoa “pitääkö olla huolissaan…”, mutta hieman olen huolissani markkinasentimentin ollessa niin kovin optimistinen.

Parhaiten tämä näkyy siitä, että ostotoimeksiantoja tehdään lukumäärällisesti paljon, mutta keskimääräiset ostomäärät ovat pieniä. On siis suuri määrä pienomistajia, jotka tankkaavat salkkuaan. Toinen merkki itselleni on ollut, että monet melko vakaaseen ja ennustettavaan kasvuun tai runsaaseen osingonmaksuun perustuvat yhtiön tuntuvat olevan halveksittuja. Jos ei kurssi nouse viittä tai kymmentä prosenttia kuukaudessa, tuntuu yhtiössä olevan vikaa ja se heitetään yli laidan.

Toivottavasti ei kovin monelta häviä sijoitushorisontti ja markkinoiden lainalaisuudet näkyvistä.
Iloista kansankapitalismia on hienoa seurata, mutta joskus vähän hirvittää.

9 tykkäystä

Ehkäpä siksi, että vihdoin sijoittajat alkavat tajuta osingon merkitsemättömyyden varallisuuden kasvatuksessa? :smirk:

4 tykkäystä

Ei aina näinkään…?

Hypoteettisesti ajatuksena 400 k€ osakesalkku ja 400 k€ tuleva maksuerä,.joka kohdistuu asuntoon, kokonaisvarallisuutta kasvattavan investointiin.

Jos 400 k€ otettaisiin lainana, eivät ansiotulot riittäisi lyhentämään sitä ja hoitamaan muita elämisen kuluja samaan aikaan. Olettaen, että 400 k€ osakesalkku olisi täynnä messevän kasvunäkymän omaavia mutta osinkoa maksamattomia lappuja. Tässä tilanteessa pankki ei varmasti edes myöntäisi lainaa, kun sen takaisinmaksunäkymät olisivat kehnot,.eikä salkulle kuitenkaan annettaisi 100 % vakuusarvoa.

Mutta jos 400 k€ salkku tuottaisikin oletusarvoisesti 4 %, 16 k€, osinkoa vuodessa? Tällöin pelkillä osingoilla maksaisi lainaa melkein 1 k€ kuukaudessa, ja osakkeiden arvonnousu olisi “ylimääräistä” plussaa. Asunto siirtyisi pikkuhiljaa omaksi, joka sekin turvottaisi kokonaisvarallisuutta.

Mitäs tuumaat ajatuskuviosta, joka saattaa monellekin olla esimerkki elettävästä elämästä? :wink:

17 tykkäystä

Kyllähän näitä kuvitelmia voisi rakentaa vaikka minkälaisia jotka puoltaa osinkojen merkitys. Yleisesti, osingot ovat vain hyvin epäkäytännöllisiä verotuksellisista syistä.

Ihan yhtä hyvin henkilöllä voisi olla osake/etf salkku josta möisi tuon 4% vastaavan summan, käyttäisi HMO ja alitistuisi huomattavasti pienemmälle verotaakalle. Tässä olettamassa omistuksia on pidetty yli 10v ja arvo tuplaantunut vähintään, jolloin 40% hmo olettama laskee verot myyntivoitosta 18% vs osinkovero 24.5%

3 tykkäystä

Berkshire Hathaway on hyvä esimerkki yhtiöstä mikä ei osinkoja maksele mutta vakuusarvoa varmasti riittää pankille kun pankille.

image

Nyt olis helppo ostaa Efecteltä myyntilaita tyhjäksi :smiley:

7 tykkäystä

1720 kpl BRK.B osaketta on eilisen päätöskurssilla 401035 € ja tämän hetken pre-marketissa 403340 €.

Väitän, ettei yksikään pankki hyväksy tuollaista salkkua 400000 lainan vakuudeksi. Jos joku tietää paremmin, niin saa korjata.

Mutta tarkoitukseni ei ollut kirjoitella osakesalkun vakuusarvosta.

Pointtini oli se, että osinkolapuille on edelleen paikkansa. Joskus tietystä varallisuudesta on irroitettava jotain, esimerkissäni osinkoa, jotta varallisuus voi jossain muualla, kuten esimerkiksi omistus- tai sijoitusasunnossa, voi kasvaa. Kunhan lähdin kontraamaan sitä, että “osingot ovat merkityksettömiä varallisuuden kasvatuksessa”.

