Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Nordnetista, mielestäni käyttäjä pitää pakottaa vahvaan tunnistaumiseen. Terveystalolle pisteet kuitenkin. Ainakin Pihlajalinnalla pääsi vielä jokin aika sitten pelkällä henkilötunnuksella tekemään ajanvarausta ja katsomaan labratuloksia ja tietoja vanhoista lääkärikäynneistä. Toivottavasti ei enää.

1 tykkäys

No eipä tämä mielestäni mikään “haloo” ole. Keskustelua olemassa olevasta todistettavasta faktasta - kuten muuallakin foorumilla.

Toimiiko muilla Nordnetissä mobiilivarmenne moitteettomasti? Mulla ainakin pykii usein pahasti. Enkä ole sitä vielä onnistunut saamaan kahdelle eri tunnukselle samaan puhelimeen

1 tykkäys

Tökki minullakin. Päivitin varalta puhelimen version, apit, läppärin, ahkeroin perustemput sulku-avaus jne. Ei auttanut. Yksi arveluni on, että huikea uusien käyttäjien määrä ja avatut OST:it panevat firman it-resurssit ja kaistat paukkumaan ja paranee ajan kanssa. Voin olla väärässäkin.
Oletko huomannut vpn:n vaikuttavan asiaan?

Minulla Mobiilivarmenne toimii moitteettomasti. Viimeksi tökki silloin, kun vaihtoivat Elisalta Telialle. F-Secure vpn ei ainakaan ole haitannut.

2 tykkäystä

image
“Vihreiden kansanedustaja haukkui Finnairia saastuttamisesta – lensi sen jälkeen ilmaiseksi Finnairilla lomailemaan Alpeille” Talouselämä :airplane: :airplane: :airplane:

Vanha setä niin tykkää näistä nuorten stadivihreiden jutuista: eletään teoriassa niin kuin julistetaan ja maailma pelastuu! :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes: :see_no_evil: :see_no_evil: :see_no_evil:

Ja onneksi tuore pääministerimmekin (SDP) ehti juuri ja juuri julkaista Suomen kovat ilmastopoliittiset tavoitteet ennen kuin lensi yksityiskoneella Davosiin maailman talousfoorumiin :heart_eyes: :heart_eyes: :heart_eyes:

Masse-setä, FA, Linkolan “elä niin kuin opetat” on niin syvältä tota valheellista 80-lukua

19 tykkäystä

käväisin pikaisesti läpi pääomistuksia Talenom, Qt ja Revenio. Kaikkihan on turkaisen kalliita, vai onko?

Talenom. budjetoin n. 20% eps kasvua muutamalle seuraavalle vuodelle.
QT, mikaeilin raportissa tais olla 2025 hinnaksi ennustettu 40 eur… mutta riippuu arvostuskertoimista ja miten homma rullaa, voi olla muutakin kuin 40 eur.
Revenio muutaman vuoden 28% eps kasvua mikaeilin raportissa. eli muutamassa vuodessa revenion PE olisi 23 :slight_smile:

Ei kai auta kuin odotella vaan…

taustalla komppailee Kamuxit ja Capmanit sitten Harvian ja kumppaneiden kera, hajuttamassa riskiä.

7 tykkäystä

Nyt on ollut jonkin aikaa esillä pörssin aukioloaikoja koskevaa keskustelua. Mitäs mieltä Inderesin forumilaiset ovat oikein mieltä?

  • Nykyinen 10-18:30 on hyvä!
  • Uusi 10:30-17:30 olisi parempi!
  • Pörssi saisi olla pitempään auki!

0 voters

1 tykkäys

Täällä lienee useampikin oman osakeyhtiön omaava henkilö. Pohdin Oy:n perustamista. Yritin kovasti googlailla, että mitkä ovat vuosittaiset minimikustannukset, joita sellaisen pyörittämiseen liittyy, mutta en oikein löytänyt tyhjentävää vastausta. Osaisikohan joku täällä avata kokemuksen perusteella minkälaisia kuluja minimissään menee holding-yhtiön ylläpitämiseen pöytälaatikossa?

Ajatuksena on, että toiminta on hyvin pienimuotoista ja hoidan kirjanpidon sekä verot itse eikä palkkoja makseta yhtiöstä. Otan tämän projektin siitä näkökulmasta, että tukee ammatillista kehitystäni, kun joudun itse perehtymään kaikkeen yhtiön pyörittämiseen liittyvään tekemiseen.

6 tykkäystä

Oy:n perustamiskulut 380 euroa kertaluontoisena alussa.
LEI -tunnus kaupankäyntiä varten 45-59 € / vuosi riippuen siitä moneksi vuodeksi otat sen kerralla.
Pankkitili on pakko olla ja siitä yleensä maksutetaan yrityksiltä jokin perusmaksu, vaikka liikennettä ei olisi. Tämä on jotain 10 €/kk luokkaa.

Esimerkiksi Tilitin on ilmainen kirjanpito-ohjelma, jolla saa perus osakekaupat helposti merkattua. Välittäjä kannattaa valita sellainen, joka ilmoittaa suoraan verottajalle kaupat, jos niitä tulee vähän enemmänkin vuodessa, ettei ole veroilmoituksessa ihan niin kova puurtaminen sitten.

Näillä pääsee jo pitkälle.

