Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Yleismaailmallinen sijoitusstrategiaasi liittyvä kysymys / pohdinta:

Monet ovat asettaneet salkulleen jonkinlaisen painotusjaon, oli painotus sitten sektoreittain, yhtiöittäin tai vaikka maantieteellisesti. Miten toimit, jos tämä painotus muuttuu huomattavasti, kun salkkuasi kohtaa reipas positiivinen, mutta vain tiettyä siivua koskeva, kehitys?

Yksinkertaistettuna esimerkkinä olet päättänyt sijoittaa 100 jyvääsi 10 eri yhtiöön, eli työnnät osakkeisiin 10 x 10 jyvää. Yksi kymmenestä salkkusi asukkaasta raketoi kotvan kuluttua, muiden mörniessä paikoillaan. Yhtä lappuasi kohtaa vaikkapa +200 % nousu.

Salkkusi arvo on siis 120, mutta nyt yksi yhtiö onkin painoltaan 25 ja muut vain n. 8,33 %.

  • Osa pinosta heti lihoiksi, kun painotuksen muutos ylittää raja-arvon X. Täällä ei sooloile kukaan.
  • Trailing stoppi kehiin. Antaa nousta, mutta kun lähtee alas niin leikataanpas siivu pois.
  • Let the profits run. Silmät kiinni ja kädet leffan alle piiloon. Se ei pelaa joka pelkää

0 voters

Tämä yksinkertainen kysymys on noussut mieleeni useasti, kun täällä on milloin missäkin todettu jonkun lapun nousseen liian suureen painoon, ja olen antanut itseni ymmärtää, että pinoa on kevennetty myynnillä tilanteen korjaamiseksi.

Oletteko tosiaan korjanneet tilanteen “manuaalisella” myynnillä jonkun itse asettama ne rajan ylittyessä, vai käyttäneet trailia / kärkkyneet muuten huippua, joka itselleni tulee mieleen hyvänä(?) toimintamallina.

Nimimerkillä “+300 % ja omat pois” sääntö tullee kohta noudatettavaksi, ja ajattelin lyödä lappuun 1/4 keventävän trailin perään…

Amatöörin pelkurimainen temppu, mutta… sittenpä on kevyempi seurailla rallattelua, tai vaihtoehtoisesti pudotusta, kun pelissä on, tuon lapun osalta, enää voittoja.

2 tykkäystä

Jokaisella sijoittajalla on toivottavasti sen verran omaa lukutaitoa ja harkintaa, että osaa tehdä omat valinnat. Netti on niin ihmeellinen asia ja kaikille avoin siten, että sieltä saa tasavertaisesti haettua tietoa aiheista sijoituksiaan ajatellen. Se on sitten eri asia, miten tuota tietoa käyttää.

Tämä viimeinen vastauksesi osoittaa täysin sen, että me näemme koko sijoitusmaailman täysin eriväristen linssien läpi. Toisekseen ihmettelen, miksi kommentoit vastausta, jonka kirjoitin @viljo :lle, etkä alkuperäistä kommenttiani sinulle. Eikä minun tehtävänäni ole tietenkään yrittää värittää linssejäsi minun värisiksi, joten palaan alkuperäiseen ongelmaan, johon et vastannut laisinkaan: sanoit itse, että suosittelet aloittelevaa sijoittajaa sijoittamaan niille toimialoille, joissa on suurimmat kasvuodotukset tulevaisuudessa eli ilmastonmuutos ja digitalisaatio.

Uskallan olettaa ihan keittiöpsykologian turvin, että suosittelet juuri näitä kahta toimialaa, koska olet

  1. itse sijoittanut niihin ja saanut niistä tuottoa
  2. nähnyt kun joku muu on saanut niistä tuottoa

Todennäköisesti olet kokenut nämä molemmat yhtä aikaa vahvistaaksesi omaa itseluottamustasi. Jos epäröisit yhtään, et ehdottaisi näitä toimialoja. Itselleni ei tulisi mieleenkään ehdottaa mitään toimialaa kenellekään, vaikka olisin tehnytkin niillä satojen prosenttien tuottoja, koska tiedän kykenemättömyyteni ennustamaan huomista. Kuten sanottu, voimme pelata todennäköisyyksillä, mutta oma ulosantisi ei antanut ymmärtää, että viestisi sisältäisi hiventäkään riskiajattelua. Totta kai se on hienoa, että olet vaurastunut, oli sitten vaurastumisesi takana oma pohdinta tai puhdas peesaaminen. Hieno juttu, mutta yhtä lailla olisit voinut menettää kaiken, jos maailma olisi ollut hiemankaan toisinpäin. Kuten Viljolle kommentoin, tästä on aidosti hyvä iloita (olettaen, että voittoja on realisoitunut, koska muutoin et ole vielä voittanut yhtään mitään), mutta ei sen pohjalta kannata alkaa sijoitusneuvontaa tekemään.

