Inderesin kahvihuone (Osa 1)

ostot onnistuu, myynnit katosi “jonnekin” hyväksynnän jälkeen

Qt - 57.00€ - ATH
Revenio - 50.70€ - ATH
Talenom 13.20€ - ATH
Harvia 24.00€ - ATH?
Kamux 13.22€ - ATH?

Listaa voisi varmaan jatkaa, mutta tässäpä muutamia ennätysten rikkojia 22.12.2020.

14 tykkäystä

Heivasin tänään Qt:n salkusta. Pidän kyseisessä yrityksessä kaikesta paitsi sen nykyisestä arvostuksesta ja siitä haluasinkin kysyä kokeneemmilta.

Mikä oikeuttaa Qt:n ja monen muun osakkeen nykyisin korkean p/e -luvun? Yritys kasvaa valtavaa tahtia, mutta vaikuttaa siltä, että jokaisen osarin välillä kurssi kiipeää kasvun verran + reilusti päälle. En ymmärrä miksi kurssi kasvaa toistuvasti enemmän kuin yritys itse - kai näiden kertoimien tulisi joskus antaa viilentyä välissä?

2 tykkäystä

Sanovat että kaikista vaikeinta sijoittamisessa on antaa voittojesi juosta. Tämän hevosen annan juosta. Reveniota myin kerran ja sen myynnistä sanottava legenda piti paikkansa. Mielestäni QT:n kohdalla voidaan miettiä saman fraasin käyttöä. Lähtökohtaisesti myynti on aina virhe.

Ei sijoitusneuvo, jokainen vastaa itse omista voitoista ja tappioista :slight_smile:

24 tykkäystä

Mun mielestä keskeistä on iso kuva. Markkinoilla on hyvä näkemys 2025 TAM:sta, jota Qt pyrkii laajentamaan MCU yms. tuotteilla ja R&D:llä isommaksi. Tällä hetkellä TAM on 1.5mrd laitetta *0.5€ keskimääräinen rojaltti eli 750m€. Gross profit > 80%.

Olennaista on kuutin positioituminen kohdemarkkinassa koko IoT ajatellen. Alustariippumattomissa työkaluissa ei ole vastaavaa kilpailijaa tarjolla. Kuutti voi ottaa paljon isomman osuuden kuin konservatiivinen ohjeistuksensa.

IoT on vasta tulossa.
Runtime-lätkämaila on vielä näkemättä.
Qt-SaaS on vielä näkemättä.

Todella paljon katsottavaa lähivuosille.

Jos kuutista tulee globaali dominoija, niin 1-2mrd on pieni market cap.

Potentiaali on sellainen, jota ei ainakaan mulla ole varaa jättää katsomatta.

43 tykkäystä

Samahan se on esim Plugin kanssa. Jengi ”kevennellyt” jostain 12USD hinnoista saakka ja siihenhän ne voitot sulaa. En oikein ymmärrä miksi tällaiseen sijoittaa, jos ei sitten uskokaan tulevaisuuteen/nousu pelottaa. Treidaajat erikseen.

12 tykkäystä

Mitään en mistään ymmärrä mutta pahaa tekee kun salkkuja tyhjennetään laadukkaista kasvuyhtiöistä ja vaihdetaan sosiin ja hautakumpuihin. No treidaajat toivottavasti tietävät mitä tekee :cowboy_hat_face:

14 tykkäystä

Vähän nusnus mutta Kamuxin ATH on 13.56.

5 tykkäystä

Mielestäni on tärkeintä että jokainen pystyy pitämään omasta sijoitussuunnitelmastaan kiinni.

Jos olet luonut sijoitussuunnitelman, jolla tavoittelet 25% vuosituottoa ja ostanut plugia 5USD hinnalla, on tällä tehty suunnitelmaan nähden sellainen tuotto, että riskienhallinnallisista syistä voi olla aiheellistakin ruveta keventämään. Ei kukaan tiedä tulevaisuudesta, ja jos hirveästi sijoitussuunnitelmasta alkaa lipsumaan, niin riskienhallinta lähtee myös lapsesta. Menetettyjä tuottoja voi aina harmitella, mutta kullakin on oma riskitasonsa, jolla tätä peliä pelaa.

