Kaspi.kz - fintechiä Kazakstanista

Tällainen firma löytyi osto/myynti-ketjusta ja näytti ihan houkuttelevalta, joten päätin perustaa löydölle ihan oman ketjun hetken @viljo:n kanssa juteltua. Kiitos myös @Porssimajava:lle alkuperäisestä esiintuonnista.

Parit luvut heti alkuun niin näkee kehityssuuntaa:

luvut Kazakstanin tengeissä, suluissa dollareina (miljardia)

Liikevaihto 2020: 641,44 (1,53)
Liikevaihto 2021E: 908,35 (2,12)
Liikevaihto 2022E: 1051,54 (2,45)

EBITDA 2020: 317,82 (0,76) - marginaali 49,5%
EBITDA 2021E: 486,22 (1,12) - marginaali 52,8%
EBITDA 2022E: 660,03 (1,59) - marginaali 65,2%

EPS 2020: 1347 (3,15)
EPS 2021E: 2082 (4,86)
EPS 2022E: 2798 (6,54)

P/E 2020: 21x
P/E 2021E: 17,9x
P/E 2022E: 13,3x

Mikäs firma tämä tällainen on?

Kaspi.kz on erilaisten finanssimobiilipalvelujen tuottaja. Heidän tavoitteenaan on Kazakstanin digitalisointi ja suuren mobiiliekosysteemin luominen. Kaspi.kz:n päätuotteena on mobiilisovellus Super App, joka on verrattavissa esimerkiksi Alipay-sovellukseen Kiinassa. Uusimmassa raportissaan he ilmoittivat Super Appin käyttäjämääräksi 10 miljoonaa aktiivista kuukausittaista käyttäjää (MAU = Monthly Active Users) ja jopa 5,4 miljoonaa päivittäistä käyttäjää (DAU). MAU-luku kasvoi jopa 61 % viime vuoden vertailujaksosta ja kattaa tällä hetkellä jo 54,5 % koko Kazakstanin asukasluvusta (DAU 98 % kasvua ja n. 30 % kazakstanilaisista käyttää siis sovellusta päivittäin).

Tämä Kaspin ”ekosysteemi” sisältää kolme alustaa, jotka ovat kaikki alansa markkinajohtajia: Markets, Payments ja Fintech. Näistä ylivoimaisesti suurin on Fintech (Q1 liikevaihto: 119mrd KZT), toisena Payments (Q1: 40mrd KZT) ja pienimpänä Markets (Q1: 23mrd KZT). Yritys on myös erittäin kannattava Q1/2021 nettovoitto-%:n ollessa oikaistuna jopa 43 %. Jokaisesta liiketoiminnasta on pieni esittely alempana, mutta toivottavasti alla olevasta kuvasta saa jo hieman ymmärrystä mitä eri alueet tarjoavat:

Yritys ei ole vielä kauaa ollut pörssissä, vaan IPO tapahtui viime vuoden loppupuolella $35 dollarin hintaan Lontoon pörssiin ja kurssi on sittemmin jo enemmän kuin tuplannut nopean kasvun saattelemana. Koronavirus on ollut huomattava tekijä yrityksen kasvussa sillä se on vähentänyt esimerkiksi kazakstanilaisten käteisen rahan käyttöä eri transaktioissa ja kauppa on muutenkin siirtynyt enemmän digitalisoituneeseen ympäristöön. Heidän sovelluksellaan on myös ollut erittäin korkea asiakastyytyväisyys (Google Play Kauppa 4,5 tähteä, 178000 arvostelua).

Liiketoiminta-alueet:

