Osakesijoittaminen

Keitä "guruja" ja/tai sijoitusjulkkiksia seuraatte?

Tästä käydään keskustelua senverta paljon, että mielestäni ansaitsee oman ketjun. Eli lyhyesti: Keitä sijoitusmaailman “guruja / julkkiksia” seuraatte ja miksi?

Itse seuraan seuraavia:

 1. Warren Buffett - mainio kirje kerran vuodessa + joitakin julkisia esiintymisiä. Ajatonta, omaan sijoitusstrategiaani sopivaa sijoitusviisautta ja hyviä huomioita sijoittamisesta

 2. Anders Oldenburg (Seligson & co.) - erinomainen n. 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvä blogi, jossa käydään rahaston lisäksi paljon yleisempää sijoitusasiaa, paljon ajattomia viisauksia täälläkin. Lisäksi parin sivun katsaus yhtiön rahastojen neljännesvuosikatsauksissa (jotka noin muutenkin ovat hyvää luettavaa).

Joskus välillä luen satunnaisesti muitakin mutta nämä kaksi ovat sillä tavoin pysyvässä seurannassa, että luen kaikki heidän blogit/kirjeet jne. läpi.

15 tykkäystä

Mulla seurannassa seuraavia ja ne jotka tähän listalle päätyvät, arvostan suuresti koska sijoitustyyliltään ja ajattelusta löydän ko. henkilöiden kanssa paljon yhteistä. Olen myös sijoittanut samoihin yhtiöihin ja joskus peesannutkin ideoissa, suluissa yhtiöitä jotka olen löytänyt pitkään salkkuun / saanut paljon apua “vahtimiseen” näiden gurujen kautta:

@Mikael_Rautanen (Revenio, Remedy, Qt, Siili)
@Verneri_Pulkkinen (Incap, Remedy)
@Joonas_Korkiakoski (Incap)
@Petri_Kajaani (Kamux, Harvia, Orthex)
@Arimatti_Alhanko (Harvia)
@Johannes_Sippola
Mikko Mäkinen
Warren Buffett & Charlie Munger (Berkshire)
@Juha_Kinnunen (Talenom)
@Sauli_Vilen
The Swedish investor
Heikki Keskiväli (Vontier)

Varmasti olisi paljon muitakin guruja joita arvostaisi jos pääsisi paremmin sisälle sijoitustyyleihin mutta nämä henkilöt ovat oleet itselleni riittävän avoimia ja säännönmukaisia tekemisessään jotta heiltä on voinut oppia pitkä aikavälin ajattelua ja sijoittamista - omistamista. Ja miksei vähän lyhyempääkin pitoa kuten Mikolla ja Johanneksella :pray:

edit: paljon on myös täällä foorumilla nimimerkin takana ihmisiä jotka ovat seurannassa samoista syistä mutta en tähän ala kaikkia listaamaan :wink:

26 tykkäystä

Syrjälä, Kaloniemi ja Kakkonen…:slight_smile:

2 tykkäystä

Kyllä itselleni eniten kolahtaneet herrat ulkomailta ovat Charlie Munger sekä Howard Marks. Oikeastaan Mungeriin ajatuksiin sain ensikosketuksen eräästä sijoituskirjasta, jossa esiteltiin Mungerin sijoitusstrategiaa sekä ajatuksia ylipäätään sijoittamisesta. “Kasvua kohtuuhinnalla” näin tiivistettynä on hänen ajatuksensa ja kaikki siinä tuntui käyvän minulle hyvin järkeen miten sijoitetaan optimaalisesti. Pidän myös Mungerin tyylistä sanoa asiat suoraan eikä ne sisällä mitään turhaa kiertelyä ja kaartelua.

Howard Marksiin törmäsin ensi kertaa sattumalta erään haastattelun kautta youtubessa. Heti ensi minuuteista lähtien herran ulosanti oli niin timanttista että haltioituna kuuntelin yli tunnin haastattelun loppuun siltä seisomalta. Olen perehtynyt entisestään Howard Marksin ajatuksiin hänen sijoituskirjojensa, memojensa ja haastattelujen kautta ja käytännössä kaikki mitä hän sanoo ja ajattelee sijoittamisesta kuulostaa minusta järkevältä ja opin aina jotain uutta.

