Osakesijoittaminen

Kemira - globaali kemianyhtiö

Kemirasta on ollut hyvin vähän kommentteja tällä palstalla joten rohkenen aloittaa sille ihan oman ketjun kysymällä millä perustella valitsit Kemiraa sijoitussalkkuusi? Itse ajattelin että puhtaaseen juomaveteen ja jäteveden puhdistamiseen liittyvät tuotteet ja ratkaisut voisivat olla myös tuottava sijoitus pitkällä aikajänteellä.

Tulosjulkistuspäivä on viiden päivän päästä. Suuria yllätyksiä tuskin on luvassa?

7 tykkäystä

Tuohon listaan vielä kohtuu osinko ja teknisesti hyvässä nousuputkessa IMO. Jos oikein muistan niin tehostamistoimiakin tehty.

2 tykkäystä

Kemiralla lienee mennyt vuosi 2019 ihan ok ja perinteinen osinko turvattu, mutta vuodelle 2020 on haasteita. Sellu- ja paperipuolen lakot Suomessa vaikuttavat heikentävästi q1 eikä sitä saatane takaisin loppuvuonnakaan. Suomessa kunnat ovat tiukoilla kun verotulot eivät riitä kasvaviin menoihin eli vesipuolella lienee hinnankorotukset vaikeita. Kemiralla on toimintaa myös Kiinassa, jossa koronavirus aiheuttaa nyt pientä takapakkia. Mennyt ok, tulevat näkymät?

1 tykkäys

Muistaakseni silloin kun pohdin Kemiraan sijoittamista Kemira ilmoitti investoinnista vedenpuhdistamoon UK:ssa. Ihmisiä ei voi oikein jättää ilman puhdasta juomavettä, maksoi mitä maksoi.

Kemiralla on muistaakseni ja oman ymmärrykseni mukaan velat ja tulot sopivasti balanssissa.

2 tykkäystä

Mielestäni oli Kemiran kannalta oikein hyvä, että valtio kevensi merkittävästi Kemira-pottiaan syksyllä.

3 tykkäystä

Näen kymmeniksi vuosiksi hyvää kasvupotentiaalia Kemiran Industry & Water -segmentissä ajureina puhtaan veden rajallisuus maapallolla sekä kasvava liuskeöljytuotanto. Itse ostin Kemiraa joulukuun 2019 lopussa puhtaasti TA:n perusteella. Pitkin vuotta 2019 olisi ollut hyviä ostopaikkoja. Vasta joulukuun alun pudotus tasolle 13.20 Kemiran tutkani alle. Kurssi liikkuu tiukasti nousutrendin alarajalla. Odotan vahvaa 17% Q4-käyttökatetta.

5 tykkäystä

Itse kiinnostuin Kemirasta, kun Arvopaperi-lehden toukokuun numerossa 2019 oli juttua vesisijoittamisesta. Siinä oli mainittu ajureita kuten “Vesipulan ennustetaan arkipäiväistyvän” ja “Puhdasta vettä ei riitä kaikille”. Vesisijoituksia voi tehdä myös rahastojen kautta. Itsellä pieni potti Kemiraa, uskoisin trendien tukevan ja kohtuullisen defensiivisenä myös pidän. Näyttäisivät saaneen kannattavuuden nyt uudelle tasolle, jota indikoi myös osakkeen nousu vuosikausia jatkuneelta 9-12 euron tasolta. Myös elokuun 2019 Arvopaperi-lehdessä on aukeaman juttu Kemirasta. Ja hei, älkää unohtako mahdollista Kemiran 100-vuotisjuhlaosinkoa, josta on useampikin julkkissijoittaja spekuloinut :slight_smile:

4 tykkäystä

Inderes on julkaissut uuden analyytikon kommentin Kemira koskien. Kiitos @Petri_Gostowski!

https://www.inderes.fi/fi/uutiset/kemira-q4-tiistaina-tuloskasvun-myota-odotamme-tasokorjausta-osinkoon

Tavoitehinta oli aiemmassa raportissa 14.50€ ja sitä on nyt nostettu 15€.

