Kaspi.kz - fintechiä Kazakstanista

Miten hinnoitella poliittista riskiä? Äärimmäisen vaikea kysymys, ja arviointiin harvoin auttaa ennakkotapaukset tai verrokit sillä nämä ovat idiosynkraattisia tapahtumia, enimmäkseen.

3 tykkäystä

katsoin, että n. 5,3 dollaria olisi ohjeistuksen mukainen tulos dollareissa 2021. kurssi nyt 95 dollaria. jos laskin oikein.

edit: Kaspi on online tänään ollut koko päivän myös ulkomailta käsin.

Aikookohan kaspi jatkossa maksaa kvartaaleittan osinkoa. Näytti olevan Q2 0,95 dollaria ja Q3 1,07 dollaria.

1 tykkäys

kerroinkin, että laitoin twitterin ja sitähän voi hyvin käyttää goole translatorin kanssa:

Siellä oli linkitys Facebookkiin ja käytin Translatoria:

Toimarilta tämä: 1. virallinen twitter viesti 3.1.2022 jälkeen.

Our beloved clients,

Every second of every minute of every hour we are guided by the principle “What is good for Kazakhstanis and Kazakhstan is good for Kaspi.kz”. And today this principle is more relevant than ever and close to our hearts. We handed over to law enforcement agencies 9 armored cash collection vehicles in 4 cities to patrol the streets. Our employees take part in civilian squads. Our team works around the clock, and we do our best to help restore peace and tranquility in our country together with each of you!

Let me tell you briefly what our dedicated team is working on now:

  1. Kaspi.kz application. As you may have noticed, the availability of our application services in Kazakhstan has improved significantly. Even in the absence of the Internet, services such as “Transfers”, “Payments”, “Kaspi Travel”, “My Bank” and “State Services” are available. This became possible as a result of close cooperation with the Ministry of Digitalization and mobile operators. We express our gratitude to government agencies for their prompt work!

For reasons beyond our control, there are still difficulties with access to the application from abroad. We are also working on this task together with the Ministry of Digitalization and hope to solve it in the near future.

  1. ATMs. Now our task is to load as much money as possible those ATMs where there is a technical and physical capability. This is an important priority for us! If yesterday we served only 24 ATMs, today it is almost 6 times more - 140 ATMs in 12 cities. I would like to separately thank all our beloved customers for keeping order in the queues at the ATMs. We see how Kazakhstanis themselves regulate the withdrawal of small amounts among themselves, so that everyone in the queue has enough money for the essentials. We are overwhelmed with pride for the patriotism of Kazakhstanis and mutual support of each other!

  2. Departments. We have already started to rebuild our damaged branches, where it is possible to work safely. For now, we will temporarily close the windows with plywood and in the near future we will begin a full-fledged repair. We are already purchasing the necessary materials and equipment in order to put in order the departments that the looters inflicted damage on as soon as possible.

  3. Refund of air tickets purchased in the Kaspi Travel service. We have received over 10,000 refund requests from our favorite customers. Unfortunately, airlines cannot make a prompt calculation of the refund due to the lack of a stable Internet. We made the only correct decision in the current situation - to make a refund of the cost of tickets from all airlines at our own expense. In the near future we will carry out a refund to your accounts. We express our special gratitude to the management of Air Astana and FlyArystan, who supported our decision!

  4. We also plan to launch the “State News” section on the main page of the Kaspi.kz application today. Today, the delivery of news via SMS is unstable, and we want to help citizens in obtaining reliable information from government agencies about the situation in the country.

We are with you, our beloved Kazakhstanis!

Your Mikhail and the Kaspi.kz team

#We are united #SilavUdinstve

Näyttaisi että tilane normalisoituu ja Kaspi tulee näköjään korvaamaan kaikki lentoliput mm. n. 10k kpl

4 tykkäystä

jos joltain venäjän kieli taipuu, niin tässä olisi jonkinlainen tv haastattelu:

1 tykkäys

Kertoi miten kaspi.kz on onnistunut toimimaan ilman internettiä, kiittäen siinä mobiilioperaattoreita ja virkavallan toimivaltoja avusta.
Kertoi miten ne auttoi valtiota rakentamalla valtion virallisen uutiskanavan apin sisään 12 tunnissa ja antamalla omia panssaroituja autoja virkavallan käyttöön.
Myös miten ne auttoi asiakkaita palauttamalla Kaspi travelin lentolippuja omista varoista (800 miljoonaa tengee mainittu summaksi ja 22000 lentolippua)

Kun kysyttiin pelkäättekö saavansa tappiota kun ei ollut kaspi.kz osat toiminnassa, niin puhui miten tärkeä heille on tiimi ja asiakkaat.

