inderesPodi ja sen tulevaisuus

En tiedä olisiko tätä mahdollista toteuttaa, mutta toiveita saa aina esittää, joten esittäisin vieraaksi Seppo Saariota. Olisi mielenkiintoista kuulla herran näkemyksiä kenen tahansa Indeläisen toimiessa haastattelijana, toki jos minulta kysytään niin Verneri sopisi tähän kuin nenä päähän😊

11 tykkäystä

Podissa nro 42 aiheena olikin jo Hallitus ja sijoittajat. Vieraana Jorma Eloranta.

6 tykkäystä

Nyt on herkkupala viikonlopuksi!

33 tykkäystä

Oli kyllä kiinnostavaa kuunneltavaa. Nyökkäilin mukana kuin olisin samaa mieltä.

@Verneri_Pulkkinen onko muuten ikinä pohdittu, että podeissa oli webcamit päällä? Youtubesta niitä kuunnellassa olisi mukava samalla vilkuilla puhuvia päitä ihan videona, vaikka sitten youtuben ulkopuolella olisikin vain ääni kuultavissa.

Ymmärrän kyllä, että ei sitä aina halua videolla olla, mutta toiveikkaana silti utelen.

6 tykkäystä

On joo, mutta sitten on mietitty että pidetään podit podeina niin voi olla välittämättä tyystin miten röhnöttää ja miltä näyttää ja keskittyä täysin vaan siihen mitä suusta tulee ulos. :smiley: Suurin osa katsojista kuitenkin ei katso itse videota.

Mutta, pidetään näitä aina eri mielessä eri konseptien kanssa. :slight_smile: Ei ne ole koskaan kiveen hakattuja.

31 tykkäystä

Olisiko yhtiöiden ohjeistuksissa ideaa podin aiheeksi? Olen itse pohdiskellut yhtiöiden tapaa antaa ohjeistus:

  • liikevaihto ja -voitto paranevat vertailuvuodesta
  • liikevoitto on positiivinen / negatiivinen
  • liikevaihto kasvaa 5-10%

Ja niin edelleen. Henkilökohtaisesti ihmettelen eikö pörssiyhtiön resursseilla pitäisi pystyä antamaan edes jokin numeerinen haarukka liikevaihdolle ja -voitolle. Esimerkiksi pelkän liikevoiton etumerkin kertominen tuntuu sijoittajan näkökulmasta hieman oudolta.

Tämä aihe voisi hyödyttää myös Inderesiä ja sen asiakkaita kun IR-palvelut ovat osa myös heidän toimintaa.

Näkökulmia aiheeseen on ainakin kolme:

  • sijoittajat
  • analyytikot
  • yhtiö itse

Ajatus heräsi kun kuuntelin @Sauli_Vilen ja @Juha_Kinnunen keskustelua tavoitehinnoista ja suosituksista. Kuinka paljon analyytikko ankkuroituu omissa ennusteissa yhtiön ohjeistukseen?

Oma mausteensa ohjauksiin ovat adjektiivit ja niiden tulkinta. Jokin kasvaa selvästi jostakin. Miten sitäkin pitäisi tulkita? 10% tai enemmän?

Yhtiöiden toimintatavoista löytyisi hyviä esimerkkejäkin. Jos omia asiakkaita ei halua kritisoida niin ainakin pörssin “parhaita ohjaajia” voisi nostaa esille.

Parhaan ohjaajan Oscar-palkinto goes to…

18 tykkäystä

Pistetään mietintämyssyyn. Aihetta on sivuttu monissakin podeissa, mutta ei varsinaisesti otettu syväsukellusta. Voitaisiin miettiä vähän laajemmassa kontekstissa, näkymien kommunikointi, tulkinta ja sen sellaista :thinking:

17 tykkäystä

Joo tämä on hyvä aihe ja ehdottomasti tehdään tästä podi jossain vaiheessa!

21 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen

Ehdotuksena olisi ottaa podiin tuoreempia/omasta mielestäni vähemmälle äänelle jääneitä Inderesin analyytikkoja kertomaan omasta historiastaan, sijoitusstrategiastaan, mahdollisesti salkun sisällöstä ja ylipäätään yleistä henkilökuvaa. Olisi mielenkiintoista kuulla lisää esim @Matias_Arola @Pauli_Lohi @Thomas_Westerholm @antti_luiro niin paljon kun vaan haluavat itsestään ja omasta sijoitusstrategiastaan avata. Jaksossa voitaisiin keskittyä yhteen kasvoon tai ottaa kaksi samalla kertaa. Toinen vaihtoehto ottaa tuoreemman kasvon rinnalle kokeenempi Inderesin konkari jakamaan ajatuksia/haastamaan

Inderesin Mount Rushmore koostuu ansaitusti Saulista, Mikaelista, Juhasta ja Verneristä (vaikka analyytikko ei viimeisin mainittu itse olekaan), niin uusille haastajille voisi antaa mahdollisuuden nostaa päätään :sunglasses:

27 tykkäystä

Olipa hieno vappuaamu! Simaa, kahvia ja kiinnostava Inderespodi!

