Kempower - Liikkuminen sähköistyy latureilla

Päälistalle siirtyminen vaatii pääomistajalta viellä lisää myyntejä…?

  • Kemppi Group haluaa korostaa sitoutumistaan yhtiöön sitoutumalla 360 päivän luovutusrajoitukseen. Lisämyyntejä ei siis ole luvassa ainakaan noin vuoteen.

Joten niitä odotellessa, lisämyyntejä & listautumista kumpaakin…

5 tykkäystä

Ei siinä mitään kummallista ole, että omistajan myydessä reippaasti verrattuna vapaasti vaihdettavien osakkeiden määrään kurssi kyykkää heti avauksesta. Likviditeetin puute ns. Likviditeettiriski on merkittävä riski yrityksen ulkopuolisille omistajille. Tämä (Kemppien myynti) parantaa osaltaan likviditeettiä, ja näin ollen vähentää OSAKKEESEEN vaikuttavaa riskiä. Liiketoiminnan riskit ovat toki ennallaan.

13 tykkäystä

Tähän asti on ollut säännöllistä voivottelua siitä että Kempit omistavat liikaa. Milloinkaan ei ole hyvä.

15 tykkäystä

No ei börsän päälistalle kuulu yhtiö missä majoriteetti on yhdellä omistajasuvulla.
Valtionyhtiöt sitten erikseen.
Tämä Kemppien myynti oikeasuuntainen juttu, mutta vain hiukan vähentää omistuksen sementoitumista.
Käytännössä tämä sama ao. ongelma jatkuu.
Voisivat myydä laidasta vaikka sen 50M osaketta pikkuhiljaa tai vaikka useana blokkina.

Tietopalvelu Holdingsin mukaan Kempowerin vapaasti vaihdettavia osakkeita on 28 prosenttia osakekannasta. Kemppien suku omistaa lähes 70 prosenttia osakkeista. Mistä potentiaalisille uusille sijoittajille saataisiin osakkeita?

5 tykkäystä

Ihan nyt sitten tällainen yleisen tason kysymys. Missä kohtaa olisi ollut Kemppien oikea aika myydä? Tuurilla just ennen kuin kurssi laski ja syytetään sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Ihan pohjasta jolloin syytetään että paniikissa myyty?

Mielestäni on nyt täysin loogista että Kempit tätä myy, ei tällaisella omistuspohjalla voi päälistalle mennä, mikä on täälläkin todettua. Ei sitä aina voi vetää johtapäätöstä että on jotain rikki kun pääomistaja myy jos päämistaja omistaa melkein 70% yhtiöstä jonka pitäisi olla pörssiyhtiö, niin ei kestävä tilanne.

Ja miksi hitossa eivät rahastaisi OSAA Kempowerista? Minä ainakin todellakin rahastaisin.

16 tykkäystä

Moikka!

Täällä on paljon hyvää keskustelua sekä asiaa, mutta myös ehkä sellaisia viestejä, jotka eivät ehkä sovi yhtiöketjuun.

Jotkut viestit saattavat sopia esimerkiksi:

  1. https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-8/ Täällä saa harrastaa vapaampaa keskustelua, asiallisessa hengessä. :slight_smile:

  2. https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-3/ Täällä saa kauhistella kursseja

  3. https://keskustelut.inderes.fi/t/ostin-myin-juuri-asken-ketju-osa-6/ Tänne on tullut omia toimeksiantoilmoituksia, joita on poistettu tai siirretty tähän linkin ketjuun

Ei mielellään heittoja tähänkään ketjuun, siis sellaisia heittoja, jotka eivät tuo mitään uutta. Jos meininki välillä menee turhaksi väittelyksi, niin sen voinee lopettaa, jos se ei tuo mitään uutta ja sitä voi tarvittaessa jatkaa esim. privaviesteissä.

Kempowerin yhtiöketjun taso on hieman laskennut, joten voinemme yhdessä nostaa ketjun tason korkealle. Tätäkin ketjua seurannee jäähallillisen verran väkeä, joten kannattaa miettiä, mitä tänne kirjoittaa ja käyttää aikaa viestiin ihan muiden takia, koska monet kaipaavat Kempowerista hyvää tietoa sekä ajateltavaa sijoituskohteena. Monilla on varmasti häläri tästä ketjusta ja heitä varsinkin harmittanee tulla “sisällöttömän heiton” takia tänne. :slight_smile:

Korostan, että täällä on paljon hyviä viestejä ja tuoreista uutisista onkin hyvä keskustella, mutta mielellään sisältörikkaasti uutta asiaa tai pohdintaa tuoden. :slight_smile:

