Inderesin osakkeenomistajien nimitys- ja palkitsemistoimikunta

Nimitys- ja palkitsemistoimikunnan startti

Noniin, nyt on polkaistu nimitys- ja palkitsemistoimikunnan työskentely ihan kunnolla käyntiin ja alkaa olla korkea aika aktivoitua foorumilla tämänkin suhteen.

Kevään yhtiökokouksen ja yhteisöedustajaksi valitsemisen jälkeen lievitin omaa huijarisyndroomaani lukemalla suomalaisesta omistajuudesta ja hallitustyöskentelystä kaiken, mitä käsiini sain. Yllätyksekseni aiheesta on tehty muutama ihan fantastinen kirja ja kasakaupalla kelvollisia podcasteja. Lisäksi osakeyhtiö- ja arvopaperimarkkinalaki sekä pörssin hallinnointikoodi avautuvat kyllä aloittelevallekin sijoittajalle, kunhan ei mene keskeisissä käsitteissä solmuun. Jos joku kokee vastaavanlaista omistajuus- ja hallinnointi-intoa, niin listaan tähän muutaman vinkin:

Mikael sanoi keväällä, että parasta perehdytystä nimitys- ja palkitsemistoimikunnan työhön on osallistuminen Inderesin pääomamarkkinapäivään, jossa käytiin läpi yhtiön uutta strategiaa aika perustavanlaatuisen kaksituntisen merkeissä. Oma suttuinen raporttini tästä mainiosta tilaisuudesta löytyy täältä.

Kokoonnuimme viime viikolla ensimmäisen kerran yhteen toimikunnan kanssa. Muistutukseksi mainittakoon, että toimikuntaan kuuluu automaattisesti kolme suurinta omistajaa (tai vaihtoehtoisesti heidän nimeämät edustajat), yhteisöjäsen ja henkilöstön jäsen. Inderes-henkilöstö oli valinnut keskuudestaan jäseneksi Jenny Cederqvistin, joka työskentelee Flikin puolella Business Leadina. Lisäksi työskentelyyn osallistuu hallituksen puheenjohtaja (Kaj Hagros), joka ei kuitenkaan ole virallinen toimikunnan jäsen.

Eli toimikunnan virallinen kokoonpano:

  • Suurimmat omistajat: Mikael, Juha, Sauli
  • Inderes-henkilöstön edustaja: Jenny
  • Yhteisön edustaja: Mauri

Muistutuksena myös, että nimitys- ja palkitsemistoimikunnan keskeisiksi tehtäviksi on työjärjestyksessä kirjattu laatia yhtiökokoukselle ehdotukset:

  • hallituksen jäsenten lukumäärästä
  • hallituksen jäsenistä
  • hallituksen jäsenten palkitsemisesta

Toimikunta ei siis itse päätä mitään, vaan se ehdottaa näitä asioita osakkeenomistajille yhtiökokouksessa ja omistajat päättävät.

Vaikka toimikunnan työjärjestyksessä ei asiaa mainitakaan, niin luonnollisesti toimikuntatyössä pitää vähintään sivuta myös hallituksen seuraajasuunnittelua ja diversiteetti-kysymyksiä.

Noniin, mennään sitten itse kokoukseen, jossa agendalla oli mm. hallituksen nykytila, strategian kulmakivet ja vaadittava hallitusosaaminen, hallituksen uusiutuminen ja kehittäminen sekä hallituksen palkkiot. Yhdistelen näitä nyt alle kolmeen teemaan.

Tässä kun itsekin opettelee toimikuntatyötä ja sopivaa avoimuuden tasoa, niin osa pohdinnoista saattaa olla vähän poliittisen ympäripyöreitä. Pahoittelen sitä. Osa toimikunnassa käsiteltävistä asioista onkin toki luottamuksellisia, mutta Juha toimikunnan puheenjohtajana rohkaisi kyllä mahdollisimman avoimeen keskusteluun foorumilla. Samalla haluan olla avoin myös yhteisön viisaudelle, enkä omin päin tohdi lähteä yhteisön kantaa naulaamaan lukkoo ennen kuin ollaan tarjottu mahdollisuuksia käydä täällä keskustelua toimikunnan työstä ja mahdollisista ehdotuksista.

Joka tapauksessa tullaan kalibroimaan tätä viestintä-puoltakin tässä samalla koko ajan.

Jenny, Mikael, Sauli ja Juha voivat toki itsekin osallistua keskusteluun ja tarvittaessa lisätä oman lusikkansa soppaan.

Hallituksen nykytila, uusiutuminen ja kehittäminen

Inderesin hallituksen kuuluu nykyisin 4 jäsentä, joista Kaj Hagros toimii puheenjohtajana (keltaisella) ja Tero Weckroth varapuheenjohtajana. Viime kevään yhtiökokouksessa pois hallitustyöstä jäi Sauli Vilen ja Annu Nieminen, ja uutena aloitti Nina Källström.

Jos haluaa lukea hallitusjäsenten taustoista, niin täältä löytyy: Inderes Oyj . Itse kuuntelin hallitusjäsenten jutustelua eri podeista (mm. Kaj on ollut monessa johto-/hallitus-keskustelussa vieraana) ja koitin sillä tavalla päästä vähän sisään heidän ajatuksiinsa.

Kaj esitteli toimikunnalle hallitustyöskentelyä, ja yleisellä tasolla tässä mainittakoon, että hallituksen nykytilanteen todettiin olevan hyvä. Edellisen vuoden tavoin toimikunta tulee vielä haastattelemaan kaikki hallitusjäsenet syksyn aikana ja siinä samalla saadaan vähän jäsenkohtaisiakin näkemyksiä hallitustyöstä tarkennettua.

Nythän tilanne on siinä mielessä aiemmista vuosista poikkeava, että hallituksessa on vain neljä jäsentä aiemman viiden sijaan (edellisessä yhtiökokouksessa päättyi Saulin ja Annu Niemisen hallitusjäsenyys ja vain Nina tuli tilalle) ja toimikunta kävikin keskustelua hallitusjäsenten tulevasta lukumäärästä.

Pieni selvitystyö paljasti, että useimmiten suuremmilla ja kompleksisemmilla pörssiyrityksillä hallitusjäsenten lukumäärä tuppaa kasvamaan, varmaan pääasiassa osaamis- ja työmäärävaatimusten kasvaessa. Toisaalta jos miettii esimerkiksi äänestysten näkökulmasta, niin pariton lukumäärähän olisi kaiketi parempi. Kuitenkin pieni pika-googlaaminen kertoi myös sen, että aika monilla kotimaisilla pörssifirmoilla jäseniä on “silti” neljä tai kuusi. Noh, tämä nyt on osin tällaista teknistä pohdintaa, mutta tätäkin keskusteluissa sivuttiin.

