Kempower - Liikkuminen sähköistyy latureilla

Kempowerin matkaan näyttää tulleen ainakin jonkinlaista töyssyä tai hidastetta Q1 liikevaihtoarvioiden myötä. Edellyttäen, että siitä eteenpäin myynti kehittyisi yhtiön odotusten mukaisesti, kasvu kuitenkin jatkuisi myöhemmin. Liikevaihdonhan pitäisi pompata Q1:n jälkeen, jos koko vuoden liikevaihto nousisi päälle 360 miljoonan.

Epävarmuustekijöitä on silti monia alkaen lakon vaikutuksista. Sähköautomarkkinoita koskien on uutisoitu muun muassa siitä kuinka Mercedes lykkää sähköistymistavoitettaan ja kuinka Ford tekee tappiota sähköautoillaan. Autonvuokrausyhtiö Herztin on kerrottu vähentävän suuri osa sähköautoistaan.

Ns. polttomoottorikiellon säätänyt EU ja veroetuja jakavat hallitukset ovat vaikuttaneet merkittävästi sähköautoilun edistämiseen. Eurovaalit ja Amerikassa presindentinvaalit voivat kuitenkin aiheuttaa muutoksia aiempien vuosien vihreän siirtymän politiikkaan.

Hinnoittelevatko markkinat osakkeeseen nyt kasvun jatkumista yhtiön odotusten mukaisesti vai riskiä markkinoiden erilaisista epävarmuustekijöistä johtuen?

4 tykkäystä

Hinnoittelevat varmasti molempia. Toisaalta jos epävarmuustekijät realisoituvat pahasti, niin Kempower on ihan kunnon ongelmissa isoa kasvua pedanneen organisaationsa kanssa.

Toisaalta kaikki näistä epävarmuustekijöistä ovat väliaikaisia ja lyhyen tähtäimen ongelmia. Lakot kyllä loppuvat ja toimitukset lähtee taas liikkeelle, sähköistyminen voi hidastua, mutta ei pysähtyä, ylikapasiteettia voi hetkellisesti olla, mutta se kyllä tulee vielä käyttöön. Jos katse on +5v niin vielä ei ole mitään hälyttävää horisontissa. Takaisin kasvuun täytyy toki päästä ja itse odotan jo H2 tulevan selkeitä merkkejä tästä.

14 tykkäystä

Tällainen suuntaus/ilmiö ei välttämättä ole kaikkein positiivisin seikka Kempowerin - tai muidenkaan sähköautoilu-ilmiön kasvusta hyötyvien toimijoiden kannalta.

10 tykkäystä

Kempower Yle TV-uutisisissa, torille!

Jeps. Eli korttimaksumahdollisuudesta oli juttua klo 18 uutisissa ja oletan että myös päälähetyksessä 20:30.

Pömpelit, sovellus, nimi ja logo hienosti näkyvillä. Hyvää positiivista näkyvyyttä. Myös Ristimäkeä haastateltiin lyhyesti.

11 tykkäystä

Ohessa tuo klippi:

9 tykkäystä

Toimitusjohtaja Tomi Ristimäen katsaus eilisestä yhtiökokouksesta! :zap:

22 tykkäystä

Kempower toimitti viime vuonna ~20000 latausasemaa ja liikevaihto viimevuodelta oli 283,6 M€.
Yhdellä latausasemalla Kempower teki siis ~14,2 k€ liikevaihtoa (Toki tämä on vaan yhtä karkealla tasolla haarukointia yhden latausaseman hinnasta)

3 tykkäystä

Jatketaanpa tätä teemaa vähäsen.

Plug in hybridien vahva meno jatkuu, erityisesti jenkeissä. Nämä ovat ominaisuuksiltaan hyviä autoja, jotka mahdollistavat isoimman osan arkiajoista ajamisen sähköisesti.

Juttu vaan on se, että nämä autot eivät tule käyttämään pikalatausverkostoa hyväkseen, joten näiden myynti ei kasvata Kempowerin markkinoita. Niitä ladataan pääasiassa kotona hitaalla latauksella ja pitkää matkaa ajetaan bensalla, koska se on nopeampaa ja jenkeissä pikalatausta halvempaa.