Payments

Tämä liiketoiminta-alue muodostuu kahdesta erillisestä alueesta. Bill Payments -alustalla asiakkaat voivat maksaa ja lähettää laskujaan sähköisesti ilman kustannuksia (ennen on pitänyt laskun yhteydessä maksaa komissioita (?)). Tämä tarjoaa myös siis yrityksille mahdollisuuden saada oma palvelunsa mobiilimaksukelpoiseksi sovelluksen kautta ja alussa olleesta kuvasta voikin nähdä mitä kaikkea voi tätä kautta maksaa (esim. sähkölaskut, taksit yms.). Nykyään firmasta on tosiaan tullut jo melkein koko valtion epävirallinen sovellus, sillä sitä kautta voi maksaa jopa suoraan veronsa valtiolle. Näen tämän positiivisena asiana, sillä usein entisen Neuvostoliiton valtioissa ja vastaavissa kehittyvissä maissa regulaation pelko on suuri kaikissa finanssialaan liittyvissä yrityksissä. Näyttää kuitenkin siltä, että Kazakstan on valtiona pitänyt Kaspin näyttämästä suunnasta. Riski kuitenkin on, että tilanne muuttuu joskus. Toinen alusta, Mobile Payments & P2P, on hieman MobilePay/Pivo-tyylinen kuluttajien välinen maksusovellus. Näiden lisäksi Payments-alustaan lasketaan mukaan heidän omat Kaspi Gold-kortit ja Kaspin maksupäätteet/QR-koodilukijat yms.

Kasvu tällä saralla on ollut vahvaa Kaspin saadessa houkuteltua lisää yrityksiä palvelun käyttäjiksi (+271% YoY). Myös asiakkaiden kasvu alustalla on ollut erittäin hyvää (+51% YoY). Kokonaisuudessaankin Payments-osion liikevaihto kasvoi +76% vuoden takaisesta nettovoiton samalla kasvaessa 111%. Kasvumahdollisuuksia tällä liiketoiminta-alueella näyttäisi vielä löytyvän. Uusin näistä nähtiin, kun Kaspi lanseerasi Kaspi Travel -palvelun joulukuussa 2020 ja maaliskuun loppuun mennessä se oli saavuttanut jo 20 % markkinaosuuden matkavarauksissa. Alla muutama kuva Payments-osion kehityksestä.

Marketplace

Marketplace on Kaspin oma Amazon/Alibaba, jossa yritykset myyvät tuotteitaan asiakkaille yhteisen markkina-alustan kautta. Alla olevassa ensimmäisessä kuvassa näkyy sovelluksessa olevien tuotteiden jakauma GMV:llä (Gross Merchandise Value) mitattuna 2017 ja 1H2020. Syksyllä 2020 n. 400 000 eri tuotetta oli myytävänä verkkokaupassa. Vuonna 2019 Kazakstanissa verkkokaupan osuus koko retail-markkinasta oli vain 3,4%, mutta vuosien 2016-2019 aikana CAGR on ollut 33% ja oletettavasti kasvu on jatkunut vähintään yhtä kovana. Sen lisäksi, että koko verkkomarkkinan osuus kasvaa, on viime vuosina Kaspin osuus tästä markkinasta myös kasvanut selvästi. Ei tästä sen enempää selitettävää, antaa alla olevien kuvioiden puhua puolestaan.

Fintech

Fintech on heidän rahoitusalustansa, jonka sisällä on myös monta eri toimintoa. Sen kautta voi hakea esim. kuluttaja- ja autolainoja tai hakea joustavempia maksusitoumuksia (suomalaisena verrokkina ehkä sopivin on Klarna(?)). Varsinkin ”osta nyt, maksa myöhemmin”-tyyliset maksusitoumukset ja kuluttajalainat ottivat kovaa osumaa koronan alkumainingeissa ja TFV (Total Finance Value) eli lainojen kokonaismäärä tippuikin maaliskuusta huhtikuuhun -87 %, mutta jo elokuussa TFV oli palautunut suurinpiirtein tammikuun tasolle. Tämän jälkeen ollaan kasvettu tasaisesti ja Q1/2021 TFV oli jo kasvanut 40% vertailukaudesta. Kokonaisliikevaihto kuitenkin jäi hieman viime vuotta heikommaksi valuuttamuunnosten ja vaihtuneen korkomixin vuoksi. Tästäkin parit kuvat alle.

Hieno kasvu ollut, entä jatko?