Sitten tietenkin meidän kaikkien tuntema Verneri on opettanut minulle kirjoitustensa sekä videoidensa kautta valtavan määrän sellaista yleistietoa sijoittamisesta ja taloudesta ylipäätään. Analyytikoilta saa hyvin yksityiskohtaista tietoa yrityksistä, mutta Verneri opettaa hyvin kokonaisuuksiin liittyviä asioita. Lisäksi Vernerin omat ajatukset ja sijoitusstrategia sai minut ensi kertaa kyseenalaistaan valitsemaani arvostrategiaa kun hairahdin sille tielle ihan sijoitusurani alussa :smile:

Tältä foorumilta löytyy lisäksi monia hyviä nimimerkkejä, joilta olen oppinut myös paljon sieltä täältä erilaista heidän kirjoituksistaan. On tämä hieno yhteisö, oikeastaan ilman tätä foorumia ja ilman sen aktiivista lukemista en usko että voisin olla oppinut yhtä paljon tähän saakka vaikka olisin lukenut kuinka monta sijoituskirjaa ym.

Vannoutuneiden arvopappojen ja kovin matemaattispainotteisen lähestymistavan sijoittajiin en pysty samaistumaan. Koen arvoleiriin itsensä asettamisen liian kapeakatseiseksi ja liian matemaattispainotteiseilla lähestymistavalla tulee helposti leimattua osa yhtiöistä liian aikaisin “kalliiksi” kun ei keskity trendeihin, makroympäristöön ja siihen mihin maailma on menossa.

8 tykkäystä

Seurantalistani on erittäin pitkä, linkkejä löytyy mm. blogistani. Tämän hetken kiinnostus menee ehkä tässä järjestyksessä.

 1. Warren Buffett
 • Erinomaisesti yksikertaistaa asiat ja tuo tärkeät pointit selkokielisesti esille
 1. Charlie Munger
 • Harvianisen suorasanainen ja osaa kertoa ihmimielen oikut
 1. Mohnish Pabrai
 • Pabrai kertoo poikkeuksellisen avoimesti ajatuksistaan sijoituksista, salkku erittäin keskitetty, oppinut edellä mainituilta
 • Juttelee säännölliseen opiskelijoiden kanssa, opettavaista katseltavaa
 1. Mikko Mäkinen
 • Tässä voisi tietysti olla Nomad Invest, mutta Mäkisen jutut siellä erityisesti kiinnostaa
 1. Jukka Lepikkö
 • Kiteyttää makron ja markkinatilanteen hyvin
 1. Björn Walhroos
 • Kun Nalle esittää tai kertoo niin yleensä seuraan
 1. Swedish Investor
 • Videot tulee kuunneltua Youtubesta
 1. FastGraph
 • Videot on seuranta listalla, hyviä arvostuksen nostoja tarkempaan tarkkailuun
 1. Jason Fieber
 2. Dave Van Knapp
 3. Aki Pyysing
 4. Titaanien taisto/Titaanit

Seligsonilta tulee Oldenburgin ja Seligsonin neljännesvuosiraportit luettua.

Howard Marks ja Ray Dalio ajoittain, kaikkea en pyri lukemaan, liian laaja-alainen omaan makuun usein.

Vanhempaa kaartia jolta tulee asioita harvemmin
Peter Lynch
Soros
Jim Rogers
Petri Deryng
Vesa Puttonen
Kim Lindström
Erkki Sinkko

Kuuluuko Heikkilä&Vilen listan jatkoksi?
Inderesin palstalla ollaan, joten Inderesin miljonaäärit on seurannassa :star_struck: :money_mouth_face:

7 tykkäystä

Tällä hetkellä tulee kuunneltua eniten Aswath Damodaranin youtube kanavaa. Hänen blogi postaukset on mielenkiintoisia ja tähän mennessä paras opettaja/kurssit valuaatioiden tekemiseen, mihin olen törmännyt.

Vahva suositus hänelle. Muut omat innoittajat onkin jo yllä mainittu.

4 tykkäystä

Gurut:

 1. Warren Buffett - paljon viisauksia, joihin on kiteytetty uskomattoman paljon tavaraa muutamaan sanaan.

 2. Peter Lynch - hieman erilaista näkökulmaa osakepoimintaan mutta paljon yhtymäkohtia myös Buffettiin, annettavaa määrällisesti paljon vähemmän.

Pikkugurut:

 1. Mikko Mäkinen - kuuntelen aina korvat höröllä, kun Mäkisellä on jotain sanottavaa. Suomen kovin sijoittaja? Arvostan myös rauhallista ja ymmärtäväistä asennetta, josta minä kiivailijana voisin ottaa paljon opiksi.

 2. Petri Deryng - hänen sijoitustyylissä ja -periaatteissa oli aika paljon samaa kuin omissani (ei sillä että olisimme millään tavalla vertailukelpoisia). Olen kuunnellut hänen vierailunsa Inderes-podissa jo kahteen kertaan ja kuuntelen varmasti vielä moneen kertaan uudestaankin.

