Innofactor sijoituskohteena

Kiva tili tuli tästä etenkin kun osingotkin lasketaan mukaan, joita olen muistikuvieni mukaan nostellut 0,22 EUR / osake yhteensä. Kommentit jokseenkin herättävät hämmästystä, kun nyt kommentoidaan, että halvalla meni vaikka yleensä täällä haukuttu kalliiksi ja sarjapettäjäksi. No ei siinä mitään, rahaa vapautui todella paljon uusiin sijoituksiin. Mihinköhän sitä seuraavaksi siirtyisi?

2 tykkäystä

Yritän vääntää rautalangasta.

Yhtiön hallitus toimii kaikkien osakkeenomistajien asialla, joten sillä on lakisääteinen ja moraalinen velvollisuus olla myymättä yhtiötä alle sen käyvän arvon ja jos he päätyvät myymään, niin maksimoida yhtiön myynnistä osakkeenomistajan saama hinta. Mikäli Sami haluaisi ostaa lisää osakkeita, niin niitä saisi markkinoilta huomattavasti alle ostotarjouksen hinnan, joten ostotarjous sisältää implisiittisesti oletuksen että Innofactorin osakkeen käypä arvo on yli 1,68€ osake. Lisäksi markkinaehtoisesti on jo saatu yksi ostotarjous 1,86€ hintaan, joten on täysin oikeutettua todeta, että yhtiö yritetään lunastaa markkinoilta pois alihintaan ja kaikkien osakkeenomistajien olisi syytä hylätä ostotarjous. Ensio voi olla pääomistaja ja perustaja, mutta hän on vain yksi osakkeenomistaja omistajien tasa-arvoisessa joukossa.

23 tykkäystä

Ensio on toki osakkeenomistaja muiden joukossa, mutta yli 20 % omistuksellaan voi aika tehokkaasti estää koko yhtiön kaupan, koska kukaan tuskin tekee tarjousta ilman, että hän suostuu tarjoukseen. Käytännössä ainoa, joka realistisesti voi yhtiön ostaa tällä hetkellä on siis Ensio ellei joku tarjoa niin mottipäistä, että Ensio suostuu myymään. Hallituksen näkemys on tällä hetkellä, että sellaista tarjousta ei saada, mikä vaikuttaa minusta ihan uskottavalta. Hallituksen vaihtoehdot käytännössä siis ajaa 1,68€/osake tarjousta tai nykymuotoista jatkamista pörssissä. Mielestäni vaihtoehdoista hallitus valitsi ainakin itselleni parhaimman eli 1,68€ ostotarjouksen ajamisen. En taas ole oikein kykenevä arvioimaan sitä olisiko Ensiolta saatu enemmän neuvoteltua.

Ensio ei ehkä halua ostaa osaketta pörssistä, jos näkee, että yhtiön arvo on yli 1,68€/osake vain jos saa pyörittää sitä listaamattomana yhtiönä. Samoin 1,86€ tarjonnut on varmaan kokenut, että yhtiön arvo on yli 1,86€ vain sillä ehdolla, että saavat yhtiön kokonaan itselleen. Näistä on vähän huono päätellä, mikä yhtiön arvo on jos jatkaa pörssissä itsenäisesti. Ei tuo 1,86€ tarjonnutkaan tainnut kokea mielekkääksi osakkeiden ostamista suoraan pörssistä halvemmalla, vaikka olisi saanut Ensiotakin suuremman alennuksen kokemaansa arvoon nähden.

Olisi toki kivempi, jos Ensio olisi halunnut myydä 1,86€ hintaan, mutta en varsinaisesti koe, että Ension tarvitsee ajaa minun etuani omistustensa osalta.

E: Tiedostan, että hallituksen on aika vaikea olla riippumaton, kun yhtiöstä tekee tarjouksen henkilö, jolla iso vaikutusvalta hallituksen kokoonpanoon. Tämä voi luonnollisesti aiheuttaa melkoisia ristiriitoja. En vain näe, että hallituksella olisi ollut mitään kovin yksinkertaista tietä maksimoida nykyomistajien arvoa paremmin.