Mielenkiintoista nähdä seuraako tästä Inderes pomppua. Aiemman analyysikommentin jälkeen ei näin käynyt. Muistan tämän aika hyvin koska ostin itse Kemiraa kahteen otteeseen aiemman analyytikon kommentin julkaisun jälkeen. Oletin silloin kurssihinnan laskun selittyvän valtion Kemiran osakkeiden myynneillä.

3 tykkäystä

Eipä kestä! Sen verran oikasen, että tavoitehinta ei muuttunut tuossa tämän päivän tulosennakossa. Tavoitehinta nousi 15 euroon jo joulukuun päivityksen yhteydessä :slight_smile:

2 tykkäystä

Kiitos korjauksesta @Petri_Gostowski. Muistiin ei ole aina luottamista :blush:

1 tykkäys

Tuttu tunne :wink:

1 tykkäys

Kemiraa suuremmat saman alan yhtiöt arvostetaan yleensä PE 13-15 paikkeilla, ja näitä voisi ajatella salkkuun, kun osake laskee PE 10-11 tienoille. Kemiran tapauksessa, kun katsoo pitkän ajan liikevoittoja ja ebit-%, niin yhtiö voisi olla kiinnostava 9-10 euron hinnalla. Jonkin verran siis on ilmaa päässyt puhaltumaan yhtiöön, joka kärsi q4:llä kuten kaikki muutkin yhtiöt USAn liuskeöljyn alasajoista, mikä jatkuu ainakin koko H1 2020 ajan.

4 tykkäystä

Täytyykin tutkia myös noita verrokkeja. Katsoin eilisen webcastin ja ehkä se on osa toimitusjohtajan ym. ammattitaitoa, että yrityksestä osataan antaa positiivinen kuva.

Ostin aamun dipistä lisä-erän Kemiraa ja jos kurssi laskee omissa aivoissa olevaan ankkurihintaan tarpeeksi niin ostan lisää. Mulle pelkästään osinkotuotto riittää tällä hetkellä. Jotenkin luotan siihen, että nyt kun sitä nostettiin niin siitä tulee uusi osinkotaso tulevaisuudessa :crossed_fingers: Parin kuukauden seuraamisen perusteella Kemira tuntuu tasaisen tylsältä firmalta pitkään osinkosalkkuun kurssiheilunnan suhteen vaikka eilen olikin isompi lasku.

3 tykkäystä

Aika rajuja on liikkeet vielä toisenakin päivänä. Mulla napsahti osto 13.24 jonka jo unohdin kun kurssi lähti heti alussa kirmaamaan. Eilen oli ankea päivä koska otin maanantaina yönyli lainan Kemiraan. Huutarissa aamulla pois ja takas tuplana 12.93 hinnalla ja ne oli sitten pakko laittaa ulos ennen huutaria kun tuli yllätysostoja heikommin lainottaviin osakkeisiin. Mut nyt sai takas sen alkuperäisen satsin ja kattellaan josko näitä pitäis pitempään. Yleiskuva mulle jäi osarista positiiviseksi ja sillä perusteella vois pitää hyvänä suht turvallisena pitkänä ostona.

1 tykkäys

Päivitin eilen aamulla Kemira-laskelmiani: näkemykseni osakkeen arvolle on 13.97–15.31 euroa, joten lisäys ~12.8 eurossa tuntui turvalliselta.

Tänään Inderes antoi myy-suosituksen ja 14.0 euron tavoitehinnan, Nordea puolestaan osta ja 15.0 euroa. Vuosille 2020–2022 Inderes ennustaa 8.1 % liikevoittoa (EBIT), Nordea suunnilleen prosenttiyksikön verran enemmän. Myös oman pääoman tuotossa (ROE) Nordean ennuste (12.2 %) on pykälän verran Inderesin ennustetta (11 %) korkeampi. Nordea ennustaa osingon kasvavan vuosittain parilla eurosentillä, Inderes ennustaa tasaista 0.56 euron osinkoa.

3 tykkäystä

Handelsbanken pudotti tavoitehinnan 12 euroon ja myy(14 pidä). Eivät usko kuluvan vuoden tavoitteiden saavuttamiseen, tuotannon käynnistämiskustannukset, paperialan lakko, koronavirus uhkakuvina. Q1 ennustetaan vielä olevan ok positiivisen hinta- ja raaka-ainemomentumin takia. Eivät usko tuottojen elpymiseen ennen vuotta 2022.