Inderesin hallituksella alkaa olla varsin pitkäaikaisia jäseniä, kuten yllä olevasta kuvasta näkee. Minkään pakotetun rotaatiotahdin ei katsottu olevan tarkoituksenmukaista, koska hallitustyön osaamisvaatimukset elävät jatkuvasti, mutta näinkin nopeasti muuttuvalla toimialalla uudistumistakin tarvitaan ja hallituskokoonpanon pitää pystyä vastaamaan yhtiön kulloiseenkin tilanteeseen.

Sellainen loppuhuomio, että sijoittajan näkökulmasta maininnan arvoista on mielestäni Hagrosin, Seikun ja Weckrothin mahtuminen omistajalistauksen TOP-kymppiin.

Strategian kulmakivet ja vaadittava hallitusosaaminen

Mikaelin johdolla käytiin läpi Inderesin tuoretta strategiaa ja sen vaatimuksia hallitustyöskentelyyn. Vähemmän yllättäen keskeisimpänä teemana esiin nousi Ruotsi.

Jos strategiakauden kaksi kolmesta kärkiteemasta on ”Ruotsi” ja ”Kansainvälinen Inderes”, niin ei liene kovin epäselvää, että kova ruotsalainen (pörssi)osaaminen hallituksessa olisi todennäköisesti erittäin hyödyllistä.

En ole missään nimessä mikään hallitustyö-spesialisti, mutta tunnettu ja verkostoitunut ruotsalainen pörssiosaaja voisi avata Inderesille sellaisia ovia ja kumppanuuksia, joihin ei pelkin suomalaisvoimin ehkä niin sulavasti edettäisi.

Tätä ruotsalaisen hallitusjäsenen selvittämistä päätettiinkin lähteä edistämään, ja nyt kun Inderesillä on jo yrityskaupan myötä laajasti verkostoitunut Financial Hearings, niin sitä verkostoakin voidaan hyödyntää potentiaalisten henkilöiden kartoittamisessa. Itse asiassa tässä toimikuntakokouksen jälkeisinä päivinä muutamia nimiä on ehditty alustavasti jo nostaa keskusteluunkin Mikaelin johdolla tehdyn selvitystyön ansiosta.

Mukava tieto oli se, että Inderes alkaa olla Suomessa jo niin kova yritys, että toimikunta-kollegojen mukaan kovia kotimaisia osaajia saattaisi olla kahvipöytäkeskustelujen perusteella hyvinkin tarjolla hallitukseen. Ruotsissa samanlaista brändiä ei ole, joten on etukäteen vaikea arvioida kuinka houkuttelevana Inderesin hallituspaikka siellä nähdään.

Hallitusjäsenten palkkiot

Inderesin hallituspalkkiot on hyvin linjassa verrokkien kanssa. Jäsenille maksetaan 1200 ja puheenjohtajalle 2400 euroa kuukaudessa. Päälle mahdolliset matkat ja majoitukset.

Ylipäätään pienyhtiökentällä palkkiot ovat sen verran maltillisia, että niillä ei juurikaan kilpailuetua hallitusjäsenten ”rekrytoinnissa” taida saada.

Indereshän maksaa palkkiot rahapalkkana, mutta joillakin (muistaakseni mm. Efecte) on tapana maksaa kaikki tai osa palkkiosta osakkeilla. Tämä olisi tietysti sijoittajan näkökulmasta mukavaa, kun palkitsemisen kannustimet olisivat samat kuin osakkeenomistajalla, mutta toisaalta pienehköjen summien maksaminen osakkeilla ei välttämättä tarjoisi mitään uutta tilanteeseen, jossa hallitus jo muutoinkin omistaa runsaasti osakkeita. Ja jonkin verran se ekstrabyrokratiaakin teettänee.

Minä lupasin tehdä tässä lähitulevaisuudessa vielä pientä palkkiovertailua kotimaisten ja ruotsalaisten verrokkien kesken ja pitää aikanaan nostaa keskeiset huomiot siitä tännekin.

Yhteisön näkemyksiä toimikuntatyöhön

Loppuun sitten se tärkein, eli minähän olen toimikunnassa edustamassa nimenomaan tätä yhteisöä ja teidän näkemyksiä.

Näin ollen nyt olisi todella mielenkiintoista kuulla:

  • Minkälaisia näkemyksiä yhteisössä on Inderesin hallituskokoonpanosta ja vaikkapa henkilöiden lukumäärästä?
  • Minkälaista osaamista, kokemusta tai verkostoja hallitukseen mielestänne tarvitaan?
  • Mitä ajatuksia nostattaa suomalainen hallitus vs. kansainvälistyvä hallitus -pohdiskelu?
  • Entä herättääkö hallituspalkkiot intohimoja?

Ja jos täällä jossain kahvihuoneen ja meemiketjun välimaastossa lymyilee joku huippuverkostoitunut ruotsalainen pörssitoimari, niin saa ilmoittautua. :smiley:

Voi laittaa ilman muuta myös yksityisviestillä näkemyksiä jos ei halua tähän niitä kirjoittaa, mutta kiva olisi käydä vähän julkistakin keskustelua.

Loppuun on hyvä vielä täsmentää hallituksen päätehtävät. Tällaisiin hommiin ehdokkaat sitten valintansa jälkeen lähtisivät:

Hallituksella on yleinen vastuu Inderesin hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus on vahvistanut itselleen kirjallisen työjärjestyksen (osana yhtiön yleisempää hallinnon työjärjestystä), jossa määritellään hallituksen käsiteltäväksi kuuluvat asiat.

Hallitus muun muassa vahvistaa yhtiön strategian ja seuraa sen toteuttamista. Hallituksen vastuulla on hyväksyä yhtiön tilinpäätökset ja muut taloudelliset katsaukset sekä valvoa kirjanpidon asianmukaisuutta ja yhtiön taloudellisia asioita. Hallitus päättää merkittävistä yksittäisistä investoinneista sekä yrityskaupoista ja strategisesti merkittävistä liiketoiminnan laajentamisista ja supistamisista. Hallitus vahvistaa yhtiön pitkän aikavälin strategiset ja taloudelliset tavoitteet ja hyväksyy budjetit sekä riskienhallinnan periaatteet.

Hallitus kokoontuu vähintään kuusi kertaa vuodessa. Jokaisella kokouksella on yksi pääteema, minkä lisäksi kokouksissa käsitellään ajankohtaisia asioita. Vuosikellon mukaiset pääteemat ovat yhteisö, henkilöstö, asiakkaat, teknologia, pitkän aikavälin strategia sekä budjetti ja kärkihankkeet. Lisäksi yhtiön taloudellista kehitystä käsitellään jatkuvasti kokousten välillä erikseen käytävissä erillisissä keskusteluissa.