Seuraava huomio Kiinasta:
https://twitter.com/tphuang/status/1768044426171998442?t=05g4OCfyS9V4eMZwFereyw&s=19
https://twitter.com/Koogle91417074/status/1768153395796308061?t=xD3IWLyATdjeWoeH2wSP7w&s=19
https://twitter.com/Koogle91417074/status/1763559604829467128?t=dRdDDBgCYsC-fq13Ng-o7Q&s=19

Kiinassa alkaa BEVien myynti painottua pieniin ja edullisiin malleihin Isommissa autoissa PHEVit kasvattaa suosiotaan rajusti. Tätä samaa kehitystä tukee Mersun tutkimus:
https://twitter.com/harrym_vids/status/1766171132799959142?t=vVxS_T7dp_NtGtnUbwudXA&s=19

Pieniä automalleja ei juurikaan osteta pitkän matkan ajamiseen, joten tämäkään markkinakehitys ei ole kovin bullish juttu kun pikalaturimarkkinoita miettii. Enkä usko että tämä trendi on lyhytaikainen.

Ja haasteita on myös tuolla raskaanliikenteen puolella. Tämä haastattelu kannattaa lukea jenkkimarkkinoita ajatellen.

12 tykkäystä

https://www.kauppalehti.fi/lehdistotiedotteet/kempower-lanseeraa-megawattilatausjarjestelmansa-sahkorekoille-euroopassa/cc999d3c-8256-5c72-80c6-d90ab3bc302b

14 tykkäystä

@Pauli_Lohi on antanut kommenttinsa tuosta, miten Kempower aloittaa megawattilaturien myynnin raskaan liikenteen tarpeisiin. :slight_smile:

Kempower tiedotti keskiviikkona alkavansa myymään syksyllä esiteltyä megawattilatausratkaisua eurooppalaisille asiakkailleen. Raskaalle liikenteelle suunnattujen laturien myynnin kasvu voisi osaltaan tukea kysyntää Kempowerin tuotteille samalla, kun täyssähköisten henkilöautojen myynnin kasvu on laskenut viime vuosia maltillisemmiksi.

21 tykkäystä

Lakot päättyvät ainakin toistaiseksi ensi viikolla. Alkaa taas Kempowerin tavara liikkua muailmalle, josta myös pienehkö positiivinen kurssireaktio havaittavissa.

7 tykkäystä

Tämä. Oma luottoni perustuu juuri tähän. Euroopassa liikkuu päivittäin miljoonia kuorma-autoja, pieniä, keskikokoisia ja varsinkin Scandinaviassa niitä isoja. Kempower tietää että isot rahat on jaossa. Saaga on alussa. Mutta mikään ei tapahdu hetkessä.

Tämä on välillä ‘hauskaa’ luettavaa, negat käsitellään äärimmäisen perusteellisesti, posit ohitellaan hiukan ‘ei siitä kuitenkaan mitään tule’-teemalla. Aika ajoin tuntuu että kaikkien tähän sijoittaneiden pitäisi rikastua heti. Ei tarvitse…ajan kanssa tästä hyvä tulee.

Sijoittajan elämä on…

16 tykkäystä

Kempower-sijoittajia kiinnostanee lyhyt katsaus taustayhtiö Kempin historiaan:

6 tykkäystä

Danske Bank julkaisi päivitetyn Kempower-näkemyksensä. Suositus: OSTA, tavoitehinta: 38 €. :point_down:

32 tykkäystä

Ihan tällaista kevyehköä pohdintaa. :slight_smile:

Markkinan ajan kanssa tapahtuva selkeämpi mahdollinen keskittyminen varmaan osin auttaa ehkä Kempoweria saamaan isompaa osuutta jne. Kuten analyytikkokin on maininnut, niin alalle ei helpolle niin vain tulla, koska pohdin sitäkin, että tulee jokin iso toimija poskettomilla resursseilla ostaa jonkin toimijan ja alkaa kehittämään sitä tuhoten muut… siis ihan vain esimerkkinä, mutta ilmeisesti tämä olisi käynyt jo ajat sitten ja joo… onhan alalla isoja toimijoita jo nyt.

