IonQ on maailman ensimmäinen julkisesti listattu ”puhtaasti” kvanttilaskentaa kehittävä yhtiö. IonQ:n missio on: “build the world’s best quantum computers to solve the world’s hardest problems.” Yhtiö on perustettu 2015 ja se listattiin New Yorkin pörssiin 1.10.2021, dMY Technology Group, Inc. III:n toteuttaman SPAC-järjestelyn kautta.
Miksi toin yhtiön tänne foorumille - ehkä seuraavat asiat yhdessä olivat minusta kiinnostavia:
Maailman ensimmäinen listattu Quantum-yhtiö → se voi olla suunnan näyttäjä lähivuosina
On käynnissä globaali kvanttilaskennan buumi - valtiot investoivat paljon rahaa
Ylin johto (CEO, CTO, Chief Scientist) on osaamiseltaan ja kokemukseltaan USA:n ihan ylintä terävintä kärkeä ICT:n & tieteen osalta. Kaikilla vahvoja merkittäviä henkilökohtaisia kontakteja esim. Amazoniin, Googleen, MIT:iin, Marylandin Yliopistoon
CTO ja Chief Scientist ovat perustajaosakkaita, ja CEO:n isä oli astronautti!
IonQ:lla on premium tason kumppanuusverkosto:
o keskeiset yhteistyösopimukset mm. Amazonin, Googlen, Microsoftin, SoftBankin, IBM:n ja NVIDIAn kanssa
o Accenture on sitoutunut etsimään kaupallisia kohteita
o Fidelityä kiinnostaa: more accurate models for portfolio management, electronic trading, asset pricing …
Liikevaihtoa yhtiö teki Q3/2021 n. 200 000 taalaa
Samassa yhteydessä yhtiö nosti tilauskantansa arvoa 5 milj. → 15 milj.
Markkina-arvo on n. 2,5 B $. Kassan koko vähän vajaa 600 miljoonaa, käytännössä velaton.
Jos tähän yhtiöön sijoittaa, niin sijoitus on edelleen Venture Capital -henkinen. Kaikkihan on vasta ihan alussa yhtiön osalta.
Kun tarkastelee IonQ:ta, niin samalla saa ehkä uuden lisänäkökulman pilven kehitykseen ja ehkäpä lisäymmärrystä siihen, miksi noi edellä mainitut isot jätit porskuttaa vahvasti eteenpäin, vuodesta toiseen. Quantum on Cloudin lisäboosteri. Kvanttilaskentaa tullaan ajamaan pilvestä, Quantum as a service, QaaS.
Jos yhtiö kiinnostaa, niin kannattaa katsoa tämä esitys:
Itse yritykseen ei ole tullut tutustuttua tarkemmin, mutta koska kyseessä on viime vuoden deSpac, jolla vajaan 3 miljardin arvostus käytännössä 0 liikevaihdolla ja jonka viimeisen 12kk kurssikäyrä näyttää tältä:
Niin kannattaa kaikkien ostoksia harkitsevien miettiä tarkkaan, haluaako ostaa päälle NAVin tässä markkinassa. Tuntuu, että kaikki deSpacit väännetään nyt sinne 4-6 taalaan firmasta riippumatta.
Tein pienen vertailun. Kiva kuulla mitä raati siellä ruutujen takana sanoo. Itseäni puhuttelee se, että jenkit miettii ekosysteemiä laajasti ja periaatteessa jokainen voi kytkeytyä kvanttilaskentaan pilvestä (QaaS). Suomi/Eurooppaversio lähtee liikkeelle rauhallisesti on-premise pohjalta.
Nämä käyttävät myös eri teknologiaa. Kvanttitietokoneet ovat edelleen aivan lähtökuopissa ja paljon niissä on edelleen perustutkimusta. Teknologia ja sen saaminen toimimaan riittävän virheettömästi on yksi asia. Toinen kenties olennaisempi ovat kvanttialgoritmit, joiden kehityksessä tarvitaan vielä paljon tekemistä.
Suomessa tekeminen rakentuu pitkälle kokemukselle Otaniemen kylmälaboratoriosta ja alan tutkimuksen korkealle kansainväliselle tasolle. Täällä on myös hyvin toimivat yhteydet superkonelaskentaan ja sen muodostamaan ekosysteemiin.
Itse seuraan vielä kiinnostuksella. Alalla on turhan paljon hypeä. Ainoa varma asia on, että tilaa on vielä kauan useille yrittäjille. Harmi vaan, että ainoastaan yhteen piensijoittaja pääsee mukaan. Blueforsiin sijoittaisin heti.
