Keräilypelikortit ja niihin sijoittaminen (Magic: The Gathering, Pokémon yms)

Aloitetaan ihan ensin lausumalla, että keräilypelikortit ovat nykyään todellinen sijoitusmuoto siinä missä muutkin spekulatiiviset taide- tai muut keräilyesineet. Itselläni on eniten kokemusta Magic: The Gathering -pelistä, joten käsittelen tässä alustuksessa tämän pelin näkökulmasta sekä jaan omia vinkkejäni & näkemyksiäni aiheesta. Olen ollut enemmän tai vähemmän sitoutunut kyseiseen peliin 2000 luvun alusta ja sijoitusmielessä vuodesta 2007.

Teille, joille keräilypelikortit eivät ole tuttuja, niin lainaan hiukan:

Pelin pitkä ja aktiivinen historia on tehnyt siitä de facto -keräilykorttipelin ja koska kortteja on niin paljon maailmalla, niin peli tuskin milloinkaan kuolisi pois vaikka uusien valmistus lopetettaisiin tänään.

“Okei, kuules, tämä on sijoitusfoorumi, ei mikään nörttifoorumi. Miten tämä liittyy sijoittamiseen?”

Jatketaan tässä kohtaa katsomalla lyhyt video:

Booster boxit ja boosterit tutuiksi

Pelin julkaisija Wizards of the Coast julkaisee peliin muutaman uuden setin vuosittain, joista jokainen sisältää täysin uusia kortteja, mutta myös uudelleen printattuja vanhoja aiemmista seteistä. Seteissä on kortteja tyypillisesti muutama sata erilaista.

Magicissä tyypillisesti myyty tuote on draft booster box (myöhemmin booster box), joka sisältää 36 boosteria, joista jokainen sisältää 15 korttia. Sana ”draft” viittaa yhteen pelin formaateista, jossa pelaajat avaavat ennalta määrätyn määrän boostereita ja muodostavat niistä pelipakan, jolla pelaavat muita vastaan. Formaatista on erilaisia variantteja, mutta sijoittajan näkökulmasta sillä ei ole juurikaan merkitystä.

Boostereihin sisältyy vahva satunnaiselementti eli koska sarjaan kuuluu monesti satoja erilaisia kortteja eri harvinaisuusluokissa, on osa korteista huomattavasti muita kalliimpia jälkimarkkinoilla, riippuen monista tekijöistä kuten esimerkiksi miten hyvä kortti on pelissä sillä hetkellä.

Mihin sijoittaa?

Kun ajatellaan keräilykorttipelejä sijoituskohteina on tärkeä muodostaa käsitys siitä minkälaiset elementit vaikuttavat sijoituksen arvon kehitykseen. Tässä käytän mielelläni osakemaailmaa vertailukohtana.

Avaamattomat booster boxit toimivat tavallaan rahastoina, jossa sijoitetaan koko kyseiseen settiin ottamatta näkemystä siihen, että mitä yksittäisiä kortteja hänellä on. Käytännössä silloin sijoittajan ei edes tarvitse ymmärtää pelistä juuri mitään.
Toisaalta voit ottaa vahvaa näkemystä siitä, että miten yksittäisen kortin arvo muuttuu. Tätä voisi verrata suoraan osakesijoittamiseen, joka vaatii tietynlaista harjaantuneisuutta, mielenkiintoa aiheeseen ja tarkkaa analyysia. Itse pidän tätä erittäin riskialttiina ja työläänä sijoitusmuotona keräilykorttipeleissä, koska sijoittajan pitää tuntea peliä. Millainen pelin meta kullakin hetkellä on eli mitkä kortit ovat hyviä ja haluttuja sekä ottaa näkökulmaa siitä, että miten korttien arvo muuttuu. Valmistaja voi koska tahansa julkistaa, että printtaa jotain korttia uudelleen, jolla on aina vaikutus markkina-arvoon. Toisaalta myös turnaukset muuttavat yksittäisen korttien arvoja, jos pelaajat keksivät uuden tavan käyttää tiettyjä aiemmin tuntemattomia korttiyhdistelmiä. Ainoa poikkeus on ns. Reserved List, mutta näistä myöhemmin.

Booster boxit ovat keräilykorttipelien rahastosijoittamista

  • Elinkaari

Normaalisti Magicin elinkaari menee niin, että kun uusi lisäosa (setti) julkaistaan esim. tammikuussa, niin se poistuu myynnistä noin 12-18kk päästä. Itse lukitsen yleensä sijoitukseni tuon aikaikkunan loppupäässä yksinkertaisesti siitä syystä, että tuotteen saatavuus heikkenee. Suomessa saatavuus kilpailukykyiseen hintaan on heikkoa, joten ostot teen lähtökohtaisesti aina ulkomailta Euroopan alueelta tulleista johtuen. Toisaalta myös valmistaja rajoittaa tuotteiden myyntiä myyntialueiden ulkopuolelle eli esim. jenkeistä tuotteita ei voi tilata.

Tämän 18kk jälkeen alkaakin pitkä odotus, jossa avaamattomien booster boxien tarjonta alkaa hiljakseltaan heikentyä. Syitä tarjonnan heikentymiseen ovat mm.

