Kaupan ala - kauppa se on, joka kannattaa

Haluaisin avata tällaisen yleisketjun kaupan alalle. paljon on asioita jotka koskevat tätä alaa yleensä, vaikka kauppamme ovat kovin erilaisia. Nyt hajaantuu hyvät viestit sinne tänne. En tiedä sopiiko tällainen avaus kun juuri nyt ei ole mitään erityistä avaajalla sanottavaa.

8 tykkäystä

Hyvä idea, Kesko ketju on ainakin surkea, jokaviikkoisesta paprikan ja paskapaperin hintavertailusta johtuen vaan eipä tuo ylläpitoa kiinnosta. Sen sijaan Kamux ketjuun ei saa mennä kertomaan jos jotain saat Sakasta halvemmalla :face_with_hand_over_mouth:

6 tykkäystä

Käytettyjen autojen kauppaa kiinnitin vähän huomiota tuossa hiljattain, K-Auto lisännyt hurjasti mutta se vissiin johtuu parista myymälä avauksesta (+pienestä alkuasemasta). Ei niinkään kokonaismarkkinan muutoksesta.

2 tykkäystä

Grafton Group väläytti lyhyesti Q3-lukujaan.
Talouden ja rakentamisen hidastuminen vähensi kysyntää IKH:ssa.
https://tools.eurolandir.com/tools/Pressreleases/GetPressRelease/?ID=4421241&lang=en-GB&companycode=ie-gft&v=

In Finland, the slowdown in economic and construction activity reduced demand in IKH.

Herätelläämpä ketjua eloon!

Kaupan liitolta tuli tänään katsaus Suomen kaupan viimeaikaisesta kehityksestä sekä tulevaisuuden näkymästä. Alla pari mielenkiintoista poimintaa:

Halpakauppa on kasvanut viime aikoina koko vähittäiskauppaa nopeammin. Tässä varmasti taustalla kuluttajien heikentynyt ostovoima, mutta taustalla vaikuttaa pari muutakin trendiä. Nimittäin halpakaupan suosio on koko kansan myymälänä kasvanut mm. parantuneen hinta/laatusuhteen myötä. Lisäksi halpakauppojen myymäläverkostot ovat kasvanut muuta kauppaa selvästi nopeammin.

Sitten kasvunäkymiin. H1’24 vähittäiskaupan liikevaihto oli 0,6 % miinuksella, kun taas koko vuodelta Kaupan liitto odottaa noin 1 %:n myynnin laskua. Tulevien vuosien ennustettu myynnin kehityskin näyttää vaisulta (2025 +0,5 %). Mikäli luin rivien välistä oikein niin tuon vaisun kasvuennusteen taustalla on yleisesti ennustettu matala BKT:n kasvu, historiaan nähden korkea (reaali)korkotaso ja siitä seuraava kuluttajien varovaisuus. Eivät valitettavasti avanneet kasvuennusteita toimialoittain.

Koko katsaus on luettavissa täältä: Kauppa kääntyy ensi vuonna hienoiseen kasvuun – hallituksen tuettava TKI-politiikallaan kaupan kansainvälistä kilpailukykyä | Kauppa

14 tykkäystä

Eli reaalisesti kasvu on negatiivista kun alv. nousu tekee 1.5% kaikesta muusta paitsi elintarvikemyynnin kasvusta?
Tälläkin alalla voisi ennusteissa siirtyä viivotin analyyistä monimutkaisempien paraboolifunktioiden käyttöön, koska työikäisen väestön määrän supistuminen noudattaa jotakin sen muotoista käyrää :wink:

Ennustavat myynnin määrää, joten kehtaavat odottaa ihan oikeaa kasvua. Pitääpä korjata tuohon omaan tekstiini oikeat termit!