Puhuvat päät:

 1. Inderesin analyytikot - nostetaan erityismainintana @Joonas_Korkiakoski . Analyyseissä on pureskeltu osakkeen tuottopotentiaalia, riskiä ja yrityksen pidemmän aikavälin näkymiä tavalla, joka sopii tuottohakuiselle sijoittajalle. Joonaksen analyyseistä tavoitehinta ja suositus pitäisi poistaa kokonaan, jotta lukijan olisi pakko varmasti lukea itse analyysi. Ne tulevat siellä niin hyvin esille vahvojen perustelujen kera.

 2. @Verneri_Pulkkinen - nostaa monipuolisesti eri näkökulmia esiin. Kommentoi välillä myös jämäkämmin asioita, jotka ehkä sijoittajien piirissä tulkitaan väärin (eläkeyhtiöiden tuotot, velkaantumisen pelko jne.). Etenkin nämä huomiot laitan aina korvan taakse. Opettanut paljon.

 3. Jukka Lepikkö - Traders’ Club oli ykköspaikka pysyä selvillä siitä, mitä markkinalla tapahtuu. Viime aikoina on ehkä imeytynyt tuottaja Tuomaksen kanssa turhan pahasti pörssin kuplaan itsekin. Ehkä laskumarkkina toisi kaivattua piristysruisketta markkinoiden analysoimiseen.

Jokerikortti:

 1. Aki Pyysing - sijoitustyyleiltämme olemme luonnollisesti erilaisia (toinen on miljonääri ja toinen köyhem… eikun nuorempi) mutta ulosanniltaan Pyysing on aivan ässä ja hänen tarinoitaan on aina mukava kuunnella. On hyvin ymmärtäväinen kaikkia sijoitusmaailman eliöitä kohtaan, mutta paskanpuhumista ei siedä. Räksykoiria tarvitaan.
12 tykkäystä

Kuuntelen vain ja ainoastaan maamme johtavaa osakegurua eli Jukka Oksaharjua.

1 tykkäys

Benjamin Grahamin oppeja ja tietenkin Warren Buffet. Jonkin verran täytyy Grahamin oppeja soveltaen käyttää tähän päivään, mutta Buffet on aina rautaa.

2 tykkäystä

En tiedä lasketaanko näitä guruiksi tai edes julkkiksiksi, mutta itse olen seurannut seuraavia.

 1. Ben Felixiä jolla on self-titled youtube kanava “Ben Felix”. Erittäin vahvasti tutkimustietoon pohjautuvia 10-20 minuutin mittaisia videoita mielenkiintoisista sijoitus/varallisuus aiheista kuten " Renting vs Buying a Home: How to Decide" ja “Understanding the Fed’s “Money Printer” (QE, the Stock Market, and Inflation)”. Lisänä Ben tekee Rational Reminder podcastia Cameron Passmoren kanssa ja tuolla sitten käy usein vieraina ihan oikeita sijoitus guruja (esim Kenneth French Roth Family Distinguished Professor of Finance at the Tuck School of Business, Dartmouth College).

 2. Cullen Roche makroekonomisti ja Discipline Funds ETF-rahastonperustaja. Tekee jonkin verran vierailuja eri sijoituspodcasteissa ja antaa mielestäni todella tasapainosta näkemystä talouden tilaan yleisesti. Kirjoitaa myös blogeja hyvin aktiivisesti omilla sivuillaan www.pragcap.com. Ei ennusta maailman loppua sen enempää kuin uutta utopiaa missä kaikki nousee aina ja koskaan ei tapahdu mitään pahaa. Tiivistettynä ehkä “järjen ääni”.

 3. Lyn Alden makroekonomisti. Edustaa mielestäni samaa kastia kuin Cullen Roche eli ei kärjistettyjä mielipiteitä suuntaan tai toiseen vaan asian pohditaa järkevästi ja tutkimusten pohjalta. On Bitcoinin puolestapuhuja, mutta antaa mielestäni järkevimmin ilmaistua perustelua aiheelle. Ei mitään #tothemoon settiä. Puhuu myös paljon pidemmistä lainasykleistä ja näiden vaikutuksesta maailman talouteen. Vierailee paljon erinäisissä podcasteissa ja kirjoittaa blogeja omalla sivullaan www.lynalden.com.

Kaikkia näitä yhdistää mielestäni samat tekijät eli tutkimustietoon ja faktoihin perustuva maailmankuva. Kaikkilla myös todella hyvä ulosanti ja osaavat selittää asioita yksinkertaisesti. Ehdottomasti suosittelen kaikille että tutustutte heidän tarjontaansa.

5 tykkäystä

Everything Money -kanavaa youtubessa. Arvosijoittajan silmin skannailevat yrityksiä.

Lyn Aldenia tulee itsekin seurattua. Pidän hänen ulosannista ja pidemmissä artikkeleissa mielenkiintoisia aiheita, vaikka eivät välttämättä suoraan omaan sijoittamiseen vaikuttaisikaan.