Kamux - Kannattavuusparannusta metsästämässä (Osa 1)

Ovat lukeneet foorumia ja ottaneet onkeen kun on nakattu kuraa siitä kuinka myöhään rapsat tulivat. :man_shrugging:

11 tykkäystä

Viime vuonna Q2 rapsa tuli myös viikon 32 perjantaina 12.8., eli tainnut pysyä samana raportointiaikataulu.

3 tykkäystä

Viimevuonna h1 rapsa tuli 12.8. eli elokuun toinen perjantai. Taitaa muilla firmoilla vaa kestää kauemmin nykyään raportoida. Mutta otetaan kaikki positiiviset asiat vastaan tässä markkinatilanteessa.

Edit: olinpa hidas :frowning:

Noissa prisenttilaskuissa täytyy olla tarkkana. AUT tilasto on kpl:issa ja SAKA:n prosentit liikevaihdosta eli euroissa.
Onko Saka myynnyt kalliimpaa tavaraa kuin vuosi sitten?
Onko inflaatio siirtynyt hintoihin myös käytetyissä?
Kamuxinkin on mahdollista tehdä myös hyvä tulos.

Toivottavasti Pajuharju yksinkertaistaa Kamuxin osavuosikatsauksen presentaatiota.
Kalliokosken aikana hän on ensin kertonut kaikki luvut promillen tarkkuudella ja sitten talousjohtaja on laulanut samat asiat toistamiseen. Sitten kysymysosuudessa on luvut taas kerattu kolmanteen kertaan.
Kamux osarin kuuntelu on ollut tosi puuduttavaa kuuneltavaa. Tämä fiilis on toki saattanut syntyä viimeaikoina siitä, kun ei prosentit ja kappalet siellä ja täällä ole ihan ole ollut kivaa kuunneltavaa…
Voisiko ajatella. että kun heillä on kuitenkin hyvä grafinen esitysmateriaali, niin jengi lukisi siitä itse osan infosta, kosk muutaman luvun kun on katsonut, niin asia on ns. ananas.

7 tykkäystä

Ilmeisesti jäänyt taas parina kvartaalina “perinteinen” kappalemääräennusteeni tekemättä, mutta nyt voisi taas ajankuluksi tehdä.

Disclaimer.
Nämä ennusteet perustuvat jälleen osavuosikatsauksista saatuihin lukuihin pohjautuvaan analyysiin ja historiallisiin trendeihin, joten kannattaa ottaa kulhollinen suolaa mausteeksi näitä katsoessa. Aiemmin olen kuitenkin osunut kappalemäärissä melko hyvin ennusteissani. Kappalemäärästä yksinään ei myöskään pysty kunnolla ennustamaan liikevaihtoa eikä varsinkaan tulosta, joten tämä lähinnä mielenkiinnosta.

Suoraan asiaan: Ennustaan Q2 kappalemäärien olevan
Suomi: 11100-11700 kpl (2022 - 10881)
Ruotsi: 3000-3200 kpl (2022 - 3527)
Saksa: 1300-1350 kpl (2022 - 1280)

Yhteensä: 15400-16250 (15688)

Ja jos ei ennusteeksi kelpaa lavea haarukka, niin kokeillaan jo vaikka arpaonni suosisi lukemaa 15867 :smiley:

“Perustelut”
Taulukko Suomen markkinakoosta, kappalemääristä ja (Suomen) markkinaosuuksista:

(itse syötetyt ja lasketut luvut, virheet toki mahdollisia, huomauttakaa mieluusti mikäli jokin pomppaa silmiin, ettei jää talteen seuraavillekin kvartaaleille)

Q2 ollut perinteisesti heikoin markkinaosuuden osalta, mutta edeltävinä vuosina Q2 markkinaosuus kasvanut nopeasti. Q1 puolestaan jo parina vuonna laskenut markkinaosuudessa, muiden kvartaalien parantaessa edellisvuosiin. Uskon Q2 olevan kuitenkin vielä heikompi markkinaosuuden osalta kuin Q1. Päädyin markkinaosuudessa haarukkaan 7,6%-8%. Ei ole huolestuttavaa, mikäli yksittäisellä kvartaalilla markkinaosuus ei kasvakaan 0,5%-yksikköä edellisvuoteen (kuten Q2-Q4 lähivuosina monesti kasvanut), mutta olisi hyvä, että markkinaosuus ei isommin ainakaan laskisi edellisvuodesta. Yli 8% markkinaosuus Q2 olisi melkein :tada:. Uusien/siirrettyjen liikkeiden vaikutusta haastava arvioida. Alle 11000 autoa olisi kyllä aika surkea suoritus markkinan parantuessa. 12000 taas on jo ehkä melko utopistista.