Haluan kuitenkin vielä kommentoida loppuun tuota näkemystäsi osakepoiminnasta. ”Tämän foorumin todella kovat tietäjät” voidaan nähdä, kuten edellä mainitsit tai heidät voidaan nähdä sattuman suosimina riskinottajina. Tässä näkyy se väriero linsseissämme. Olisin todennäköisesti itsekin yksi näistä ”supertaitureista”, jos olisin ostanut NIO:ta 1,5kk sitten $1,4 hintaan, myynyt ne tänään avaukseen $55,40 hintaan ja esittänyt sinulle, kuinka tiesin mitä NIO:ssa tulee tapahtumaan. Ennen tätä olisin sattumalta onnistunut, vaikka ostamaan NVIDIAA maaliskuun pohjista ja holdaillut niitä tähän päivään asti tms. Asia voidaan jälleen kerran nähdä joko sattumana tai osaamisena. Itse suosin sattumaa, suosi sinä osaamista.

En näe itse, että 2020 olisi todistanut millään tavalla, että riski ja tuotto eivät kulkisi käsi kädessä. Jos sinusta arvoyhtiöön sijoittaminen on matalariskistä puuhaa ja kritisoit tätä, koska ne eivät ole tuottaneet mitään, suosittelisin perehtymään esimerkiksi korkoympäristön vaikutuksiin rahan nykyarvoa diskontatessa. Kyse ei siis ole riskin ja tuoton erkaantumisesta vaan muista tekijöistä.

Olet varmasti aivan oikeassa siinä, että aina on helppo jossitella. Tiedän, että tämä koko paasaamiseni perustuu jossitteluun, mutta ilman sitä jossittelua on vaikea arvioida tulevia riskejä. Onneksesi sinun ei ilmeisesti ole tarvinnut välittää riskeistä, mutta väitän, että joku päivä vielä joudut.

17 tykkäystä

Kuka tahansa tarpeeksi teknistä analyysiä osaava tietää miten tällaiset hype/FOMO-runit loppuu lopulta, eikä se riipu sektorista käytännössä ollenkaan, ainakaan nykyisten tiedossa olevien sektorien valossa. Jos ei tätä halua uskoa, niin fine by me, mutta siinä vaiheessa on turha tulla enää jälkeen päin sanomaan, ettei riskeistä varoitettu, jos tuleekin -80% takkiin.



Nyt esim.


Esimerkiksi polkupyörämaniasta on @Verneri_Pulkkinen useasti puhunut Melkein Minuutissa -videoillaan, ja se soveltuu myös näiden joukkoon esimerkiksi vastaavasta hype/FOMO-juoksusta.

35 tykkäystä

Sitten on nämä harvat lottovoittajat jotka tuovat meidän kaikkien tietoon mitkä numerot valitsivat ja millä perustein. Seitsemän oikein, päävoitto! Ja väitän että ei niitä numeroita osaisi poimia ellei löydy aitoa tietotaitoa.

Ottakaa tuo huumorilla. Mutta tässä on erittäin vahva survival bias. Jos joku on tehnyt satumaiset tuotot se ei vielä todista oliko sijoituspäätökset hyviä. Yhtä hyvin onnistuminen voi johtua tuurista tai taidosta.

23 tykkäystä

Täällä olisi seuraavaa “tenbaggeria” jaossa. Tällä kertaa hieman suuremmalla riskillä :sunglasses:

6 tykkäystä

Kafferoomi on nyt ollut pitkään kovin vakavien aiheiden äärellä, joten nyt iltapäivään pieni kevennys.

Inden arvostettu Q & A ohje kertoo seuraavasti:

Inderes Q&A

Inderes Q&A:ssa voi sisäänkirjautuneena vapaasti kysyä analyytikoilta yhtiöistä ja analyyseista.

Ja mikä on lopputulos? Verneri, joka toistuvasti kieltää olevansa analyytikko, on vastannut yksin melkein kaikkiin kyssäreihin :laughing: Ja mikä pahinta, perhanan hyvin!

Masse-setä, FA, Mihin me tuulitakit analyyytikoita tarvitaan? :sweat_smile: :sweat_smile: :sweat_smile:

20 tykkäystä

Missä Pohjolan_Eka -efekti viipyy? :smiley:

4 tykkäystä

Joo… tähän olen itsekin perehtynyt, mutta ei. Liiketoiminnan jatkuvuudesta ja tuotteen kysynnästä tai rahoituksen riittävyydestä ei ole näyttöä.

Toki olet oikeassa potentiaalisen tenbäggerin luonteesta, eli potentiaali on olemassa. (jopa yli) Mutta turvamarginaalia ei.

