Keitä "guruja" ja/tai sijoitusjulkkiksia seuraatte?

Tästä käydään keskustelua senverta paljon, että mielestäni ansaitsee oman ketjun. Eli lyhyesti: Keitä sijoitusmaailman “guruja / julkkiksia” seuraatte ja miksi?

Itse seuraan seuraavia:

  1. Warren Buffett - mainio kirje kerran vuodessa + joitakin julkisia esiintymisiä. Ajatonta, omaan sijoitusstrategiaani sopivaa sijoitusviisautta ja hyviä huomioita sijoittamisesta

  2. Anders Oldenburg (Seligson & co.) - erinomainen n. 2 kertaa kuukaudessa ilmestyvä blogi, jossa käydään rahaston lisäksi paljon yleisempää sijoitusasiaa, paljon ajattomia viisauksia täälläkin. Lisäksi parin sivun katsaus yhtiön rahastojen neljännesvuosikatsauksissa (jotka noin muutenkin ovat hyvää luettavaa).

Joskus välillä luen satunnaisesti muitakin mutta nämä kaksi ovat sillä tavoin pysyvässä seurannassa, että luen kaikki heidän blogit/kirjeet jne. läpi.

18 tykkäystä

Mulla seurannassa seuraavia ja ne jotka tähän listalle päätyvät, arvostan suuresti koska sijoitustyyliltään ja ajattelusta löydän ko. henkilöiden kanssa paljon yhteistä. Olen myös sijoittanut samoihin yhtiöihin ja joskus peesannutkin ideoissa, suluissa yhtiöitä jotka olen löytänyt pitkään salkkuun / saanut paljon apua “vahtimiseen” näiden gurujen kautta:

@Mikael_Rautanen (Revenio, Remedy, Qt, Siili)
@Verneri_Pulkkinen (Incap, Remedy)
@Joonas_Korkiakoski (Incap)
@Petri_Kajaani (Kamux, Harvia, Orthex)
@Arimatti_Alhanko (Harvia)
@Johannes_Sippola
Mikko Mäkinen
Warren Buffett & Charlie Munger (Berkshire)
@Juha_Kinnunen (Talenom)
@Sauli_Vilen
The Swedish investor
Heikki Keskiväli (Vontier)

Varmasti olisi paljon muitakin guruja joita arvostaisi jos pääsisi paremmin sisälle sijoitustyyleihin mutta nämä henkilöt ovat oleet itselleni riittävän avoimia ja säännönmukaisia tekemisessään jotta heiltä on voinut oppia pitkä aikavälin ajattelua ja sijoittamista - omistamista. Ja miksei vähän lyhyempääkin pitoa kuten Mikolla ja Johanneksella :pray:

edit: paljon on myös täällä foorumilla nimimerkin takana ihmisiä jotka ovat seurannassa samoista syistä mutta en tähän ala kaikkia listaamaan :wink:

28 tykkäystä

Syrjälä, Kaloniemi ja Kakkonen…:slight_smile:

2 tykkäystä

Kyllä itselleni eniten kolahtaneet herrat ulkomailta ovat Charlie Munger sekä Howard Marks. Oikeastaan Mungeriin ajatuksiin sain ensikosketuksen eräästä sijoituskirjasta, jossa esiteltiin Mungerin sijoitusstrategiaa sekä ajatuksia ylipäätään sijoittamisesta. “Kasvua kohtuuhinnalla” näin tiivistettynä on hänen ajatuksensa ja kaikki siinä tuntui käyvän minulle hyvin järkeen miten sijoitetaan optimaalisesti. Pidän myös Mungerin tyylistä sanoa asiat suoraan eikä ne sisällä mitään turhaa kiertelyä ja kaartelua.

Howard Marksiin törmäsin ensi kertaa sattumalta erään haastattelun kautta youtubessa. Heti ensi minuuteista lähtien herran ulosanti oli niin timanttista että haltioituna kuuntelin yli tunnin haastattelun loppuun siltä seisomalta. Olen perehtynyt entisestään Howard Marksin ajatuksiin hänen sijoituskirjojensa, memojensa ja haastattelujen kautta ja käytännössä kaikki mitä hän sanoo ja ajattelee sijoittamisesta kuulostaa minusta järkevältä ja opin aina jotain uutta.