Kiitoksia ymmärryksestä ja hyviä sekä asiallisia keskusteluja! :blush:

48 tykkäystä
17 tykkäystä

Löytyy tiedotteen ohessa olevasta yrityksen kommentista: https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/kempower-oyj-yhtiojarjestyksen-mukainen-ilmoitus-osuuksien-muutoksesta

5 tykkäystä

Asioita voi ajatella monelta kantilta. Mua pikkusen harmittaa, kun kurssi romahti 10-15% MUTTA näen tässä paljon hyviä asioita. Yhtenä nostona tämä:

100miljoonan blokkikauppa. Sehän tarkoittaa, että joku rahasto tai vastaava on kiinnostunut Kempowerista ja sen tulevaisuudesta. Miksi joku rahasto laittoi noin ison potin kiinni? -No siksi, että he uskovat tähän ja olettavat sen tuovan heille tulevaisuudessa (suuria) tuottoja. Ei mikään rahasto mitään äititeresaa leiki, vaan yrittää tehdä maksimaalisesti hilloa!

Eli vaikka tämä hetkellisesti piensijoittajajia hatuttaakin, niin mm. em. sekä jo aiempien kirjoittajien perustein, tässä on blokkikaupassa paljon positiivisia asioita. Itse näen asiat näin, joku toinen näkee toisin. Ajan myötä selviää totuus.

Jotkut odottavat, että kurssi romahtaisi alle 20€ Olisi kuulemma hyvä ostopaikka. Joku laittoi just 100 miljoonaa kiinni, hintaan 30€ /kpl. Siinä ajttelemisen aihetta.

Go, Kempower, Go!

34 tykkäystä

Omasta mielestäni valuaatio on paksu. Jos nyt ajatellaan että firma tekee tällä hetkellä 20 miljoonaa vuodessa niin vielä puhutaan nyrkkipajasta. Markkina-arvo on satakertainen. Vaikeaa perustella nyt millään TAMeilla ja potentiaaleilla. Näillä arvostuksilla pitäisi seuraavat 5 vuotta mennä niin kuin strömsöössä, ja yleensä ei mene.

Esim. litiumin maailmanmarkkinahinta on romahtanut ja kysyntä siis myös laskenut lyhyellä tähtäimellä. Pitkällä tähtäimellä sähköautojen yleistymistä ajatellen ongelma on päinvastainen, litiumia ei ole tarpeeksi koska sitä ei kierrätetä. Siinä vaiheessa kun kierrättäminen alkaa olla taloudellisesti kannattavaa, sähköakkujen hinnat moninkertaistuvat ja autot ovat entistä kauempana normikuluttajan hintaluokasta.

Juuri tällä hetkellä hommaa hidastaa korot. Amerikan puolella oli vielä pari vuotta sitten tutkimus jossa 51% arveli että tulevat hankkimaan sähköauton. Nyt jonkun tutkimuksen mukaan luku on että 67% ajattelee että tuskin hankkii. En tiedä onko kysymys hinnasta vai siitä että sähköautoilijat eivät ole olleet tyytyväisiä. Tämä käy yksiin sen kanssa että esim. Tesla on tiputellut hintojaan, mutta silti myynti sakkaa.

Autokauppiaat eivät myöskään siellä usko sähkisten nopeaan yleistymiseen, vaan ennemminkin siihen että luku vakiintuu johonkin tiettyyn prosenttimäärään. Voi olla että ne jotka ylipäätään ovat ko. autoista kiinnostuneet, ovat sellaisen jo hankkineet ja tästä eteenpäin kasvuluvut on paljon maltillisempia kun minun kaltaiseni skeptikot tutustuvat tekniikkaan.

Itse harkinnut hybridiä käytettynä mutta akkutakuuta ei niissä ole kun 5v tai pisimmillään 8v. Paikallisessa oli juuri ollut tapaus että akusto oli pitänyt vaihtaa sähköautoon, hintaa tuli reipas 30t€. Hybridiin sama homma yli 15t€, ja sellaista riskiä ei viitsi ottaa vaikka kuinka harvinaista olisikin.

Jos monilla sama suhtautuminen että ilman takuuta ei akkuvehkeitä huoli, tulee sähköautoista ongelmajätettä alle 10 vuotiaana. Ei sellainen vaihtoehto kyllä kaiken järjen mukaan lähde yleistymään suuremmalti.