Inderesin hallitukseen kuuluu vähintään kolme ja enintään viisi varsinaista jäsentä. Hallitus nimeää keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Yhtiön hallituksella tulee olla riittävä asiantuntemus ja sillä tulee kollektiivina olla riittävä osaaminen ja kokemus yhtiön toimialaan ja liiketoimintaan kuuluvissa asioissa. Hallituksen kokoonpanon tulee olla monimuotoinen jäsenten kokemuksen, iän, taustan ja sukupuolen näkökulmista.

60 tykkäystä

Toimikuntatyö sekä hallitusjäsenten nimeämisiin ja palkkioihin liittyvät teemat eivät toistaiseksi näytä herättävän sen suurempaa kiinnostusta tai intohimoja. Tämä voi tietysti olla ihan hyväkin asia, kun tuntuu, että hallitusasioista käytävä keskustelu kuumenee yleensä vasta silloin, kun asiat ovat jo menossa uutiskynnyksen ylittävästi pieleen.

En ole tosin itsekään onnistunut vielä houkuttelemaan keskustelua kovin kiitettävällä tasolla.

Nyt kun toimikunnan työ alkaa kuitenkin olla kuumimmillaan, niin on hyvä lisätä omaakin aktiivisuuttani tämän asian ympärillä, kertoa kuulumisia ja kysyä yhteisön näkemyksiä.

Sain idean, että koska yhteisön jäsenten voi olla vaikea antaa kokonaisvaltaisia ja vapaamuotoisesti kirjoitettuja näkemyksiä hallituksen nykykokoonpanosta, jäsenehdokkaista tai hallituspalkkioista, niin ehkä tällaisen kyselyn kautta anonyymejä näkemyksiä voisi kuitenkin olla helppo antaa. Ja näin saataisiin ainakin jonkinlaista barometri-tason tietoa siitä, että minkälaisia näkemyksiä yhteisöllä on Inderesin hallituskokoonpanoon ja -palkkiopolitiikkaan liittyen.

On toki ymmärrettävää, että näkemykset ei useimmilla liene kovin vahvoja ja näkyvyys esimerkiksi siihen, mitä osaamista ja kokemusta Inderesin hallitukseen tarvittaisiin, voi olla yhteisöstä katsottuna helposti ohuehko. Olen silti sitä mieltä, että yhteisön näkemyksien kerääminen on arvokasta, ja sillä saadaan ainakin suuntaa antavasti selville minkälaisia asioita yhteisö (tai siis se kyselyyn vastaava pieni yhteisön osa) pitää tärkeänä hallituskokoonpanon ja palkkioiden osalta.

Noniin, itse asiaan.

Nykyhallitus taustatiedoksi löytyy tästä.

Kun vastaat kyselyyn, niin kannattaa ihan herkällä sormella vastata myös ”en osaa sanoa”- tai ”asia ei ole mielestäni olennainen” -vaihtoehtoja, mikäli näin koet kohdallasi olevan. Tämä siksi, että on hyvä tietää, miten tärkeänä kutakin kysymystä pidetään tai miten hyvin asia tunnetaan. Sekin on arvokasta tietoa.

Koitin lisäillä kysymysten eteen tarpeen mukaan pieniä infosaatteita, mutta jos jokin kysymys on epäselvä, niin tarkennellaan tarvittaessa. Monet aiheista ovat itsellenikin uusia.

Vihdoin kysymyksiin.

Teema: Kansainvälistyminen

Taustaa: Inderesin hallitus on tällä hetkellä kokonaan suomalaisista koostuva. Strategiakauden 2023-2027 kohdemarkkinat ovat Ruotsi (tärkein kasvumarkkina), Suomi ja Tanska.

Inderesin hallituksen tulee kansainvälistyä:

  • Täysin samaa mieltä
  • Jokseenkin samaa mieltä
  • Jokseenkin eri mieltä
  • Täysin eri mieltä
  • En osaa sanoa
  • Kysymys ei ole mielestäni olennainen
0 äänestäjää

Teema: Rotaatio

Taustaa: Inderesin hallitusjäsenien ”aikajana” alla. Vastausvaihtoehdoksi ei ole valittu epätodennäköisiä skenaarioita, kuten esimerkiksi sitä, että hallitusjäsenten määrä vähenisi kolmeen (olisi yhtiöjärjestyksellisesti mahdollista).

Yhden tai useamman nykyisen hallitusjäsenen tulee siirtyä sivuun yhtiökokouksessa 2024:

  • Täysin samaa mieltä
  • Jokseenkin samaa mieltä
  • Jokseenkin eri mieltä
  • Täysin eri mieltä
  • En osaa sanoa
0 äänestäjää

Hallitukseen tulee nimetä yksi tai useampi uusi jäsen yhtiökokouksessa 2024:

  • Täysin samaa mieltä
  • Jokseenkin samaa mieltä
  • Jokseenkin eri mieltä
  • Täysin eri mieltä
  • En osaa sanoa
0 äänestäjää

Mikä on mielestäsi sopiva pituus hallitusjäsenyydelle keskimäärin:

  • 1-3 vuotta
  • 4-6 vuotta
  • 7+ vuotta
  • En osaa sanoa
  • Kysymys ei ole mielestäni olennainen
0 äänestäjää

Sopivin jäsenmäärä hallitukselle (Inderesin yhtiöjärjestyksessä jäsenmäärä on rajattu 3-5 henkeen):

  • 3
  • 4 (nykyinen jäsenmäärä)
  • 5 (jäsenmäärä ennen 2023 yhtiökokousta)
  • 6 tai enemmän (edellyttää yhtiöjärjestyksen muuttamista)
  • En osaa sanoa
  • Kysymys ei ole mielestäni olennainen
0 äänestäjää

Teema: Puheenjohtaja

Taustaa: Inderesin yhtiöjärjestyksessä sanotaan ”Hallitus nimeää keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan”. Käsittääkseni joidenkin yhtiöiden tapauksissa nimitystoimikunta ehdottaa puheenjohtajaa, ja yhtiökokous vahvistaa valinnan.