1 tykkäys

Tämä oli niin ansiokasta pohdintaa, että pitää tuoda tänne talteen ja helpommin löydettäväksi Tokmannin ketjun seasta: Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo? - #2728 käyttäjältä Timo_Huhtamaki

9 tykkäystä

Kirjoitin halpakaupoista aiemmin kesällä käyttäen esimerkkinä Sopurahaa ja sen euron toria.

Tässä se nyt on kuvissa.

Kuvia



Varhain lauantaiaamusta oli vielä hiljaista. Mukaan tarttui torilta itselle muutama Doven suihkusaippua, joka maksaa muissa kaupoissa yleensä selvästi yli 2 €, Tokmannin verkkokaupan hinta peräti yli 4 €, ja lapselle saippuakuplia. Hauskana yksityiskohtana joissain tuotteissa oli hintalappu vielä markka-ajalta.

7 tykkäystä

Blogitekstin jälkeen saataville on tullut uudempiakin talouslukuja. Liki miljoona euroa on taas saatu lisää liikevaihtoa kasaan viime vuonna ja liikevaihdon kasvu kunniakkaat 15,5 %

Tuotahan se halpakauppa tosiaan aidoimmillaan on. Jos tuo oli sulle lapsuusmuistoja mieleen tuova halpakauppa, niin itselleni sellainen oli Tampereella Aaltosen kenkätehtaan vanhoissa tiloissa toiminut vastaava yksittäinen tavaratalo. Sille valitettavasti ei käynyt yhtä hyvin ja mieleen on jostain lehtiartikkelista jäänyt, kuinka yrittäjän omaisuus kannettiin 1990-luvulla taloudellisesti haastavina aikoina liiketiloista ulos siirtolavoille yms ja ihmiset kävivät niitä sieltä rohmuamassa omistusoikeuksia liiemmin miettimättä.

Paljon pitkäaikaisemmaksi osoittautui samaisessa kaupungissa Supermyynti, joka tosin toimi noihin halleihin nähden kovin vaatimattoman kokoisissa tiloissa. Pari keskustaliikettä sillä kuitenkin oli ja tarjonta oli kanssa lievästi ilmaistuna mielenkiintoista:

Lähempänä nykyajan ketjuuntuneita halpakauppoja Tampereen seudulla olivat Löytötavaratalo (Wikipedian mukaan 4 myymälää) ja Aholaita (Wikipedian mukaan 27 myymälää pk-seudulla, hämeessä ja Pirkanmaalla). Nämä molemmat ketjut menivät konkurssiin. Joten aina se tuokaan toimiala ei ole tie rikkauksiin.

Historian havinaa Aholaitaa liittyen; en edes muistanut että Eero Lehti liittyi tuohon ketjuun:

Ja Aholaitaan liittyen, tällaista oli asiakasvirta sielläkin joskus esi-isiemme aikaan, jolloin valuuttana oli markka ja jolloin uskottiin avio-, maalais- ja neuvostoliiton ikuisuuteen:

5 tykkäystä

Svensk handelin kuukausittaisessa verkkokauppakatsauksessa oli juttua ulkomaisten verkkokauppojen kasvusta (juttu sivulla 2). Sen mukaan 12 % verkkokauppaostajista oli ostanut Temun/Sheinin kaltaisilta sivuilta. Myös Kaupan liitto mainitsi ulkomaisten markkinapaikkojen (Temu/Shein) vieneen markkinaosuuksia, kun taas kotimainen kauppa on melko huonoissa kantimissa. Jää nähtäväksi kuinka kauan näiden lento kestää, mutta tällä hetkellä kuluttajille näyttää kelpaavan halpa tavara. Tai sitten meneillään on jonkin kaltainen kokeiluvaihe.

Tästä (sekä myös Torin yms. GMV-myynnistä) olisi mukava saada konkreettisia lukuja.

Verkkiksen kannalta mielenkiintoista on se, että Ruotsin kodinelektroniikan verkkomyynti on noussut sekä Q1 että Q2.

PowerPoint-presentation (svenskhandel.se)

3 tykkäystä