Yksi ongelmakohta on tuo infra. Viimeksi kun asiaa selviteltiin niin vanhemmissa kerrostaloissa riittää sähköyhtiön mukaan n. parille kolmelle autolle virtaa ilman muutostöitä. Yön ylihän niitä yleensä ladataan ja jos autoja on parikymmentä ei kapasiteetti riitä ilman kalliita remontteja. Amerikan puolella infra on tosi paljon vanhempaa, sen uudistaminen kestää ja maksaa. Puhutaan varmasti kymmenistä vuosista.

Toinen ongelma taloyhtiöihin liittyen on että palomääräykset muuttuu niin että parkkihalleihin ei enää mahdukaan niin paljoa autoja, jolloin autoilu tulee taas kallistumaan ihan kaikille. En tiedä onko suomessa jo voimassa, mutta joissain maissa sähköautoja ei saa pysäköidä niin lähelle muita autoja kun polttomoottorisia.

Siinä on aika paljon kysymyksiä niin akkuteknologian kuin infrankin puolella ennen kun homma voi yleistyä sillä intesiteetillä mitä näihin Kempowerin linnunrata laskelmiin on ladattu. Itse näkisin että näillä arvostustasoilla tuskin isoja tuottoja kannattaa odotella seuraavaan 3-5 vuoteen. Toki fomo voi nostaa kurssia, mutta ilman perusteita se kyllä palaa maanpinnalle ennemmin tai myöhemmin.

Touhusta kyllä tulee elävänä mieleen teknokupla, sillä erotuksella että firma nyt sentään jotain rahaa tekee. Pahoittelut karhulaisuudesta, mutta sen verran monta kertaa on 25 vuoden aikana näpit palaneet vastaavien kanssa. Mukana ollaan, mutta hyvin pienellä panostuksella.

17 tykkäystä

Tässä kyllä erittäin hyvää pohdintaa! Onko muuten tuosta jotain faktaa (edes saatavilla) että onko blokkikaupan ostavia osapuolia ollut 1 vai useampi? Niin tai näin, merkittävä sijoitus. Ja eikös se viimeistään sitten kuun vaihtuessa nähdä isompien omistajien listalta että mikä tai mitkä tahot ostajana oli?

Ja taas piensijoittaja. Jos ei ole spekuloimassa lyhyen ajan kurssikehityksellä, niin tällaiset paikat pitää hyödyntää ostamalla tai sitten ohittaa olankohtauksella koska asiaan oli selkeä syy. Mitään syytä hatutukseen tässä en näe, jos ei ollut kytännyt myyntipaikkaa, mikä meni ainakin hetkeksi ohitse.

7 tykkäystä

"”Kyllä osakkeen hinta saa vielä tulla sinne 20 euron pintaan, sillä informaatiolla, joka nyt on. Tilanne muuttuu taas, jos tulee esimerkiksi uusia isoja tilauksia”, Björksten sanoo.

Fondita Fund Managementin salkunhoitajana työskentelevä Markus Björksten on yksi näistä ihmisistä, jotka odottavat osakkeen hinnanlaskua n. 20 euron tuntumaan. Jos todella iso tilaus olisi kulman takana, olisiko Kemppi myynyt tähän kurssiin?

Toiseksi, en tiedä mistä foorum on keksinyt ajatuksen että tässä oli yksi tai kaksi ostajaa kun tiedotteissa puhutaan jatkuvasti sijoittajista

Edit: Kolmanneksi, täällä legimitoidaan nyt pääomistajan (Kemppi Groupin) 100 MEUR myynti jaloksi sijoittajien edun ajattelemiseksi jolla parannetaan likviditeettiä, kasvatetaan kiinnostusta ja asetellaan listautumista päälistalle. Näillä omistusprosenteilla ei ole asiaa päälistalle, ja eikö ole paradoksaalista puhua päälistasta ikäänkuin lähitulevaisuutena jos he itse tiedottavat että eivät myy seuraavana 360 päivänä → eivät lisää siis likviditeettiä eivätkä ihan hetkeen ole sinne menossa?

15 tykkäystä

Kyllähän päälistalla on useampia yhtiöitä, joissa valtaa on keskittynyt enemmän yhdelle toimijalle kuin Kempowerille, eri asia kuuluuko nämä pörssiin :smiley:

Nokia osti vuosina 2003 - 2008 omia osakkeitaan 18 miljardilla eurolla. Sillä saadaan osakkeelle keskihinta 15.92e ja mikä on arvostus nyt? No miten tämä liittyy mihinkään ja etenkään Kempoweriin, ei välttämättä mitenkään mutta voisi herättää ajattelemaan sitä ettei Kempowerinkaan kohdalla joku instituutiotason sijoittaja / rahasto/yhteisö mikä se suurostaja sitten onkaan tiedä tulevaisuudesta.