Hallituksen puheenjohtaja tulee valita:

  • Hallitusjäsenten kesken
  • Yhtiökokouksessa nimitystoimikunnan ehdotuksesta
  • En osaa sanoa
  • Kysymys ei ole mielestäni olennainen
0 äänestäjää

Inderesin nykyisestä hallituksesta löytyy jo seuraava uusi hallituksen puheenjohtaja

  • Täysin samaa mieltä
  • Jokseenkin samaa mieltä
  • Jokseenkin eri mieltä
  • Täysin eri mieltä
  • En osaa sanoa
0 äänestäjää

Teema: Kokemus ja osaaminen

Taustaa: Hallitusjäsenten taustoja lukemalla voi arvioida minkälaista osaamista hallituksesta tällä hetkellä löytyy.

Hagros tuo hallitukseen osaamista ja kokemusta etenkin kasvuyritysten johtamisesta ja strategiatyöstä, digitaalisten liiketoimintojen kehittämisestä sekä itseohjautuvista johtamismalleista.

Weckroth tuo hallitustyöskentelyyn kokemusta ja osaamista etenkin rahoitus- ja fintech-alasta, osakeanalyysistä sekä finanssialan sääntelystä.

Seikku tuo hallitustyöskentelyyn kokemusta ja osaamista pörssiyhtiöiden johtamisesta, strategiatyöstä sekä kurinalaisesta omistaja-arvon luonnista.

Källström tuo hallitustyöskentelyyn kokemusta ja osaamista digitaalisen kuluttajaliiketoiminnan rakentamisesta sekä nopeasta kansainvälisestä laajentumisesta.

Minkälaisia ominaisuuksia uusilta hallituksen jäseniltä erityisesti edellyttäisit (valitse 3 tärkeintä vaihtoehtoa):

  • (Kansainväliset) verkostot
  • Uskottavuus
  • Kansainvälistymiseen liittyvä osaaminen
  • Digi-/media-/alustaratkaisuihin liittyvä osaaminen
  • Palvelevaan asiantuntijaorganisaatioon liittyvä osaaminen
  • Finanssialaan liittyvä osaaminen
  • Halu ja kyky sitoutua/omistautua hallitustehtävään
  • Innovaatioihin liittyvä kehittämisosaaminen
  • Aiemmat näytöt vertailukelpoisten yhtiöiden johtamisesta/hallinnoinnista
  • Myyntiin ja markkinointiin liittyvä osaaminen
  • Governance-/hallinnointi-osaaminen
  • Muu, mikä?
0 äänestäjää

Teema: Diversiteetti

Taustaa: Inderesin hallituksen valikoituja diversiteettitietoja:

  • yksi nainen ja kolme miestä
  • syntymävuodet 1970, 1971, 1965 ja 1989
  • koulutustaustat MBA+DI, MBA + M.Sc Pharm., 2 x KTM
  • päätoimet 2 x CEO, strategiajohtaja, yrittäjä/sijoittaja

Sukupuoli-diversiteetti on riittävä:

  • Täysin samaa mieltä
  • Jokseenkin samaa mieltä
  • Jokseenkin eri mieltä
  • Täysin eri mieltä
  • En osaa sanoa
  • Kysymys ei ole mielestäni olennainen
0 äänestäjää

Ikä-diversiteetti on riittävä:

  • Täysin samaa mieltä
  • Jokseenkin samaa mieltä
  • Jokseenkin eri mieltä
  • Täysin eri mieltä
  • En osaa sanoa
  • Kysymys ei ole mielestäni olennainen
0 äänestäjää

Osaamis- ja kokemus-diversiteetti on riittävä:

  • Täysin samaa mieltä
  • Jokseenkin samaa mieltä
  • Jokseenkin eri mieltä
  • Täysin eri mieltä
  • En osaa sanoa
  • Kysymys ei ole mielestäni olennainen
0 äänestäjää

Teema: Palkkiot

Taustaa: Inderes maksaa hallituksen puheenjohtajalle 2 400 € ja jäsenelle 1 200 € kuukaudessa (vuosipalkkiot 28 800 € / 14 400 €). Palkkiotaso on vastaa varsin hyvin First North -listayhtiöiden palkkiotasoja (kiinteät palkkiot mediaani 2022: 36 000 € / 20 000 €).

Palkkiot maksetaan rahana ja näin tekee ymmärtääkseni ylivoimainen enemmistö myös muista listayhtiöistä (vrt. maksaminen osakkeilla, johon mahdollisesti liittyy pientä ”ylimääräistä” byrokratiaa verrattuna rahapalkkiona maksamiseen).

Näkemyksesi Inderesin nykyisten hallituspalkkioiden euromäärästä:

  • Palkkioita tulisi laskea
  • Nykyiset palkkiot ovat oikealla tasolla
  • Palkkioita tulisi nostaa
  • En osaa sanoa
0 äänestäjää

Näkemyksesi palkkioiden maksutavasta:

  • Palkkio tulisi maksaa rahana
  • Palkkio tulisi maksaa osin osakkeina ja osin rahana
  • Palkkio tulisi maksaa osakkeina
  • En osaa sanoa
  • Kysymys ei ole mielestäni olennainen
0 äänestäjää

Bonuskysymys: Pidän positiivisena, että hallitusjäsen omistaa merkittävän määrän yhtiön osakkeita

  • Täysin samaa mieltä
  • Jokseenkin samaa mieltä
  • Jokseenkin eri mieltä
  • Täysin eri mieltä
  • En osaa sanoa
  • Kysymys ei ole mielestäni olennainen
0 äänestäjää

Laitetaan loppuun vielä pieni vastuuvapauslauseke ja sananen odotusten hallinnasta:

On hyvä huomata, että kyselyn tulokset nousevat yhteisöstä, joka on yksi osa 5-henkistä nimitystoimikuntaa, mutta toimikunnassa jäseninä ovat yhteisön lisäksi myös henkilöstö (@Jenny_Cederqvist n kautta ) sekä kolme suurinta omistajaa (@Mikael_Rautanen , @Sauli_Vilen & @Juha_Kinnunen ).

Toiseksi, voi olla, että jokin yhteisön toive on ensiluokkainen ja nimitystoimikunta on yhteisön kanssa täysin samaa mieltä. Ja siitä huolimatta voidaan päätyä tilanteeseen, jossa asiaa ei edistetä, koska syyt X, Y ja Z. On tietenkin myös mahdollista, että jokin yhteisön ehdottama asia voidaan ottaa nyt mietintämyssyyn, mutta ehkä sitä tarkastellaan tarkemmin vasta vuoden, kahden tai kolmen vuoden päästä, kun tilanne ja ajankohta on oikea.

Kolmantena asiana tietysti vielä se, että tuskin me Buffetia saadaan Inderesin hallitukseen, vaikka yhteisö sitä kovasti toivoisikin. Eli edetään kulloistenkin mahdollisuuksien mukaan. :slight_smile:

Kaikki em. tiedot ovat allekirjoittaneen kokoamia, joten amatöörimäisiä virheitä voi hyvinkin olla mukana. Ja jos joku olennainen kysymys puuttuu, niin laittakaa kommenttia, jotta voidaan täydentää patteristoa.