Sähköistyminen ymmärtääkseni useimmat näkee pitkän aikavälin vahvana trendinä, vaikka jotain yskähtelyjä siinä välissä olisikin.

Mietin sitä, että voiko olla niin, että ajan myötä erot tasoittuvat, mikä tekee kilpailusta tiukempaa, jolloin esim. katteet pienee eikä liikevaihtoa niin vain kasvateta? Toisaalta Kempower on jonkinlainen edelläkävijä ja ei hajuakaan, miten tällä alalla tuota asemaa pystyy hallitsemaan tai ylipäätään pitämään - toki kaikille tämä on enemmän tai vähemmän vaikeaa.

Voikohan tietty yllättyksettömyys ja alan nykyiset näkymät olla juuri suotuisia Kempowerille. Tuntuu vaikealta nähdä riskejä ja uhkia tai niiden mittakaavaa tai todennäköisyyttä… tosin sama on mahdollisuuksissa ja plussissa, tuntuu, että kaikessa haarukat ovat kovin laajoja.

Kempoweria ja alan ympärillä oleva kevyempi keskustelu on enemmän “joko puolesta että vastaan henkistä”-keskustelua kuin muiden yhtiöiden osalta oman tuntumani mukaan. Tavissijoittajalle siis aika vaikea sijoituskohde; kuvittelen riskit isommaksi ehkä kuin muut, mutta toisaalta myös mahdollisuudet.

Näen, että monet rationaaliset ja fiksut sijoittajat kokevat vaikeaksi sijoittaa tähän, koska arvostuskertoimet ja muut vastaavat asiat, mutta toisaalta samat henkilöt myöntävät usein myös mahdollisuuksia, vaikka pitänevät haastavana ennustaa alaa ja tätä “kallista” tai kallista yhtiötä. Toisaalta varmaan liian kovalla “rationaalisuudella” joskus menee ohi Nvidiat ja Teslat… tosin usein rationaaliset välttävät isoimmat turskat herkemmin kuin kaltaiseni bumtsibumit.

Liikenteen monipuolinen sähköistyminen avaa valtavan tarpeita tehokkaille ja monipuolisille Kempowein tuotteille, mikä tarjoaa suotuisan näkymän sijoituskohteelle. Yrityksen tuotteet ovat tunnetusti erittäin kilpailukykyisiä, ja alalle tulo kynnys on korkea, mikä antaa sille vahvan kilpailuedun ja toisaalta Kempower ehtii kirkastamaan kuvaansa sekä tunnettavuuttaan, kun muut kehittelevät tuottteita. Jakelukanavien kasvattaminen mahdollistaa nousun yhdeksi globaaleista suurista valmistajista. Marginaaliasiatkin ovat kondiksessa.

Jos nyt vähän yskähtelee hetkellisesti investointien, organisaation kasvattamisten tai erilaisten panosten suhteen, niin se ei itseäni niin liikuta, vaan enemmänkin, miten kilpailussa käy vuosien kuluessa esimerkiksi katteiden osalta. Toki kiinnostaa, mitä lyhyemmällä aikavälillä käy ja jokaista kvartaalia sekä vuotta on syytä tarkastella, mutta yksittäisiin heiluntoihin en niin jaksais keskittyä, vaan siihen, miten tämä nyt marginaaliasiatkondiksessa edelläkävijä on vuosien päästä… näen sekä hillotolpan/hillotolpat olevan kauempana, jolloin odotus voidaan palkita, mutta näen myös riskinä sen, kun ajan saatossa kilpailuetu ja kannattavuushommat menetetään.

Tässä oli tällaista kevyttä mutupohdintaani ja fiksuimmat kohdat ovat ainakin osin lainattuja. :slight_smile:

Miten ja mistä te seuraatte Kempowerin alaa? Onko Äxässä tai muualla tahoa tai henkilöä, jota kannattaa lähteä seuraamaan, jos yhtiö tai sen ala kiinnostavat?

