Kempower - Liikkuminen sähköistyy latureilla

Tuo Solid State akku (Toyota) n.10min latausajalla ja n. 1200km kantamalla josta aiemmin kerroin on puolet kevyempi, puolet pienempi ja puolet halvempi kuin nykyakut.

Toki pakkasilmalla ajovastus ja energiankulutus lisääntyy mutta Solid State akun tehoja ei pakkanen enää pudota.

5 tykkäystä

Alkaa olla jo melkoisia tehoja. Perus omakotitalo kuluttaa keskimäärin ehkä 2-3kW tehon. Tuollainen 1200km/10min ottaa lähes 1500kW tehon eli noin 600 omakotitalon verran. Tai vastaavasti 30-40 kerrostalon tehon. Tämä siis per latauspaikka. Vaatii jo keskijänniteliittymiä asemille mutta saahan niitä rakennettua. Paljonkohan veloitetaan sähköstä noissa asemissa että saadaan rakennuskustannukset kuitattua.

20 tykkäystä

Kempowerin tulosjulkistukseen ja siinä erityisesti tilauskannan ja -kertymien + liikevaihdon + tämän vuoden näkymien odotettua huonompaan kehitykseen liittyen olisin kiinnostunut siitä, millainen mahtaa näiden seikkojen suhteen olla Kempowerin kilpailijoiden tilanne? Aiemmin on jo tuotu esille viimeisimmässä raportissa, että “ABB e-Mobilityn tilauskertymä laski Q4:llä tulkintamme mukaan peräti 51 %, vaikkakin arvioimme Kempowerin edelleen voittavan markkinaosuuksia suhteessa ABB:hen”. Pitääkö tämä edelleen paikkaansa? Miten on muiden kilpailijoiden laita, esim. Tritium, Delta, Siemens, Alpitronic, (Tesla tältä osin?) - onko samanlainen kehitys näkyvissä myös heillä? Voisiko Pauli Lohi tätä asiaa valaista esim. huomisessa kommentissaan? Jos kilpailijoilla on laajasti samoja/vastaavia ongelmia, niin se helpottaa osaltaan sen miettimistä, onko kyse enemmän hyvästä ostopaikasta kurssin laskiessa huonossa markkinatilanteessa vai jostain muusta :thinking:

4 tykkäystä

Tässä on vielä Tomin haastattelu, tosin webcast taisi olla Helsingin pörssin historian suosituin joten video tuonee valoa niille jotka eivät sitä katsoneet. :joy:

27 tykkäystä

Tätä en ihan ymmärrä:

Toisaalla sanotaan, että tilauskertymä huono kun asiakkaat panttaavat tilauksiaan, jotta pääsevät tilaamaan uuden sukupolven tuotteita.

"Lanseeraus on viivästyttänyt joidenkin asiakkaiden ostopäätöksiä heidän suosiessa uusinta teknologiaa ostopäätöksissään"

Ja sitten toisaalta, conffapuhelussa ajassa 34.40 todetaan, että uutta sukupolvea myydään jo??

Toinen pointti: tilauskertymä oli jo Q3 huono, koska asiakkaat siirtävät tilauksiaan, kun lyhyt toimitusaika sen mahdollistaa. Ymmärrän tuon, mutta montako kvartaalia sitä voi käyttää selityksenä “huonolle” (vs odotukset) tilauskertymälle? Jossakin vaiheessahan se asiakkaan tarvekin pitää tulla vastaan (vai onko sekin siirtynyt?).

5 tykkäystä

Onpas täällä negatiivinen ilmapiiri!

Kysyin vuonna 2022 Q2 tuloksen jälkeen latauslaitteiden toimitusajoista ja vastaus oli, että sitovasta tilauksesta liikevaihdon tuloutumiseen kestää (tai kesti silloin) n. 3-9 kk. Eli parin kvartaalin ajan tuota voi käyttää syynä.