Sitten tietenkin meidän kaikkien tuntema Verneri on opettanut minulle kirjoitustensa sekä videoidensa kautta valtavan määrän sellaista yleistietoa sijoittamisesta ja taloudesta ylipäätään. Analyytikoilta saa hyvin yksityiskohtaista tietoa yrityksistä, mutta Verneri opettaa hyvin kokonaisuuksiin liittyviä asioita. Lisäksi Vernerin omat ajatukset ja sijoitusstrategia sai minut ensi kertaa kyseenalaistaan valitsemaani arvostrategiaa kun hairahdin sille tielle ihan sijoitusurani alussa :smile:

Tältä foorumilta löytyy lisäksi monia hyviä nimimerkkejä, joilta olen oppinut myös paljon sieltä täältä erilaista heidän kirjoituksistaan. On tämä hieno yhteisö, oikeastaan ilman tätä foorumia ja ilman sen aktiivista lukemista en usko että voisin olla oppinut yhtä paljon tähän saakka vaikka olisin lukenut kuinka monta sijoituskirjaa ym.

Vannoutuneiden arvopappojen ja kovin matemaattispainotteisen lähestymistavan sijoittajiin en pysty samaistumaan. Koen arvoleiriin itsensä asettamisen liian kapeakatseiseksi ja liian matemaattispainotteiseilla lähestymistavalla tulee helposti leimattua osa yhtiöistä liian aikaisin “kalliiksi” kun ei keskity trendeihin, makroympäristöön ja siihen mihin maailma on menossa.

14 tykkäystä

Seurantalistani on erittäin pitkä, linkkejä löytyy mm. blogistani. Tämän hetken kiinnostus menee ehkä tässä järjestyksessä.

  1. Warren Buffett
  • Erinomaisesti yksikertaistaa asiat ja tuo tärkeät pointit selkokielisesti esille
  1. Charlie Munger
  • Harvianisen suorasanainen ja osaa kertoa ihmimielen oikut
  1. Mohnish Pabrai
  • Pabrai kertoo poikkeuksellisen avoimesti ajatuksistaan sijoituksista, salkku erittäin keskitetty, oppinut edellä mainituilta
  • Juttelee säännölliseen opiskelijoiden kanssa, opettavaista katseltavaa
  1. Mikko Mäkinen
  • Tässä voisi tietysti olla Nomad Invest, mutta Mäkisen jutut siellä erityisesti kiinnostaa
  1. Jukka Lepikkö
  • Kiteyttää makron ja markkinatilanteen hyvin
  1. Björn Walhroos
  • Kun Nalle esittää tai kertoo niin yleensä seuraan
  1. Swedish Investor
  • Videot tulee kuunneltua Youtubesta
  1. FastGraph
  • Videot on seuranta listalla, hyviä arvostuksen nostoja tarkempaan tarkkailuun
  1. Jason Fieber
  2. Dave Van Knapp
  3. Aki Pyysing
  4. Titaanien taisto/Titaanit

Seligsonilta tulee Oldenburgin ja Seligsonin neljännesvuosiraportit luettua.

Howard Marks ja Ray Dalio ajoittain, kaikkea en pyri lukemaan, liian laaja-alainen omaan makuun usein.

Vanhempaa kaartia jolta tulee asioita harvemmin
Peter Lynch
Soros
Jim Rogers
Petri Deryng
Vesa Puttonen
Kim Lindström
Erkki Sinkko

Kuuluuko Heikkilä&Vilen listan jatkoksi?
Inderesin palstalla ollaan, joten Inderesin miljonaäärit on seurannassa :star_struck: :money_mouth_face:

11 tykkäystä

Tällä hetkellä tulee kuunneltua eniten Aswath Damodaranin youtube kanavaa. Hänen blogi postaukset on mielenkiintoisia ja tähän mennessä paras opettaja/kurssit valuaatioiden tekemiseen, mihin olen törmännyt.