On tosiaan huomattava, että esimerkiksi MAU:n kasvu ei voi kauaa enää jatkua millään 60 %:n kasvuvauhdilla, sillä Kazakstanissakin on vain rajallinen määrä ihmisiä ja niistä rajallinen määrä käyttää puhelinta. Sovelluksen kokonaislukuja (MAU/DAU) katsoessa kasvulukemat tulevat varmasti olemaan siis paljon pienempiä jatkossa. Sovelluksen sisällä on kuitenkin huomattavia kasvumahdollisuuksia, kuten esimerkiksi Kaspi Travel on näyttänyt. Myös verkkokaupan kasvu uusille tuotesegmenteille ja uusien kauppiaiden tulo palveluun on edes auttanut kasvua niin menneisyydessä kuin varmasti tulevaisuudessakin.

Johto on myös aiemmin ilmoittanut keskipitkän aikavälin tavoitteekseen laajentua muihin läheisiin maihin, joita mahdollisesti ovat: Azerbaidzan (10M asukasta), Georgia (10M), Kirgisia (6,5M), Tadžikistan (9,5M), Turkmenistan (6M) ja Uzbekistan (33,5M). Näistä Azerbaidzaniin on varmasti tarkoitus laajentua ensimmäisenä suuremminkin. Vuonna 2019 he hankkivat sieltä jo esim. autokaupan, uusien ja käytettyjen tavaroiden myyntipaikan sekä kiinteistön myyntialustan. Hienoa oli lukea, että nämä Azerbaidzanin toiminnot olivat kannattavia jo saman vuoden aikana. Muihin valtioihin laajentumisessa on kuitenkin myös huomattavat riskit, vaikka oletettavasti kulttuurillisesti uskoisin lähivaltioiden sopivan hyvin samaan muottiin.

Johdon tämän vuoden nettovoittoennuste, jota nostettiin juuri Q1-raportin yhteydessä, on tällä hetkellä ”yli 410 mrd. tengiä”. Tällä ennusteella tulevan vuoden P/E tulisi olemaan hitusen alle 18, joten ihan hirveän suurta kasvua ei tämä edes tulevaisuudessa tarvitse kertoimien ollessa melko neutraalit. Alla kuva kaikista tämän vuoden ohjeistuksista. Varsinkin RTPV (Revenue-generating total payment value), GMV ja TFV kaikki kasvavat melkein 100 % verrattuna vuoteen 2020. Tiettyjen normaalien tunnuslukujen (ROE yms.) tulkinta on hieman hankalaa, sillä Kaspi toimii osittain pankkina/luottolaitoksena, mutta samalla myös esim. sovellustarjoajana. DCF-analyysiä en ole jaksanut (ainakaan vielä) kyseisestä firmasta vääntää, mutta ehkä sekin joskus voisi luonnistua.

Entä riskit?

Ensimmäisenä voisi tietysti nostaa esiin itse toimintavaltion, Kazakstanin. Kazakstan on erittäin reguloitu valtio, eikä ole mitään vakuuksia siitä, että Kaspin asema nykyisenä ”koko valtion digitalisoijana” pystyisi jatkumaan nykyisellään. Vaikka yritys onkin listattu Lontoon pörssiin, on kirjanpidolliset kommervenkitkin aina mahdollisia, kun toimitaan kehittyvissä valtioissa. Forbes on myös kirjoittanut jutun firman omistajuussuhteista otsikolla: The Two Billion Dollar Mystery Behind The Ownership Of London-Listed Kazakh Fintech Kaspi.

Kazakstanin valuutta tengi on myös viimeisen kymmenen vuoden aikana devalvoitunut suuresti suhteessa dollariin, jossa firma noteerataan pörssissä. Vuoden 2015 lopulla tengi kuitenkin asetettiin kellumaan, jonka jälkeen muutos on ollut hieman pienempää, joskin pientä arvonalenemista on tapahtunut myös sen jälkeen. Vastaavanlainen kehitys tulevaisuudessa voisi mahdollisesti syödä huomattavan osuuden potentiaalisista tuotoista.

Kilpailukenttää katsottaessa samanlaisia ”one-in-all”-palveluja ei ole Kazakstanissa tarjolla (?). Jokaisella toiminta-alueella on kuitenkin omat kilpailijansa ja varsinkin Payments- ja Fintech-sektorilla Kaspi kilpailee erinäisten pankkien kanssa maksupalveluiden ja lainojen välittäjän roolista. Marketplace-alueella kilpailijana yleisesti kaikki muut myyjät heidän tuotesegmenteissään. Suurin osa esimerkiksi Amazonin tuotteista ei ole kuitenkaan esimerkiksi toimitettavissa Kazakstaniin, enkä ainakaan ole löytänyt mitään haluja alan jäteiltä sinne laajentua.