Tuloksen ja näkymien perusteella en aio myydä omistuksiani. Hyvä vain, että pahimmat ilmat puhalletaan pihalle arvostuksesta.

P/E on mielestäni vähän huono mittari Kempowerille, sillä se ei pyri optimoimaan kannattavuuttaan, vaan käyttää rahat investointeihin. Hienoa myös, että Kempower antaa numeerisen ohjeistuksen!

Pikalatauksessa markkina on aivan eri kuin kotilatauksessa, jossa ”laturin pystyy valmistamaan vaikka autotallissa”. Alalletulossakin on korkeahko kynnys, vaikka mitään valtavaa vallihautaa ei olekaan. Kempowerillahan on vuosikymmenien kokemus käytettävästä teknologiasta, joten en ole toistaiseksi huolissani.

39 tykkäystä

Tavoitehinta päivittyy

32.00 EUR

Suositus

Osta

Lievä hiustenleikkuu moottorisahalla tavoitehintaan, mutta aika lailla odotettavissa tuon rapsan ja kurssireaktion jälkeen. Kasvurakettien arvonmäärityksen haasteita… :man_shrugging:

8 tykkäystä

No tässä olisi itse raportti. :slight_smile: :gem:

Korkeat kasvupanostukset painoivat tulosta Q4:llä ennusteitamme enemmän, minkä vuoksi jouduimme laskemaan liian optimistisiksi osoittautuneita kannattavuusoletuksiamme. Uuden ohjeistuksen toteutuessa liikevaihdon kasvu jatkuisi voimakkaana lähivuosina.

Rapsasta lainattua:

“…Liikenteen sähköistyminen ei toteudu lineaarisesti, minkä vuoksi myös investoinnit latausinfrastruktuuriin voivat aaltoilla, mikä kasvattaa lähivuosien ennusteisiin liittyvää riskiä. Vaikka Kempower on nykyisin toimialan edistyneimpiä ja kannattavimpia yhtiöitä, on teknologisen ympäristön muutoksia vaikea ennustaa, mikä puolestaan lisää epävarmuustekijän pitkän aikavälin markkinaosuuksien ja kannattavuuden osalta

image

44 tykkäystä

Siinä mielessä kyllä kummallista joo, koska parhaatkin monikertaistujat sekä parabolisen nousun osakkeet ottavat matkan varrella isoja tiputuksia. Sellaista kasvuyhtiötä, jonka kurssikäyrä menisi lineaarisesti oikeaan ylänurkkaan ei ole olemassakaan.


(Kuvan tarjoaa @Deep_Value)

Mitä pidempään osaketta omistaa, sen todennäköisempää on että kokee ison kurssiromahduksen. Koska tämä on kaikkien tiedostavien sijoittajien tiedossa ja osakekurssit muutenkin jatkuvasti ovat erilaisten eläinhenkien hallussa, niin jokaisella sijoittajalla pitää tietysti olla etukäteen mietittynä, että mitä tekee kohdatessaan rajun kurssiliikkeen.

Kaikkein hankalinta on osakesäästäjällä, jolta puuttuu osakesijoittajalle tyypillinen osakkeen myyntisuunnitelma ja joka on ostanut osaketta lähinnä sillä ajatuksella, että hyvää bisnestä kannattaa omistaa hinnasta riippumatta. Silloin kurssinousun euforiaan ja joukkohypeen on helppo heittäytyä mukaan ja toisaalta äkillinen sentimentin muutos aiheuttaa kauhunsekaisia tunteita ja pettymystä, epäonnistumisen kokemusta ja katumusta.