Saksan ja varsinkin tällä hetkellä Ruotsin kappalemääriä vaikea arvioida, kun etenkin Ruotsissa ei ole mennyt ihan niin kuin Strömsöössä… Ruotsissa lienee “torjuntavoitto”, mikäli kappalemäärä alkaa kolmosella, Saksassa ollut positiivisempaa hetken, joten olen luottavainen 1300 saavuttamiseen (Q2 2022 oli 1280 autoa)

Ja aikaisempaan tapaan liikevaihtoa ja tulosta en edes vaivaudu hahmottelemaan, luottakaamme analyytikkoon :smiley:

Edit. Hieman karhuinen tuo Ruotsille antamani ennuste, mutta kohtapa nähdään miten siellä on mennyt. Muutenkin pelottavan epävarma tunne tällä kertaa :smiling_face_with_tear:. Mutta lupaan lopettaa ennusteiden tekemisen, mikäli oikea kappalemäärä poikkeaa yli 500 antamastani haarukasta.

47 tykkäystä

Analyytikon ennakkokommentit Kamuxin Q2-tuloksesta. :point_down:

8 tykkäystä

Kohtuullinen läjä Kamuxia näyttää vaihtaneen omistajaa tänään:

image

Parinsadan tuhannen euron pläjäys, blokkikauppana näyttäisi menneen.

Edit: viisi minuuttia myöhemmin toinen melkein tuplasti isompi läjä…

image

11 tykkäystä

Kiinnitin huomiota siihen että ostaja ja myyjä samalla välittäjällä, voi toki olla sattumaakin, mutta voisiko olla joku tekninen kauppa? Toki luulisi että ne tehdään OTC eikä pörssissä :thinking:

1 tykkäys

Tällaiset yleensä ovat blokkikauppoja joissa käytännön toteutuksen hoitaa joku välittäjä, jolloin kirjaantuvat tuohon tapaan (ostaja ja myyjä samalla välittäjällä) pörssin systeemeihin. Muistahan kaupoista ei enää edes näe ostajaa ja myyjää.

2 tykkäystä

Menee vähän off-topic, mutta onko listatun yhtiön kaikki kaupat rekisteröitävä pörssiin? Eli vaikka blokkikauppa tehtäisiin OTC johonkin sovittuun hintaan, niin pitääkö se kirjauttaa pörssin kautta silti? Vai mikähän syy siihen olisi, että välittäjä keikauttaa sen pörssin kautta? Jos sovittu hinta on vaikka 5% alle kaupankäyntikurssin, kirjataanko se sillä hintaa systeemiin?

1 tykkäys

Kyllä ne kirjataan jotta osakkeet siirtyvät arvo-osuustililtä toiselle. Ja hinta voi olla jotain muutakin kuin sen hetkinen päivän hinta. Ja kirjaus voi jopa tulla kaupankäyntiajan ulkopuolella (yleensä jos näin, hieman kaupankäynnin päättymisen jälkeen)

5 tykkäystä

Kuvaillaan huomenna myös Kamux-tuloslive klo 8:55 alkaen, vaikka meille tulee siihen tuplabookkaus, kun myös Remedy-live alkaa samaan aikaan. :smile: Molemmista jää kuitenkin tallenteet eli toisen voi kuunnella sitten jälkikäteen tai jos multitaskaus on luontevaa niin miksipä sitä ei kuuntelisi molempia samaan aikaan. :exploding_head:

Tässä myös vielä @Rauli_Juva:n ennustetaulukko aiemmasta ennakkokommentista.

28 tykkäystä

Kamux Oyj:n puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2023: Liikevaihto kasvoi ja oikaistu liikevoitto pysyi edellisvuoden tasolla

Huhti-kesäkuu lyhyesti

  • Liikevaihto kasvoi 3,3 % ja oli 255,0 milj. euroa (246,8)
  • Bruttokate kasvoi 7,5 % ja oli 26,3 milj. euroa (24,5) eli 10,3 % (9,9) liikevaihdosta
  • Oikaistu liikevoitto pysyi edellisvuoden vastaavan ajanjakson tasolla ja oli 4,5 milj. euroa (4,5) eli 1,8 % (1,8) liikevaihdosta
  • Liikevoitto laski -14,3 % ja oli 3,9 milj. euroa (4,5) eli 1,5 % (1,8) liikevaihdosta
  • Myytyjen autojen määrä kasvoi 9,7 % ja oli 17 215 autoa (15 688)
  • Vertailukelpoisten liikkeiden myynti kasvoi 2,9 % (5,5)
  • Laimentamaton ja laimennettu osakekohtainen tulos oli 0,06 euroa (0,07)
  • Tapio Pajuharju aloitti Kamuxin toimitusjohtajana aiemmin ilmoitetun mukaisesti 1.6.2023. Kamuxin perustaja ja aiempi toimitusjohtaja Juha Kalliokoski jatkaa yhtiön hallituksen jäsenenä