Pientä yhteenvetoa

Viime vuosien kasvu on ollut kovaa niin markkinalla kuin varsinkin Kaspilla markkinan sisällä. Kertoimet ovat tämän vuoden ennusteiden toteutuessa melko neutraalilla tasolla, joskin valtion ja toimialan vuoksi voitaisiin niitä pitää hieman korkeanakin. Tuleva kehitys tulee riippumaan osittain nykyisten liiketoimintojen kasvusta, uusien segmenttien lanseerauksesta liiketoimintojen sisällä ja mahdollisesti kokonaan uusien liiketoimintojen tai maantieteellisten alueiden lanseerauksesta. Analyytikkojen ennusteet marketscreenerin sivulta poimittuna:

image

Ja vielä osingosta kiinnostuneille, yrityksen tarkoitus on maksaa vuosittain osinkona vähintään 50 % nettotuloksesta. Viimeksi maaliskuun lopussa se maksoi hieman yli $2 osingon, joka nykykurssilla vastaa n. 2,2 % osinkotuottoa. Kazakstanilla ja Suomella on voimassa oleva verosopimus, jonka mukaan lähdevaltio voi maksimissaan verottaa 15 % osingon kokonaismäärästä. Lontoon pörssissä listatut osakkeet ovat kuitenkin talletustodistuksia, GDR:iä (Global Depositary Shares), joten jos joku näihin enemmän perehtynyt osaisi sanoa, vaikuttaako nämä jotenkin verotukseen, kun osa osakkeiden oikeista omistajista on venäläisellä pankilla, osa johtoryhmällä ja mitä vielä, heh.

Linkkejä

Q1-presentaatio
Q1-raportti
IPO prospectus - “hieman” tuhdimpi paketti viime lokakuulta (2020)
Nopea katsaus Kaspiin ja markkinaan - lehtiartikkeli

Tämä oli ensimäinen ketjuavaukseni, joten parannettavaa varmasti löytyy, mutta toivottavasti tämä avasi hieman Kaspin liiketoimintoja. Parin tyypin olen tätä nähnyt jo ostavan, joten toivotaan että saadaan vähän keskustelua tästäkin firmasta. Itse omistan yrityksen osakkeita.

32 tykkäystä

Oikein hieno ketjun avaus. Itse en ole kuin 2-3tuntia ehtinyt tutkailla, mutta oma fiilis on että kasvu on kiihtymässä 2021 (kuten ohjeistuksen nostokin q1 yhteydessä näyttäisi), kiinnitin huomiota tuon payments osalta, miten paljon se oli laajentunut q4 ja eli jonkinlainen läpimurto sillä puolella on saatu ja ilmeisesti näiden päätelaitteita on kauppiailla.

Olettaisin tämän johtaneen ohjeistuksen kasvuun.

Kivalta näyttäisi myös, että tulos skaalautuu liikevaihdon kasvaessa.

Täytyy tutkailla tarkemmin. Hyvin mielenkiintoinen, ihmeellistä, että voi sijoittaa Kazakstaniin, toivottavasti tästä saadaan hyvä case.

4 tykkäystä

Disclaimer: omistan Kaspia, toki varsin pieni positio.
Kiehtova tässä tapauksessa on, että Kaspin supersovellus tekee mitä kiinalaiset tekevät, mutta Kiinan ulkopuolella.
Riskejä on runsaasti. Ensimmäinen riski on Kazakstan itse. Toinen riski on kasvun tulevaisuus. Kaspi on ymmärtääkseni jo nyt valloittanut Kazakstanin. Azerbaidžan on mielenkiintoinen seuraava kohde, mutta mielestäni ei kuitenkaan riitä. Tämmösiä supersovelluksia ei tuu onnistumaan Euroopassa.