Vahva suositus hänelle. Muut omat innoittajat onkin jo yllä mainittu.

5 tykkäystä

Gurut:

  1. Warren Buffett - paljon viisauksia, joihin on kiteytetty uskomattoman paljon tavaraa muutamaan sanaan.

  2. Peter Lynch - hieman erilaista näkökulmaa osakepoimintaan mutta paljon yhtymäkohtia myös Buffettiin, annettavaa määrällisesti paljon vähemmän.

Pikkugurut:

  1. Mikko Mäkinen - kuuntelen aina korvat höröllä, kun Mäkisellä on jotain sanottavaa. Suomen kovin sijoittaja? Arvostan myös rauhallista ja ymmärtäväistä asennetta, josta minä kiivailijana voisin ottaa paljon opiksi.

  2. Petri Deryng - hänen sijoitustyylissä ja -periaatteissa oli aika paljon samaa kuin omissani (ei sillä että olisimme millään tavalla vertailukelpoisia). Olen kuunnellut hänen vierailunsa Inderes-podissa jo kahteen kertaan ja kuuntelen varmasti vielä moneen kertaan uudestaankin.

Puhuvat päät:

  1. Inderesin analyytikot - nostetaan erityismainintana @Joonas_Korkiakoski . Analyyseissä on pureskeltu osakkeen tuottopotentiaalia, riskiä ja yrityksen pidemmän aikavälin näkymiä tavalla, joka sopii tuottohakuiselle sijoittajalle. Joonaksen analyyseistä tavoitehinta ja suositus pitäisi poistaa kokonaan, jotta lukijan olisi pakko varmasti lukea itse analyysi. Ne tulevat siellä niin hyvin esille vahvojen perustelujen kera.

  2. @Verneri_Pulkkinen - nostaa monipuolisesti eri näkökulmia esiin. Kommentoi välillä myös jämäkämmin asioita, jotka ehkä sijoittajien piirissä tulkitaan väärin (eläkeyhtiöiden tuotot, velkaantumisen pelko jne.). Etenkin nämä huomiot laitan aina korvan taakse. Opettanut paljon.

  3. Jukka Lepikkö - Traders’ Club oli ykköspaikka pysyä selvillä siitä, mitä markkinalla tapahtuu. Viime aikoina on ehkä imeytynyt tuottaja Tuomaksen kanssa turhan pahasti pörssin kuplaan itsekin. Ehkä laskumarkkina toisi kaivattua piristysruisketta markkinoiden analysoimiseen.

Jokerikortti:

  1. Aki Pyysing - sijoitustyyleiltämme olemme luonnollisesti erilaisia (toinen on miljonääri ja toinen köyhem… eikun nuorempi) mutta ulosanniltaan Pyysing on aivan ässä ja hänen tarinoitaan on aina mukava kuunnella. On hyvin ymmärtäväinen kaikkia sijoitusmaailman eliöitä kohtaan, mutta paskanpuhumista ei siedä. Räksykoiria tarvitaan.
17 tykkäystä

Kuuntelen vain ja ainoastaan maamme johtavaa osakegurua eli Jukka Oksaharjua.

3 tykkäystä

Benjamin Grahamin oppeja ja tietenkin Warren Buffet. Jonkin verran täytyy Grahamin oppeja soveltaen käyttää tähän päivään, mutta Buffet on aina rautaa.

2 tykkäystä

En tiedä lasketaanko näitä guruiksi tai edes julkkiksiksi, mutta itse olen seurannut seuraavia.

  1. Ben Felixiä jolla on self-titled youtube kanava “Ben Felix”. Erittäin vahvasti tutkimustietoon pohjautuvia 10-20 minuutin mittaisia videoita mielenkiintoisista sijoitus/varallisuus aiheista kuten " Renting vs Buying a Home: How to Decide" ja “Understanding the Fed’s “Money Printer” (QE, the Stock Market, and Inflation)”. Lisänä Ben tekee Rational Reminder podcastia Cameron Passmoren kanssa ja tuolla sitten käy usein vieraina ihan oikeita sijoitus guruja (esim Kenneth French Roth Family Distinguished Professor of Finance at the Tuck School of Business, Dartmouth College).