6 tykkäystä
  1. Siis on aivan helvetin vaarallinen tämä trendi, että pienyhtiön saadessa ostotarjouksen he päättävät hylätä sen ja tarjota muille omistajille huonompaa ostotarjousta. Halutessaan pääomistaja voi tällöin uhkaamalla ostotarjouksen hylkäyksillä kusettaa muiden omistajien rahat ja flipata ostotarjouksesta saadut osakkeet toiselle myyjälle vaikkapa seuraavan päivän päätteeksi korkeampaan hintaan.

  2. Korkein saatu uskottava ostotarjous määrittää osakkeen käyvän arvon alarajan ja tämä logiikka pätee vaikka muuttaisimme lukuja. Esimerkiksi jos ostaja olisi tarjonnut 1,86€ sijaan 18,6€, niin Innofactorin käypä arvo olisi silloin vähintään kymmenen kertaa isompi. Sillä ei ole merkitystä onko Samin tarjoama preemio 5%, vai 50%. Jos se on alle korkeimman tarjouksen, niin liiketoiminta ostetaan alle sen käyvän arvon.

  3. Missä oli Innofactorin tiedote tuosta 1,86€ tarjouksesta? Se on niin merkittävä, että siitä olisi pitänyt tiedottaa välittömästi, mutta silloin tietysti osakkeen kurssi olisi pompannut valtavasti ja Ensio ja Capmanin opportunistit eivät olisi päässeet tekemään alihintaista tarjousta. Kyllä tässä kusetus haisee vahvasti. Vaihtoehtoisesti mikäli 1,68€ tarjous tuli ensin, kuten tiedote näyttää indikoivan, niin siitäkin olisi ollut syytä tiedottaa aiemmin, ihan vain senkin takia että saadaan tarjouskilpailu ostajaehdokkaiden välillä kunnolla käyntiin.

Kyllä minäkin tunnustan ettei hallitus ole riippumaton ja pääomistajalla on valta päättää yhtiön kohtalosta, joten pienomistajalle ei jää muita keinoja kuin asianomaisten julkinen häpäisy.

60 tykkäystä

Alla olevat ehdot kilpailevalle tarjoukselle ja Ension vetäytymiselle, 100% preemio ja ei-ehdollinen DD:lle, on kyllä tehokas keino blokkaamaan kilpailukykyisiä kilpailevia tarjouksia.

” Sami Ensio voi vetäytyä Ostotarjouksesta kilpailevan tarjouksen johdosta edellyttäen, että tällaisen kilpailevan tarjouksen tarjousvastike on vähintään 100 prosenttia korkeampi kuin Tarjousvastike, ja edellyttäen lisäksi, että tällainen kilpaileva tarjous (i) ei ole ehdollinen due diligence -tarkastuksen suorittamiselle, (ii) on rahoitettu ”certain funds” -ehdoin ja (iii) on Finanssivalvonnan hyväksymä, mikäli tällainen hyväksyntä vaaditaan.”

Noin hurjalla valuaatiolla ei varmasti tule tarjouksia huomioiden Innofctorin profiili. Tälläiset ehdot aiheuttavat harmaita hiuksia vähemmistö/pienomustajien näkökulmasta :unamused:

Hallitus on tosiaan velvollinen toimimaan kaikkien osakkeenomistajien edun mukaisesti ja on osana tätä jo selvittänyt muita mahdollisia vaihtoehtoja. Mainittu ei-sitova 1.86 EUR tarjous on mielenkiintoinen ja voisi kuvitella, että tehokkaalla kilpailutuksella yhtiöstä voisi saada >2 EUR lappu huomioiden tulevaisuuden potentiaali ja kontrollipreemio.