4 tykkäystä

Erittäin hyvä ketjun avaus. Itsekin tuossa avasin pienen seurantaposition ja laskeskelin avainluvut auki. Tuotehan on erittäin skaalautuva teknisesti ja siinä mielessä PE-luku voisi venyäki. Kun vain olisi maita mihin skaalata.

ARK Investin Cathie Wood on ostanut tätä noin 150,000 osaketta, joten uskoisin että hän näkee tämän jonkinlaisena tulevaisuuden disruptoijana potentiaalisesti. Muuten tämä osake ei tunnu hirveästi tunteita herättävän, vaikka Q1 tulos oli ohjeistuksen ylittävä ja se ei näkynyt kurssissa.

2 tykkäystä

Hieno avaus!

Jonkinlainen verrokki voisi olla Nasdaq-listattu Jumia, joka kertoo olevansa Afrikan “amazon.com”, mutta jonka ehkä mielenkiintoisimmat palaset liittyvät maksuihin (JumiaPay) ja muihin ekosysteemipalveluihin (kuten Jumia Logistics).

Jumialla on ollut isoja haasteita saada kasvu ja kannattavuus balanssiin. First mover -status silmissä on menty alueille (niin liiketoiminnan kuin maantieteen näkökulmasta), joissa kassan on tiedetty palavan, mutta jotka on haluttu nurkata ensin itselle ja mietitty vasta sitten miten hommasta saadaan kannattava. Plus päälle sisäisen kontrollin haasteet…kaikenlaista voi sattua maissa, jotka löytyvät korruptioindeksien loppupäästä :slight_smile:

2 tykkäystä

Tuli näitä myös tällä viikolla googleteltua ja huomattua kuinka köyhiä osa naapurimaista on verrattuna Kazakstaniin. Eli vaikka esim. Uzbekistan+Tadzikistan+Kirgisia populaatio on iso, on markkina todellisuudessa pieni.

4 tykkäystä

Juu 2021 kasvu on edelleen vahvaa, mutta vuonna 2022 kasvu tulee varmasti hidastumaan, nyt ollaan jo laajennuttu niin hurjasti eikä mahdolliset uudet maantieteelliset alueet varmasti vielä alussa kauheasti liikevaihtoa/tulosta toisi. Ymmärtääkseni nyt viimeisen vuoden aikana Paymentsin osalla kasvu on juuri suurimmilta osin aiheutunut kauppiaiden määrän kasvusta, kun suurempi osa transaktioista tapahtuu Kaspin laitteilla (transaktiot 14-kertaistuneet vuodessa). Tulos skaalautuu kyllä mukavasti, aloituspostauksen alussa näkee ennustettujen EBITDA-marginaalien kehityksenkin, todella kovaa kasvua (2020: 49,5% → 2022: 65,2%).

Uskoisin Azerbaidzanin kyllä nykyarvostuksella riittävän laajentumiskohteena ihan hyvin, mutta toivotaan että 10v päästä oltaisiin vähintään jollain tasolla penetroiduttu ainakin neljään valtioon. Jep ei onnistuis Euroopassa, yksi toinen samantyylinen supersovellus on myös MercadoLibrellä Etelä-Amerikassa, johon en tosin itse ole perehtynyt sen enempää kuin tiedän sen olemassaolosta. Lähinnä kehittyvemmissä maissa nä toimii.

PE-luku vois venyä ottaen huomioon tuotteen skaalautuvuuden, pelkään vain, että tätä tullaan aina hieman aliarvostamaan johtuen esim. maariskistä ja osin siksi, koska osa toiminnasta on ”pankkitoimintaa”, jota arvostetaan yleensä hieman normaalia alemmilla kertoimilla.

2 tykkäystä

Hmm, en ollut tuosta kuullutkaan, mutta nopeasti uusinta presentaatio vilkaisemalla näytti tosiaan olevan myös melko hyvä verrokki palvelujensa puolesta. Tosin ainakin liikevaihdoltaan melko pieni putiikki vielä (100m€ 2020). Selvästi myös strategiat kasvun hankinnan suhteen ovat olleet aika erilaiset.