Nyt ei muuta kuin klikkailemaan näkemyksiä kyselyyn! :pray:

35 tykkäystä

Buffettista tuli mieleen… Berkshiressä ei myöskään muistaakseni makseta osakepalkkioita, mutta hallituksessa (ja johdossa) on eksplisiittinen kehoitus ostaa omalla rahalla osakkeita niin että tuntuu lompakossa.

Berkshiressä moni asia hoidetaan mallikkaasti omistajien/partnerien/osakkeiden suhteen, sieltä voi hakea mallia. :wink:

24 tykkäystä

Katselin hieman hallitusjäsenten palkkioita Inderesin kokoisissa Suomi-listayhtiöissä. Nappasin luvut 2023 kevään yhtiökokousmateriaaleista, joten jos myöhemmin on tullut muutoksia palkkioihin tai kokoonpanoihin, niin siltä osin tiedot ovat vanhentuneita.

Listalla kymmenkunta lähintä MCAP-kokoverrokkia, kolme suurinta listayhtiötä ja kolme pienintä listayhtiötä. Lisäksi pari mielivaltaisesti napattua verrokkia.

Inderesin palkkiot näyttävät olevan varsin maltillisia verrokkeihin nähden ja kaiken kaikkiaan palkkiomassa on aika alhainen, kun jäsenmäärä on pienehkö ja muita kokous-/valiokuntapalkkioita ei ole (ei niitä tosin ole useimmilla verrokeillakaan). TOP3-firmoillahan sitten taas on peruspalkkion kyljessä jos jonkinlaista valiokunta- ja kokouspalkkiota, mutta kuten sanoin, harva pienyhtiö tällaiseen lähtee.

Suurin osa samankokoisista yhtiöistä maksaa palkkiot rahana. Vain pari yhtiötä käyttää palkkioissa myös osaketta (mm. Efecte), mutta niilläkin muistaakseni enemmistä palkkiosta maksettiin rahana.

(alimman rivin “11-20” viittaa riveihin 11-20)

(Edit: näyttäisi jääneen TOP3-yhtiöiden MCAP-luvuista yksi nolla pois)

26 tykkäystä

Laitetaan Inderes-ketjun lisäksi uudet ehdotukset hallitukseen myös tänne:

Inderes Oyj:n osakkeenomistajien nimitys- ja palkitsemistoimikunta ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että hallitukseen valitaan 5 (4) jäsentä. Toimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallitukseen valitaan nykyisistä jäsenistä uudelleen Kaj Hagros, Nina Källström ja Tero Weckroth sekä uusina jäseninä Joakim Frimodig ja Helena Norrman. Toimikunta ehdottaa, että osakkeenomistajat ottavat yhtiökokouksessa kantaa ehdotukseen hallituksen jäsenten valinnasta yhtenä kokonaisuutena.

Joakim Frimodig (s. 1978, Suomen kansalainen, BA, Oxon) toimii CapMan Oyj:n päätoimisena hallituksen puheenjohtajana. Hän on toiminut CapManin johtoryhmässä vuodesta 2016 ja toimitusjohtajana vuosina 2017–2023. Frimodigilla on ollut keskeinen rooli Inderesin liiketoiminnan käynnistysvaiheessa vuosina 2013–2015, jolloin hän toimi yhtiössä hallituksen jäsenenä. Frimodig tuo hallitustyöskentelyyn kokemusta ja osaamista mm. pääomamarkkinoista sekä liiketoiminnan kansainvälisestä laajentumisesta.

Helena Norrman (s. 1970, Ruotsin kansalainen, MSc) toimii globaalin viestintäyhtiö Kekst CNC:n osakkaana sekä Pohjoismaiden toimintojen johtajana. Hän on aiemmin toiminut Ericssonin globaalina viestintä- ja markkinointijohtajana sekä johtoryhmän jäsenenä vuosina 2010–2019. Norrman tuo hallitustyöhön kokemusta ja osaamista viestintäalalta ja kansainvälisestä liiketoiminnasta sekä Inderesille tärkeää Ruotsin markkinatuntemusta.

Toimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallituksen puheenjohtajalle maksetaan palkkiona 2 500 (2023: 2 400) euroa kuukaudessa ja muille hallituksen jäsenille 1 250 (2023: 1 200) euroa kuukaudessa.

23 tykkäystä

Ainakin omasta mielestä erittäin hyvät valinnat hallitukseen. Ja jos nyt hivenen vapaasti tulkitsen tuota aiemmin tekemääsi kyselyä, niin kyllähän tuossa nyt noin isossa kuvassa toteutuisi yhteisön jäsenten toiveet.

Tosiaan keskustelu aiheesta jäi vähän vajavaiseksi ja pahoitteluni omalta osalta tämän suhteen.

Kenties tämä on opettelua meille yhteisönjäsenille/osakkeenomistajille, että voi oikeasti vaikuttaa hallituksen kokoonpanoon. @Mauri kiitokset hyvästä työstä ja etenkin tuo kysely oli hyvin laadittu ja sen kautta koen olleeni mukana prosessissa.

20 tykkäystä

Kiitos @Mauri upeasta työstä! koen, että yhteisöjäsenen ja henkilöstöedustajan @Jenny_Cederqvist mukanaolo laajensi ajatteluamme ja toi hyviä näkökulmia työhön. Onnistuimme rekryissä erinomaisesti omin voimin ilman ulkopuolista rekrykumppania. Ei ole itsestään selvää, että kun tuntematon suomalainen pikkufirma lähtee pokkana kontaktoimaan kylmiltään Ruotsin liike-elämän kovimpia nimiä, että sieltä tulee minkäänlaista responssia, mutta hienosti lopulta päästiin sitkeällä työllä maaliin ja löydettiin erinomainen etsimäämme profiilia vastaava henkilö. Ja Joakim on fantastinen paluun tekevä hallitusjäsen, joka on täydellä sydämellä tässä yhtiössä mukana. Pois jäävä Kai Seikku on ollut minulle läheinen ja tärkeä mentori lähes koko työurani (alkaen Okmeticin seurannasta) ja ollut avainroolissa hallituksessa vuodesta 2016 kun olemme kasvaneet pienestä analyysitiimistä siihen, missä olemme tänä päivänä. Kailla on mieletön kyky haastaa ja laajentaa toimitusjohtajan ajattelua. Hieman nousi jopa tunteet pintaan nyt kun tiedote tuli ulos.