22 tykkäystä

En haulla tästä ketjusta löytänyt, että seuraavaa kilpailijauutista olisi linkattu. ABB E-mobility ja MAN esitelleet ABB:n ensimmäistä megawattilatausjärjestelmän prototyyppiä Saksassa sähkökuorma-autojen lataukseen. Linkki alla ABB:n omilta sivuilta löytyvään uutiseen.

Sähkökuorma-auton latausta 700 kilowatin teholla ja 1 000 ampeerin virralla esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle. ABB E-mobilityn megawattilatausjärjestelmän (MCS) ensimmäinen prototyyppi Saksassa
MCS-latausjärjestelmän yhteinen testaus MANin kehityskeskuksessa Münchenissä. Akun latausaika: 10 prosentista 80 prosenttiin noin puolessa tunnissa (MAN eTruck -kuorma-autoon asennettujen akkujen enimmäiskapasiteetti on 534 kWh (6 akkupakettia))- -

MAN Truck & Bus -yhtiön toimitusjohtaja Alexander Vlaskamp toisti megawattilatauksen ensiesittelyssä vaatimuksensa siitä, että latausinfrastruktuurin laajentamista pitää nopeuttaa: ”Tavoitteena on Euroopassa vuoteen 2030 mennessä 30 000 MCS-latauspistettä, joista noin 4 000 olisi Saksassa. Otimme tänään käyttöön yhden ensimmäisistä latauspisteistä. Latausverkoston toteutuksella alkaa olla kiire. Sähkökuorma-autoja on saatavilla ja megawattilataus toimii. Tarvitsemme nyt poliitikoilta selkeitä signaaleja, jotta asiakkaidemme luottamus sähköistämistä kohtaan vahvistuisi. Infrastruktuuria on rakennettava ja laajennettava nopeasti nyt.”

https://new.abb.com/news/fi/detail/113917/abb-e-mobility-ja-man-esittelevat-ensimmaista-kertaa-etruckin-latausta-megawatin-teholla

Originaali uutinen englanninkielisenä ABB:n sivuilla 21.3.
https://new.abb.com/news/detail/113917/abb-e-mobility-and-man-demonstrate-megawatt-charging-on-the-etruck-for-the-first-time

16 tykkäystä

Kempowerin kilpailija Eko Energyteka julkisti viime viikolla Oslossa järjestetyssä Nordic EV Summitissa uuden pikalaturinsa. Tapahtuma on sähköajoneuvojen ja latausratkaisujen ”the tapahtuma” Euroopassa. Kohtuullisen tutulta näyttävät nämä heidän uudet laturit. Kempowerin latausratkaisussa selkeästi siis etulyöntiasema kun kilpailijat alkavat kopioimaan.

PS. Kempower oli myös erittäin näkyvästi mukava tapahtumassa. Julisti mm. megawattilaturinsa ja mikä Linkedinistä pisti silmään niin järjesti oman tapahtumansa jonkinnäköisellä sähköpaatilla, jossa ilmeisemmin ollut mukana potentiaalisia asikkaita. Tekemisen meininki on ainakin saada myyntiluvut kasvuun.

23 tykkäystä

Sähköajoneuvojen pikalatausratkaisuja valmistava Kempower lisää Pohjois-Amerikan latausstandardin (NACS) mukaisen latausliittimen yhtiön tuotevalikoimaan.

“NACS-liittimen käyttöönotto Pohjois-Amerikan markkinoilla on merkittävä askel kohti yhä vahvempaa ja toimivampaa sähköajoneuvojen latausinfraa”, sanoo Kempowerin toimitusjohtaja Tomi Ristimäki.

“Standardi parantaa ja yksinkertaistaa sähköautoilijoiden latauskokemusta, edesauttaa latausinfran laajentumista ja nopeuttaa liikenteen sähköistymistä. Tämä osaltaan edistää kestäviä liikennemuotoja ja päästöjen vähentämistä”, lisää Ristimäki.

18 tykkäystä

Carnegie ennustaa


https://x.com/JuhaVaris/status/1778325219083473336

27 tykkäystä