Kamux - Kannattavuusparannusta metsästämässä (Osa 1)

Kovin vaikea on tämän tiedon perusteella vetää vahvaa johtopäätöstä suuntaan tai toiseen. On luonnollista, että työpaikat vaihtuvat, eikä niihin kovin usein liity mitään suurta draamaa. Ihmettelin aikanaan, miksi Ruotsin maajohtajaksi ei nimetty ruotsalaista henkilöä, vaan Liskomäki, nyt tilanne on mielestäni lähtökohtaisesti paremmin.

2 tykkäystä

Iiskonmäen lähtö ei tietenkään ole varsinaisesti hyvä uutinen, mutta vaikuttaa siltä, että on löytynyt pätevä maajohtaja:

Kerim Nielsenin Linkedin profiilista:

“After 10 years in senior positions, within the majority of sales sectors (mixed retail, FMCG, grocery), I have built up a broad experience in all stages of the sales process, from manufacturing to final consumption. I´ve planned and opened up more than 50 stores in 3 different countries, within retail, FMCG and the service industry. I´m driven by having a lot to do and constantly achieving new goals.
I´m a change leader who is committed to developing, implementing and follow up new working methods, routines and business plans. Retail is detail, you have to be active, quick and a strong decision maker.”

Kerimillä ei ole kokemusta autokaupasta ja siksi itse olisin toivonut hieman pidempää perehdytystä, mutta vaikuttaa kuitenkin siltä että hänellä on kyky hypätä uusiin haasteisiin ja pärjätä niissä.

Luottavaisin mielin eteenpäin.

Kasvuhan on edelleen kovaa ja arvostustaso erittäin maltillinen. Mistä firmoista löytyy parempia riski-tuotto-suhteita Helsingissä?

18 tykkäystä

Mistä Liskomäestä täällä puhutaan? Iso i-kirjain on kyllä vaikea…

Viesti liputettiin, eksyy aiheesta.
Joku osaava voisi siirtää tän vaikka sinne pilkunviilaus/oikeinkirjoitus-ketjuun.

54 tykkäystä

Onhan se hyvä, että syntyy keskustelua, mutta heitänpä sellaisen kommentin, että jos Kamuxilla olisi huono yrityskulttuuri ja/tai Kalliokoski olisi johtajana epäkelpo, niin olisiko Kamuxin liikeotoiminta kehittynyt, miten se on kehittynyt, vaikkapa viimeiset 5 vuotta? Epäilen, enkä jaksa uskoa myöskään siihen, että yrityskulttuuri olisi rapautunut tässä viimeisen raportoidun kvartaalin aikana. Enemmän tuntuu, että kamppailu-urheilusta tuttu: “Olet niin hyvä, kuin edellinen ottelusi” on siirtynyt myös pörssiin, eli firma on niin hyvä, kuin viimeinen osarinsa.

Itsehän en siis ole ikinä käynyt yhdessäkään Kamuxin liikkeessä, en ole ikinä omistanut autoa enkä tiedä käytettyjen autojen ostamisesta mitään, mutta mulla on varallisuuteni suhteutettuna minulla on iso positio Kamuxia.

Edit. Heitänpä vielä sellaisenkin bulleroajatuksen, että onko niin, että Kamux maksaa kilpailukyvytöntä palkkaa tai on työpaikkana tympeä, vai onko niin, että Kamuxin rekrytoijat ovat niin kovia, että sinne palkattuja naarataan kaksin käsin isommalla rahalla muualle?

8 tykkäystä

On toki luonnollista, että silloin tällöin joku johtaja vaihtaa firmaa. Täytyy sanoa, että itse olen kuitenkin hieman huolissani, sillä näitä uutisia on tullut lähivuosina useampia. Tässä tapauksessa ilmeisesti saatiin ihan pätevä kaveri jatkamaan hommaa, mutta kyllä nämä on sellasia epäjatkuvuuskohtia, jotka keskeyttävät hetkeksi tarinan etenemisen tietyllä alueella.

Miksi huippuammattilaiset eivät viihdy Kamuxin johtoportaassa? Otetaan verrokiksi vaikka aika kaukaa haettu Tesla, jonne töihin haluavat monien eri alojen parhaimmat osaajat. Parhaimpien johtajien valuminen kilpailijoille on todella huolestuttava trendi pitkällä aikavälillä.

Miksi Kamux ei saa houkuteltua ja pidettyä alan huippuosaajia yrityksessä?

Palkka? Sitouttaminen? Heikko yrityskulttuuri? Houkuttelevammat kilpailijat?