Sijoittajan kaksi tärkeintä ja oikeastaan ainoata päätöstä ovat, että milloin osakkeen ostaa ja että milloin osakkeen myy. Nämä päätökset pitäisi pystyä tekemään mahdollisimman rationaalisella tavalla ilman turhia tunnekuohuja, joten suurimmat riskit sijoittajalle kohdistuvat tilanteissa, missä ei kykene ajattelemaan järjellä vaan mennään puhtaalla tunteella. Omistamaansa osakkeeseen harvoin pystyy suhtautumaan neutraalisti, joten sijoitusteesin pettäessä tai jonkin muun täysin odottamattoman asian tapahtuessa helpoin tapa nollata tilanne on myydä osake ja harkita omistamista viikon päästä uudelleen tuoreemmin silmin. Toisin kun yleisesti luullaan, ostonappi ei katoa osaketta myydessä ja osakkeen voi ostaa takaisin hyvinkin pian myynnin jälkeen.

Moni tuntemani fiksu sijoittaja ja myös Inderesin analyytikko odottavat Kempowerin kasvun lähtevän taas vetämään loppuvuodesta ja ensi vuonna, koska Kempowerin tuotteet ja teknologia ovat hyvinkin kilpailukykyisiä, joidenkin mielestä jopa ylivertaisia. Itse taas Kempower-karhuna uskon päinvastaiseen, koska yhtiön (ja sektorin) tilauskertymä on liian heikko ylläpitämään nykyistä osakekurssitasoa ja ilman tilauskertymää ei tule olemaan riittävää liikevaihdon kasvua lähitulevaisuudessa ja siksi Kempower onkin pian Kemp-over.

Aika näyttää miten tässä käy, mutta jos ei aiemmin ole miettinyt mitään sijoitussuunnitelmia yllättävän kurssilaskun ja kurssinousun varalle, niin nyt viimeistään tämän päivän laskusta viisastuneena olisi aika ryhtyä hommiin ja alkaa miettimään, että mitä meinaa tehdä sitten seuraavan kerran kun Kempower yllättäen nousee +50% tai laskee -30%

84 tykkäystä

Jälkiviisastelu on osakkeissa hauskaa. Kirjoitin syksyllä näin

Nyt alkaa Inderesin ennuste olemaan samaa tasoa, mitä kirjoituksessani hahmottelin Kempowerin tavoitteisiin pohjautuen. Toki minun mallissa oiottiin monta mutkaa.

Anteeksi Inderesille tilaajasisällön kopsaamisesta.
Disclamer: En tiedä olenko samaa mieltä enää.

14 tykkäystä

Tässä on Jussi Halmeen ajatuksia Kempowerista.

*Kempowerin osake koki romahduksen pörssissä. Osake päättyi päivän lopuksi -26,47 %. *

*Vielä tiistaina oltiin 30,90 eurossa ja nyt keskiviikon päätteeksi Kempowerin osakkeen arvo on 22,72 euroa. Viimeksi Kempoweria on saanut näin halvalla 2023 tammikuussa ja ensimmäisen kerran Kempowerin osake puhkaisi tämän hinnan 2022 marraskuussa. *

Mikä on Kempowerin tilanne nyt?

10 tykkäystä

Analyytikon aamukatsauskommentit Kempowerin Q4-tuloksen jäljiltä. :point_down:

9 tykkäystä

En kyllä saa millään tuosta tuloksesta huonoa. Itse näkisin ennemmin, että analyytikoilla ollut hieman liian ruusuinen kuva Kempowerin kehityksestä.

20 tykkäystä
8 tykkäystä

Kempower ohjeisti kesken Q4, että Q4 liikevaihto tulee olemaan 79,2-109,2 m€. Toteuma ihan alalaidassa 82,8 m€. Kai tuo jonkinlainen pettymys on markkinoille lisättynä vielä pehmeillä näkymillä (vrt odotukset).

14 tykkäystä

Mä mietein vähän samaa, mutta tässä täytyy ottaa toisistaan erilleen yhtiön menestyminen - pörssi ja osakkeen kurssi, tai tarkemmin sanottuna sen arvostus.

