Osakesijoittaminen

Isolla riskillä sijoittaminen

Iltaa lukijat! Google ei paljoa auttanut niin kysynpä teiltä! Oon pohdiskellut muutaman päivän että miten isolla riskillä ihmisen ois mahdollista sijoittaa järkevyyden rajoissa? Jos palloteltais idealla että kyseessä ois 28v mies joka tekis pokerilla nettoa n 1,5-3k e kuukaudessa ja siitä jäis säästöön keskimäärin ehkä 800e kuussa. Vasta oon muutama kuukaus sitten sijoittamisesta kiinnostunut ja tällä hetkellä on 6k salkku Nordnetis josta n 95% kiinni Smart Eyessä. (hajautus, tiedän) En omista juuri mitään rahanarvosta eli sijoituslainaa en voi saada ainakaan järkevällä korolla(?) mitä oon tutkinut. Elämä on tähän asti aina ollu sitä että se mikä tulee se laitetaan myös menee. Nyt kuitenkin eri ääni kellossa. Varmaan moni tän lukenu lähinnä nauraa ja pyörittelee päätään mutta ei se mitään! :smiley:
Jos lukija olisi tässä tilanteessa ja maximaalinen (silti järkevä) riski ei pelottaisi niin mitä lähtisitte tekemään? Tarkotus ei oo rikkoa sääntöjä eli en siis kysy tässä mitään yksittäistä osaketta, vaan lähinnä ideaa (esim blogia) että mihin voisin kääntyä tai perehtyä, tai mitä te näillä lähtökohdilla voisitte nähdä tekevänne tai olisitte kenties tehneet 20v sitten kun olitte ehkä samanikäsiä ja vähän samanlaisessa tilanteessa.

Kiitos vastauksista! :slight_smile: Myös v*ttuilu otetaan ilomielin vastaan, kuhan saadaan keskustelua aikaseks!

E: Luulin laittaneeni tän yleiseen keskusteluun mutta Makrotalouteen meni

7 tykkäystä

En tiedä onko tästä sopivampaa ketjua mutta vastaan silti. Oon aika huono tähän vastaamaan tai ottamaan kantaa ko. tilanteeseen, mutta Nordnetistä tosiaan saa superluottoa hyvin skaalaavalla lainalla, vakuusarvoilla sekä koroilla. Kehoitan syvästi tutustumaan jos vivutus kiinnostaa eli suurempi riski osakkeiden kautta. Koska sulla on yhdessä (kasvu)osakkeessa koko potti kiinni, ei varmaan tarvitse korostaa erikseen vivuttamisen riskejä? Tähän(kin) tulee tutustua ennen hyvin. Toki lainaa saa paremmin hajautusta vastaan.

Tilanteita on erilaisia; omia valintoja ja riskinsietokykyjä sekä pakonsanelemia tilanteita - kaikki erilaisilla ihmisillä tottakai.

En suosittele kenellekään mitään muuta kuin omaa riski/tuotto-suhdetta toteuttavaa straegiaa minkä määrää se millä pystyy yönsä nukkumaan.

Disclaimerina, itse seuraan jatkuvasti markkinoita ja omaan tilanteeseen “sopii” maksimivipu tällä hetkellä. Enimmäkseen holdia ja swingiä lisättynä päiväkauppa.

3 tykkäystä

Siirsin yleiseen :slight_smile:

ja mielenkiintoinen avaus. Itse käyttänyt Latelan mainitsemaa Nordnetin superluottoa vivutukseen. Tällä hetkellä n. 7k€:lla salkussa vipua.

2 tykkäystä

Kiitos vastauksista Latela ja Pursi! Kattelin noita Nordnetin superluottoja ja ongelmaksihan muodostuu kun tosiaan 95% salkusta on Smart Eyetä (:smiley:) enkä oo niistä valmis luopumaan. Tämä siis AOT tilillä mikä on mulla ainut tili tuolla. AOT tiliä vastaan en paljoa sais ja seki ois tolla 4,85% korolla.
Aloin sit miettimään et jos avaisin OST tilin niin poistuisiko tämä ongelma? Eli avaisin OST-tilin ja työntäsin sinne vaikka kilon kunnon hajautuksella ja hakisin sit superluottoo. Ei kai se näin helppoo voi olla :D? Kattelin tota lainahakemusta ja sinnehän pitäs laittaa palkkakuitit jne mitä pokerinpelaajana ei tietysti oo, näinköhän hyväksysivät ees koko hakemusta vaikka kaikki muu ois OK… Mielenkiintosta!