Tammi-kesäkuu lyhyesti

  • Liikevaihto laski -1,2 % ja oli 478,1 milj. euroa (484,1)
  • Bruttokate laski -3,4 % ja oli 47,0 milj. euroa (48,7) eli 9,8 % (10,1) liikevaihdosta
  • Oikaistu liikevoitto laski -47,2 % ja oli 5,4 milj. euroa (10,2) eli 1,1 % (2,1) liikevaihdosta
  • Liikevoitto laski -56,0 % ja oli 4,5 milj. euroa (10,2) eli 0,9 % (2,1) liikevaihdosta
  • Myytyjen autojen määrä kasvoi 4,0 % ja oli 32 539 autoa (31 289)
  • Vertailukelpoisten liikkeiden myynti laski -2,4 % (7,0)
  • Laimentamaton ja laimennettu osakekohtainen tulos oli 0,06 euroa (0,18)

Toimitusjohtaja Tapio Pajuharju:

"Käytettyjen autojen markkinat kehittyivät myönteisesti vuoden 2023 toisella vuosineljänneksellä kaikissa Kamuxin toimintamaissa, joskin volyymit olivat merkittävästi alhaisemmat kuin hyvänä vuonna 2021. Saksassa markkinan kehityksessä oli suuria alueellisia eroja, ja Kamuxille merkittävällä Schleswig-Holsteinin alueella Pohjois-Saksassa kehitys oli kuitenkin negatiivista. Markkinoiden positiivisen vireen myötä Kamuxin myymien autojen lukumäärä kasvoi toisella vuosineljänneksellä lähes 10 %, vaikka Ruotsissa jäimmekin edellisvuoden luvuista pääosin heikosta kruunusta johtuvien saatavuushaasteiden vuoksi. Autojen kappalemääräisen myynnin kasvun myötä konsernin liikevaihto kasvoi 3,3 % 255,0 milj. euroon, vaikka rahoitusyhtiöiltä saadut palkkiot jäivät edellisvuotta alhaisemmiksi.

Bruttokate kehittyi positiivisesti Suomessa ja Ruotsissa. On ilahduttavaa huomata, että tehdyt toimenpiteet kannattavuuden parantamiseksi Ruotsissa ovat alkaneet tuottaa tulosta. Saksassa bruttokate heikkeni varaston tervehdyttämistoimenpiteiden seurauksena. Toisen vuosineljänneksen oikaistu liikevoitto oli edellisvuoden tasolla 4,5 milj. eurossa, mutta raportoitu liikevoitto laski konsernitason kertaluonteisten erien takia. Liikevoittoa heikensivät myös Dürenin myymälän avaamiseen liittyvät kulut ja Saksassa Kamuxin tunnettuuden rakentamiseksi toteutetut markkinointitoimenpiteet. Tämän lisäksi Ruotsissa vuonna 2022 kasvatetun kapasiteetin myötä nousseet kustannukset ja Suomessa liikevaihtoa nopeammin kasvaneet kustannukset painoivat liikevoittoa.

Ruotsia lukuun ottamatta käytettyjen autojen ostomarkkina normalisoitui katsauskauden aikana. Ruotsissa ostomarkkina oli vaikea, sillä heikon kruunun vuoksi suuri osa markkinoille tulevista käytetyistä autoista myytiin Ruotsin ulkopuolelle.

Autokannan sähköistyminen etenee, ja vaikka valtaosa käytettynä myytävistä autoista on edelleen polttomoottorikäyttöisiä, on yhä useampi Suomessa ja Ruotsissa käytettynä myytävä auto täyssähköauto tai ladattava hybridi. Kamuxin myymien ladattavien hybridi- ja sähköautojen määrä kasvoi 62 % verrattuna vuoden 2022 toiseen vuosineljännekseen.

