Kauppasota on syttynyt – ja nyt pelissä on koko maailma

Trumpin kauppasota on alkanut myrskyisästi. Siitä on tehty lukemattomasti meemejä, mutta mielestäni parhaiten asian tiivistää @Ilkka6 tekemä meemi, jonka voi katsoa alta.

Miksi tämä kuvastaa tilannetta erinomaisesti? Siitä ilmenee Trumpin politiikan kolme keskeistä pointtia, kuten eräs tuntemamme presidentti tapaa sanoa:

  • Trumpin hallinto tarjoaa kaikkeen ratkaisuksi tariffeja.
  • Hallinto perääntyy niistä yhtä nopeasti kuin niitä laitetaan.
  • Jokaisessa vaiheessa valehdellaan (kts. kannattajan kommentti).

Tämä on toiminut tarpeeksi hyvin Trumpin aikaisemman elämän liiketoiminnassa, jossa koijattu osapuoli on voitu nujertaa vedätetyillä oikeustapauksilla, huijattu sopimuksilla tai kun ei ole muuta mahdollisuutta, maksettu hiljaiseksi joko oikeuden päätöksellä tai sen ulkopuolella.

Nyt vastapuolena on kuitenkin itsenäisiä valtioita ja valtioliittoumia. Joidenkin johtajia voidaan maksaa tyytyväiseksi, mutta yhtäkään ei voi voittaa oikeussalissa ja niiden johtajat ovat usein vastuussa kansalaisilleen, jolloin he eivät vain voi tehdä quid-pro-quo Trumpin kanssa, jossa kumpikin henkilökohtaisesti voi hyötyä, mutta kummankin maat häviävät. Lisäksi, poliitikot yleensä tuntevat ylpeyttä edustamastaan maasta ja ovat vastentahtoisia tekemään sellaisia diilejä, jotka saavat heidän maansa näyttämään huonolta ja tällöin myös heidät itsensä osaamattomilta tunareilta.

Trumpin omaan elämään pohjautuvan vaiston perusteella hän on alkanut hajottamaan omia liittoumiaan, koska hän ei pidä siitä, että joku kertoo hänelle mitä tehdä tai että hänen pitäisi tehdä jotakin jollekulle vain sen vuoksi, että joku hänen edeltäjänsä on tehnyt sopimuksen. Sopimukset ja liittoumat ovat ikävän rajoittavia, kuten lait, käytännöt ja yleensäkin sovitut menettelytavat. Asiat ovat yksinkertaisempia. Voima ratkaisee. Suurin kala vedessä on pomo. Ja se on Yhdysvallat, eli Trump. L’État, c’est moi , “Minä olen valtio”. Tämä Louis XIV:n sanoma totuus resonoi Trumpin mielessä. Niinpä, Yhdysvallat on kaikista vahvin, eikä kukaan voi sitä kiistää.

Eikä kukaan kiistäkään. Yhdysvaltojen vahvuus tunnetaan, se tunnustetaan ja ennen Trumpin toista kautta, sitä ei ehkä osattu pelätä. Trumpin hallinnon tariffit ovat järkyttäneet valtionjohtajia jokaisella mantereella. Ja sillä on seurauksia.

South Korea, China and Japan held their first economic dialogue in five years on Sunday, seeking to facilitate regional trade as the three Asian export powers brace from U.S. President Donald Trump’s tariffs.

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/south-korea-china-japan-agree-promote-regional-trade-trump-tariffs-loom-2025-03-30/

Canada, traditionally a fixture in the trade network of the United States, has recently diversified its economic partnerships, most notably strengthening ties with the European Union (EU). This shift, while not completely cutting off its reliance on the US, marks a major shift in the North American trade landscape.

Rising geopolitical tensions make India an attractive partner for many countries in Latin America as it is perceived as independent and largely neutral in the power struggles between the US, China and Russia.

And India, too, is seeking new economic ties as part of its geopolitical realignment that includes expanding its presence in Latin American countries.

Vain Antarktiksen pingviinit eivät ole reagoineet, vaikka siitäkin on eriäviä mielipiteitä. Valtiot ja yritykset pitävät ennustettavuudesta. Kauppapolitiikkaa tehdään vähintään vaalikaudeksi, mutta yleensä seuraaviksi vuosikymmeniksi eteenpäin, jolla luodaan pohjaa omille vientimarkkinoille myös sen jälkeen, kun itse ei olla vallassa. Tuotantolaitoksia rakennetaan oletuksella, että niitä ajetaan useita vuosikymmeniä. Myös sen jälkeen, kun nykyinen toimitusjohtaja on jo eläkkeellä.