5 tykkäystä

Eikös Teslalla ole ollut aika kova vaihtuvuus johtoportaassa?

3 tykkäystä

Sellainen huomio vielä, että pitäisi aina verrata referenssiin. Eli mielestäni “Kamuxilla vaihtuu johtajia tiuhaan” on yksinään aika turha huomio. “Kamuxilla vaihtuu johtajat tiuhempaan kuin ennen” olisi ihan eri juttu, mutta onko näin? Lähtökohtaisesti vain muuttuneisiin tilanteisiin pitäisi reagoida. Itseäni ei kiinnosat seurata tällaisia yksityiskohtia, mutta varmaan kohtuullisella vaivalla olisi mahdollista kaivaa esim. Kamuxin johtoryhmän ja maajohtajien keskimääräinen vaihtuvuus ja miten trendi on muuttunut vuositasolla. Mikäli vaihtuvuus on suora viiva samalla, kun liiketoiminta on kehittynyt, niin mielestäni syitä huolestua on melko vähän. Mikäli johdon vaihdon kulmakertoimessa on tapahtunut selkeä trendimuutos, niin silloin huolta voi pitää ihan perusteltuna. Toki tuollaisessa datassa näytemäärä lienee sen verran pieni, että data olisi käytännössä pelkkää kohinaa.

Mutta yleisesti parantaisi keskustelujen tasoa merkittävästi, jos porukka jaksaisi miettiä edes yhden askeleen pidemmälle. Aika usein tänne ja muihinkin ketjuihin postataan vain joku uutinen ja siinä se. Joka ikisen uutisenhan voi vääntää merkiksi haluamastaan narratiivsta, jos sitä ei vertaa referenssiin.

Lupaan jättää tältä osin aiheen vierestä kirjoittelun tähän viestiin. Palataan asiaan osaripäivänä. En jaksa uskoa, että mitään merkittävää ehtii tapahtua ennen sitä.

9 tykkäystä

Yllätyksenä tuli johdolle. Irtisanomisaika 3kk ja heti irti kaikista toiminnoista, joka viittaa vahvasti kilpailijaan. Pena sen siinä sitten keksi, että eikös meillä just aloittanut joku uusi myyntitykki…

Vaikea tätä on kääntää positiiviseksi juuri osarin alla. Jos luvut olisi Ruotsin osalta huippua, niin olisi varmaan odottanut osarin yli, ottanut kehut vastaan ja sitten hinnoitellut itsensä uudelleen…

24 tykkäystä

Kyllä Iiskonmäen lähtö oli menetys.
Mutta Saksasta olen enemmän huolissani kuon Ruotsista. Saksassa ne kaupustelevat edelleen 450auton varastolla ja liikkeitä 8?
Tuo määrä autoja pitäisi olla per liike ja siten 2500kpl valikoima yhteensä.

12 tykkäystä

Tämä mitään kerro tai viittaa kilpailijaan. Ihan normaalia kun johtoryhmässä istuva lähtee.

Kamuxin liiketoimintamallista en ole huolissani, mutta epäilyksiä herää Kamuxin johtoryhmän rakenteesta.

Helmikuussa 2021 Kamux päätti suoraviivaistaa organisaatiota. Oliko se oikea ratkaisu?

“Suoraviivaistamme ja yhdenmukaistamme organisaatiotamme maiden johtamisessa. Jokaisella toimintamaallamme on maajohtaja, joka raportoi suoraan konsernin toimitusjohtajalle. Uusi johtamismalli palvelee yhtiötä tässä kansainvälisen kasvun vaiheessa”, Kamuxin toimitusjohtaja Juha Kalliokoski sanoo.

Tämä muutos tarkoitti sitä, että Kamuxin kansainvälisten liiketoimintojen johtajan tehtävät lakkautettiin. Merkittävä muutos Kamuxin organisaatiorakenteeseen, joka näkyy tässä kuvassa.

Kuvan lähde: Kamux listalleottoesite, sivu 74.

Listalleottoesitteen sivulta 74 annetaan tällainen kuvaus maajohtajan työnkuvasta:

“Kamuxin johtoryhmän jäsenet johtavat omaa toimialuettaan apunaan maajohtajat. Maajohtajat toimivat oman alueensa työntekijöiden lähiesimiehinä.”