Disclaimer: yhtiökokous toki tekee sitten lopulliset valinnat :slight_smile:

33 tykkäystä

Kiitos samoin.

Yhteisö ansaitsee tietää, että vaikka koko toimikunta on tehnyt hienoa työtä, niin @Mikael_Rautanen pisti erityisen ihailtavalla tavalla paukkuja ensiluokkaisten hallitusehdokkaiden löytämiseen.

Kirjoittelen toki toimikunta-kokemuksia lisää myöhemmin, mutta se pitää jo tässä vaiheessa sanoa, että olo on ollut todella tervetullut alusta alkaen. Mukana ei ole ollut siis niin minkäännäköistä tärkeilyä tai pönötystä. Piensijoittaja-Maurin pohdinnat on otettu huomioon siinä missä muidenkin, olipa kyse sitten NomComin keskinäisistä keskusteluista, nykyisten hallitusjäsenten haastatteluista tai uusien ehdokkaiden rekrytoimisesta. On ollut ilo olla mukana.

Myös minun mielestä ehdokkaat ovat erinomaiset. Olen itse asiassa todella innostunut ensi vuoden kokoonpanosta (olettaen, että omistajat yhtiökokouksessa siunaavat ehdotuksen) ja hienoa, että kansainvälistyvä Inderes on saamassa kansainvälistyvän hallituksen.

Olen jäävi arvioimaan asiaa, mutta koen samoin. Itse asiassa nostin haastatteluissa omat kysymykseni juuri yhteisön äänestyksen perusteella, joten siinäkin mielessä tuo kysely oli hyvin hyödyllinen ja tuli heti ihan konkreettisesti käyttöön.

Juuri näin.

Tämä hallituspuoli on (vielä) monille sijoittajille hieman hämärää aluetta, eikä nimitystoimikunnan ja hallituksen rooleja tai merkityksiä kovinkaan usein tavanomaisissa sijoituskeskusteluissa sivuta. En kuitenkaan laittaisi pahitteeksi jos sijoittajilta tulisi entistä enemmän “painetta” hallitusten ja nimitystoimikuntienkin suuntaan, koska terve kritiikki ja kasvava huomio voisi omalta osaltaan terävöittää hallitusjäsenten valintaa, hallitusten työskentelyä, hallitusten päätöksiä ja siten myös parantaa pörssiyhtiöiden performanssia sijoituskohteena.

Omistajat, laittakaa torstai 11.4.2024 kalenteriin:

14 tykkäystä

Tervehdys ketjuun!

Olemme saapuneet vuosikalenterissa kohtaan, jossa valmistellaan yhtiökokouskutsua. Nimitys- ja palkitsemistoimikunnan puheenjohtajana tämä tarkoittaa, että on aika keskustella yhteisöjäsenen valintamenettelystä. Tähän liittyen esitän teille ehdotuksen, jota toivon yhteisön pohtivan.

Ehdotus ja perustelut

Inderesin nimitys- ja palkitsemistoimikunnan “omistajajäsenet” (allekirjoittanut, @Mikael_Rautanen ja @Sauli_Vilen ) ehdottavat, että nimimerkki Mauri valittaisiin yhteisöjäseneksi uudelleen nimitys- ja palkitsemistoimikuntaan vuodeksi 2024. Mauri on ollut erittäin hyvä tehtävässä, yhteistyö on ollut sulavaa ja aktiivista ja hän on ollut suuri lisäarvo toimikunnalle. On tietysti yhteisön asia arvioida, miten Mauri on onnistunut teidän suuntaan. Tärkein syy ehdotukselle onkin se, että haluaisimme Maurin jatkavan toimikunnassa ja näkisimme sen yhtiön etuna.

Toinen syy on ehdotukseen on se, että vuoden kausi on koettu nyt käytännössä varsin lyhyeksi ja vaihto tulisi juuri siinä vaiheessa, kun ollaan tehtävässä hyvin sisällä ja kykeneviä tekemään hyvin perusteltuja päätöksiä. Mauri on mielestämme perehtynyt tehtävään erittäin hyvin ja prosessi on ollut sen myötä sujuva. Toimikunnan asioita pitää kuitenkin pohtia laajasti ja yleisellä tasolla, minkä vuoksi se vaatii pitkäjänteisyyttä ja perehtymistä. Näin ollen voisi olla järkevää, että kaudet olisivat mahdollisuuksien suodessa pidempiä, vaikka lähtökohtaisesti mennään vuosi kerrallaan ja kysytään näkemys yhteisöltä. Tämä helpottaisi kaikkia myös prosessia ajatellen, sillä valintaprosessi ei sisällä pelkästään yhteisön ansiokkaasti tekemää valintaprosessia (ehdokkaiden haku, tietojen tarjoaminen ja ehdotukset yhtiökokoukselle) tai yhtiökokousäänestystä, vaan myös toimintaan perehdytystä ja siihen kasvamista.

Hyväksyntä / hylkäys

Mauri on kertonut, että hän on käytettävissä tehtävään. Samalla hän on todennut, että mahdollinen uudelleenvalinta voidaan tehdä ilman yhteisön äänestystä vain silloin, jos “haastajia” tehtävään ei tule. Olen tästä samoilla linjoilla, eikä missään tapauksessa ei ole tarkoitus kävellä asiassa yhteisön yli. Meillä oli viime vuonna lopulta kolme hyvää ehdokasta eli @Mauri , @anttirs ja @Johannes_Sippola , joista kaikki olisivat varmasti onnistuneet tehtävässä hyvin. Tägään heidät tähän erikseen, jotta varmasti huomaatte ehdotuksen ja tulette kertomaan oman mielipiteenne.

Jos yhteisö kokee, ettei tämä menettely vastaisi yhteisöjäsenen valintaan liittyvää henkeä tai on muuten huono, niin kertokaa toki. Ja kommentoikaa samoin myös, jos pidätte ehdotusta hyvänä ja perusteltuna. Passiivisuus tulkitaan hiljaisena hyväksyntänä, koska emme voi olettaa, että asia kaikkia puhuttelisi. Meidän työjärjestyksessä lukee vain “Toimikunta päättää soveltuvan valintamenettelyn”, joten sieltä rajoituksia tähän ei tule.

Käytäntö

Jos yhteisö hyväksyisi tämän ehdotuksen, voisimme ehdottaa yhtiökokoukselle Mauria nimitys- ja palkitsemistoimikunnan yhteisöjäseneksi. Silloin prosessi olisi tänä vuonna yksinkertaisempi, eikä yhtiökokouksessa olisi erillistä äänestystä. Jos hyväksyntää ei tule, prosessi olisi samankaltainen kuin viime vuonna.