Yritykset pitävät investointinsa kohteena olevassa maassa myös vakaudesta. Siitä, että vallankumouksia ei ole tiedossa ja kapinalliset eivät polta sitä tehdasta, jota rakkaudella on rakennettu. Yritykset pitävät myös osaavasta työvoimasta ja siitä, että eivät ole pakotteiden kohteena työvoiman, lapsien tai luonnon hyväksikäytön vuoksi, koska sattuvat tuottamaan tavaraa jossakin paikassa.

Näillä taloudellisilla, poliittisilla, eettisillä ja yhteiskunnallisilla perusteilla tehdään riskiarvioita. Joskus ne onnistuvat ja joskus eivät. Trumpin toisella kaudella nämä kaikki neljä investoinnin kannattavuuden arvioinnin pylvästä ovat murentumassa:

  • Yhdysvaltojen taloudellinen tilanne heikkenee, hiljaa mutta varmasti
  • Poliittinen ympäristö on epävakaa ja epävakautuminen syvenee
  • Lain kunnioitusta murennetaan
  • Eettisiä arvoja ja yhteiskunnallista koheesiota heikennetään

Toisin sanoen yritysten investointihalukkuus Yhdysvaltoihin on vähentymässä. Tämä ei vielä näy tilastoissa, mutta vuoden päästä näkyy. Kuinka suurella kohkaamisella perustetut Kiinan vastaiset tullit tulevat vaikuttamaan?

Kiina on laittanut Yhdysvalloille n. 125% vastatullit, jotka iskevät rajusti mm. Yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden vientiin. Mm. Soijapapujen vienti Kiinaan tyrehtyy täysin. Tämä tulee iskemään rajusti Trumpin syvimpien kannattajien asuinalueiden työllisyyteen. Vastaavasti, Kiina on laittanut harvinaisten maamineraalien viennin Yhdysvaltoihin jäihin.

US goods exports to China are heavily focused on agriculture — such as soyabeans, cotton, beef and poultry — and so are low value-added. Many US imports from China — electronics, machinery and some processed minerals — are the opposite.

But international economists said this overlooks one crucial fact: China can replace its imports from the US more easily than the other way around. US goods exports to China are heavily focused on agriculture — such as soyabeans, cotton, beef and poultry — and so are low value-added. Many US imports from China — electronics, machinery and some processed minerals — are the opposite.

Tällä on vakavia seurannaisvaikutuksia kaikkeen puolijohteiden ja akkujen valmistuksesta korkean teknologian tuotteisiin mm. avaruus, ilmailu ja puolustussektorilla. Mikäli tilanne jatkuu näin pitkään, jopa vuosia, voidaan kysyä perustellusti, saako Suomi koskaan tilaamiaan F-35 hävittäjiä?

In response to Donald Trump’s huge tariffs on Chinese exports, China’s government has suspended exports of rare earth minerals and magnets, both critical to many modern industries and the military

In other words, the Chinese, unlike the Trump administration, understand what trade and trade wars are about. And the Trumpers, in addition to not knowing what they’re doing, don’t even know what they want.

Here’s what Trump and his sycophants don’t understand about international trade: It’s not about what you can sell, it’s about what you can buy.

Samalla, kun Yhdysvallat ei saa vietyä maataloustuotteita ja polttonesteitä Kiinaan – jotka Kiina saa helposti muualta, kuten Venäjältä, Lähi-idästä ja Etelä-Amerikasta – Yhdysvaltojen korkean teknologian tuotteiden hankinta muualta samaan hintaan tai ollenkaan voi olla todella vaikeaa.

Yhdysvallat tarvitsee siis liittolaisia Kiinanvastaisessa kampanjassaan. Kanada, EU, Meksiko ja Aasian muut maat ovat vähemmän kuin innoissaan asiasta. Miksi?

U.S. negotiators are trying to cut deals with other countries that would isolate China, they will be unlikely to succeed because Trump has lost all credibility. After all, you can’t make deals with other countries unless foreign governments believe that you will honor the agreements you make. Trump has already destroyed U.S. credibility on that front, ripping up all our existing trade agreements, then making wild changes in his own tariffs every few days.

even if Trump’s promises were credible, why would a European government want to join America’s trade war with China, destroying its own supply chains? If the argument is that it’s worth paying the cost of ruined supply chains because that will protect you from Trump’s tariffs, who trusts Trump not to reimpose punitive tariffs on our supposed allies the next time he thinks they’re looking at him funny?