13 tykkäystä

Toki näin. Itselle vain tällainen tietyn vuosituoton hakeminen on pitkässä juoksussa mahdoton ajatus; enemmän mietin kunkin osakkeen potentiaalia pitkällä aikavälillä ja sen mukaan sijoituspäätökset. Tuollainen tietyn vuosituoton tavoittelu pakottaa lyhytnäköisiin johtopäätöksiin ja useisiin myynteihin/ostoihin. Voisin mutulla sanoa, että vaatii paljon osaamista.

11 tykkäystä

En itsekään ole täysin sitoutunut tiettyyn vuosituottoon, mutta itselläni on olemassa tavoitevuosituotto, joka sitten ohjaa itseäni siinä, minkälaisia riskejä olen valmis ottamaan. Jos menee yli, niin eihän se tietenkään haittaa, mutta tavoitteen saavuttaessa yritän olla siihen tyytyväinen ja lopettaa menetettyjen tuottojen harmittelu.

2 tykkäystä

Kiitoksia kattavista vastauksista, juuri tästä syystä pidän tästä foorumista. Punnitsen asiaa jonkin aikaa ennen kuin hyppään uudelleen kyytiin.

1 tykkäys

Näiden “mitä just tapahtuu +15 %” iltojen tunneskaala on kyllä mielenkiintoinen. Olis kauhea hätä ostaa jotain, mutta ei oikein keksi mikä olis se paras ostos. Toisaalta olis kauhea hätä myydä jotain, että voisi “kotiuttaa voittoja”, eli ostaa kotiutetulla rahalla jotain, mutta ei keksi mitään mitä raaskisi myydä. Siis karmea pärinä ostaa jotain ja myydä jotain, mutta kumpaankaan suuntaan ei ole selkeää suunnitelmaa mitä.

Siispä noudatan suunnitelmaa jonka mukaan en tee yhtään mitään ilman suunnitelmaa :sunglasses:

Paitsi shorttaan Teslaa karkkirahoilla, koska on kiva tehdä jotain joka tuntuu kielletyltä :stuck_out_tongue_closed_eyes:

12 tykkäystä

Olennaista on se että jenkkimarkkinoilla esim noilla vetylafkoilla voit tehdä 30-50% veivin, kun taas Qt grouppia on vaikea kuvitella ostavansa ison nousun jälkeen 30% halvemmalla takaisin.

3 tykkäystä

Hyvä vaan, että oot rahastanu irrationaalisilla nousuilla. Nämä hetket kannattaa surutta käyttää hyväksi, terveisin päälle 2000 kipaletta Nikolaa salkussa VTIQ:n alkuajoilta…

4 tykkäystä

Silloin se on treidaamista, jolloin asia on täysin eri. Jos uskot Plugin tarinaan, on seuraavan parin vuoden kurssireaktiot täysin irrelevantteja, paitsi ehkä ostopaikkojen kannalta.

5 tykkäystä

Tämä on tullut todettua itsekin. Qt:n kanssa tuli jossain alkuvuoden puolella kokeiltua myy ja osta halvemmalla takas taktiikkaa. Välillä taktiikka toimi mutta enimmäkseen ei, samat laput sai ostaa hetkeä myöhemmin kalliimmalla takasin… :sweat_smile: Lopulta luovutin ja nyt Kuutti saa muhia ja lihoa salkussa kaikessa rauhassa…

5 tykkäystä

??? höh???

Vanha setä kyllä tiesi jo etukäteen, että lääketieteen opiskelu tulee olemaan haitallista sijoittamiselle ja ylipäätään tervejärkiselle ajattelulle, mutta että näin pahasti …

Masse-setä, FA, Aston please, älä lähde lukemaan lääkäriksi :santa: :pray: :pray: :santa:

61 tykkäystä

Itse oppinut tästä Teslasta ja toki parempi olisi ollut jättää keventelemättä alun tuplauksien jälkeen.
Myin ekan kerran kun oli tuplannut ja tarina Teslan ympärillä oli jo silloin hinnasta samanmoista kuin nyt.
Eli alussa ns.omat pois ja voi sitten jäädä odottelemaan mahdollisia nousuja, nyt kevensin kanssa perjantaina huippuunsa joka oli helppo arvata. Vielä on potti jos nousee, ei enää haittaa vaikka vähän tippuukin.

5 tykkäystä