Kempower - Liikkuminen sähköistyy latureilla

Tässä minun arvioni myynnin kasvusta ja P/E-luvusta nykykurssiin. Ovat aika lähellä Inderesin lukuja.

1 tykkäys

Toivottavasti ei käynyt niin kuin eräällä toisella toimijalla, joku lipsautti rajatulle yleisölle jotain mistä nyt vedetään johtopäätöksiä. (withsecure esimerkki) No, mielestäni arvostus on mielipuolinen, joten en ole tässä voittamassa enkä häviämässä mitään. (nyt -14% ilman uutisia)

5 tykkäystä

Itse kyllä sanoisin että kasvu tulee pysymään rajuna vielä pitkän aikaa, sähköautojen määrän ennustetaan kasvavan vuosittain 17% ainakin vuoteen 2035 asti ja kempowerin latureille kyllä riittää menekkiä. Raskas kalusto on vielä oma lukunsa.

Kempower ei myöskään tee mitään rahtilaivoja, vaan paljon helpommin skaalautuvan tuotannon pientä roipetta. Öljyn hinta, päästötoimet ja sähkön halpuus verrattuna bensaan/dieseliin verotuksellisista ja muista syistä kyllä antavat erittäin tukevan selkänojan kasvua varten. Ellei hommaa kuse itse täysin.

Ketjussa on vertailtu joskus Kuuttiin, mutta en pidä millään tavalla järkevänä verrokkina. Kuutti tekee jotain mitä kukaan ei oikeasti tarvitse, Kempower taas yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää infraa josta ovat jatkossa riippuvaisia sekä yksityisautoilu, joukkoliikenne, että tavarankuljetuskin.

Tilaa kasvulle on Kempowerille ja todella monelle muullekin firmalle tällä alalla. Ennustaa ei tietenkään voi, mutta erittäin hyvä asetelma tässä kyllä on.

13 tykkäystä

Nyt kyllä olet metsässä. Ohjelmistoja kehittävät lafkat todellakin tarvitsevat tämänkaltaisia ratkaisuja ja niitä myydään melkoisia määriä koko ajan. Kyllä, ala on kuluttajanäkökulmasta nichen nicheä, mutta tuo arvokasta lisäarvoa niille jotka tällaista tarvitsevat. Eivät ne asiaksyritykset maksaisi Kuutille lisensseistä jos siitä ei olisi heille niin paljon hyötyä että kuvio reilusti kannattaa ja säästää heille kehityskustannuksia, todennäköisesti monin verroin verrattuna “tein ihan itse”-ratkaisuihin.

17 tykkäystä

Onko tämä kuitenkaan “winner takes it all” yhtiö tai markkina?

Liikenteen sähköistymiseen tulee kyllä nykyiset ja tulevat asiat vaikuttamaan. Hyvähän näitä on haarukoida, mutta tuollainen kumuloituva 17% tuntuu aika absurdilta lyödä pitkiksi ajoiksi laskuriin.

2 tykkäystä

Tarkoitin että joku kosketusnäyttö ei ole mitenkään olennainen elämässä, vastaavia korvaajia riittää ja autonvalmistajatkin pystyvät korvaamaan omilla koodareilla suht helposti Kuutin kamppeet.

Eli en näe oikein minkäänlaista vallihautaa, Kempillä sentään jotain ihan siitä että valmistetaan laitteita.

1 tykkäys

Mutta se ei ole kustannustehokasta, joten Kuutin tuotteille on kysyntää. Kyllä softakehittäjillä on sitä vallihautaa - lisensoi valmis, tuettu, dokumentoitu ja testattu setti, tai polta ties kuinka paljon rahaa siihen että omat kehittäjät keksivät pyörän uudestaan.

Vastaavasti voisi kritisoida että Kempower vain tekee peltipurkkeja jotka jakelevat sähköä. Ei mitään vallihautaa, ihan bulkkitavaraa jossa moni muukin toimija on rynnimässä samoille apajille ja ennen pitkää vekottimet hintakilpaillaan alas lähelle nollamarginaalia. Ehkä Kempower pärjää kustannuskilpailussa ja pystyy myymään paremmalla katteella kuin kilpailijat ja pystyy ratkomaan väkisin vastaan tulevat huolet fyysisten laitteiden tuotannon ylös skaalauksessa jossa pitää pistää hirveästi rahaa tuotantolinjoihin jne. jotka voivat hyvinkin nopeasti hapantua käsiin kun markkina saturoituu… :bear:

8 tykkäystä

En tiedä, enkä usko että olisi, mutta miksipäs edes pitäisi olla?

EU:n alueella on 140000 huolto(tankkaus)asemaa, Yhdysvalloissa 170000, niihin mahtuu aika monta latauspistettä. Niitä ilmestyy myös kauppojen parkkipaikoille yms yms, että markkinalla on kyllä tilaa hitokseen.