2 tykkäystä

Sen voisi niin ajatella että jos koko potti on kasvuyhtiössä kiinni, jossa hinnoitellaan seuraavaa “viittä vuotta” jo kurssiin, on riskiä itsessään jo aika tavalla. Millä tahansa yksittäisellä osakkeella. Toisaalta jos osakkeita on enemmän, lainan ehdot muuttuu suotuisammiksi. OST:iin ei ikävä kyllä saa hyödynnettyä sijoituslainaa Nordnetissäkään - lainsäädännöllinen juttu (paitsi laittamalla rahaa ost:lle muualta rahaa - mistä sitä ikinä saakaan).

Mitä tulee tohon lainahakemukseen, Nordnet aika vähän omiani muistaakseni tuomitsi kun hain n. kolme vuotta sitten vissiin ekaa kertaa ja jouduin postitsekin lähettämään lappuja - toivottavasti ovat tulleet jo nykyaikaan sen suhteen (menipä vielä postissa hukkaankin eka satsi!). Olin muistaakseni tuolloin virallisesti työtön (opiskelija + lisätyöt), joten en usko varsinaisesti minkään statuksen olevan este - varmaksi en voi tietenkään sanoa.

Itse koitan jatkuvasti monitoroida ja kontrolloida lainan hyödyn määrää; maksimikorolla ollessa minulla se tekee monta sataa euroa korkoa kuussa, joten kuukaudessa on tradingin ja arvonnousun syytä olla jonkun verran että se hyödyttää.

Laskevissa kursseissa on se ikävä puoli muuten myös että vakuusarvo “laskee” tällöin koska markkina-arvokin laskee. Seurauksena todella nopea ylilainoitustila salkussa ja siitä joutuukin sitten realisoimaan pahimmillaan todella epäsuotuisilla ehdoilla / tuloksella salkkua.

2 tykkäystä

Vaurastumisessa tärkeintä on tehdä ensiksi ne asiat joihin voi varmasti itse vaikuttaa. Omassa hallussa parhaiten on kulutus, sitten tulot ja viimeisenä pörssikurssit. Vasta kun pääomat kasvavat merkittävästi alkaa sijoitustoiminnan odotusarvo kasvaa korkoa korolle ilmiön ansiosta. Tärkein komponentti on kuitenkin aika ja kärsivällisyys. Maltillinen velkavipu nopeuttaa mutta ei ole oikotie onneen. Liiallisesti käytettynä ja samalla yhdistettynä yhteen riskipitoiseen kasvuyhtiöön on lähes varma keino mennä poikki. Kuten pokerissa myös sijoittamisessa kassanhallinta on tärkeää.
En halua antaa sijoitusneuvoja mutta voin kertoa hieman omasta sijoitusstrategiastani.

 • Minimoin kuluni. noin 3000euron netosta perheellisenä pystyn säästämään noin 1000e kuukaudessa.
 • Käytän lainalyhennysvapaata aina kun mahdollista ja sijoitan summan kokonaisuudessaan. Tämä tarjoaa velkavipua missä asunto on vakuutena joten pörssikurssien heilahtelut eivät vaikuta. Tämä tulee myös automaattisesti hajauttetua ajallisesti.
 • Pyrin pitämään Nordnetin superluoton kulta tasolla eli hieman alle 20% ja sopivasti hajautettuna.
 • Sijoitan pienistä aina suuriin kasvuyhtiöihin mutta samalla pidän sektorihajautuksen mielessä.(Evolution games, Smart Eye, Qt, Harvia, Kamux, Neste, red eye top picks salkku)
 • Hajautan noin puolet salkusta markkinoille jossa en näe saavuttavani mitään kilpailuetua käyttäen aktiivisia rahastoja ja indeksi rahastoja(myös etf).
  Handelsbanken Kestävä Energia, TIN Ny Teknik, Handelsbanken Usa Indeksi, nasdaq etf, BGF World Tech, JPM US Tech, BGF Next Generation Tech, JPM China ja uusimpana Handelsbanken Hälsovård Tema.
 • Hajautuksen takia salkussa on myös yksi korona kärsijä noin 10% painolla. Kanadalainen ostoskeskus Riocan REIT. Kuukausiosingot kattavat lainakoron aina 5% asti.

Eli salkkuni ja strategiani on bullero mutta myös omaan riskiprofiiliini nähden sopivan vakaa. Hajautusta on jopa hieman liikaa mitä aion karsia jatkossa myymällä pienempiä positioita.