  1. “Mass box openings” eli booster boxin korteista keskimäärin saatujen irtokorttien arvo (eli ns. Set EV = Estimated value) nousee yli avaamattoman booster boxin arvon, jolloin bokseja avataan eli muutetaan irtokorteiksi ja myydään erikseen. Avattuja booster boxeja ei milloinkaan voi luonnollisesti muuttaa takaisin avatuiksi, joten tarjonta vähenee.
  2. Pelaajat avaavat booster boxeja korttien toivossa. On tärkeä muistaa, että boostereiden satunnaisuuden vuoksi ne ovat uhkapeliä siinä missä esim. lapsille kaupattavat yllätysmunat tai raha-automaatit. Boosterista saatavien korttien arvo harvoin ylittää boosterin ostohintaa, mutta kuten yllä mainittu, välillä tapahtuu markkinoilla arbitraasia.
  3. Tuotetta käytetään siihen tarkoitettuun käyttöön eli draftaamiseen eli siis pelataan. Näin korona-aikaan tämä on tietysti ollut harvinaisempaa, mutta draftaamista tapahtuu tyypillisesti kerran tai pari viikossa pelikaupoissa, mutta myös kaveripiireissä.
  4. Toiset sijoittajat poistavat tuotetta markkinoilta. Osa hajottaa boxit ja myy irtokortit/-boosterit, toiset pitävät booster boxit avaamattomina säilössä arvonnousua odotellessa.
  5. Sekalainen käyttö mm. Youtuben booster box opening videoissa jne.

Arvonnousun ja tarjonnan näkökulmasta on hyvin tyypillistä, että kehitys tapahtuu äkkinäisissä sykleissä. Markkinoilla tapahtuvista erinäisistä syistä johtuen jonkun setin arvo saattaa äkisti nousta, joka aiheuttaa sen, että booster boxeja ostetaan tiettyyn hintaan pois, joka usein nostaa arvoa äkisti, usein päivässä tai parissa. Tämän jälkeen hinta yleensä ottaa hieman takapakkia ja tasaantuu aiempaa korkeammalle tasolle. Kuulostaako tutulta osakemaailmasta?

  • Setit ja arvon seuraaminen

Alkuun on tärkeä huomioida, että kaikki tässä tekstissä viitatut asiat perustuvat englanninkielisiin tuotteisiin eli vaikka bokseja ja kortteja on saatavilla monille eri kielille, niin englanti on sijoittajan valinta, jollei kyse ole jostain poikkeuksellisesta!

Yleisesti ottaen voin todeta, että set EV ei suoraan ole verrannollinen booster boxin arvon kehitykseen, mutta siitä on merkittävästi hyötyä. Euroopassa keräilypelikortteihin sijoittaminen on kohtuullisen pienen piirin ‘harrastus’, joten täkäläiselle markkinalle ei ole kehitetty hyvä työkaluja arvon seurantaan, mutta jenkeistä löytyy kyllä. Magic on osa globaalia maailmaa ja jenkit sen päämarkkina, joten hintakehitys yleensä noudattelee sitä mitä jenkeissäkin. Olemme siis eurooppalaisina jopa hieman paremmassa asemassa, koska sijoittajina voimme ennakoida Euroopan tapahtumia tarkkailemalla mitä Pohjois-Amerikassa tapahtuu.

Tietysti ensin on hyvä tuntea, että mitä settejä pelistä on julkaistu sen lähes kolmen vuosikymmenen mittaisen historian aikana: List of Magic: The Gathering sets - Wikipedia

Itse settien EV:n seurantaan voi käyttää Dawnglarea: Set EV (Expected Value)
(Asetuksista on hyvä laittaa päälle Set Value Page Settings “3 years”, jotta saadaan kuvaajiin pisin mahdollinen aikajänne)
image

Sivusto laskee set EV:n eli minkälainen olisi booster boxista saatavien korttien keskimääräinen arvo, jos ne myytäisiin irtokortteina. Hinta perustuu oletuksena amerikkalaisen TCGplayer pelaajien ja jälleenmyyjien yleisesti käyttämän markkinapaikan korttien markkinahintaan.
Tätä sivustoa voidaan siis käyttää sijoituspäätöksen tukena. Itse saatan käyttää tätä yhtenä mittarina, jos haluan esimerkiksi ylipainottaa jotain tiettyä settiä.

Meille suomalaisille myynti Pohjois-Amerikkaan ei oikein onnistu korkeiden kustannuksien vuoksi kuin erikoistapauksissa, joten eurooppalaisten markkinapaikkana toimii saksalainen Cardmarket: https://www.cardmarket.com/en/Magic/Products/Booster-Boxes/
Markkinapaikka toimii hyvin ja sen käyttökustannukset ovat myyjälle kohtuu pienet, vain ~5% komissio. Riskit ovat normaalit eli myyjä vastaa riskeistä. Toki sosiaalisesta mediasta löytyy paljon erilaisia ryhmiä, joissa käydään kauppaa näistä booster boxeista.