4 tykkäystä

Poliittisten riskien arviointi on enemmän kuin hyödyksi kehittyvissä maissa ja niitä koskevissa yhtiöissä. Alla maailman suurimman varainhoitajan Blackrockin pohdintaa tälle vuodelle 10 kärjessä-tyyliin.

Kazakstanissa on mennyt 2000-luvulla taloudessa lujaa etenkin raaka-aineiden ansiosta. Poliittisesti on haettu tasapainoasemaa USA:n, Kiinan ja Venäjän välillä. Näissä kehyksissä on teleyhtiönkin ollut hyvä kasvaa ja kukoistaa.

Ongelmana harvainvaltainen järjestelmä ja valtavat elintasoerot, jotka purskahtivat nyt kansan liikehdinnäksi. Myöskin taloudessa on näkynyt pulmia viime aikoina. Kansannousun lanaaminen Kremlin kompanioilla tarkoitti Kazakstanin siirtymistä tosiasiallisesti Venäjän protektoraatiksi. Pinnan alla on ollut myös (hallituksen mukaan ääri-) islamilaista liikehdintää, joka usein kumpuaa köyhyydestä ja näköalattomuudesta.

Hallituksen auktoriteetti on rapistunut, kansan nujertaminen väkivallalla jättää miinaa kytemään ja suurvaltojen tasapainon ilmeinen murtuminen tuskin tietää hyvää maan kehitykselle. Toki esimerkiksi Venäjälläkin pysyvät rakenteet pystyssä, kun viedään raaka-ainetta ulos ja vastineeksi valuuttaa sisään.

Sitten on hieman eri asia, mitä tämä tarkoittaa teleyhtiö Kaspille ja viime kädessä sen kurssille. Jos ei tule jatkokumouksia, niin kapeasti yhtiön näkökulmasta katsoen olot tasaantuvat ja vakaantuvat. Kumousyrityksen yhteydessä yhtiö näytti tehneen “palveluksia” hallitukselle ja se on varmasti yhteiskunnan toiminnan kannalta ihan yksi avainpelaajia.

Toisaalta maa ja sen yhtiöt ovat saaneet sijoittajien silmissä lommon. Olojen vakaantuminen voi myös tarkoittaa pysähtyneisyyttä eikä voimakas 2000-luvun kehitys välttämättä jatku.

Kumousten ja äkkimuutosten ennustaminen on todella vaikeaa. Kuuluisin esimerkki on kai Paavo Väyrynen, joka tohtorinväitöskirjassaan Neuvostoliiton romahduksen aattona ennusti siitä pysyvää rakennelmaa :wink:

Kazakstanin ja Kaspin tulevaisuuden paaluttaminen on vielä vaikeampaa. Jos asian ilmaisee vapaamuotoisesti, niin Kazakstanin riskikuumemittari on noussut noin kuumerajoilta 37 asteesta selvästi kuumeen puolelle. Saattaa yhtiö näissäkin olosuhteissa menestyä.

6 tykkäystä

@PorssiPatruuna siirsin viestisi Kaspin ketjuun yleisön pyynnöstä :slight_smile:

3 tykkäystä

Kaspi ei ole teleyhtiö vaan Fintech yhtiö jonka kautta suurin osa Kazakstanilaisesta rahaliikenteestä kulkee, yhtiö on samalla myös Marketplace yhtiö ja Superapp yhtiö.

Pahin tilanne olisi mielestäni epävakaus ja romahdun kansantaloudelle. Jos sellaista ei tapahdu, niin itsessää Kaspin rooli on valtava ja taso vaikuttava.

@PorssiPatruuna katoin vaan että laitoit “näissä olosuhteissa on teleyhtiön hyvä kukoistaa” ?

edit: siis samalla todettakoot, että tottakai on riskiä, ei ehkä yhtiöriskiä, mutta Kazakstan riskiä… Mutta kyllähän sitä on kokoajan myös rankasti hinnoiteltu.

Toki tunnen, mikä yhtiö Kaspi on :wink:

1 tykkäys

@DrunkenSailor Mistä olet katsonut 2022 ja 2023 ennusteita.

kaspi Q3 tulos oli mielestäni 1,48 us dollaria ja q4 tulee olemaan varmaan parempi.

Oliko sinulla jotain järkevää lähdettä 2022 ennusteiden pohjalle?

Olettaisin kasvun jatkuvan vauhdilla, kun kauppiassa on vielä pljon parantamisen varaa ja uudet liiketoiminnat myös kasvavat (jos ei kazakstan suistu poikkeustilaan).