Tähän liittyen analyysiä voi katsoa vaikkapa Red Eyen Bonesupport rapsasta, saa käsityksen markkinasta ja kilpailusta. BBS:llä on joitakin etuja mielestäni mutta erityisesti painaa tuo, ettei pipelinella ole mitään aikajanaa eikä kysynnälle ramp-up tapahdu edes myyntiluvan myötä.

Tähän pääsee mielestäni kohtuuhintaan mukaan sitten kun näkyvyys on parempi, jos näkyvyyden myötä houkuttelevuus säilyy.

4 tykkäystä

Oot myöhässä.
Yhtiöhän mainittiin jo Heikkilä&Vilenin tenbäggeri videolla!

1 tykkäys

0-tuotto on kyllä erittäin paljon pienempi riski, kuin vaikka -100% tuotto :wink:

4 tykkäystä

Tuli mieleen kryptohuumasta tämä yritys, kun eri firmat vaihtoivat koko toimialaansa ja välittömästi ampuivat kurssit taivaaseen. Tässäkin ilmoituksen jälkeen ollut ujo 2233% päivänousu. Ollaanko tosiaan kohta EV-puolella kanssa tilanteessa missä nähdään vastaavia peliliikkeitä? :smiley:

3 tykkäystä

Nähty jo, eli esim. case SPI Energy. Siellä vedettiin jokin aika sitten sellainen +3400% nousu, kun firma ilmoitti pistävänsä pystyyn EV-puolen tytäryhtiön.

3 tykkäystä

Olenko missannut, vai onko @Pohjolan_Eka sheivannut karhun karvat? :slight_smile:

5 tykkäystä

Casino on auki. :smiley: Ihmekkös EVO on ollut laskutrendissä

2 tykkäystä

Bioactivebones markkinoidaan väärin. Pitäisi markkinoida “BsaaS” Bonesubsitudes as a service. +2356%

2 tykkäystä

Olet täysin oikeassa että tämä on erittäin riskinen osake, niin kuin lähes kaikki lääkealan “startupit” ja että yleinen tuotto/riski -suhde yhtiön osalta voi olla parempi paljon myöhemmin. Mielestäni tässä on kuitenkin hyvä pelipaikka päästä mukaan, koska on mahdollisuus että yhtiö ostetaan pois markkinoilta kun myyntiluvat on myönnetty. On myös mahdollista että myyntiluvan myöntämisen jälkeen saattaa tapahtua melkoinen kurssiylilyönti mikä estää mukaan tulemisen. Itse haluan nyt salkulle korkeiden riskien tuotteita, joten tämä sopii salkkuun oikein mainiosti.

Turha taistella markkinoita vastaan, varsinkin kun pörssistä löytyy vielä kivoja sijoituskohteita kohtuuhintaan. Suurimmat pörssiromahduksen ajurit näyttävät nyt poistuneen ja emmeköhän koe korkeintaan pientä talouskasvun hidastumista ja kurssien korjaantumista alaspäin… Jos edes sitäkään :sunglasses:

5 tykkäystä

Mitäs nyt tapahtuu? Norwegian ilmoittanut ensimmäisten EV-koneiden käyttöönoton kenties :slight_smile:

Edit: NewsWeb tuollainen löytyi. Ilmeisesti hyvä juttu, kun kurssi noin hyppäsi.

1 tykkäys

Ensimmäistä en pidä todennäköisenä, toista jopa varmana. Odotan itse monen odottavan, että mikäli myyntilupa tulee, niin sitä seuraisi heti myynnin ramp-up. Näin ei todennäköisesti ei kuitenkaan ole, mikä tulisi johtamaan pettymykseen.

Tuote on suuntaa antavasti todettu omaluusiirrettä vastaavaksi, mutta Bonesupportin vastaava tuote on jo todettu yhtä hyväksi samoin, sitä ollaan todentamassa omaluusiirteeseen nähden ylivertaiseksi, ja se on jo markkinoilla. Ollut itse asiassa jonkun aikaa, mutta sales ramp-up on nihkeää. Siten todellinen kilpailu ei tule olemaan nykyinen “gold standard” omaluusiirre, vaan markkinoiden vastaavat tuotteet ja first mover -etu on toisilla.

Yritin kysellä tästä kilpailuasetelmasta yhtiön sijoittajaviestinnältä, mutta eivät vastanneet yhteydenottopyyntöön mitään.

No joo. Potentiaalia olisi, mutta päädyin itse katsomoon ja varmempien korkean odotusarvon tuottojen pariin.

2 tykkäystä

Tuo oli hyvä kuponki… antoi kohtuu kyydit :grin:. Mulla on niitä vieläkin hyvä kasa jemmassa jos sais vielä joskus toisetkin kyydit :grin:

2 tykkäystä