Kamux - Kannattavuusparannusta metsästämässä (Osa 2)

Kommentoidaanpa nyt tätäkin, kun on pari kertaa noussut esiin. Dataa on kyllä saatavilla suoraan Kamuxin raporteissa ja meidän laajassa, kuva alla (2023 tasot oli pitkälti samat kuin 2022). Kysäisin tätä firmalta ja heillä ei ainakaan ollut odotuksissa mitään merkittävää vaikutusta positiivisen luottorekisterin käyttöönotosta. Käsittääkseni Ruotsissa on jonkinlainen vastaava systeemi jo käytössä ja siellä penetraatio on samaa tasoa kuin Suomessa, joten en ole itsekään tätä ajatellut kovin kummoisena juttuna.

Tarkoititko nimenomaan autokaupan rahoitusta tuolla hyväksymisasteiden laskulla mistä puhuit ja löytyisikö jotain lähdettä kommenttisi tueksi @KorsonBuffett?

image

11 tykkäystä

Kiitos vastauksesta.

Olin ehkä turhan kovalla itseluottamuksella liikkeellä kommentoidessani, että hyväksymisasteet ovat laskeneet positiivisen luottorekisterin käyttöönoton yhteydessä. Mitään oikeaa lähdettähän minulla ei tähän ole esittää, mutta olen tullut tähän johtopäätökseen erinäisten rahoitusalan ammattilaisten kanssa käymieni keskustelujen kautta.

Aikaisemmin rahoittajat ovat olleet käytännössä rahoituksen hakijan oman ilmoituksen varassa, koskien hakijan tulotasoa ja varallisuutta. Tämä oletettavasti on aiheuttanut ainakin jonkin verran liioittelua, koska tuskin kukaan ilmoittaa tulojaan tarkoituksella ainakaan alakanttiin. Positiivinen luottorekisteri muuttaa tämän ja rahoittajilla on täysi pääsy esimerkiksi hakijoiden tulotietoihin. Toki autolainat ovat vakuudellisia lainoja, joten vaikutus hyväksymisasteisiin ei välttämättä ole kovin suuri, vaan vaikutus painottuu enemmän vakuudettomiin kulutusluottoihin tms.

2 tykkäystä

Ite vähän ounastelen, että hyväksymisasteet laskee, koska ihmisillä on kulutusluottoja yllättävän paljon ja se vaikuttaa todella paljon maksukykyyn. Toisaalta ns varakkaampien luotonanto voi helpottua jos esim auto on asunnon ohella ainoa laina. Kamux tosin keskittyy keskihintaisiin autoihin joita tavallinen kansa ostaa.

Ruotsissa muuten on jo positiivinen luottorekisteri, mutta oon kuullu että tiedot päivittyvät vain vuosittain kun suomessa päivittäin

3 tykkäystä

CMDssä puhuttiin, että Kamux tosiaan keskittyi aiemmin noihin keskihintaisiin autoihin, mutta siirtyy nyt myymään myös kalliimpia

10 tykkäystä

Mielenkiintoista että tässä Hesarin jutussa ei Sakalta edes kuulumisia kyselty. Sen lisäksi tuo Kamuxin listaus tukee tuota ideaa vähän parempien autojen kysynnästä. Qashqai ehkä sellainen halpis tuosta heidän listastaan.

5 tykkäystä

Kyllä tästä varmaan liiketoimintaa syntyy ja toivottavasti myös tulosta! Jos auto menee Beelyn palveluna, niin omistajaksi vaihtuu leasingyhtiö ja Kamuxin näkökulmasta kauppa?

38 tykkäystä

Ihan ilmaiseksi ei tarvinut kynään tarttua. Lähde vuosikertomus 2023. Pakko myöntää, että käytän liian vähän aikaa salkkuyhtiöiden vuosikertomusten lukemiseen. Näissä voi välillä löytyä kultajyviä. Enkä tarkoita nyt allekirjoituspalkkiota. Se on hauska yksityiskohta.

17 tykkäystä

Kiinnostava huomio tuo työntekijöiden palkkojen selkeä tasokorotus edellisvuosista. Luulisi lisäävän kiinnostusta.

1 tykkäys

Parin viikon makustelun jälkeen tämä Beely-yhteistyö on alkanut tuntua ensiajatuksia hiukan merkityksellisemmältä.