Lisäksi: milloinkahan ja miten Ukrainan liiketoiminnat lähtee rullaamaankunnolla, eikös sieltä jo joku nettikauppa ostettu, vai mikä se oli ja piti joku pankkikin ostaa?

Konsensusennusteet on ihan vain suoraan Marketscreenerin datasta. Ei ole valitettavasti tullut vastaan yhdenkään analyytikon raporttia, jota olisi päässyt lukemaan.

Ukrainassa tuo pankkilisenssi pitäisi saavuttaa H1/2022 aikana, eli ehkä loppuvuodesta alkaa suurempi panostaminen Ukrainaan. Kaspin huhuttiin hankkivan sieltä myös nettikauppa, josta saadaan suora pohja Ukrainan marketplace-puolelle, mutta siitä huhusta ei ole hetkeen kuulunut mitään. Payments-puolella ostettiin firma, jonka avulla saatiin payments-lisenssi joskus viime elokuussa tms(?).

2 tykkäystä

Jätin itse onneksi ostamatta $140 hinnoissa ja nyt mietin position avaamista.

Kiinnostavin puoli minulle tässä firmassa oli laajentuminen Ukrainaan ja sieltä mahdollisesti muualle Eurooppaan. Se miten Kazakstanin mielenosoitukset hoidettiin Venäjän avulla herättää itsellä suurta epäilystä annetaanko tämän firman edes laajentua Ukrainaan. Kaspi on ilmeisesti lähellä Kazakstanin hallintoa, halusivat tai ei, ja Kazakstan on taas hyvissä väleissä Kremlin kanssa.

Annetaanko tässä tilanteessa Kaspille oikeasti lupa hoitaa Ukrainassa kaikkea verkkokaupasta pankkitoimintaan?

5 tykkäystä

En osaa tarkemmin sanoa itsekään, mutta oletettavasti yritys itse on tehnyt due diligenssinsä Ukrainan suhteen, alunperinhän Ukraina ei edes ollut nimeltä mainittuna laajenemiskohteena: "As part of its strategy, in mid-term the Group plans to expand its operations into certain countries in Central Asia and the Caucasus such as Azerbaijan, Georgia, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan."

Uskoisin siis Kaspin nähneen Ukrainassa (ja sen jälkeen muualla Euroopassa) niin hyvää potentiaalia, että ovat vaihtaneet alkuperäistä fokustaan. On tämä laajentuminen todella suuri riski, mutta otan sen mielellään vastaan, koska se on mielestäni varsinkin näillä kurssihinnoilla melko “ilmainen” optio. Tietysti ilmainen voi muuttua kalliiksi, jos laajennushankkeet vievät paljon aikaa ja rahaa eikä tulosta synny.

Miksei annettaisi. Parempi sitä on itse hoitaa kun antaa " vihollisen " käsiin.

1 tykkäys

Vertaisin tätä siihen, että antaisitko Valko-Venäläisen yhtiölle luvan olla “super app” Suomessa? Käytännössä ei ole mitään varmuutta toimivuudesta kriisitilanteissa tai, että miten kerättyä dataa käsitellään.

Kazakstanin eliittiklaanit ja niiden suosio Kremlin silmissä on aika vaikea hahmottaa. Kremlille on varmaan tärkeintä, että Kazakstanissa pysyy rauha ja että Venäjän vaikutusvalta ei ainakaan laske.

Nazarbayevin suku on merkittävä omistaja niin Kaspissa, kuin monissa muissakin Kazakstanilaisissa yhtiöissä. Nyt Nazarbayevin klaani on kuitenkin menettänyt poliittista vaikutusvaltaansa ja suosiota Venäjän silmissä. Tyytyykö Nazarbayeviläiset tähän uuteen asemaansa, vai meinaavatko vielä taistella Tokayeviä vastaan? Edelliset Nazarbayevin kommentit ovat olleet alistuvaisia, mutta voi olla tietysti teatteria.

Pitäisin Kaspia edelleen poliittisesti venäjämielisenä yhtiönä. Jota monet pitävät riskinä. Etenkin, jos kyseessä on laajentuminen ehkä räjähdysherkimpään paikkaan maailmassa.

3 tykkäystä

oliko joku 1/4 tai 29% tai vastaavaa Venäläisen Investointipankin hallussa. sitten on isot siivut johdolla 2 henkilöllä. ja muutama prosentti on muulla johdolla.

Mielenkiintoista olisi tietää mitä Ruotsalaisen rahasto tai Ark Innovation on tehneet omilleen, vai ovatko mitään?! jokuhan möi oikein isosti silloin kun oli mellakat päällä.