Heh, tämähän se suurin ongelma osassa näistä maista… katsoin tuossa just parisen viikkoa sitten videota Uzbekistanin aavikkoisesta Karakalpakiasta, jossa videolla näkyi hetken heidän suurin kaupunkinsa Nukus (yli 300k asukasta). Voin sanoa, että ei ole ihan hetkessä tulossa sinne QR-maksut eikä sen puoleen varmaan mitään muutakaan. :sweat_smile:
Toinen suuri ongelma näissä on vielä vähäinen internetin kattavuus. Alle keräsin taulukkoon muutamia lukuja näistä maista, laitoin vielä Suomen vertailuksi niin näkee kyllä kuinka kehittyvistä maista osassa on kyse:

Kuten kuvasta voidaan huomata, nuo kolme mainitsemaasi valtiota ovat todellakin vielä jäljessä taloudellisesti. Muissa kolmessa olisi hieman parempaa potentiaalia ja näistä suurimpaan eli Azerbaidzaniin siis ollaankin just laajentumassa. Siellä myös tuo internet-kattavuus on hyvällä tasolla. Turkmenistanin internet-kattavuus taas on erittäin pientä ainakin tämän tilaston mukaan. Toivottavasti tähän tulisi muutosta. Alla vielä toinen käppyrä näiden valtioiden internet-kattavuuden kasvusta 1990-2017, vielä 2007 Kazakstan oli toiseksi alimpana, joten muissakin valtioissa on vielä toivoa nopeisiinkin käännöksiin (hope so).

3 tykkäystä

Tengen inflaatio näyttäisi olevan varsin tuhti 7%, jopa 8% vuosittain normaalisti. Ja lisäksi poliittisia riskejä, jotka voivat nopeastikin muuttaa tulevaisuudennäkymiä pysyvästi. P/E 20 tasoisissa lukemissa ei ole mitään naurettavan halpaa näin, vaan sehän reaalisesti negatiivinen tulostuotto.

Pakko antaa heti varoitus, että tällä ei näytä olevan realistisia edellytyksiä kummoiseen kertoimien venymiselle näillä spekseillä.

Toki jos reaalinen kasvutahti ylittää selvästi tuon, eli nimellinen kasvu on vaikka 30% vuosittain niin ajan yli arvostus nousee kun tuloskunto paranee. Tätä saa kuitenkin vahtia tosissaan.

4 tykkäystä

Riippuu hieman kuinka pitkältä ajalta katsoo, viimeisen 10v keskiarvo on ollut hieman yli 7%. Tulevien vuosien 2021-2025 ennuste näyttäis olevan keskiarvoltaan 4,75%, joka on suhteellisesti jo paljon matalammalla (lähde: Statista). Näiden seuraava laajentumiskohde Azerbaidzan on inflaatioennusteissa vielä matalemmalla 3,2% tasolla. Olen myös sitä mieltä, ettei tämä ole mikään halpa näillä kertoimilla, mutta pidän tätä melko neutraalisti hinnoiteltuna. Nettotulos on kasvanut kuitenkin melko vahvasti:

2017 → 2018: 56%
2018 → 2019: 77%
2019 → 2020: 32%
2020 → 2021E: 58%
2021E → 2022E: 28%

Jos tuota tahtia tosiaan kasvetaan niin ei tarvitakaan kertoimien venymistä. Sanoin kuitenkin jo edellä, että uskon tämän olevan aina kertoimilla “aliarvostettu” johtuen esim. maariskistä. Näen tässä itse kyllä potentiaalia sijoituskohteena seuraaville vuosille, mutta toivottavasti jokainen tekee omat tutkimuksensa ja ottaa myös varoitukset tosissaan. Toivon, että jokaiselle olisi selvää että liiketoiminta keskittyy entisen Neuvostoliiton valtioihin, joissa korruptio ja inflaatio ovat korkealla.

3 tykkäystä

Joo jos tämä olisi jossain erittäin vakaassa valtiossa, niin saattaisi olla hiukan eri tavalla hinnoiteltu.

Tenge ja dollari tuo omat mausteensa! Saa tupla riskin valuutoista.

2 tykkäystä

Kiitos @Hillotolppa1 hyvästä avauksesta.

Itsekin liityin omistajaksi viime viikolla, alkusysäyksenä Alex Eliassonin brief (lukusuositus) ja Kaspin hyvä Q1 tulos.