6 tykkäystä

Periaatteessa varmaan kannattaa jäädä odottamaan lunastumenettelyä - luulisi käyvän hinnan olevan ainakin tuon korkeimman tarjouksen mukainen.

4 tykkäystä

Luojan lykky meille omistajille on, että tuo toinenkin (1,86) tarjous on annettu. Muutoin en näe syytä miksei Ensio kumppaneineen olisi voinut puhaltaa pienempiä osakkaita vieläkin härskimmin.

2 tykkäystä

Nostat @Pohjolan_Eka ihan valideja huolia, mutta itse en vaan keksi mitään ratkaisua. Suuromistajat ovat vain yksinkertaisesti etulyöntiasemassa suhteessa pienomistajiin.

Olen myös huomannut, että aina kun tulee ostotarjous niin yhtäkkiä monet on sitä mieltä, että menee liian halvalla, mutta jostain syystä päivää ennen tarjousta ei olla ostettu päämärkänä osaketta. Nyt kyse kuitenkin 50% preemiosta. Tällainen kognitiivinen vinouma, että oma käsitys arvostuksesta muuttuu heti kun joku toinen tarjoaa jotain. Faktat ei ole muuttuneet edellisviikosta mihinkään.

Itse olen tyytyväinen, että saan tänään myytyä 50% korkeamalla hinnalla, vaikka toki hieman harmittaa, että Helsingin pörssistä poistuu yhtiö ja minun pitää keksiä rahoille uusi kohde. Tämä on kuitenkin täysin varma tuotto jonka saan tänään enkä ehkä vuosien päästä.

24 tykkäystä

Sinulla on hyviä pointteja!

En tiedä kuinka “riippumattomia” Innofactorin hallituksen jäsenet ovat, mutta heidän pitäisi ajaa kaikkien osakkeenomistajien etuja. Tässä tilanteessa hallituksella on kolme vaihtoehtoa:

  1. Annetaan yhtiön olla pörssissä ja osakemarkkinan mukaan Innofactorin hinta on 1,13 € / osake
  2. Yritetään myydä Innofactor “johonkin”. Pääomistaja sanoo ettei myy, ellei saa aivan järjetöntä hintaa → palaa kohtaan 1.
  3. Myydään Innofactor Ension ja Capmanin konsortiolle 49 % preemiolla
    Mikä näistä kohdista maksoi osakkeenomistajien arvon :man_shrugging:

Suomessa kategorisesti tehdään herkästi vähän arvon maksimoimisen kannalta epäoptimaalisia ratkaisuita. Vrt Citycon missä maksetaan osinkoa ja osakeanteja samaan aikaan.
Voidaan tähän heittää vaikka vertailukohdaksi myös Nokian renkaat. Yhtiö treidaa pörssissä P/B=0,8. Ei ole kovin vaikea nähdä, että Pirelli, Michelin, joku pääomasijoittaja tms ostaisi yhtiön mielellään näillä hinnoilla tai maksaen vaikka 30 % preeemion. Mutta kun Suomen valtio omistaa sen 10,1 % niin julkisen ostotarjouksen tekeminen on täysin hyödytöntä.

12 tykkäystä

Vähän ristiriitaiset tunnelmat tästä. Periaatteessahan preemio on luokkaa ”ihan ok”, jopa hyvä.

Mutta kun kerran on saatu indikatiivinen 1,86 e / lappu -tarjouskin, niin sitä vasten tämä Ension kuvio jättää paskan maun suuhun.

Realismia lienee että 99,9 % todennäköisyydellä tuo ehdotettu ostotarjous pysyy tuossa ja periaatteella ”myy jos positio vituttaa” tempaisin laput laitaan @1,65. Onpa nyt käteistä sitten seuraaviin askareisiin taas lisää.

Helsingin pörssin kannalta pidän tätä Innofactorin-Purmon linjaa helvetin ongelmallisena, mutta en pidättele hengitystäni että asian suhteen tapahtuisi jotain (enkä oikein keksi mitä se voisi ollakaan).