Loppuun voisin vielä todeta, ettei kautta ole tarkoitus pidentää vastaavilla ehdotuksilla tulevaisuudessa - tästä ei siis ole tarkoitus muodostaa uutta toimintatapaa. Pidemmällä aikavälillä vaihtuvuus tässäkin tehtävässä on varmasti hyväksi, ja muidenkin halukkaiden on tärkeää päästä tehtävää kokeilemaan. Kaikki nämä prosessit elävät edelleen, kun etsitään parasta tapaa toimia.

Sana on vapaa!

42 tykkäystä

Kannatan ajatusta. Elämä on opettanut, että jokaisessa uudessa tehtävässä ensimmäinen vuosi perehdytään, toinen kehitetään ja kolmas toteutetaan. Näin ollen 2-3v on mielestäni hyvä aika yhteisöjäsenelle tehtävässä. Mielestäni @Mauri ehdottomasti pysyköön lauteilla :+1:

35 tykkäystä

Samaa mieltä @anttirs kanssa, @Mauri hoitanut tähän mennessä hienosti hommansa, tai näin se on ainakin minulle välittynyt, sopivaa tiedonhakua ja yhteisön kuulemista, mutta myös avointa kriittisyyttä ja haastoa osoittanut myös! Kiitoksia @Mauri !

23 tykkäystä

Ehdotan, että nimitys- ja palkitsemistoimikunnan yhteisöjäsenelle maksettaisiin reilu vuosipalkkio esimerkiksi 4800 euroa. Ehdotan, että asiasta päätettäisiin seuraavassa yhtiökokouksessa.

P.S. Kannatan Maurin uudelleenvalintaa. :slight_smile:

9 tykkäystä

Ehdoton kannatus tälle hahmottelulle. Ja kuten @anttirs tuossa jo hyvin linjasikin ei ole mitenkään järkevää vaihtaa edustajaa nyt kun hahmottaa tätä.

Lisään tähän vielä että @Mauri on varmasti tällä kokemuksella miettinyt miten yhteisöä saadaan otettua mukaan paremmin tukemaan hänen saamaansa mandaattia. Ja toisaalta kenties voisi ajatella jonkinlaista postausta opeista tuossa nimitysvaliokunnassa mukana olosta - kunhan valinta on varmistunut :slight_smile:.

12 tykkäystä

Ehdottomasti kannatan ajatusta @Mauri:n uudelleennimeämisestä, eli samaa mieltä @anttirs kanssa! :smiling_face:

24 tykkäystä

Minäkin kannatan Maurin valintaa toiseksi vuodeksi, jotta hän perehdyttyään voisi toimia täysipainoisesti toisen vuoden.

  • Eikö tämän kevään yhtiökokouksessa tulisi myös tehdä päätös yhteisöjäsenen kauden pituudesta jatkossa sekä siitä, kuinka monta peräkkäistä kautta voi tehtävää hoitaa?

Esitänkin ehdotukseni tässä viestissä.

Ehdotan, että tämän kevään yhtiökokouksen esityslistalle lisätään seuraavat kohdat:

  • Yhteisöjäsen valitaan keväästä 2025 alkaen kahdeksi vuodeksi.

  • Yhteisöjäsen voi asettua uudelleen ehdolle “yhtenä peräkkäisenä kautena”, jolloin yhteisöjäsen voisi toimia yhteisöjäsenenä enimmillään neljän vuoden ajan.

  • Yhteisöjäsenelle valitaan varajäsen keväästä 2025 alkaen. Varajäseneksi valitaan toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas.

Jos ehdotukseni saa kannatusta, voisin laittaa sen myös kahvihuoneeseen, jossa se saisi enemmän näkyvyyttä. :slightly_smiling_face:

13 tykkäystä

Tervehdys ja kiitokset ehdotuksista!

Minä en ole byrokratian kiekuroiden asiantuntija ja nämä pitää varmistaa myöhemmin, mutta käsitykseni mukaan yhtiökokouksen ei tarvitse näitä asioita päättää. Inderes Oyj:n Nimitys- ja palkitsemistoimikunnan työjärjestys käytännössä antaa vapauden “päättää soveltuva valintamenettely”, joten periaatteessa se mahdollistaisi nämä muutokset ilman yhtiökokouksen erillisiä päätöksiä. Työjärjestykseen tehtävät muutokset menisivät sitten yhtiökokouksen kautta, mutta en näkisi tämän olevan tässä tapauksessa välttämätöntä.

Siitä en ole varma, voisimmeko (lasken itseni mukaan yhteisöön) käytännössä päättää kahden vuoden kaudesta suoraan. Käsitykseni mukaan nämä toimikunnat valitaan aina virallisesti vuodeksi (kaikkien osalta) ja oletan, että yhtiökokouksella on aina valta tehdä poikkeava valinta, vaikka ehdokkaan kausi olisi lähtökohtaisesti kaksivuotinen. Käytännössä hallitusjäsenyyskin suunnitellaan aina pidemmäksi ajaksi kuin vuosi, mutta vuoden välein luottamusta kuitenkin mitataan. Tähän voi sitten @Kaj_Hagros_Inderes_h tai juristit kommentoida, kun tietävät varmasti minua paremmin.

Vaikka argumentoin kauden pidentämisen puolesta, niin en olisi varma, kannattaisiko sitä kuitenkaan automaattisesti pidentää kahdeksi vuodeksi (jos tämä olisi mahdollista). Kaksi vuotta on kuitenkin aika pitkä aika sitoutua tehtävään, mikä voisi pelottaa joitakin kanditaatteja pois. Elämässä ehtii tapahtua paljon tuolla välillä, ja tilanteet voivat muuttua myös niin, ettei tehtävään pystykään panostamaan koko jaksoa. Ja tietenkin sekin on mahdollista, että valinnan kanssa joskus tulevaisuudessa yhteistyö toimisikaan - kaksi vuotta voisi tuntua hyvinkin pitkältä ajalta.

Ehkä voisimme ajatella asiaa enemmän sitä kautta, että hyvä kausi olisi lähtökohtaisesti pidempi kuin yksi vuosi asioiden mennessä hyvin. Urheilusopimuksena valinta voisi olla esimerkiksi 1+1, jossa jälkimmäinen on molemmin puolinen optio kauden jatkamiseen. Tai jos yhteisö kokee, että kolme vuotta olisi hyvä kokonaisuus, niin 1+1+1. Ja osapuolet olisivat siis yhteisö, jonka luottamusta mitataan, sekä henkilö. Tämä sitoutumiskysymys olisi varmaan hyvä keskustelunaihe myös tulevissa valinnoissa.