Olen nyt ollut Kamuxin ratissa noin kaksi kuukautta ja haluan lämpimästi kiittää kaikkia kamuxlaisia heidän vahvasta panoksestaan yhtiön ja kaikkien asiakkaidemme hyväksi sekä erityisesti saamastani lämpimästä vastaanotosta. Yhtiöön ja alaan perehtyminen jatkuu vielä, ja loppuvuoden aikana paneudumme myös yhtiön strategiaan. Tässä vaiheessa on jo käynyt varsin selväksi, että kuten kohtuullisesti kilometrejä keränneessä hyvässä käytetyssä autossa, myös Kamuxissa on aika suorittaa tiettyjä huoltotoimenpiteitä sekä päivityksiä mm. asiakkaiden huomioimiseksi kaikissa kanavissa ja tuottavuuden parantamiseksi. Näiden toimenpiteiden tuloksena Kamuxin kilpailukyky ja kannattavuus tulee parantumaan."

Näkymät vuodelle 2023 (ennallaan)

Kamuxin vuoden 2023 oikaistun liikevoiton odotetaan kasvavan edellisestä vuodesta 2022, jolloin oikaistu liikevoitto oli 17,5 milj. euroa.

Tiedotustilaisuus

Tiedotustilaisuus sijoittajille, analyytikoille ja medialle pidetään tänään perjantaina 11.8.2023 Sanomatalossa, Flik Studio Elielissä, 1. krs, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki klo 11.00 alkaen englanniksi. Tilaisuudessa toimitusjohtaja Tapio Pajuharju ja talousjohtaja Marko Lehtonen esittelevät puolivuosikatsauksen.

Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana webcast-lähetyksenä osoitteessa Half-Year Report for January—June 2023

53 tykkäystä

Jaahas, tällä kertaa kpl määrä ennusteeni jäi aika kovasti jalkoihin, mutta poikkeuksellisesti sentään tähän suuntaan :sweat_smile: :tada: No olin tarkoituksella hieman karhu, ettei tarvitse ainakaan massiivisesti pettyä :smiling_face_with_tear:

Suomessa tehtiin todella hyvää työtä. Ruotsin kohdalla sentään ennustin oikein kappalemäärän laskun, mutta sielläkin kyllä olosuhteisiin nähden hyvää työtä. Saksa jatkaa erinomaisella linjallaan.

Edit. Alhaisista luvuista on perinteisesti helppo parantaa isoillakin +%-lukemilla :slightly_smiling_face:

Edit.edit. Sattumaako, että käänne osuu juuri siihen kohtaan, kun Tapio ottaa puikot itselleen :smiley: (osaava toimari, vaiko hyvin ajoitettu hyppäys Kamuxin toimariksi :thinking:).

Edit.edit.edit. näin suomalaiseen ajatustyyliin: “Toivottavasti shorttaajilta paloi nyt näpit mahdollisimman kovaa” :upside_down_face:

24 tykkäystä

Elikkä 2023 H2 oikaistun liikevoiton pitäisi nousta reippaasti yli 50% viime vuodesta, jotta pysyttäisiin ohjeistuksessa. Onko tuo sisäänrakennettu tuleva tulosvaroitus vai oston paikka?

4 tykkäystä

Viime vuoden H2 nähtiin aikamoiset dipit liiketuloksessa, eli ennusteissa on palaaminen lähemmäs vanhoja marginaaleja, eikä mikään merkittävä parannus siitä.
22Q3:
Oikaistu liikevoitto laski -47,8 % ja oli 5,2 milj. euroa (10,0) eli 2,0 % (3,9) liikevaihdosta
22Q4:
Oikaistu liikevoitto laski -76,6 % ja oli 2,1 milj. euroa (9,0) eli 0,9 % (3,7) liikevaihdosta

13 tykkäystä

OK, sitten parannus ei tunnu enää niin mahdottomalta.

1 tykkäys

Kylläpä mentiin nätisti yli odotusten!

“Tässä vaiheessa on jo käynyt varsin selväksi, että kuten kohtuullisesti kilometrejä keränneessä hyvässä käytetyssä autossa, myös Kamuxissa on aika suorittaa tiettyjä huoltotoimenpiteitä sekä päivityksiä mm. asiakkaiden huomioimiseksi kaikissa kanavissa ja tuottavuuden parantamiseksi. Näiden toimenpiteiden tuloksena Kamuxin kilpailukyky ja kannattavuus tulee parantumaan.”

Tapio = best! :star_struck:

72 tykkäystä

Samaa mieltä. Ainakin sen verran on tehostettu, ettei ole enää suomenkielistä webcastiä erikseen vaan vain tuo enkku, joka siis klo 11 tänään. Uskoisin että Tapio osaa tota viestintää muutenkin parantaa, joten niinkuin hän voisi todeta “I think the company is in very good shape in that respect”

49 tykkäystä