Noin vuoden verran tuli omistettua ja kasvatettuakin positiota talvella, ja varsinkin annualisoitunahan tästä tuli hyvä tuotto.

6 tykkäystä

Itse katson vain sitä onko voitto riittävä itselleni, en katso firman myynnin moraalista puolta. No, nyt katsoin, että voitto oli näinä aikoina kohtuullinen. Suurinosa Infactorin osakkeista oli OST:n puolella ja AOT:n puolella on myyntitappioita, eli sielläkin voitollinen myynti menee verosuunnitteluun.

1 tykkäys

Tyytyväinen Innofactorin omistaja täällä. Yritin myydä omiani pois viime viikolla pienellä tappiolla (á 1,16€) mutta onneksi hintani oli juuri sen verran korkea, että kukaan ei ostanut. Ja kun vähintäänkin lähitulevaisuuden näkymät ovat haastavat (vaikkakin Innofactorista uskoakseni löytyy pidemmän aikavälin arvoaluovaa potentiaalia), niin kaikkinensa ei tässä voi kuin huokaista helpotuksesta!

Balsamia tähän turskakasaani, kun kolme viimeisintä myyntiäni on mennyt jotain -6% tappiolla (Enersense, Nexstim, Talenom) ja siihen päälle vielä Exel -22%! Heh, on siellä onnistumisiakin joukossa, ja olen mielestäni oppinut virheistäni ja onnistunut luomaan itselleni sopivan sijoitusstrategian.

Mulla Innofactorit vielä myymättä. Katson nämä kortit ilmeisesti loppuun asti, vaikka mihinkäpä se hinta tästä nousisi Ension hyväksymistä ehdoista johtuen.

3 tykkäystä

Ihan mielenkiinnosta ilman positiota kysyn, että ymmärtääkö kukaan tiedotteessa esiintyvien Onni Bidco Oy:n ja Onni Topco Oy:n eroa?

Tiedotteen alussa:

Onni Bidco Oy (”Tarjouksentekijä”), Suomen lakien mukaan perustettu yksityinen osakeyhtiö, jonka tulee epäsuorasti omistamaan konsortio, jonka ovat muodostaneet Ostotarjousta (kuten määritelty jäljempänä) varten CapMan Growth Equity Fund III Ky, CapMan Growth -sijoitusyhtiön hallinnoima rahasto, (”CapMan Growth”), Innofactor Oyj:n perustaja, toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen Sami Ensio, määräysvallassaan olevan holdingyhtiö Ensio Investment Group Oy:n kautta, sekä kanssasijoittaja Osprey Capital Oy (”Osprey Capital”) (CapMan Growth, Sami Ensio määräysvallassaan olevan holdingyhtiö Ensio Investment Group Oy:n kautta ja Osprey Capital yhdessä, ”Konsortio”) täten julkistaa vapaaehtoisen suositellun julkisen käteisostotarjouksen kaikista Innofactor Oyj:n (”Innofactor” tai ”Yhtiö”) liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista, jotka eivät ole Innofactor tai sen tytäryhtiöiden hallussa (”Osakkeet” tai kukin erikseen ”Osake”) (”Ostotarjous”).

Tiedotteen lopussa:

CapMan Growth ja Sami Ensio (määräysvallassaan olevan holdingyhtiön kautta) yhdessä Osprey Capitalin kanssa muodostavat Konsortion Ostotarjousta varten. Tämän tiedotteen päivämääränä Tarjouksentekijän omistaa välillisesti Onni Topco Oy, joka on Suomen lakien mukaan perustettu yksityinen osakeyhtiö. Onni Topco Oy perustettiin holdingyhtiöksi transaktiorakenteeseen, ja sen omistaa tällä hetkellä CapMan Growth. Ostotarjouksen toteuttamisen jälkeen CapMan Growthin odotetaan omistavan noin 52,4 prosenttia, Ensio Investment Group Oy:n noin 42,6 prosenttia, ja Osprey Capitalin noin 5,0 prosenttia Onni Topco Oy:n osakkeista.