Jos yhtiön “hyvä tulos” nostaisi aina kurssia, niin arvostus kasvaisi poskettomaksi. Mä pohdin tätä jopa siltä kannalta, että miltä yhtiössä työskentelevältä tulos tuntuu ja miltä tulos näyttää pörssissä.
Lisäksi vielä kasvuyhtiöihin sijoittaminen “on vaan tämänlaista” - @Pohjolan_Eka postasi hyvän kuvan Amazonin kasvusta ja laskuista.

edit. tuleepa viesteistä ihan pönttöjä, kun kesken työpäivän kirjoittelee, mulla oli loppuun vielä asiaakin, mutta se jäi nyt pois keskittymisen takia :smiley:

2 tykkäystä

Ei tässä dropissa ole kysymys pelkästään odotuksesta liikevaihdon kehityksen suhteen. 2023e tilauskertymä ~100m€, josta syödään 50-60m€ Q1 aikana. Aika kovasti saa olla myymässä, että loppuvuoden 350-400m€ liikevaihto toteutuu. Etenkin kun tilauskertymässä on näkyvissä selkeää pehmeyttä jo kahden kvartaalin ajalta. Jos markkina on niin kuuma kuin väitetään ja latureita nousee kuin sieniä sateella tilauskertymän pitäisi pullistella liitoksistaan. Tämän lisäksi toteutunut tulos roikahti oikein kunnolla. Tämänhän piti olla äärimmäisen kannattava kasvutarina.

21 tykkäystä

Tilauskertymä kasvoi 8 % v/v ja sekin jäi 14 % alle odotusten…

…Kempowerin 2024 liikevaihto-ohjeistus 360-410 MEUR (ilman merkittäviä valuuttaliikkeitä, kasvua 27-45 %) on jokseenkin linjassa aikaisempien oletustemme kanssa. Q4:n odotettua matalampi tilauskertymä ja yhtiön ohjeistama matala liikevaihto Q1:lle (Q1 liikevaihto: 51-56 MEUR, samat syyt kuin Q4:n tilauskertymän taustalla) kuitenkin kasvattavat hieman ohjeistukseen liittyvää riskiä.

Q1 tulee olemaan kuraa ja Q2 mahdollisesti myös. Kempowerin kaikki paukut on ladattu H2, joten siinä syyskuun korvilla olisi lupa odottaa Kempowerilta negatiivista tulosvaroitusta, mikäli markkinat eivät ala elpymään. Samalla jouduttaisiin varmaankin laskemaan noita keskipitkän aikavälin tavoitteita (750 M€ 10-15% 2026-2028), jotka alkavat nyt näyttämään ylioptimistisilta. Kempower varmaankin voittaa markkinaosuuksia kilpailijoilta uudella tuoteportfoliolla, mutta se ei vaan riitä kun markkinat ja sitä kautta tilaukset sulavat alta.

In Q1 of 2024 Kempower expects revenue to be between EUR 51 million and EUR 56 million
and operative EBIT to be significantly below the Q1 of 2023.

4x 53,5 M€ = 214 M€. Siinä saakin sitten loppuvuodesta kiriä myyntiä, että toi ohjeistuksen alalaita 360 M€ saavutetaan, kun alkuvuodesta jäädään kauaksi riittävästä tahdista :woozy_face:

27 tykkäystä

https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-01-09/electric-vehicle-market-looks-headed-for-22-growth-this-year

Vaikka tuo myynnin kasvu olisi pyöreä nolla, niin kumulatiivisesti tuo tarkoittaa parinkymmenen prosentin kasvua sähköautojen määrässä. Suomessa jossa sähköautoja jo jonkin verran on on ollut näkyvissä ihan karmeita ruuhkia latausasemilla, joten niitä on yksinkertaisesti pakko tehdä lisää. Vähän vaikea nähdä että markkina sulaa alta ellei tosiaan kilpailijat sitä tee.

3 tykkäystä