4 tykkäystä

Ok eli perustamisen jälkeen pankkitilistä koituu kuukausittaisia kuluja, mutta muuta ei pitäisi olla. LEI-tunnus on hyvä pointti, mutta tuskin tulen käymään kauppaa ainakaan ensimmäisinä vuosina, joten ei pakollinen kulu jos ei halua. Varmaan Nordnetilta menee verottajalle suoraan tieto. Pitää perehtyä hieman tarkemmin tuohon Tilitin-softaan.
Jos tässä on kaikki, niin eihän tuo pahalta mitenkään kuulosta. Saman verran maksaa kuin netflix-tilaus. Saako tuon 380e laitettua yhtiön kuluksi vai meneekö henkilökohtaisessa verotuksessa verovähennyksiin?

1 tykkäys

Nordnetilta menee tieto suoraan verottajalle kyllä mutta ennen tilin avaamista täytyy LEI-tunnus olla hankittu. Helppo hankkia muutamassa minuutissa esimerkiksi täältä.

Oy:n perustamiskulu 380 euroa menee yhtiön kuluksi. Maksat käytännössä sen itse aluksi, koska pankkitiliä ei siinä vaiheessa yrityksellä voi vielä olla puhumattakaan pankkikortista (jota sinun ei edes kannata ottaa). Kun mahdollinen osakepääoma tai laina ym. on maksettu yrityksen tilille, voit maksaa sen 380 € takaisin itsellesi, jolloin jää yhtiön kuluksi.

Tuossa alla olevassa blogissa on nimenomaan käytetty Tilitintä. Itsellänikin on siitä omakohtaista kokemusta ja voit minulta aina kysyä, jos joku mietityttää.

https://www.omistajavaurastu.com/2017/10/sijoitusyhtion-kirjanpito-ja-tilinpaatos.html

7 tykkäystä

Tähän voisin vielä lisätä, että hallitus & yhtiöjärjestys ym. kannattaa miettiä heti alusta kuntoon, ovat nimittäin suhteellisen tyyriitä vaihtaa jälkikäteen.

4 tykkäystä

Itseäkin nuo yrityshommat kiinnostas ja tarkoitus olisi, että vakityön rinnalla olisi jotain mieluista puuhaa. Työtä mitä voi vapaa-ajalla tehdä ja kun se olisi semmoista mitä itse haluaa tehdä niin ei se työltä tunnu. Ajankuluksi, jos ei mitään muuta ole.
Paljon on vaan vielä kysymysmerkkejä ilmassa, mutta on se tuossa pari vuotta muhinut mielessä. Siitä puuhastelusta voi sitten sitä laajentaa ajan kanssa.

Ehkä enemmän mietityttää, että mitä kuluja siitä koituu. Palkkaahan siitä ei alkuun edes tarvi maksaa, kun käy töissä. Vai leviääkö se käsiin, jos päivän pituus ei riitäkään.

Kiitos @Sickboy käytännön vinkeistä ja linkeistä! Noilla kyllä pääsee alkuun ja tuo Tilitin oli uusi tuttavuus, mutta tervetullut sellainen. Vielä kysymys veroista: tilitätkö vuosittain vai kuukausittain alv:t ja ennakkoverot/tuloverot? Mitä muita velvollisuuksia verottajaa kohtaan? Mikroyrityksen tilinpäätös toki vuosittain.

Jos yritystoiminta koskee kaupankäyntiä arvopapereilla, ei alv-rekisteriin tarvitse liittyä. Sijoitustuotteet ovat vapautettu alv:sta, eikä niitä silloin tilitetä.
Jos palkkaa haluaisi Oy:sta nostaa, pitäisi käytännössä olla vakuutukset ja TyEL/yEL kunnossa, jotka toki nostavat kustannuksia.

Mutta Oy:ta on sijoitustarkoituksiin mahdollista pyörittää täysin ilman kuulumista alv- tai työnantajarekisteriin, jolloin työn määrä rajoittuu kirjanpitoon sekä tilinpäätökseen. Kun työntekijöitäkään ei ole ja jos liikevaihto ei aivan älyttömäksi nouse, niin tilintarkastusvelvollisuutta ei ole.

Tällöin byrokratian hoitamiseen riittää muutama tunti kuukaudessa.

1 tykkäys

Mitä hyötyjä/etuja sijoitustoimintaan sitten olisi Oyn perustaminennja sitä kautta osakekauppa?

1 tykkäys

Varmaan suurin hyöty pienempi verotus. Eli 30 tai 33 prosentin sijaan sijoitustuottoja verotetaan yhteisöverolla (20 %)

1 tykkäys

Tässä vielä ennakkoverosta, jonka maksutiheys riippuu verotettavan tulon määrästä (linkissä taulukko).
Mutta jos on holding tyyppinen yritys, niin ei niitä verotettavia tuloja pääse kovin usein syntymään ja näin riittää selvitys kerran tilikauden puolessa välissä verottajalle, ettei ole velvollinen ennakkoveroa maksamaan kyseisellä tilikaudella.

Alv:sta vielä sen verran että ilman alv-rekisteriin kuulumista voi olla tilikauden aikana maksimissaan 10 000 euroa alv:tä sisältäviä myyntejä. Mutta niitä ei tosiaan sijoitustoiminnasta pääse syntymään.

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/ilmoittaminen-ja-maksaminen/ennakkovero-yritykset-ja-yhteisot/yhteisojen_ennakkoveron_maksamine/kuinka-usein-ennakkovero-maksetaan/

1 tykkäys

Myös sijoitustuotteiden määrä nousee. Esimerkiksi jenkkeihin listattuihin ETF-rahastoihin voi yrityksellä sijoittaa.

Voi myös vähentää tappiolliset CDF-kaupat.