3 tykkäystä

Onni Bidco on se yhtiö joka teki ostotarjouksen, tämän yhtiön omistaa Onni Topco jonka taas omistaa tällä hetkellä Cappari kokonaan mutta myöhemmin myös osittain Ensio ja Osprey.

Transaktio-teknisiä juttuja jonka takia mukana on juristeja jotka veloittavat 500e/h.

Paska maku jäi tästä kuviosta, Inno olisi jot pitkään tarvinnut uutta toimaria, Ensio oli väärä tyyppi johtamaan, arvonluonti ollut surkeata kuten pörssikurssi osoittaa. Ei vaan halunnut luopua lapsestaan ja nyt rakensi tällaisen virityksen jotta saa jatkaa omalla hiekkalaatikollaan leikkimistä ilman että pitää selitellä julkisesti miksi homma ei toimi.

21 tykkäystä

Varmaan ensimmäinen kerta, kun olen samaa mieltä. Onneksi olin ”jäärä” ja pidin kaikki nämä vuodet omasta näkymyksestäni kiinni. Comptelin lunastuksen jälkeen rahakkain keikka!

1 tykkäys

Tässä olisi vielä yhtiöraportti, joka on tuotettu tuoreimpien uutisten myötä. :slight_smile: :gem:

@Joni_Gronqvist ja @Tomi_Valkeajarvi keskustelivat myös tästä teemasta. :slight_smile:

Innofactorin kaikista osakkeista tehtiin maanantaina käteisostotarjous hyvällä preemiolla. Tarjouksen taustalla on CapMan Growth -sijoitusyhtiön hallinnoiman rahaston ja toimitusjohtaja Sami Ension muodostama Onni Bidco Oy -konsortio. Analyytikko Joni Grönqvist kommentoi ostotarjousta.

Aiheet:

00:00 Aloitus 00:16 Käteisostotarjous kaikista Innofactorin osakkeista 00:48 Hyvä preemio kaikilla mittareilla 02:24 Korkeampi kilpaileva ostotarjous 05:57 Tarjouskilpailu käytännössä mahdoton 06:41 Päällimmäiset tunnelmat ostotarjouksesta

3 tykkäystä

Ovat ostelleet eilen suoraan pörssistä?

Eilen vaihto oli reilu 3M osaketta… Tänäänkin ostopuolella aika isoja potteja.

1 tykkäys

Sama kait se ostaa markkinoilta hitusen halvemmalla mikäli tarjontaa riittää. Eihän sitä tarvitsisi muuta tehdä kuin asettaa myyntihinnaksi tuo ostotarjous niin kyllä se oikea hintakin sieltä tarjottaisiin lopulta

Jos hallitus todella on tasapuolinen, niin mielestäni heidän olisi pitänyt pystyä saamaan Ensiota vähemmän suosiva lopputulos, vaikka kukaan ei tietenkään voi pakottaa Ensiota myymään. Surkeaa päätyä siunaamaan noin 10% alle toisen alustavan tarjouksen hinnan oleva kauppa sellaisella ehdolla, jolla blokataan myös mahdollisia korkeampia kilpailevia tarjouksia peräti 3,36 € / osake asti. Onneksi osakkeenomistajat voivat arvailla minkälaisia tarjouksia sieltä olisi mahdollisesti vielä tullut ilman tällaisten ehtojen hyväksymistä!

Ovat varmaan pistäneet Ension todella koville parhaiden ehtojen saamiseksi ja Ension pysyttyä vahvana kuin kallio lähellä lienee ollut sellainen lopputulema ettei tällaisilla ehdoilla voitaisi edes suositella tarjousta hyväksyttäväksi… No eiköhän Ensio palkitse hallituksen uurastuksestaan!

3 tykkäystä