Beelyn toimari kirjoitti LinkedInissä heidän vuoden 2023 liikevaihdon kasvaneen 66%, eli liikevaihto oli aikalailla 10m€. Jos(kun?) Beelyn liikevaihdossa ei autojen rahoitussopimukset näy, niin siellä olisi hyvin karkeasti arvioiden luokkaa 10 000 autoa heillä sopimuskannassa.

Ihan karkeilla Aku Ankka laskelmilla tästä voi olla hyvinkin realistista saada luokkaa 5%/3000 kpl kasvu Kamuxin vuosittaiseen kappalemääräiseen myyntiin jos Beely jatkaa kasvuaan. Ja mikä oleellisinta, tämä myynti tulisi käytännössä nollan euron muuttuvilla kuluilla (ei myyntibonareita myyjille) Kamuxille hyvinkin neitseellisestä asiakassegmentistä (ei kannibalisoi muuta myyntiä).

Ei tämä edelleenkään pankkia varmasti räjäytä, mutta voi silti antaa Suomen lukuihin ihan mukavaa orgaanista ja ainakin lyhyellä tähtäimellä keskimääräistä kannattavampaa (rautakate korkeampi, integroidut palvelut alhaisempi) kasvua loppuvuoden aikana.

33 tykkäystä

Hmm :thinking: kohta 18:

"18. Hallituksen valtuuttaminen päättämään osakeannista

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallitus valtuutetaan päättämään osakkeiden antamisesta yhdessä tai useammassa erässä seuraavasti:

Valtuutuksen perusteella voidaan antaa enintään 4 000 000 (neljä miljoonaa) osaketta, mikä määrä vastaa noin 10 (kymmenen) prosenttia yhtiön kaikkien osakkeiden tämänhetkisestä lukumäärästä.

Hallitus päättää osakeannin ehdoista. Valtuutuksen nojalla voidaan antaa sekä uusia osakkeita että yhtiön hallussa olevia osakkeita joko maksua vastaan tai maksutta. Osakkeiden antamisessa voidaan poiketa osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta (suunnattu anti), jos siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy, kuten osakkeiden käyttäminen yhtiön pääomarakenteen kehittämiseksi, mahdollisten yrityskauppojen, investointien tai muiden yhtiön liiketoimintaan kuuluvien järjestelyjen rahoittamiseksi tai yhtiön sitouttamis- ja kannustinjärjestelmän toteuttamiseksi.

Valtuutus kumoaa varsinaisen yhtiökokouksen hallitukselle 20.4.2023 antaman valtuutuksen, ja on voimassa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka, kuitenkin enintään 30.6.2025 saakka."

2 tykkäystä

Kyseessä normaali valtuutus, joka on vuosittain asialistalla. Ohessa lainaus yhtiökokouskutsusta 2022:

16. Hallituksen valtuuttaminen päättämään osakeannista

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallitus valtuutetaan päättämään osakkeiden antamisesta yhdessä tai useammassa erässä seuraavasti:

Valtuutuksen perusteella voidaan antaa enintään 4 000 000 (neljän miljoonan) osakkeen antamisesta yhdessä tai useammassa erässä, mikä määrä vastaa noin 10 (kymmenen) % yhtiön kaikkien osakkeiden tämänhetkisestä lukumäärästä.

Hallitus päättää osakeannin ehdoista. Valtuutuksen nojalla voidaan antaa sekä uusia osakkeita että yhtiön hallussa olevia osakkeita joko maksua vastaan tai maksutta. Osakkeiden antamisessa voidaan poiketa osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta (suunnattu anti), jos siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy, kuten osakkeiden käyttäminen yhtiön pääomarakenteen kehittämiseksi, mahdollisten yrityskauppojen, investointien tai muiden yhtiön liiketoimintaan kuuluvien järjestelyjen rahoittamiseksi tai yhtiön sitouttamis- ja kannustinjärjestelmän toteuttamiseksi.

Valtuutus kumoaa varsinaisen yhtiökokouksen hallitukselle 20.4.2021 antaman valtuutuksen, ja on voimassa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka, kuitenkin enintään 30.6.2023 saakka.

8 tykkäystä

Tikulla silmään, joka vanhoja muistelee.

Q2/2022 webcastissa (eng.) kysyin ruotsin markkinaosuuden kasvun pysähtymisestä. Silloin mentiin mun datan mukaan neljättä kvartaalia samalla markkinaosuudella. “According to our understanding we have gained market share. I think we have then difference on opinion” oli vastaus.

Tuon jälkeen markkinaosuus Ruotsissa on laskenut.