Kamuxin organisaatiomuutoksen jälkeen:

  • 01.03.2021: Kv. liiketoiminnan johtaja Virtanen siirtyi Kamuxin Suomen maajohtajaksi
  • 01.04.2021 Kamux tiedotti maajohtaja Virtasen siirtyvän uusiin tehtäviin Kamuxin ulkopuolelle.
  • 22.07.2021: Kamux aloitti oikeustoimet hankintakumppania vastaan ja Saksan maajohtaja sai lähteä.
  • Marraskuu 2021: Ruotsin maajohtaja siirtyy uusiin tehtäviin Kamuxin ulkopuolelle

Tämän tapahtumaketjun jälkeen tuo helmikuun päätös suoraviivaistaa organisaatiota asettuu minusta outoon valoon. Kamuxin kokoisessa yhtiössä kansainvälisten toimintojen johtajalle olisi tehtävää riittänyt. Maajohtajalla iso tehtäväkenttä ja taustatukea on nyt antamassa aiempaa pienempi johtoryhmä. :thinking:

33 tykkäystä

Kahdeksan kuukautta ja yhtiö menettänyt kaikki johtajansa lukuunottamatta toimaria! Onko Saksaan jo nimitetty uusi maajohtaja, vai vedetäänkö siellä myymäläesimiehillä?

11 tykkäystä

Johtajavaihdoksista:

Ruotsi

  • Robin Toss 1.1.2018 - vuoden loppu 2020
    – Ruotsin silloinen vt-maajohtaja Tommi Iiskonmäki siirtyi 1.1.2018 HR-johtajan tehtäviin
    – KV-johtaja (ja johtoryhmän jäsen, ja Ruotsin maajohtajan esimies) tällöin oli Olli Kilpi. Ollilla ja Robinilla yhteistä taustaa McDonaldsista.

  • Karri Kauppila nimitettiin vain väliaikaiseen rooliin vt-Ruotsin maajohtajaksi: 1.8.2020

  • Tommi Iiskonmäki nimitettiin Ruotsin maajohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 26.2.2021
    – Samassa yhteydessä tehtiin tuo organisaatiomuutos eli Ruotsin ja Saksan maajohtajat tulivat johtoryhmään eikä erillistä kv-johtajaa enää olisi (Ilkka Virtanen siirtyi tässä yhteydessä kv-johtajan paikalta Suomen maajohtajaksi)

KV-johtaja

  • Olli Kilpi: 7.11.2019 asti → HR-johtaja → CAP-Group oy toimitusjohtaja
  • Ilkka Virtanen: 26.2. 2021 asti → Suomen maajohtaja → Keskon käytettyjen autojen kaupan johtoon

Näin ollen voidaan todeta että vaihtuvuutta on ollut, mutta Kamuxilta lähteneet ovat siirtyneet astetta vastuullisempiin rooleihin.

Veikkaanpa että Tommi Iiskonmäki siirtyy kilpailijalle astetta suurempaan rooliin hänkin. On mielestäni selvää ettei Tommi voinut jatkaa Ruotsin maajohtajana (asuen Lahdessa) kovin pitkään ja tilalle piti saada paikallinen. Mihin rooliin Tommi olisi palannut Kamuxissa? Esim. Suomen maajohtajan rooli tuskin enää olisi motivoinut joten päätti hakea muualle tai tarttui tarjoukseen.

27 tykkäystä

Hajaantukaa täällä ei ole mitään nähtävää. Tilanne näyttää hyvältä, organisaation virtaviivaistaminen etenee vauhdilla. Välistä on tippunut yksi kv johtaja ja pari maajohtajaa. Jos tilanne Suomessa ja Saksassa etenee paremmin kuin Ruotsissa niin maajohtajaa ei tarvita. Tässä tapauksessa Kerimille tennaria ja virtaviivaistetaan organisaatio kertaheitolla niin, että tehdään Kalliokoskesta otona mv-johtaja (maailmanvalloittaja johtaja). Palkkakuluja on varmaan kerta heitolla sitten leikattu useampi miltsi. Ehdotan, että säästyneillä rahoilla ostetaan omia osakkeita, noita Iiskonmäen lappuja saattaa olla tarjonnassa.