2 tykkäystä

Kun BEV ja PHEV-autokanta on globaalisti n 40 miljoonaa, joista vajaa 30 miljoonaa BEV ja loput PHEV, en vielä puhuisi markkinasaturaatiosta edes huumorilla.
Autokanta sinänsä taitaa olla luokkaa 1,2 miljardia. Siis markkinapotentiaali ei Kempowerilta lopu, jos tuote vastaa odotuksia…ainakaan seuraavaan 10-20 vuoteen.

3 tykkäystä

Tiedätkö kuka tekee paikallisen bensa-aseman pumput? Kiinnostaako edes ketään? Mikä on heidän laitekate?

Sähkölaturit, varsinkin tämmöiset “pro”-mallit eikä kotilaturit, ovat varmasti muutaman vuoden todella kovassa huudossa mutta jossain vaiheessa kysyntä tasaantuu. Menee kyllä vuosia täyttää joka nurkka niillä, mutta jossain kohtaa tulee vastaan se montako niitä ehditään asentaa vuodessa. Tässä nopean kasvun vaiheessa voi käydä niin että kasvaa isoksi valmistajaksi, jauhaa isoja liikevaihtoja muutaman vuoden ja sitten huomaa tekevänsä bulkkia kuoliaaksi kilpaillulle markkinalle jonka kysyntä laskee ja marginaalit ovat olemattomat ja taistellaan kotosuomessa valmistettujen pönttöjen kanssa Kiina-konetta vastaan täysin erilaisin palkkakustannuksin…

Sori karhuilu, mutta oli ihan pakko… :bear:

13 tykkäystä

Niin kauan kun isossa osassa maailmaa tuotetaan sähköä öljyvoimaloissa eivät ladattavat sähköautot tule olemaan lähelläkään standardia.

Tuon markkinan katto tulee vastaan nopeammin kuin länsimaissa kuvitellaankaan.

Tosin kyllä kempowerille varmasti vahvaa kasvua vielä 3-5v on tosta markkinasta odotettavissa.

2 tykkäystä

Kempowerissa on paljon sijoittajia jotka ovat mukana ainoastaan hypen vuoksi, eivätkä välttämättä usko yrityksen näin valoisaan tulevaisuuteen. Tästä syystä myynnit saattavat alkaa ripeällä tahdilla.

Sähköautot tarvitsevat latauspisteitä, mutta lopulta kyse kannattavuudesta ylläpitävälle yritykselle. Tästä syystä uskon etteivät esimerkiksi kaupat ole pitkässä juoksussa se sujuva paikka ladata autoa. Usein kaupassa vietetty aika kovin lyhyt ja latauksen tarvekin pitäisi ajoittaa kauppareissuun. Oletuksena autoja tullaan lataamaan edelleen kotona ja julkiset latauspaikat tulevat olemaan isompia farmeja valtateiden varsilla. Tämä järkevää jo ihan maankäytön sekä sähkönsyöttöjen vuoksi. Perinteiset huoltoasemien tontit ovat helposti vanhanaikaisia.

Mahdollisesti Kempowerin laitteet ovat hyviä täältä pohjolasta katsottuna, mutta onko osaaminen tehoelektroniikassa jotain mitä ei vielä muilla ole. Tesla avaa yhteistyötä muiden merkkien kanssa niin moni Kempowerikin jää asentamatta. Latauslaitteissa on lähivuosina paljon kasvua, mutta kasvun hidastuminenkin voi tulla erittäin nopeasti. Koko huoltoasema konsepti voi jäädä pois? Akkuteknologia voi kehittyä ja matkalla lataaminen harvinaiseksi. Jos akkuteknologia parantuu, on voittajana kotilataus.

3 tykkäystä

Tämän osalta odotan että lataus jakautuu kotilatauksen (kaikilla laturi himan parkkipaikalla) ja matkalla latauksen kesken, ja se matkalla lataus keskittyy enemmän tällaisiin isoihin taukopaikkoihin joihin rakennetaan isot latureita täynnä olevat parkkialueet ja viereen ravintola-kahvila-kauppa -katiska niille joiden on pysähdyttävä. Isot valtateiden varrella olevat hypermarketit voivat hyvinkin osallistua tähän niin että laturit heille on vain virveli jolla poimitaan asiakkaita liikennevirrasta.

Niin ja raskaan liikenteen osalta sitten varikot ja lastauspaikat täyttyvät latureista ja jos jossain vaiheessa myös pitkän matkan rekkaliikenne menee sähkölle, tulee sitten erityisesti rekkojen latauksia varten taukopaikkoja.

Mutta edelleen, se tahti millä näitä ehditään asentaa saattaa asettaa kasvulle rajoja kauan ennen kuin joka nurkka on niitä täynnä.

3 tykkäystä

Kun ymmärtää että kaikki liikenne sähköistyy, myös rekat, niin silloin on mukava olla Kempowerin matkassa. Kakkua riittää jaettavaksi monille. Työkoneet ja veneet myös sähköistyvät tulevaisuudessa kiihtyvään tahtiin. Itse käytän tämän panikoinnin lisäostojen kyttäämiseen.