  2. Cullen Roche makroekonomisti ja Discipline Funds ETF-rahastonperustaja. Tekee jonkin verran vierailuja eri sijoituspodcasteissa ja antaa mielestäni todella tasapainosta näkemystä talouden tilaan yleisesti. Kirjoitaa myös blogeja hyvin aktiivisesti omilla sivuillaan www.pragcap.com. Ei ennusta maailman loppua sen enempää kuin uutta utopiaa missä kaikki nousee aina ja koskaan ei tapahdu mitään pahaa. Tiivistettynä ehkä “järjen ääni”.

  3. Lyn Alden makroekonomisti. Edustaa mielestäni samaa kastia kuin Cullen Roche eli ei kärjistettyjä mielipiteitä suuntaan tai toiseen vaan asian pohditaa järkevästi ja tutkimusten pohjalta. On Bitcoinin puolestapuhuja, mutta antaa mielestäni järkevimmin ilmaistua perustelua aiheelle. Ei mitään #tothemoon settiä. Puhuu myös paljon pidemmistä lainasykleistä ja näiden vaikutuksesta maailman talouteen. Vierailee paljon erinäisissä podcasteissa ja kirjoittaa blogeja omalla sivullaan www.lynalden.com.

Kaikkia näitä yhdistää mielestäni samat tekijät eli tutkimustietoon ja faktoihin perustuva maailmankuva. Kaikkilla myös todella hyvä ulosanti ja osaavat selittää asioita yksinkertaisesti. Ehdottomasti suosittelen kaikille että tutustutte heidän tarjontaansa.

9 tykkäystä

Everything Money -kanavaa youtubessa. Arvosijoittajan silmin skannailevat yrityksiä.

Lyn Aldenia tulee itsekin seurattua. Pidän hänen ulosannista ja pidemmissä artikkeleissa mielenkiintoisia aiheita, vaikka eivät välttämättä suoraan omaan sijoittamiseen vaikuttaisikaan.

3 tykkäystä

Charlie Munger ja Warren Buffett ovat omat suosikit.

Chuck Akren, David Gardnerin, Howards Marksin, Indereksen analyytikoiden, Seligsonin Anders Oldenburgin ajatuksia tulee myös mielenkiinnolla kurkittua, kun kohdalle sattuu. :slightly_smiling_face:
Peter Lynch harvemmin mitään nykyään kommentoi, mutta kirjat hänen kirjat on itselleni rautaa. :muscle:

9 tykkäystä

Tein tämän listani hetken mielijohteesta, eli listani voisi näyttää hieman toiselta ensi viikolla, joten listani on hyvin puutteellinen tavallaan ja siitä voi puuttua hyvin tärkeitä nimiä. Tein listani ajatuksella, että mainitsen ainakin joitain tärkeitä tyyppejä, joita seuraan:

  1. @Verneri_Pulkkinen katsoo asioita monipuolisesti ja avoimesti olematta naiivi. Arvostan myös monipuolista sivistyneisyyttä ja yleistä avarakatseisuutta. Verneri tuo asioita esille, mistä harvemmin yleisesti puhutaan.

  2. Mikko Mäkinen on se tyyppi, jonka nimen sanoisin, jos olisi pakko valita Suomen paras sijoittaja. Ei turhia asenteellisuuksia, ei selittelyjä, vaan hienoa tekemistä avoimen kriittisesti. Ei päde ja kirjoittaa vaikeistakin asioista hyvin ymmärrettävästi.

  3. Inderesin analyytikot ovat tärkeimpiä tyyppejä omassa sijoitustoiminnassani, en jaksa edes perustella.

  4. Foorumilla on paljon erinomaisia tyyppejä, enkä jaksa tehdä pitkää nimilistaa, jos tekisin listan tärkeimmistä, niin siinä olisi ehkä kymmeniä ja kymmeniä nimiä ja aina joku unohtuisi.

  5. Mika Heikkilä, ei perusteluita kaipaa. Kehen voi luottaa, jos ei Mikaan? Sijoitusmaailman Arvi Lind, joka omaa kovan kokemuksen ja hurjan tietomäärän, joka osaa esittää asiat sopivan yksinkertaisesti tekemättä niistä turhan hankalia.