Lisäys: Eli suositukset kovin hajallaan kuten tavallista :slight_smile:

2 tykkäystä

Nämä suosituspostit oli hyvä lisäys tähän ketjuun. Itsellä meni ohi tuo Inderesin vähennä suositus kun vielä eilen tais olla lisää?

2 tykkäystä

Kemira julkistaa Q1-raporttinsa ensi tiistaina noin klo 8.30. Konsensus odottaa yhtiön liikevaihdon laskeneen ja kannattavuuden heikentyneen suhteessa vertailukauteen. Kemira kuuluu harvalukuiseen joukkoon, joka on pitänyt kuluvan vuoden ohjeistuksensa ennallaan, kun taas konsensusodotukset ovat laskeneet ohjeistuksen indikoiman tason alapuolelle. Tulosjulkistuksen yhteydessä huomiomme kohdistuu kommentteihin näkymien osalta ja etenkin Oil & Gas -liiketoiminnan näkymiin öljyn hinnan romahduksen jälkeen.

Odotamme Kemiran Q1-liikevaihdon laskeneen 3 % vertailukaudesta 628 MEUR:oon kun taas konsensuksen vastaava ennuste on 639 MEUR:ssa. Odotamme liikevaihdon laskeneen lievästi molemmissa segmenteissä, kun Pulp & Paperin volyymit ovat kärsineet alkuvuoden lakkojen vaikutuksesta Suomessa. Vastaavasti Industry & Water -segmentin kasvua odotamme painaneen öljy ja kaasu-liiketoiminnan haastavan markkinatilanteen, mikä on heijastunut volyymien laskuna ja hintapaineena. Liiketoiminta on kuitenkin segmentin kokoluokassa suhteellisen pieni ja siten arviomme mukaan vakaassa vedossa ollut muu liiketoiminta jarruttaa segmentin liikevaihdon laskua.

Operatiivisen käyttökatteen ennusteemme Q1:lle on 82 MEUR, mikä on konsensuksen 92,4 MEUR:n ennusteen alapuolella. Odotamme kasvaneiden kustannusten (mm. logistiikkakustannukset) yhdessä liikevaihdon laskun kanssa painaneen tulostason laskuun suhteessa vertailukauteen. Alemmilla riveillä emme odota rahoituskuluihin tai veroihin yllätyksiä ja siten osakekohtaisen tuloksen ennusteemme 0,12 eurossa operatiivista tuloskehitystä heijastellen. Konsensuksen vastaava ennuste on 0,17 eurossa.

Kemira on ohjeistanut sen vuoden 2020 operatiivisen käyttökatteen kasvavan edellisvuodesta (2019: oik. EBITDA 410 MEUR). Konsensusennuste ennen Q1-raporttia kuluvan vuoden operatiiviseksi käyttökatteeksi on laskenut 371 MEUR:oon, joten ohjeistuksen muuttaminen on jo konsensusennusteissa. Emme kuitenkaan olisi yllättyneitä, mikäli Kemira toistaisi ohjeistuksen tässä vaiheessa ja arvioisi sitä tarvittaessa uudelleen vuoden edetessä. Tulosjulkistuksen yhteydessä huomiomme kohdistuu johdon markkinakommentteihin ja etenkin liittyen liuskeöljy- ja kaasuliiketoiminnan markkinaan, joka arviomme mukaan kärsii selvästi öljyn hinnan laskusta. Lisäksi seuraamme tuttuun tapaan mielenkiinnolla myyntihintojen ja raaka-ainekustannusten suhteellista kehitystä.

https://www.inderes.fi/fi/uutiset/kemira-q1-tiistaina-huomio-kohdistuu-lyhyen-tahtaimen-nakymiin

2 tykkäystä

Kemira veti koko vuoden ohjeistuksen pois jo tänä iltana, hmm:

3 tykkäystä

Kemira ja UPM-Kymmene Oyj ovat solmineet valkaisukemikaalien pitkäaikaisen jatkosopimuksen Uruguayssa

https://www.globenewswire.com/NewsRoom/ReleaseNg/400670361

3 tykkäystä