Nuorempana pokerinpelaaja olet varmaan minua riskisietoisempi joten varmaan pärjäät pienemmälläkin hajautuksella. Myös positioiden koko kannattaa pitää mielekkään suurena jottei kaupankäyntikulut syö tuottoja. Myös nettosäästöaste suhteessa salkun kokoon mahdollistaa suuremmat riskit vielä pitkään. Suuristakin pudotuksista voi vielä toipua. Kunhan vain muistaa että oikoteitä ei ole.

20 tykkäystä

Täällä on ollut jo hyviä kommentteja ja heitän oman risuni kekoon.

Ketjun otsikko on hieman hassu: sijoittajahan haluaa mahdollisimman kovat tuotot, mahdollisimman pienellä riskillä. Markkina ei ole tehokas, tällaisia tapauksia tulee eteen tämän tästä.

Tämän toteaminen on itsestäänselvyys, mutta sun ”mindset” muuttuu täysin jos mietit sijoittamista riskien maksimoinnin vs. niiden minimoinnin kautta.

Joskus parhaat tuotot tehdään minimoimalla tappiot. Mieti amatööritennistä: usein se voittaa, joka lyö vähemmän verkkoon, ei se joka yrittää iskeä joka palloon täysillä.

Harva äkkirikastuu sijoittamisessa nopeasti ilman isoja alkupääomia: äkkirikastuminen on kuin venäläisen ruletin pelaaminen. Joka kierroksella on voittajia jotka kehuvat tuotoillaan, mutta jos sama henkilö pelaa joka kierroksella venäläistä rulettia hän päätyy ennemmin tai myöhemmin kasvavaan ruumiskasaan.

Tässä meitsin viisi senttiä.

54 tykkäystä

OST-tililtä ei saa luottoa, eli hajautuksen pitäisi tapahtua AOT-tilillä. Ulkopuolinen velka olisi varmaan vähäriskisin tapa saada salkkuun vipua, vaikkakin kaikkien kulutusluottojen yms. korot on aivan liian korkeita. Nordnetistä löytyy erilaisia viputuotteita yms. joiden ostamisen ehtona on vain kyselyyn vastaaminen hyväksyttävästi. Näihin kannattaa varmaan tutustua. Itse olen pääosin käyttänyt minifutuureja joilla valikoima on kohtuullinen ja sijoittaminen sopii myös “pitkään” holdaamiseen (toisin kuin esim. bull -ja bear-sertifikaatit joilla vipuvaikutus on päiväkohtainen! Eli sertifikaatin arvonkehitys ei vastaa kohde-etuuden arvonkehitystä päivää pidemmälle).

1 tykkäys

Konkreettisia askeleita on jo kerrottu muiden toimesta, mutta henkisestä puolesta hieman. Mietit ensin kuinka paljon olet valmis menettämään ilman, että luovut sijoittamisesta ja laitat laput laitaan kiroen koko osakemarkkinan. Sen jälkeen tutkit parhaasi mukaan kohteet rahalle, kriteerejä on yhtä paljon kuin sijoittajia. Se mikä tuntuu omalta jutulta.

Sen jälkeen painat ja osto-nappia seuraten strategiaasi. Jos osakkeet tulevat uniin, riski on liian kova ja kannattaa hajauttaa/myydä jotain niin kauan, että nukut taas sikeästi yöt hermoilematta. Yksinkertaista kuin heinän teko, ainakin teoriassa.

2 tykkäystä

Yksi mahdollinen lähestymis tapa voisi olla avata AOT nordnettiin. Hakea luottoa ja sijoittaa koronan hakkaamiin isompiin yhtiöihin joiden uskot nousevan koronaa edeltävälle tulos ja arvostus tasolle ja joista saat suuremman lainoitus asteen.

Kotimaisista sekä ulkomaalaisista näitä löytyy viellä yllättävän paljon, mahdollisesti tienaat viellä kohtuullisia osinkoja syömään korko kuluja pois odotus ajalta.
Onnistuessasi kasvatat omaa pääomaa huomattavasti jolloin voit osaa siirtää sentti/hype kasvu yhtiöihin jätti tuottojen toivossa. Ja niinkuin otsikossa lukee tämäkin lähestymis tapa omaa suuren riskin ja luottoa käyttäessä on mahdollista hävitä koko oma pääoma.

Itse pidän erityisesti jenkkilän REIT osastosta.Muista silti sektori hajauttaa ja valuutta riskit. Tämän tyyppisellä taktiikalla itse aloitin huhtikuussa osake sijoittamisen ja toistaiseksi tyytyväinen tuloksiin. Tämä ei ole sijoitus neuvvo tai kehoitus lähinnä jaan oman lähestymis tapani karkeasti tiivistettynä.