Ei kannata lukittautua sokeaan uskoon jonkun syvätaskun tietämyksestä.

Kaikki voi mennä oikein hyvin, mutta voi myös käydä toisinkin.

8 tykkäystä

Kemppi Groupin (ilman Kempoweria) liikevaihto viime vuonna oli 195 m€ ja liikevoitto 19,3 m€.

Omistus lienee varsin jakautunut suvun kesken perheyrityksen ollessa jo vanha.

Myymällä 10% siivu suvun omistusosuudesta otettiin kerralla ulos ”säästöpossusta” reilu viiden vuoden Kemppi Groupin liikevoitto. Kempower ei ole millään mittarilla halpa ja tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Ihan järkevää riskienhallintaa suvulta. Eiköhän tätäkin kauppaa ole suunniteltu jo viikkoja, ellei kuukausia ja hinta sidottu esimerkiksi jonkin aikavälin kurssikeskiarvoon, tai neuvoteltu sijoittajien kanssa viimepäivinä. Kurssireaktio kertoo, miten muut osakkeenomistajat myynnin näkivät. On itselleen valehtelua yrittää kääntää myynti positiiviseksi, mutta mielestäni se on silti, markkinareaktiosta huolimatta, jotakin negatiivisen ja neutraalin väliltä.

17 tykkäystä

Itse en näe tässä piensijoittajalle mitään positiivistä efektia. Instikat jotka osakkeet ostivat tuskin laittavat niitä eteenpäin pitkään aikaan, vaan odottavat että markkinat kurovat kiinni 15 % discountin jolla pääsivät ostamaan ja saavat kirjoihinsa upsaidia.

Miksi Kempit myivät, olisiko siellä kuitenkin mietitty, että otetaan nyt varmistellen 100 M kotiin kun pelästyivät isoa, melkein puoleen tullutta droppia kun pelkkää tulevaisuutta oleva osake rupesi kuumottamaan.
Liikkeethän voivat olla nopeita noilla kertoimilla jos tulee jotain hikkaa ja kaikki ei menekään aivan suunnitelmien mukaan, jotkut tosi isot talot päättävävät lähteä kunnolla markkinaan jne…

2 tykkäystä

Ei näitä transaktioita hei ihan viikossa toteuteta, joten en lähtisi hakemaan suoraa kausaliteettia paniikkimyynnistä liittyen kurssilaskuun :slight_smile:

Luultavimmin jo IPO-vaiheessa on palloiteltu eri scenaarioita pienimuotoiseen exittiin, ja askelmerkit osuivat nyt kohdalleen ajankohdan ja arvostustason osalta, tuo sitoutuminen vuoden selibaattiin lisämyyntien osalta on vaan itselle vähän erikoinen narratiivi kuten aiemmin jo totesin, jos ideana on antaa likviditeettiä kun ei tuo myyty osuus nyt vielä kokonaisuutta muuta… :slight_smile:

3 tykkäystä

Tilauskertymän eteneminen on nyt tärkeintä. Jos se ei kasva, niin droppi voi jatkua. Jos taas kasvaa, niin ei hätää.

4 tykkäystä

Niin, itse näkisin myynnillä olevan yhteys kurssinousuun. Ihan kivan tilin tuossa sai.
Tuota Kempin (Antin) haastattelua pyöritellyt mielessä ja vähän ristiriitaisia ajatuksia väkisinkin tulee.
Jotenkin yllättävän “puolusteleva sävy”. “Pysymme pääomistajina, matka on vasta alkanut jne.” Joo, pitkälti ihan perushuttua, mutta silti sellanen jännä fiilis siitä haastattelusta tuli.
Kun liikaa puolustelee tekosiaan, niin aikaansaatu reaktio on helposti se, jota sillä puolustelulla yritettiin välttää. Joo, pyrittiin lisäämään likviditeettiä ja laajentamaan omistajapohjaa, mutta kuinka paljon sitä tällä tosiaan saatiin sitten tehtyä. Samaan hengenvetoon oli kuitenkin rauhoiteltava, ettei 360 päivään myydä lisää. Julkaistiinko siinä samalla siis omien osakkeiden myyntiohjelma ja aikataulu… :thinking:

3 tykkäystä

Eiköhän se US tuotantolaitoksen avaushetki lähene. Pre-orderit ja ensimmäiset toimitukset käynnissä.

30 tykkäystä