Em. esimerkissä lainaa ei yksinkertaisesti voida maksaa takaisin, ellei osinkotuloja ole (tai osakkeita myydä, kuten @Passiivinen_Indeksim ehdotti).

Yksi vaihtoehto on sitten kuitata laina tai rahoittaa hankinta suoraan osakesalkulla, jos uskoo hankinnan arvonnousun pesevän osingot ja/tai osakkeiden arvonnousun.

2 tykkäystä

Joo ei noilla osakkeiden vakuusarvoilla juhlita, mutta toisaalta onhan sen kämpänkin vakuusarvo jo 70%. Siihen esim 200k€ osakesalkkua tai rahastoja kylkeen vakuudeksi niin tulee ainakin sen puolesta täyteen.

Jos kassavirta ei riitä lainan maksuun niin pankki varmaan katsoo asiaa vähän kireämmin. Pauli Äyräs kirosi samaa Pyysingin haastattelussa. Kertoi saaneensa lainaa Nordealta 50% vakuusarvolla. Valitettavasti en nyt muista missä kohtaa siitä puhuttiin tuossa tunnin pätkällä.

Ainoa kassavirta pankin mielestähän on ansiotulo.

3 tykkäystä

Korjataan vielä hieman ajatusharhaasi: HMO:lla vero ei suinkaan ole 18% tuotosta(vaan pääomasta), mutta se lähestyy 18%:n rajaa tuoton osuuden lähestyessä 100%:a. Jarmo Vestola on avannut asiaa loistavalla blogikirjoituksellaan:

Olen kanssasi samaa mieltä, että osingot ovat verotehottomampi keino, mutta on niissä hyvätkin puolensa. Itse seilaan molemmissa veneissä.

8 tykkäystä

Olipas hyvä juttu! Tuli omakin väärinymmärrys korjattua. Näyttää siltä, että osinkoyhtiöiden kerääminen tiettyyn tarkoitukseen, on hyvin peruateltua.

Sain joskus OP puolella 100% osakkeista vakuusarvoa, mutta mulla oli kyllä esittää aika vakuuttavat tulevaisuuden näkymät.

Säästöpankista saa 50% arvolla. Op Varmaan nykyisin tiukka ja nostelee vaan hintoja, mutta pakotettuna vaihdoinkin heiltä kaikki heille tuottoisat jutut mandatumille…

Sen sijaan en ole lyhentänyt viimeisen 4 vuoden aikana asuntolainaa kuin 2 kk… silleen asuminen on aika edullista… viimeiset vapaat sai koronan vuoksi :slight_smile: arvaatte varmaan minne ne rahat menee mulla…

6 tykkäystä

Evolution gaming. Osakkeenomistaja aamulla:

Evolution gaming. Osakkeenomistaja iltapäivällä:

Evolution gaming. Osakkeenomistaja illalla:

36 tykkäystä

Mitä siellä tapahtuu? En ole salkkua avannut.

normipäivä

7 tykkäystä

Toivottavasti tullaan mahdollisimman nopeasti ja lujaa alas jottei tartte enää kuunnella näitä mun salkku taas turposi 100% päivässä hehkutuksia. :rofl: :rofl: :rofl:

2 tykkäystä

Moro turska!

Joo, olihan tuo aikas banaalipostaus. Joutaa kyl poistaa kohta. :sweat_smile: Mitä oon huomannu nii noist tullu ihan riitoja tääl forkal. Eikös joku oo ollu ihan inden tyrmässä vetää happea vkonlopun yli liiallisen ilonpidon takia. :rocket:

Onko nyt hyvä aika sanoa, että Uusiutuvien kasvusalkkuni saavutti juuri reippaat 200% tuoton vuoden alusta ja että ost kanssakin yli 100%?

44 tykkäystä

:face_vomiting: :face_vomiting: :face_vomiting: :face_vomiting: :face_vomiting: :face_vomiting:

2 tykkäystä

Ei varmaan

Mitä tulee osinko vs. arvo, niin…

2 tykkäystä

Siinä kyllä kiitettävän hyvin hoidettu lyhennysvapaat!