Jos joku meinaa, että tämä on kieliposkessa heitetty niin totean vain, että uskon Kalliokoskella menevän nuo 8 Saksan liikettä otona, jos pystyy Suomenkin hoitamaan. Minusta osakkken omistajana enemmän sitten perustelut miksi näitä heppuja tarvitaan, jos yksi on sen postin aiemmin pystynyt hoitamaan. (KV-johtaja)

8 tykkäystä

Huomattakoon, että Ilkka Virtanen aloitti Suomen maajohtajana 26.2.2021, ja reilua kuukautta myöhemmin, 1.4 ilmoitettiin, että siirtyy muualle. No, joskus toki tulee tarjous kohdalle, josta ei voi kieltäytyä, ja on lähdettävä, mutta tuo nopea siirtyminen oudoksuttaa…
Vanhan kertausta, mutta laitan alle Kamuxin Suomen autojen kappalemyynnin vs. koko Suomen käytettyjen autojen myynnin muutokset. Kaikissa muutos edellisen vuoden samaan kvartaaliin verrattuna. Koko Suomen tiedot otettu Autoalan tiedotuskeskuksen sivulta.
Kamux 7-9/2020: : muutos + 4,4 % (koko Suomi + 3,4 %)
Kamux 10-12/2020: +5,2 % (koko Suomi 4,7 %)
Kamux 1-3/2021: + 10,7 % (koko Suomi noin 0 %, eli ei juurikaan muutosta, marginaalinen lasku)
Kamux 4-6/2021: 11,9 % (koko Suomi 6,3 %)

Noita lukuja katsellessa voi todeta, että Kamux on koko ajan pärjännyt hyvin määrien suhteen. Suomi edelleen tärkein tekijä, ja minun on vaikea uskoa, että tällä q3-kvartaalilla olisi Saksan maalla saatu liiketulosprosenttia nousemaan sen isommalti, kun keskitytään volyymiin, ja liikevaihdon kasvuun. Ruotsissakin q2:lla liikevoitto laski hieman, ja sielläkin keskitytään liikevaihdon kasvattamiseen. Ja kun huomioidaan Suomessa autokaupan lasku 4 %, niin en osaa isompaa positiivista tulosta odottaa. Toivon, että kuitenkin pikku hiljaa volyymi alkaa näkyä myös viivan alla Saksassa ja Ruotsissa.

7 tykkäystä

Ei Keskosta autokaupan johtoryhmän paikkaa saa kuukauden prosessilla. Kyllä nämä keskustelut on aloitettu jo paljon aikaisemmin. Tietysti myös tieto siirtymisestä Suomen maajohtajaksi on ollut hyvissä ajoin tiedossa.

3 tykkäystä

Kasvuyhtiössä aukeaa uusia johtajan pestejä laajenemisen myötä eikä ole itsestäänselvyys että niihin löytyy heti pitkäaikaisia ratkaisuita. Aika tekee kyllä tehtävänsä, eli kun vaihdoksia tulee, löytyy myös lopulta se henkilö joka toimii tehtävässä pidempään.

Saksan tapaus oli hyvä esimerkki tästä prosessista, oikean maajohtajan löytäminen kuuluu osana kasvumatkaan. Joskus mennään yrityksen ja erehdyksen kautta. Pitkässä juoksussa, mitä suuremmaksi Kamux kasvaa, sitä parempia ehdokkaita näihin tehtäviin luulisi löytyvän.

12 tykkäystä

Ketjuun talteen parit ennakkokommentit ennen perjantain tulosjulkistusta.
Kamux Oyj julkistaa osavuosikatsauksen tammi—syyskuulta 12.11.2021 noin kello 9.00.


Tänään Handelsbankenin aamukatsauksessa lyhyt kommentti. Tavoitehinta ja suositus ennallaan.


Arvopaperissa Factsetin kolmen analyytikon konsensus:

“yhtiötä seuraavista analyytikoista kaksi antaa osakkeelle osta-suosituksen ja yksi lisää-suosituksen. Keskimääräinen tavoitehinta on 17,67 euroa.”
“keskimääräinen ennuste Kamuxin heinä–syyskuun liikevaihdosta on 236,9 miljoonaa euroa.”
“ennakoivat liikevoiton kuitenkin supistuneen neljänneksellä 12,4 miljoonasta eurosta 11,3 miljoonaan euroon.”
“Liikevoittomarginaali olisi heikkenemässä poikkeuksellisen hyvästä vertailukaudesta, 6,0 prosentista 4,8 prosenttiin.”

24 tykkäystä

Tiedän tapauksen jossa toimari/omistaja oli sellainen joka piti langat vahvasti omissa käsissään. Uusia johtajia tuli innokkaasti eri pesteihin mutta huomattuaan ettei oikein pääse itse toteuttamaan niin lähtivät toiseen osoiteeseen. En tiedä onko tässä samaa oiretta mutta aika nopeasti porukka vaihtuu.

5 tykkäystä

Suomen maajohtaja löytyi.

50 tykkäystä