Kaspissa houkuttelee:

  • Nopeasti otettu markkinajohtajuus maksu- ja marketplace-segmenteissä
  • Jäätävä kannattavuus
  • Historia rahoituspuolella ja sen mahdollistamat uudet tuotteet (esim. buy now pay later)
  • Ääretön laajentumispotentiaali lisäpalveluilla (vrt. WeChat ja Alipay)
  • Sitoutunut & konnektoitunut johto

Tässä vielä vuosirapsasta muutama tärkeä datapointti liittyen “kasvun rajoihin”, vuosikohorttien kasvu:

Ei ole tullut vastaan toista casea jossa saisit näin dominantin, kannattavan ja nopeasti kasvavan super app -firman tällä hinnalla. P2P & merchant payments -johtajuus on avain asiakkaan lukitsemiseen ja lisäpalveluiden tarjoamiseen, ja Kaspi on nyt näiden kiistaton johtaja Kazakeissa.

Riskejä toki on ja niistä oleellisimmat mainittu, mutta riskejä on aina kun lähdetään sijoittamaan kehittyville markkinoille. Risk/reward.

Itselläni nyt entry-positio (vajaa 5% salkusta) ja lisään/vähennän sen mukaan kun case tulee ajan kanssa tutummaksi ja nähdään miten numerot kehittyy.

1 tykkäys

Lähinnä valuutat hirvittää, mutta maksulaitteisen ja qr levitys on vaikuttavaa.

1 tykkäys

Erään retail-sijoittajan analyysi firmasta.

Näkee fair valuena $105.30 per share.

(Lyhempi versio Twitterissä)

2 tykkäystä
2 tykkäystä

Sori, helpompi spämmätä twiitit tänne kuin itse referoida samat asiat. Tässä kilpailijaseurantaa.

3 tykkäystä

5kk takaisesta toimarin haastattelusta threadissa muutamia poimintoja.

Uutena tietona:

  • Mainitsi mahdollisina uusina palveluina food delivery, taxi
  • Suunnittelevat laajentuvansa Azerien lisäksi Uzbekistaniin ja Ukrainaan
5 tykkäystä

uuh, ei oikein paikalliset tai venäjän kieli taivu… omat haasteensa…

Kattelin youtubesta, niin joillain heidän mainosvideoilla jotain 1,5 milj. katsontaa.

Hyvä löytö! Hienoa myös, että joku viitsii noita venäjänkielisiä haastatteluja meille kääntää.

Mielenkiintoista myös tuo, että on mainittu Ukraina mahdollisuutena… vielä viime syksyn IPO-materiaaleissa ei ollut mainintaakaan Ukrainasta mahdollisena laajennuskohteena. Näemmä tavoitteina laajentua noihin suurimpiin mahdollisiin valtioihin. Uzbekistania pidän edelleen hieman huonona vaihtoehtona, koska se on oikeasti ihan hemmetin köyhä, mutta eiköhän johdolla ole parempi käsitys noista naapurivaltioista ja niiden potentiaalista.

Maaliskuulta englanninkielinen haastattelu toimitusjohtajan kanssa. En ole vielä itse kuunnellut, mutta ainakin noiden timestamp-aiheiden perusteella näyttäis antavan melko hyvän kuvan Kaspista ja ehkä jotain uuttakin.

1:40 Mikheil’s and Kaspi.kz story
5:39 From bank to fintech, payments and e-commerce
7:52 Kaspi.kz mission, innovations, quality of products and NPS
10:43 Power of Kaspi.kz super app and growth strategy
13:39 Kaspi Pay – new Kaspi.kz ecosystem for merchants
14:34 What’s next for Kaspi.kz?
18:35 3P Logistics Platform business model for Kaspi.kz Marketplace
20:30 Kaspi Pay, Kaspi QR and merchant opportunity
24:07 COVID impact on consumers dynamics
28:07 Payments and Marketplace becoming over 50% of Net Income in 2021
30:48 Super App business model
33:05 Competing with Kaspi.kz
35:45 Regional expansion
38:28 Kaspi Labs to build the talent for Kaspi.kz and the country
42:04 Why red shoes?

2 tykkäystä