Ps. Foorumia seurannut aktiivisesti huhtikuusta lähtien ja ensimmäinen poustaukseni

4 tykkäystä

Se joka kykenee laittamaan 1500 nettotulojen jälkeen 800 euroa säästöön asumiseen ja elämiseen liittyvien kulujen jälkeen, on aika päällikkö, ellei sitten asu vielä isän ja äidin helmoissa :smiley:

10 tykkäystä

Kukas meistä ei 28 vuotiaana vanhempien luona asuisi… :slight_smile:

4 tykkäystä

Kyllähän 1,5-3k nettotuloista eli karkeasti vaikka keskimääräistettynä 2,25k nettotuloista pitäisi pystyä 800e säästämään.

2 tykkäystä

Riskiä voi lisätä monella tavalla. Ainakin seuraavat tulee mieleen:

 1. Sijoittamalla riskisempiin kohteisiin
 2. Vivuttamalla
 3. Vähentämällä hajautusta.

Itse suosin näistä viimeistä. En usko, että meikäläisellä riittää kompetenssi arvioida korkean riskin kohteiden odotusarvoa ja varianssia, joten pitäydyn erossa Nikoloista ja Finnaireista. Mutta koska tavoittelen ylituottoa, en myöskään sijoita kaikkein turvallisimpiin Elisoihin ja Koneisiin. Itselleni sopiva keskitie löytyy laadukkaista ja kasvavista mikro/pienyhtiöistä. Vipua ottaisin, jos sitä järkevällä hinnalla saisin - mutta koska en omista mitään vakuudeksi kelpaavaa, enkä koosta salkkuani hajautetusti ison vakuusarvon yhtiöistä, en sitä saa.

Oma strategiani on näin ollen sijoittaa kerrallaan muutamaan kohteeseen, joissa katson olevan paras tuotto/riski suhde. Käytännössä tämä on tarkoittanut laadukkaiden ja kasvavien pienyhtiöiden poimintaa hajautuksesta välittämättä. Tällä hetkellä kahdessa yhtiössä on kiinni yhteensä 85% salkustani. Toistaiseksi kertaakaan salkussani ei ole ollut samanaikaisesti yli viittä yhtiötä.

Itselleni tämä strategia on toiminut, mutta tuskin se mikään viisasten kivi on. Yhtiövalintojen pitää oikeasti osua erittäin hyvin, jotta näin pienellä hajautuksella onnistuu.

5 tykkäystä

Jos ei oo isoa asuntoa ja siihen vielä reilusti lainaa, autolainaa ja paria teini-ikäistä.

4 tykkäystä

No juuri noin. Oletuksena säästökykyyn oli tietysti pihi introvertti joka asuu pääkaupunkiseudun ulkopuolella tai vähintään jakaa asuinkustannukset toisen kanssa :grinning:

1 tykkäys

Eikö tämä riipu aika paljon perhestatuksesta, asuinkunnasta ym. asioista.

Jos asut Helsingissä niin 2,25k nettotuloista menee heittämällä 0,8-1k asuinmenoihin. Siihen vielä päälle jos on perhettä niin aika hiljaista tuollaisen summan säästäminen.

Sitten taas jos asuu jossain muuttotappiopaikkakunnalla kaukana pks-seudusta niin vastaavilla nettotuloilla säästää luonnollisesti enemmän…

2 tykkäystä

Jep, ja jos haluaa vielä edes hieman elää, niin Stadin alueella tuollainen on utopiaa.

3 tykkäystä

Ehdinkin jo vastata tähän ylempänä. Ajattelin maksimaalista säästökykyä näin omasta pihin, perheettömän ja elämättömän introvertin näkökulmasta. Muuttujat, perhe, vastuut ja huvit tietysti vähentävät tuota maksimaalista säästökykyä pääkaupunkiseudusta puhumattakaan.

3 tykkäystä

ostamalla Herantispharmaa koko summalla ja toivoa että Q1 infot herättää markkinat? Pitkällä pidolla koko pääoman voi myös menettää (siinä sitä maximaalista riskiä, vaikka maksimaalisempaakin saa jos etsii konurssikypsiä firmoja).

vakavammin:
Jos jotain löytää, niin kannattaa jaksaa vähän aikaa odottaa sitten että tuotto realisoituu, 6k yhteen kohteeseen ei minusta ole ongelma, jos sitten on varaa ostella lisää sellaisia 6 k pompseja salkkuun ja hajauttaa lisä kohteilla?

5 tykkäystä