2 tykkäystä

kuitekin jos ajattelee Ukrainaa, niin nykyhinnalla ollaan sellaisella tasolla että jos osakkeita olisi n- 194 milj. x 86,7 Dollaria / osake, niin siitä tulisi arvoksi n. 16,819 miljardia dollaria. Jos taas päästään 2021 nostettuun ohjeistukseen, niin ulkomuistista se oli n. 1,022 miljardia dollaria… tuostahan ei tule mitään kauhean korkeaa p/e lukua.

jos taas katsotaan tuloskehitystä ja liiketoiminnan kehitystä kvartaaleittain 2021, niin on saatu kova kasvuloikkaus varsinkin maksupäätteiden osalta kaupiaissa ja käyttäjien transaktiomäärissä, että tuloskasvu painottuu loppuvuodelle. mm. q3 tulos oli 1,48 dollaria kvataalilta ja osinkoa maksettiin 1,07 dollaria.

Kuitenkin esim. kauppiaissa on vielä roimasti laajentumisen varaa ja asiakkaat olivat tallentaneet Kaspiin selvästi aikaisempaa enemmän rahaa (q3 analyytikko streami lähde), niin siltä osin kasvumahdollisuuksia pitäisi olla ja pelkästään pitämällä Q3/Q4 tulostaso vuoden ympäri suunnilleen tulos kasvaisi hyvin.

NET INCOME 2021:

Q1 2021 382 Tengen/osake,
Q2 504 Tengen/osake,
Q3 636 Tengen/ osake = 9 kk = 1521 tengen/osake = 3,49 dollaria
Q3 636 tengen = 1,46 dollaria (käytin diluted lukuja).
Q4 xxx? Tengen = x,xx US Dollar?! Oletan, että Q4 on varmaan hyvä kvartaali Kazakstanissakin vaikka ei ole mikään kristitty maa (joulu?)?

Kasvi tulee juuri siitä että ollaan saatu maan kauppiaat hyin mukaan, mutta iso osa käyttää vasta Kaspin maksupuolta, mutta ei vieä marketpalcea ja kun kauppiaat olivat yhteensä muistaakseni jotain 180k kpl ja 2020 lopussa 50k luokkaa, niin ei ihme jos kaikkea ei vilä saada irti, kun joka kvartaali on tullut niin paljon lisää kauppiaita Kaspin ekosysteemiin mukaan.

Kaspi Pay, fully owned subsidiary of
Kaspi.kz, has received all necessary
regulatory approvals and completed
acquisition of 100% of Portmone
Group
• Portmone gives us solid starting
platform with 1) payments license
from National Bank of Ukraine 2)
Visa & Mastercard accreditation and
3) business relationships with
thousands of merchants and wide
pool of banks
• No material financial impact for
Kaspi.kz in 2021

UKRAINA: Kaspi.kz signed an SPA to acquire
100% of BTA Bank Ukraine
• This bank has very limited
operating activity, no branches, no
loan portfolio and is solely
acquired for full banking license
purposes only, enabling us to
launch mobile wallets, accounts
and provide consumers with
payments and fintech products
• No material financial impact for
Kaspi.kz
• Subject to regulatory approvals,
transaction to close in 1H 2022

Ukrainassa alkaa olla valmista ilmeisesti 2022 H2 puolella.

Noilla 2021 luvvuilla ja kasvunäkymillä Kaspi on erittäin halpa ja osinkokone, mutta epävarmuutta tietysti Kazakstanissa on.

2 tykkäystä

Q4 tulos (adjusted Net Incom, jos laskin pallokentä oikein olisi mahdollisesti n.1,75-1,8 dollaria.

Jos Q3 ja Q4 arvauksen keskiarvon ottaisi ja kertoisi sen 4 kpl, olisi se n. 6,55 dollaria 2022 tulosta esim. jos tuo sattuisi olemaan 2022 tulos ja annettaisiin sille kerroin 16 olisi se n. 105 dollaria… Tässä skenaariossa tietysti ehkä vähän taannuttaisiin 2021 menosta ?

(1,8 dollaria x 4) x 20 kerroin olisi taas 144 dollaria
jos taas 1,8 x 4 ja siihen 15% kasvua ja kerroin 20 = 165 dollaria.
Jos kasvettaisiin kvartaaleittain hyvää vauhtia jne. ja sallittaisiin vaikkapa 25 kerroin niin … jne…

Jos tulee sisällisota ja vienti tyrentyy ja kaikki kärsii, niin sitten varmaan ei saada kummoista businestä eikä kertoimia :smiley:

ARK päivittää omistukset joka päivä. Perjantain listan mukaan Kaspi ei ole enää mukana.

1 tykkäys

Jes, olisiko ARK tyhjentänyt pajatson silloin 5-6.1.2022, näkyykö myyntipäivä jossain?