Ajattelinkin, että tämä saattaa olla luvassa kun kuuntelin viimeisimmän Relaisin laajan raportin yhteydessä tulleen Petrin haastattelun. Kiitos erinomaisesta podista! @Joonas_Korkiakoski ja @Petri_Gostowski

Jatko-osaa kehiin kunhan suomalaisten sarjayhdistelijöiden tarinat ovat hieman edenneet, ja kuulisi näistä verrokeistakin mielellään lisää. Aten ja Vernerin peliyhtiöpodien viitoittamalla esimerkillä saatte luvan myös avata omia salkkuja niiltä osin, mitä näistä on ehkä eksynyt portfolioon :wink:

27 tykkäystä

Kiitos kiitoksista ja mukava kuulla, että pidit siitä. Oli hauskaa palata pitkästä aikaa podikoppiin!

Pistetään jatko-osa korvan taakse. Juteltiin just tässä Joonaksen kanssa, kuinka tuntui että tässäkin podissa jäi niin paljon asioita sanomatta, että varmaan jatko-osalle on senkin puolesta tarvetta jossain vaiheessa :smiley:

Omalla kohdallani tuntemus noista verrokeista on vielä sen verran ohutta, että sen ja etenkin viime vuoden paikoitellen korkeiden arvostustasojen ansiosta mitään niistä ei ole ainakaan toistaiseksi päätynyt salkkuuni.

22 tykkäystä

Kerkesin vasta tänään kuunnella castin, joten kommentit tulevat vähän myöhässä. Mutta miten voi puhua compoundereista mainitsematta Berkshireä :slight_smile: ? Vaikka sitä kutsutaankin holding firmiksi tai conglomerateksi, sehän on varsinainen malliesimerkki firmasta, jossa firmat hankitaan ikiholdiin jauhamaan rahaa tulevia hankintoja ja investointeja varten. Nostaisin myös esiin compoundierien hinnoittelun jota ei mielestäni haastattelussa tuotu erityisesti esille - kyllä niissä joutuu aika kovaa preemiota maksamaan verrattuna perinteisempiin holding firmoihin ja on mielestäni hyvin tärkeä kyseenalaista, onko nykyisenkaltainen preemio oikeutettu. Jos jatko-osa jaksolle tulee, siihen voisi mielestäni ottaa myös Sievin kaltaisen holding-firman verroksiksi ja verrata mallien hyviä ja huonoja puolia ja sijoituksen odotusarvoa.

5 tykkäystä

Hmm ainakin nauhottaessa mainitsin Berkshiren (vai Buffettin?). En ole kokonaan tuota kuunnellut, mutta tuskin sitä poiskaan on leikattu :grinning: Mutta keskityttiin tässä nimenomaan tuohon liiketoimintamalliin ja sehän eroaa noissa roll-upeissa ja platformeissa jossain määrin holdareista.

Valuaatioista tai ehkä tarkemmin niiden viitekehyksestä myös puhuttiin ja kerroinkin siitä, miten niitä mielestäni on mielekästä arvottaa. Ei menty tässä yhtiökohtaisiin arvostuksiin, koska haluttiin rajata jakson pituutta ja myös tehdä siitä ”ajaton”.

7 tykkäystä

Ei lainkaan huono idea! Meillä mainitsemillasi vähemmälle äänelle jääneillä analyytikoilla taitaa olla se yhteinen tekijä, että jokainen ajaa vauhdilla omaa seurantasalkkuaan ylös. Se on tässä työssä se rankin osuus. Varmasti meidänkin äänemme tulevat podeissa ja muissa kevyemmissä formaateissa tutummaksi, kun työkuorman paino menee enemmän uuden alan tai yhtiön oppimisesta tiedon ylläpitämiseen.

Yllä mainitut herrasmiehet ovat kieltämättä nostaneet riman korkealle, mutta talon sisältä löytyy kyllä hyviä kirittäjiä :cowboy_hat_face:

15 tykkäystä

Nyt tarvittaisi ideointiin apua! Olen tässä suunnittelemassa H2 podikalenteriani ja haluaisinkin teiltä ideoita mitä teemoja haluaisitte käsitellä? Mielelläni käsittelisin finanssisektorin teemoja ja myös hyviä vierasideoita otetaan vastaan :slight_smile:

6 tykkäystä

Vaihtoehtoisia sijoitustuotteita on käsitelty viimeksi 2020, joten olisi mielenkiintoista saada päivitystä että miten markkina on kehittynyt/muuttunut ja kuinka tuotteet pärjäävät muuttuneessa ympäristössä. Onko korkea inflaatio näiden kuolemaksi vai ovatko ne kenties erinomainen turvasatama samalla kun pörssi kurjistuu?