Siinä, missä ainakin vielä toistaiseksi Trump joutuu ajattelemaan kansansuosiota, toisin kuin vaikka Putin tai Xi, hän on aloittanut taistelun, jossa Kiinalaiset voivat joutua nielemään kovankin elintason laskun hallituksen niin päättäessä, Yhdysvalloissa vaihdettiin viimeisin presidentti, kun inflaatio kävi 9,1%:ssa Kesäkuussa 2022 ja on ollut alle 4% Heinäkuusta 2023 saakka.

kuva

Lähde: United States Inflation Rate

Paul Krugman tiivistää Asian.

the Trump administration is bringing a knife to a gun fight.

China can cope with lost exports by aiding affected industries, the same way Trump funneled money to farmers hurt by his first trade war. It can also offset any loss of export jobs by stimulating domestic demand. Moreover, Xi and the Chinese Communist Party don’t face elections.

So while China can manage the loss of exports in various ways, it will be much harder for America to cope with the loss of crucial inputs produced in China.

Trumpin suurin vihollinen ei ole Kiina. Se on Trump itse.

America’s ability to fight a trade war is severely damaged by our descent into authoritarian rule. A few months ago other advanced countries might have been inclined to take our side because of shared democratic values. Now we’ve become a country whose government claims the right to kidnap people whenever it likes and ship them to foreign gulags. Who wants to be allied with such a government? Who will trust such a government to keep its word on anything?

Autoritaariset otteet kotimaassa, häikäilemätön ja määrittelemätön ulkopolitiikka, epäluotettavuus kaikissa sanoissa ja teoissa on ajanut sijoittajat ja valtiot hyvin varovaisiksi. USA riskiä vähennetään, joka näkyi tariffisotkun ollessa pahimmillaan bondien korkojen nopeana nousuna, joka sittemmin tasaantui Trumpin laittaessa suurimman osan korkeista tulleista 90 päivän tauolle.

Seuraava koitos on Yhdysvaltojen FED:n itsenäisyys, jota Trump jo uhkasi ensimmäisellä kaudellaan, mutta nyt aloittanut täysimääräisen painostuksen Jerome Powellia kohtaan.

kuva

Miksi FEDin itsenäisyys on tärkeää? Luottamuksen vuoksi. Jos FED ei ole itsenäinen, sijoittajat ja valtion bondien ostajat eivät voi olla varmoja siitä, että taloudenpidossa on mitään kuria.

And we really, really don’t want someone that crazy dictating monetary policy.

The reason we don’t want politicians in direct control of monetary policy is that it’s so easy to use. After all, what does it mean to “ease” monetary policy? It’s an incredibly frictionless process. Normally the Federal Open Market Committee tells the New York Fed to buy U.S. government debt from private banks, which it does with money conjured out of thin air. There’s no need to pass legislation, place bids with contractors, deal with any of the hassles usually associated with changes in government policy. Basically the Fed can create an economic boom with a phone call.

Mikäli FED ei ole itsenäinen, on kaikille selvää, että Trump käyttäisi sitä oman tahtonsa jatkeena, seurauksista viis. Esimerkkinä Turkki. Erdoganin määrätessä, mitä keskuspankki tekee, inflaatio räjähti käsiin.

Consider what happened in Turkey, whose Trump-like president, Recep Tayyip Erdoğan, recently arrested the leader of the opposition. When the global post-Covid inflation shock hit, Erdogan embraced crank economic theories. He forced Turkey’s central bank, its equivalent of the Fed, to cut interest rates in the belief, contrary to standard economics, that doing so would reduce, not increase inflation.

kuva

Samalla kotimaan tunnelmat ovat kääntyneet huolestuneisuudesta äärimmäiseen pelkoon.

Oletettavasti ainoa syy, miksi Trump ei ole väkisin kammennut Powellia – vielä – virasta, on se, että hänelle on luultavasti kerrottu, kuinka bondimarkkinat reagoisivat siihen. Toistaiseksi hän on sietänyt Powellia, mutta sen aika voi olla pian ohi.

Jos FED politisoidaan, Yhdysvaltojen talouden alamäki kiihtyy nykyisestään. Se ottaa aikansa – luultavasti vuosia - johtuen Yhdysvaltojen suuresta talouden koosta ja siitä, että lähtötilanne 2025 alussa on ollut erittäin hyvä.

Mutta kaikesta huolimatta Trump on kerta toisensa jälkeen onnistunut yllättämään meidät kaikki. On täysin mahdollista, että hän voi toisella kaudellaan saavuttaa jotakin täysin ainutlaatuista.

73 tykkäystä