Selasin kotimaisen IQM:n tilaamaa tutkimusta High Performance Computing Centereistä ja niiden näkymistä kvanttilaskennan suhteen. Tulos siitä, että pilvestä siirrytään enemmän on-premises suuntaan, on mielestäni varsin erikoinen tulos. Kun kuitenkin tiedetään pilvisiirtymän merkittävät edut ICT:n kehittämisessä ja jatkuvissa palveluissa. On huomioitava, että kyseessä on IQM:n tilaustyö.
Tässä on tyypillinen esimerkki, miten kvanttilaskentaa pyritään hyödyntämään konkreettisesti; tässä tapauksessa Hyundai hakee kilpailuetua sähköautoilleen parempien akkujen muodossa, osana v. 2025 ulottuvaa strategiakauttaan. Kvanttilaskentaa käytetään simulointeihin, joista löydetään optimaaliset akkujen käyttötavat. Pidetään peukkuja, että saavat aikaan hyviä tuloksia.
Tämä kuva alla kertoo hyvin kvanttitietokoneiden kehityskaaren vaiheen. Tarvitaan tohtoritason fyysikkoja luomaan malleja joilla koneisiin saadaan haluttua potkua. Kuva leikattu alla olevasta uutisesta löytämästäni linkistä varsinaiseen tutkimusraporttiin. Ja markkinahan yrittää hinnoitella tätäkin uutta innovaatiota “N-qubit Toffoli gate” parhaansa mukaan
Nyt voi Microsoftin Azure Quantum Platformilla kvanttialgoritmien kehittäjät testata algoritmejaan yhdellä maailman parhaimmista kvanttikonealustoista (kts. edellinen jakoni), eli IonQ Arialla.
IonQ:n q4 raportti on saatu ulos. Yhtiö “takoi” 2,5 miljardin taalan markkina-arvoa vasten 2,1 miljoonaa liikevaihtoa 2021. En ole tutkinut, mutta eiköhän tässä ole P/S maailman ennätys. Näyttöä/vuosia kasvusta on vähän, mutta niillä tiedoilla toimitaan mitä on - siis yhtiö viisinkertaistaa liikevaihdon tänä vuonna. Ja ohjeistus/arviot tulevaisuudesta povaa samanlaista kasvukerrointa. Yhtiö siis näkee mahdollisena 9-numeroista tilauskantaa lähivuosina. Tänään voidaan ihmetellä yhtiön julkaisemia lukuja, palataan substanssiin toinen kerta. Sen nyt kuitenkin lopuksi sanon, että oikein hyvältä yhtiön luvut&substanssi yhteisesti tänään näyttää. Ei mene heti konkkaan, kassan koko on $600 miljoonaa.
Tuosta linkin takaa löytyy stockholder letter, se on hyvä paperi lukea, jos osakketta harkitsee. On tää quantum ihan oma lajinsa; IonQ kun päivittää kvanttikonetta 35 qubitin koneesta (2024) 64 qubittiseen (2025), niin ratkaisun suorituskyky kasvaa 2 potenssiin 29 kertaiseksi. Tai kun tehdään virheen korjaukseen parannus, niin laskentahävikki on 13X. Siis tehot häviää 1/13 osaan. IonQ on siis kvanttilaskennan kaupallistamisen tienraivaaja, jonkunhan se polku on tallattava. Oma suhteeni IonQ:hun on se, että yhtiön kautta pystyy näkemään maailmaa pidemmälle. Ja onhan yhtiön porukka pätevää siitä muistaakseni joskun kirjoitinkin, ja ovat muuten avanneet tai avaamassa officen Seattleen, jos nyt oikein kuulin q4 conffa callista.
On mielenkiintoinen keissi. Lähipäivät näyttää, mihin suuntaan tapaus kääntyy. 183 sivua shorttausta julkaistu tänään. Vois kyllä ollettaa, että kohta aukeaa varsin hyvä spegulatiivinen ostopaikka. Jos vaan luottaa siihen, että tämä on Scorpionsin tyyliä ilman substanssia. Nopeasti selasin läpi, ja raportin tyyli edusti iltapäivälehtitasoa. US markkina on tehokas, yhtiöiden ravistelua on koko ajan joka suuntaan. Kvanttilaskenta on ollut aiemminkin Scorpionsin hampaissa, eli ovat ehtineet syventyä aiheeseen jo aiemminkin.
Eli IonQ hyvin muodollisesti sanoi väitteiden olevan harhaanjohtavia. IonQ ohjaa sijoittajan syventymään heidän viralliseen arvopaperipörssin materiaaliin (SEC filings).
No niin. IonQ teki odotetun liikevaihdon. Kiinnostavinta olisi kuunnella conference call. Siellä varmaan puidaan myös case Scorpions Capital. Palaan kun olen saanut conffacallin käsiini ja kuunneltua.