Kun tuon Ylen jutun ja siinä viitatun toisen jutun lukee (From tobacco to tech: North Carolina triangle’s renaissance), niin varsin hyvän kuvan saa Pohjois-Carolinan Raleigh / Durham / Chapel Hill -alueesta. Enpä nuo jutut luetteluani juuri jaksaisi edes puolitosissani tarttua tuohon aborttilakikommenttiin, että tehtaan sijainti Pohjois-Carolinan osavaltiossa voisi olla jonkinlainen arvomaailmallinen tai poliittinen kompromissi. En toki toimitusjohtajana lähtisi ikimaailmassa medialle erikseen mainitsemaan jotain noin voimakkaasti tunteita ja mielipiteitä herättävää asiaa kuin aborttilaki.
Kyllä ne kannattavuusongelmat tulee tämän hetkisestä ylikapasiteetista suhteessa myyntiin, eikä siitä mihin osavaltioon tehdasinvestointitikka osui. Toki voi miettiä investoinnin oikea-aikaisuutta, mutta siihen saa vastauksen vasta seuraavan muutaman vuoden aikana. Jos myynti ei jenkkimarkkinoilla lähde vetämään ja/tai NEVI-tuet lähtee alta, niin sitten Durhamin tehdas voi päätyä kalliiksi hudiksi.
Itsellä kuitenkin optimismia löytyy, kunhan vaan lisää isompia päänavauksia saisi rapakon takana ensi vuonna aikaiseksi. Perustan oman sijoituscasen edelleen siihen, että tuote itsessään on toimintavarma ja laadukas, ja sähköistyminen etenee monella eri segmentillä, eikä ole henkilöautojen varassa. Meneilään olevassa laturivalmistajien pudotuspelissä Kempowerilla kuitenkin edelleen on pää pinnan yläpuolella.
Aborttilakilainauksen sijaan vaihtoehtoinen lainaus edellä keskustellusta Ylen jutusta:
Durham ja sen vieressä sijaitsevien kaupunkien alue tunnetaan nyt itärannikon omana Piilaaksona.
”Tutkimuskolmioksi” kutsuttu alue on nykyisin maailman nopeimmin kasvavia pääomasijoitusten kohteita.
Alue syntyi, kun Pohjois-Carolinan päättäjät keksivät perustaa alueen kolmen suuren yliopiston välimaastoon tiedepuiston houkuttelemaan korkean teknologian yrityksiä.
–
Pohjois-Carolinassa on jo valmiina toimiva sähköautoalan keskittymä. ”Tutkimuskolmio” takaa puolestaan tuoretta työvoimaa jatkossakin.