  6. @Marianne_Palmu on erinomainen ja monipuolinen ekonomisti. Arvostan aika monia erilaisia ekonomisteja , mutta mielestäni Marianne erottautuu tästäkin joukosta hyvin vahvasti edukseen monistakin eri syistä. Hän kirjoittaa tärkeistä asioista todella selkeästi siten, että aloittelijoista konkareihin kaikki saavat hänen teksteistään paljon irti. Ei päde eikä turhia spekuloi, vaan antaa erinomaisia työkaluja asioiden ymmärtämiseen.

  7. @Heikki_Keskivali:llä on taito koostaa runsaasta tietopaljoudesta todella hyviä sekä selkeitä tietopaketteja. Keskivälin ajatuksilla ja opeilla pystyy hahmottamaan suuret kokonaisuudet sekä aidosti myös oppimaan. Aika paljon sijoitusmaailmassa yleisesti on aika paljon itselleni turhan vaikeaa luettavaa, vaikka toki osin vika on lukijassa eli minussakin.

Näiden ihmisten tekstejä luen mielelläni kyllästymättä.

16 tykkäystä

Tehdääs nyt itsekkin sitten tämä, niin saadaan tänne enemmän säpinää ketjuun. Ei ole mitenkään järjestyksessä/enkä laita ketään kenenkään edelle, kun sitten menisi pitkä tovi ränkkäämiseen. Jätän myös kritiikin ja ”huonot puolet” isommalta osalta sanomatta, koska kokonaisuudessaan minun mielestä hyvät puolet voittavat huonot, ja siksi myös heitä seuraan. Tässä nyt muutama erilainenkin henkilö, niin ei ole sitten vain isoimmat tietopankit esitettynä :cowboy_hat_face:

• Biggerpocketsin David Greene, Rob Abasalo, ja Joshua Dorkin. Tullut kuunneltua satoja jaksoja podcastia, luettua kirjallisuutta, sekä seurannut muuten eri alustoilla. Tasapainoisia kantoja asioihin, hyviä vieraita, ja ylipäätänsä laadukasta sisältöä.

• Marko Kaarto. Ensimmäinen lukemani Suomalainen asuntosijoittamiseen liittyvä kirja tuli häneltä. Oli todella helppolukuinen teos, ja tämän jälkeen tuli seuraukseen.

• Harri Huru. Suomen paras ”Asuntopodi”, mahtava blogi/kirja, ja sisältöä jopa tiktokissa nykyään. Tykkään myös paljon persoonana. Muistan aikoinaan podin löydettyäni, että kuuntelin sen läpi muutamassa kuukaudessa kesällä. Yksi sijoittamiseen liittyvä tavoitteenikin on kyseiseen podiin vieraaksi pääseminen. Hän on myös yksi niistä henkilöistä, jonka takia kiinnostus asuntosijoittamisen aiheeseen alkoi. Muistan edelleen tylsän tunnin mittaisen tauon hommissa, jonka aikana mieleen tuli jostain pienen pieni kiinnostus asuntosijoittamisen tutkimiseen. Tätä kautta päätin sitten katsoa hänen sisältöä fiksuun ajan tappamiseen. Kipinästä sitten tulikin isompi kiinnostus, ja nyt aihepiirin tietoa on tullut imettyä kuin pesusieni. Hauska vain, kun hänen kirjansa aiheena on myös lumipalloefekti :slightly_smiling_face:

• Gary Keller. Saanut hänen kirjoistaan/sisällöstä paljon erilaista irti. Jäänyt tällä hetkellä vähemmälle, mutta silti olen sisäistänyt häneltä paljon.

• Heikki Keskiväli. Varmaan aika monella kyseinen henkilö, mutta Suomen sijoituspiireistä varmasti yksi lemppareista. Rehdin oloinen henkilö, jolta saa rikasta keskustelua podeissa ja muissa vastaavissa. Osaa selittää asioita, ja jakaa niitä eritasoisille kuuntelijoille/lukijoille.