18 tykkäystä

Korkojen nousun vaikutus vakuutuslaitoksiin, pankkeihin ja varainhoitajiin, kiitos.

EDIT: myös korkojen ja inflaation nousun yhteisvaikutus kiinnostaisi, samoin kuin keinot arvioida toimijakohtaisesti markkinoiden laskun eri vaikutuksia eriteltynä keskeisiin elementteihin, kuten sijoitusomaisuuden arvonlasku, luottotappiot iski jne.

@Sauli_Vilen

11 tykkäystä

Tällaisina aikoina olisi erittäin mukava kuulla pitkäaikaisten sijoittajien rauhoittavia sanoja laskumarkkinassa toimimisesta. Aiheina esim: tunteiden hallinta, pitkäjänteisyys markkinoilla, sijoitustrategia, käteiskassa ja ostojen hajautus, yhtiöiden valinta yms. Tällä foorumilla on varmasti todella paljon kokemattomia sijoittajia, joille koronapandemia on ollut ainoa “romahdus” markkinoilla. Olisi mukava kuulla keskustelua siitä miten tulisi suhtautua jos markkina tulee olemaan jähmeä useamman vuoden tästä eteenpäin ja sijoittaminen ei mediassa kiinnosta enää ketään? Jos saisitte jollain tavalla vieraaksi naarattua esim Jarkko “Random Walker” Ahon, Kim Lindströmin, Seppo Saarion, Erkki Sinkon tai mitä näitä nyt on, niin olisi kyllä huikeaa.

17 tykkäystä

Laskumarkkinat. Vernerin kanssa pieni läpikäynti vanhoihin laskumarkkinoihin. Mitä niissä on tapahtunut ja missäkin järjestyksessä; BKT:t, työllisyysluvut, ennusteet ja muut talousindikaattorit, osakekurssit, bull/bear-trapit, sentimenttimuutokset jne. Eli sellainen laskumarkkinan anatomia -tyyppinen tekele, jota kuunnellessa voisi sitten peilata muutamia viimeisimpiä laskumarkkinoita tähän nykyiseen.

Asuntosijoittaminen. Onkohan Inderesin toimistolla vielä kruunattu Kinnusen Jessen manttelinperijää kiinteistömoguli-asioissa? Olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksia asuntosijoittamisesta samaan tapaan kuin aiemmin Jessen kanssa ja miksei voisi hieman avata myös inderesiläisten peliliikkeitä asuntorintamalla. Sauli tietysti pankki- ja korkospesialistina voisi tuoda tähän podiin vähän syvempää kulmaa rahoituksen saralta.

Markkinakatsaus. Olette näitä Juhan kanssa aina silloin tällöin tehneet, etenkin kun markkinalla on tapahtunut tai tapahtumassa jotain mielenkiintoista. Voisin mielelläni nauttia nyt tunnin-pari teidän vapaamuotoista ajattelua markkinasta samaan tapaan kuin aiemminkin.

Suuri inflaatio- ja korkopodi. Vihdoin kattava katsaus siitä, että miten nämä vaikuttavat sijoittamiseen ja miksi? Mielellään paljon kattavia esimerkkejä eri ajoilta ja eri yhtiöistä.

Tähän liittyen aiempi ehdotukseni 4/2021:

Liiketoimintamallit ja ansaintalogiikat. Minkälaisilla bisnesmalleilla ja ansaintalogiikoilla Helsingin pörssissä tehdään kyhnyä? Sektorikohtaiset erot, bisnesmallien kehittyminen ajassa, vanhentuneet bisnesmallit, tulevaisuuden bisnesmallit, bisnesmallin vaihtaminen ja sen haasteet jne.

Haastatteluun “Sijoittajan henkilökuva” -tyylisesti + haastateltavat oma erikoisosaaminen ja kiinnostuksen kohteet: Arimatti Alhanko, Jens Kyllönen, Pasi Havia, Petri Kajaani, Valtteri Ahti.

Edit:

Lisään vielä sen toiveen CEO-/CFO-haastatteluun. Joku kokenut OMXH-konna kertomaan pörssifirman johtamisesta ja nimenomaan sijoittajalinkityksellä; sijoittajasuhteet, sijoittajien odotukset, sijoittajien palveleminen, sijoittajaviestintä ja -yhteistyö, yhtiön sisäinen näkemys ja käsitys omasta arvosta, pääoman allokointi, henkilöstöomistus, kannustinpalkkiot jne.

46 tykkäystä

Toistan aiemman ehdotukseni: päivitetään Ben Grahamin sijoituskriteerit tälle vuosituhannelle. Mitä kriteereitä arvosijoittajalla voisi olla vuonna 2022? Oikein ei noilla vanhoilla nyrkkisäännöillä löydä ostettavaa :smiley:

8 tykkäystä