Oli Kalliokoskella ja Lehtosella Pasikivi 1.01 hukassa: " Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku"


Tämä asia tuli Neste ketjun kommenteista mieleen, jossa pohdittiin johdon kommunikointitavan vaikutusta yrityskulttuuriin.

Jos Kamuxin entinen johtoduo oli sitä mieltä, että sopivassa tilanteessa voi heittää pientä valkoista valhetta, niin onkos tuo ihme, jos alkaa Renkaita ja vanteita kadota kavereiden matkaan.

Toivottavasti uuden johdon voimin kulttuuria ja johtamistapoja saadaan kuntoon.

16 tykkäystä

Eipä tuossa mitään valhetta tainnut olla, edes valkoista. Q2/2022 tulos tuli kuitenkin tuossa Q3/2022 puolella jossa on hyvä piikki ylöspäin. Jos heidän laskelmat markkinaosuudesta (jotka saattavat hyvinkin olla eri kuin sinun) näyttävät edes 0.1% kasvun ja silloin kulunut kvartaali näytti erittäin hyvältä, niin miksi siinä turhaan sanomaan että osuutta olisi menetetty? :man_shrugging:

2 tykkäystä

LänsiAutohan on myös “uudistanut” strategiaansa. Keskiössä ovat tulevaisuudessa vaihtoautokauppa, merkkihuoltopalvelut ja autonvuokraus.




11 tykkäystä

”Legendaarinen ostaja Ari Ahonen liittyy ostotiimiimme”

Kyseinen ”legendaarinen ostaja” mahdollisesti Kamuxin ex(?)-ostopäällikkö, jolla edelleen noin 40000 osakkeen Kamux-omistus.

1 tykkäys

Analyytikon kommentit autokaupan maaliskuun myyntimääriin liittyen. :point_down:

4 tykkäystä

Ruotsista saatiin illalla maaliskuun käytettyjen luvut (linkki alla) ja Q1:llä markkina päätyi siellä 8 % kasvuun, joka on jonkin verran meidän 3 % ennustetta parempi. Kamux on kuitenkin suoriutunut Ruotsissa heikosti jo pari vuotta ja odotamme edelleen Kamuxin jäävän markkinakasvusta. Markkinoiden hyvä vire on toki silti positiivista Kamuxille, mutta yhteys Kamuxin tuloksentekoon ei ole mielestäni ihan yhtä suoraviivainen kuin Suomessa.

Suomessa käytettyjen hinnat on muuten tasaantunut tammi-helmikuussa loppuvuoden laskun jälkeen (josta Kamux selvisi varsin hyvin), kuten kuvasta näkyy.

27 tykkäystä

Joo Ruotsissa www.riddermarkbil.se vie ja Kamux & “ynnämuut” vikisee…

Riddemarkilla hiukan erilainen konsepti, liikkeet ovat isoja…

Uumaja olisi vapaana Kamuxille pohjoisessa ja olisi laivayhteys myös Vaasaan käytettävissä.
Olin Ruotsin rallissa Helmikuussa ja Uumaja on pirteä 130.000 asukkaan kaupunki.
Uumajan kunta – Wikipedia

6 tykkäystä

Sain viimein näpyteltyä exceliini Vroomin datan. Olen käyttänyt ennen tämän sivun (MRF) dataa Ruotsin markkinadatana. Siinä on mukana myös yksityisten välisen kaupan dataa ja erilailla rajattu kuin Vroomin, jossa vain <10v autot.

Vroomin data ja MRF data vähän eroavat toisistaan.

Mutta kun otin MRF datasta vain käytettyjen ja uusien liikkeet, hyppää korrelaatio lähelle sataa.

→ Johtopäätös. Vroomin data on parempaa vertailudataa Kamuxille.

Multa kuitenkin uupuu 2020 vuotta vanhemmat luvut Vroomista, sekä tuolta MRF:ltä on kiva kun saa auki jakaumat: uusien myyjät, muut liikkeet, yksityiset.

Kamux markkinaosuus MRF datalla:

Kamux markkinaosuus Vroom datalla:

→ Tuolla Vroomin datalla vaikuttaa myös, että Kamuxin markkinaosuuden putoaminen on hivenen pehmeämpää kuin MRF datalla.3,96% → 3,6% rullaava 12kk vs 2,42% → 2,12%

20 tykkäystä

Ovi käy
Näyttökuva (1041)

Edit.

6 tykkäystä