Tuo kauden maksimipituus on mielestäni hyvä ajatus, mutta senkin yhteisö voi mielestäni päättää ilman yhtiökokouksen leimaa. Sehän toteutuu aikalailla automaattisesti, jos valtaosa yhteisöstä on sitä mieltä, että tietty vaihtuvuus on hyvästä. Oma mututuntuma sanoisi, että kolme vuotta on jo pitkä kausi eli rajoittaisin tämän ensituntumalta 1+1+1 ja sitten kannattaisin vaihdosta, vaikka ehdokas olisi kuinka hyvä. Sanottakoon että valmis pyörtämään maanantaiaamun pohdintani nopeasti, jos parempia argumentteja tulee. Periaatteessa tämäkin voi olla jälleen yksi asia, mistä voi keskustella myös valinnan yhteidessä: sitoutuuko ehdokas astumaan sivuun X vuoden jälkeen.

Tämä nyt on vain minun ajatukseni, mutta itse pitäisin asiat mahdollisimman yksinkertaisena virallisen byrokratian osalta. Tätä kautta yhteisölle jää käytännössä enemmän valtaa määrittää, mitkä ovat heille tärkeitä asioita. Jos näitä minun maanantaisia ajatuksia pidettäisiin järkevinä, niin käytännössä meillä voisi olla vähintään kolmen vuoden välein “virallinen äänestys” ja jokaisen välivuoden jälkeen epävirallisempi luottamusäänestys ennen yhtiökokousta, jos ehdokas haluaa jatkaa ja koetaan hyvänä (keskimääräinen kausi jäisi todennäköisesti kuitenkin lyhemmäksi). Tämä nyt vain käytännön esimerkki siitä, miten yhteisö voisi edetä, ei mikään ehdotus tulevaisuuden menettelystä. Tämä on käsitykseni mukaan mahdollinen malli nykyisen työjärjestyksen puitteissa.

Siinäpä asioita pohdittavaksi!

20 tykkäystä

Vain yhden vuoden kausi tuntuu lyhyeltä mutta olen @Juha_Kinnunen kanssa samaa mieltä, että työjärjestys antaa vapauden muodostaa ehdotettu malli ja silti tarvittaessa reagoida joka vuosi. Hallitusjäsenetkin sitoutuvat vain vuodeksi kerrallaan. Jos nomcomin toimintamalli vakiintuu aikanaan (esim tähän 2+2 -malliin) niin työjärjestystä voi toki yhtiökokouksessa päivittää mutta nykyinen jättää yhteisölle suuremman liikkumavapauden.

16 tykkäystä

Mitä tästä ajattelette?

Tätä juuri mietin ehdottaessani varajäsenen valintaa.

Jos tämä varajäsenen valinta on mielestänne hyvä idea, miksikäs ei jo tänä keväänä voisi valita varajäsentä?

Olisikohan @Johannes_Sippola käytettävissä tähän saatuaan edellisessä äänestyksessä toiseksi eniten ääniä?

3 tykkäystä

Pahoittelut @Pyoratar , tämä jäi huomioimatta.

Itse yksinkertaisena noudatan KISS-periaatetta (Keep It Short & Simple), kun mahdollista. Eli pitäisin asiat mahdollisimman yksinkertaisina enkä lähtisi siis valitsemaan varajäsentä, kun mielestäni se ei ole tarpeellinen ja voisi olla osin myös ongelmallinen. Tämä on toki vain minun mielipiteeni.

Ainakaan viime vuonna meillä ei ollut ongelmia saada aikatauluja osumaan, ja muistaakseni Mauri osallistui kaikkiin oleellisiin tapahtumiin (kokoukset ja erityisesti haastattelut). Eikä se olisi mielestäni ongelma, vaikka olisikin joitakin poissaoloja, kunhan informaatio rullaa jäsenien välillä.

Mahdollisen varajäsenen kannalta näkisin ongelmallisena, että lyhyellä aikavälillä pitäisi olla paikkaamassa vaikka jossain kokouksessa tai haastattelussa. Vähän hankala paikka luoda lisäarvoa, jos ei ole perehtynyt ja ollut aktiivisesti mukana toiminnassa. Eli pitäisi olla vähän niin kuin all-in, mutta todennäköisemmin ilman vastuita.

Ilmeisesti ajattelit tätä kuitenkin enemmän pitkäaikaisena ratkaisuna, jossa varajäsen käytännössä nousee jäseneksi jostain suuremmasta ja pitkäaikaisemmasta syystä. Ehkä silloin olisi kuitenkin suoraviivaisempaa vaihtaa jäsentä. Olisi tietysti erittäin ikävä tilanne, jos tähän jouduttaisiin ns. kesken kauden, mutta toimikunta olisi kyllä kuitenkin toimintakykyinen myös väliaikana. Ei me muutkaan jäsenet olla yhteisöä unohdettu, eli ainakin pohdinnoissa yhteisö on kuitenkin aina mukana. Suhteellisen epätodennäköinen kai tämä skenaario olisi, jos meillä olisi kuitenkin tuo vuoden (minimi)kausi.

Nämä nyt sellaiset nopeat reaktiot. Ei kovin short, mutta hyvinkin simple :sweat_smile:

19 tykkäystä

Kiitoksia kaikille kommentoijille ja erityisesti @anttirs ja @Johannes_Sippola , joiden puolto oli mielestäni asiassa erityisen tärkeä. Kommenttien ja tykkäysien pohjalta @Mauri on saanut vahvaa kannatusta yhteisöltä puolelta, mikä on mukava asia ehdotuksellemme sekä varmasti Maurille itselleen.

Vastustusta ei ole vielä ilmennyt, joten asia näyttää selkeältä. Jotta asia ei jää ns. ilmaan pidemmäksi aikaa ja päästään eteenpäin, asettaisin mahdollisille vastalauseille takarajaksi sunnuntain 25.2.2024. Silloin aktiivisille yhteisöjäsenille olisi mielestäni pitänyt olla riittävästi aikaa asiaa pohtia ja kommentoida.

Eli jos maanantaihin 26.2. mennessä eriäviä mielipiteitä ei ole tullut, tulkitsen yhteisön päättäneen kannattaa Maurin valintaa yhteisöjäseneksi nimitys- ja palkitsemistoimikuntaan vuodeksi 2024. Sitten asia olisi yhteisön osalta päätetty ja voisimme edetä yhtiökokouskutsun kanssa ainakin tämän asian osalta.

Toivottavasti tämä menettely kuulostaa muillekin järkevältä. Joku takaraja olisi pitänyt laittaa jo alkuperäisessä viestissä, mutta enpä osannut silloin miettiä asiaa aivan loppuun asti.

37 tykkäystä