1 tykkäys

Tänään laskupäivänä (sattumaako?) on saanut lukea kaikenlaista kommentointia. Yksi vertaa kodin AC-laturia Kempowerin DC-latureihin, toinen bensapumppua DC-laturiin. Loput keskittyvät pelkän henkilöautomarkkinan analysointiin.

Ei kannata jämähtää pelkkiin henkilöautoihin, vaikka jo niillekkin tarvitaan aivan järjettömiä määriä DC-latauspisteitä autokannan vähitellen sähköistyessä kokonaan.

DC-laturi on yllättävän monimutkainen kapistus. Hyvähyötysuhteisien ja laadukkaiden tehomoduulien suunnittelu ei ole helppoa, ja niitä tarvitaan aika monta samaan pönttöön jotta saavutetaan vaikkapa 1 MW kokonaisteho. Vaikka unohdettaisiin rekat, henkilöautojenkin enimmäislataustehot kasvavat jatkuvasti, ja kohta asiakkaat vaativat jo 300-500 kW lataustehoa per latauspiste, jotta saavat hiihtolomareissulla autonsa nopeasti ladattua. Kun vielä vaikkapa Suomen sähköautokanta moninkymmenkertaistuu, tarvitaan jo valtavia latauskenttiä valtavalla määrällä tehomoduuleja varustettuna jokaisen taukopaikan kylkeen.

Entä se raskas liikenne? Siellä akkujen kapasiteetit ovat moninkertaisia, ja kalusto on liikkeellä aivan erilaisia määriä vuorokaudessa kuin henkilöautot. Akkuteknologian kehittyessä vaadittavat lataustehot lasketaan megawateissa per latauspiste. Ja näitä vehkeitä ei todellakaan missään autokatoksessa ladata AC-laturilla.

Akut kevenevät jatkuvasti, ja raskaan tieliikenteen jälkeen tulee pöydälle laivat sekä lentoliikenne. Näiden sähköistyminen on vielä epävarmaa, mutta mahdolliset vaikutukset latauslaitemarkkinoille voinette kuvitella.

Ja vielä lopuksi on hyvä muistaa, että tällä alalla fiksusti toimivan yrityksen liiketoiminta ei koostu pelkästään laitteiden myynnistä kertatransaktioin, vaan yhdistelmästä laitteita, huoltoa ja lisäpalveluita, kuten latausinfran hallinnointi pilvipalvelun kautta. Ja ne arvokkaat tehomoduulitkin kuluu ja kehittyy, jolloin niitä pitää vaihtaa uusiin tietyin väliajoin.

12 tykkäystä

En nyt ulkoa muista, mutta about vartissa lataa 100-200km lisää rangea, joten kauppareissulla 10-60km latautuu kyllä nätisti. Se kellä on faktatietoa, tarkentakoon.

Ja KP aikoo panostaa jatkossa yhä enemmän raskaaseen kalustoon. Muistaakseni noin 2/3 paukuista laitetaan raskaalle puolelle.

Ja muistetaan myös että Suomi on se pieni markkina ja muu maailma valtava. Hyvä kirjoitus siitä mitä odotettavissa on.

1 tykkäys

Kyllä kauppareissun verran latautuu nopeasti, mutta miksi edes laittaa laturiin kauppareissulla jos laittaa lataukseen taas kotona. Pelkät lomamatka lataukset eivät latureita tule maksamaan. mutta raskaskalusto toki tulee tarvitsemaan paljon sähköä aikanaan. Tämä aikanaan on vain kaukana. Jakelu puolella sähköistyminen voi tapahtua nopeasti, mutta silloin auto ladataan yöllä milloin “lähi” jakelua ei tehdä. Pitkillä siirtymillä sähkö on vielä kaukana tulevaisuudessa ja vaatii sen akkutekniikan kehittymisen. Huom ei taida maailmassa vielä olla järkevää rekkaa millä ajettaisiin pidempiä runkolinjoja.

Uskon kehittyneiden maiden liikkumisen sähköistymiseen, mutta jos vielä osa junistakin kulkee dieselillä, niin on raskaan kaluston sähköistymiseen vielä matkaa. Raskas liikenne nimittäin kulkee täysin talouden ehdoilla. Mahdollisesti toki hiilijalanjäljen pienentäminen tulee suureksi kilpailuvaltiksi.

Teoriassa Teslan vekotin kykenee tuohon jos rakennetaan se latausinfra, mutta vasta on joitain kymmeniä kappaleita liikenteessä ja vähän vaikuttaisi että nykyiset menevät järjestään käyttöön jossa kertalatauksella ajetaan tarvittava keikka ja takaisin kotipesään lataukseen ennen seuraavaa kierrosta.

Volvon sähkörekoilla pääsee 300km, mutta 2026 muistaakseni matka pitenee superakuilla. Tässä linkkiä Volvon sivulle: Volvo FM Electric | Volvo Trucks

1 tykkäys