• Martin Paasi. Tekee tärkeää puuhaa rahapodissa Miikka Luukkosen kanssa, ja varmasti saanut istutettua monelle sijoittamisen jyväsen, josta saadaan vielä tulevaisuudessa isosti posiitivista vaikutusta eritasoisten sijoittajien omaan talouteen. Itse sain aloittaessa ainakin paljon niiltä kahdelta tietoa. Nykyään haen astetta ”korkeatasoisempaa” kuunneltavaa näiden lisäksi, vaikka oikeasti olen aika keltanokka tässä vielä, joten en nyt yritä mitenkään ”nokkia”. Oli kuitenkin isossa roolissa silloin ja kuuntelen jaksoja edelleen. Seuraan myös Paasin juttuja muuten.

• Clint Wetherill ja Scott Adams. Heidän ohjelmansa on uudempi tuttavuus, mutta näiden kahden konservatiivisempi näkemys asuntosijoittamiseen gurujen keskellä on ajanut heidän seurantaansa. Ovat mielestäni todella ”down to earth” tyyppejä ja kyseenalaistavat paljon samoja asioita.

• Inderesin väki. Tähän en luokittele nyt ketään yhtä henkilöä, koska on yhdessä se, mikä tämän kokonaisuuden luo. Aloitin aikoinaan podin kuuntelusta, ja se on nyt ajanut jotain ihmeen kautta tänne kirjoittamaan.

• Manny Khoshbin. Hyvin mielenkiintoinen tarina/henkilö. Hänellä on aika kovaa mainosten puskentaa, mutta muuten olen tykännyt katsoa hänen analysointeja/tuotettua sisältöä. Ei mitään erityisempää sanottavana.

• Henry Aflecht. Ihan vain cryptoista hauskaa höpinää. Ei mikään totinen tiedonsaanti todellakaan, mutta tullut seurattua somessa juuri hömppäkontentin takia.

• Buffet/Munger. Ei tarvitse kauheammin selittää muuten, mutta mielenkiintoiset taustat/tarinat herroilla. Molemmilta myös niin helposti opittavaa näkökulmaa asioihin, että aasikin tajuaa.

• Peter Lynch. Ollut luettavana hänen mietteensä jo pitkään, ja oli kanssa yksi ensimmäinen suosittelu minulle.

11 tykkäystä

Nyt kun tuli puheeksi ja itsekin listaa seuraan niin osaatko sanoa miksei Stockmann ole listalla ollenkaan? Kaikki muut pörssin yhtiöt siellä on, tai ainakaan muita puuttuvia en ole huomannut.

Voiko liittyä jotenkin listan sääntöihin että saneerauksessa olevaa yhtiötä ei kelpuuteta listalle, muuta syytä puuttumiselle en keksi.

2 tykkäystä

Stockmann ja muutamat muut pörssiyhtiöt puuttuvat Timon Listalta, koska tunnuslukujen datalähde ei niitä tarjoa.

Timon lista laskee jollain kaavalla ja jollain tunnusluvuilla/parametreilla yhtiöille rankingin, ja Stockasta ei ole näitä lukuja jossain datalähteessä saatavilla? Eikö melkein minkä vaan tunnusluvun voi laskea tulos-ja rahavirtalaskelman sekä taseen tarjoamista luvuista. Näin tietokoneiden aikakautena kuulostaisi jotenkin hassulta jos tätä ei saisi ratkaistua.

Ei muuten mutta olisi erittäin mielenkiintoista nähdä listalla Stockmannin sijoitus sekä nousu-/laskupotentiaali

@Contrafun kannattaa seurata tällä palstalla, tekee paljon ansiokasta kaivuutyötä meidän laiskojen puolesta.

3 tykkäystä

Olen suorastaan pöyristynyt että Puolan Markkua, Mariusz Skoniecznya ei ole mainittu. Mauri on kuitenkin tuonut massoille esiin Orocon, Voxturin, nyt Aduron. Mauri on myös hyvin puolueeton, Maurille ei koskaan makseta yhtiön toimesta, kun hän heistä videota tekee. Ylistäkää toverit Mauria!

2 tykkäystä