Harmillisesti Cardmarketin hintakehitysgraafi tutkii vain tietyn myyntikertojen mukaisesti eli käytännössä graafi ei näytä likvideimpien tuotteiden kohdalta graafia kovin montaa kuukautta taaksepäin, mutta vanhemmista saa paremman perspektiivin.

Artikkeli jatkuu, kunhan ehdin/jaksan kirjoittaa! Laittakaa ihan vapaasti kysymyksiä tai jos joku osa-alue kiinnostaa enemmän. :slight_smile:

28 tykkäystä

Pitäisiköhän joskus jaksaa laittaa lihoiksi vanhat laput. Näitä on kaapissa melkoinen läjä ihan pelin alkuhämäristä ja ellei ihan ole arvot rommanneet (en ole vuosiin katsonut) niin varmaan kymppitonneilla on.

Edit: Kurkkasin päivän hintoja ja huh huh, revised dualit ainakin tämän yhden random sivun mukaan jo jossain 400-500e/kpl? Riittääköhän sitten kymppitonnit :grin: - 5x sen mitä ne aikoinaan kustansi kun viimeeksi olen pelannut.

Aikoinaan kun pelasin niin UL helysetti oli jotain 1000e/pala. Olisi näköjään tenbaggeroinut jos olisi silloin ostanut hautomista varten :smiley:

6 tykkäystä

Kutakuinkin :slight_smile:

Me eurooppalaiset kauppaamme TCG korttimme saksalaisessa Cardmarketissa:
https://www.cardmarket.com/en/

Lisäksi huomioitava, että kortin kunto merkitsee todella paljon ja siitä ihan hyvä artikkeli tässä: https://www.cardmarket.com/en/Magic/Help/CardCondition

2 tykkäystä

Joo Cardmarketista näitä hintoja kurkkasin. Ja luonnollisesti kunto merkkaa. Pääasiassa hyväkuntoisia on, jokunen beta-lappu vähän enemmän kärsinyt, mutta revised → kamat on sleeveissä ja albumeissa pidetty. Pitäisi vaan jaksaa tehdä inventaario, tuommoinen kirjoituspöydän kaapillinen on, aika täysiä 4x pelisettejä melkein kaikesta revisedistä eteenpäin jonnekkin… hmm… Judgmenttiin asti.

2 tykkäystä

Neuvon kyllä selaamaan läpi ja tiedostamaan, että mistä hinnoista puhutaan. Todennäköisesti kuitenkin tuhansista ellei kymmenistä tuhansista euroista.
Samaan syssyyn voi sanoa, että en ainakaan itse lähtisi myymään pois. Revise dualit kuuluu siihen kategoriaan, että ovat vielä “kohtuullisesti” hinnoiteltuja eli alle 1000€ kappaleelta, joten ne tulee kohtuullisen varmasti moninkertaistumaan arvossaan seuraavina vuosina. Etenkin jos kortit on hyvässä kunnossa, niin voisi olla ihan hyvä idea lähettää ne gradetettavaksi esim. PSA tai Beckett — tuo prosessi vie joka tapauksessa hyvässä lykyssäkin kuukausia ellei vuosia.

3 tykkäystä

Muistan kun lapsena keräilin kaverini kanssa jääkiekkokortteja. Kaverillani oli lehti nimeltä Beckett, josta sitten katsoimme näiden korttien hintoja. Jokaiselle kortille oli oma hintansa, yleensä joitain kymmeniä pennejä. Se taisi olla elämäni ensimmäinen kosketus “pörssiin”. Silloin oli olemassa jopa kivijalkamyymälä, jossa yksittäisiä kortteja voi ostaa. En muista pystyikö kortteja myös myymään kaupan pitäjälle. Rahavirrat kulkivat kyllä vahvasti meidän lasten viikkorahoista kortteja myyville yhtiöille. Oli jännittävä avata korttipakkoja ja katsoa tuliko niistä harvinaisia kortteja. Korttien lisäksi myytiin korttikansioita, kalvoja, kokoelmien tarkastuslistoja sun muuta oheistavaraaa. Kokoelmien täydentämistä häiritsi se, että joka vuosi tuli erilaisia korttisarjoja. En muista loppuiko tämä kortti-innostus jostain ulkoisesta syystä vai kasvoimmeko vain siitä ylitse. Ehkä korttien keräilyä voi pitää kasvattavana kokemuksena muotivirtausten tulosta ja menosta.

Muutamia huomioita keräilyesineisiin liittyen:

  1. Kysyntä ja tarjonta.

Korttiyhtiöllä on monopoli korttien tekemiseen ja julkaisemiseen. Kysyntä riippuu ihan siitä miten kiinnostavana kortteja pidetään. Korteissa ei ole mitään “harvinaista”, vaan yhtiölle korttien myynti on yksinkertaisesti sen liiketoimintaa. Näin ollen yhtiön kannattaa jatkuvasti julkaista jotain uutta.

  1. Harvinaisuus

Korttien markkinoinnissa pyritään luomaan kuvaa harvinaisuudesta ja hienoudesta. Kortit ovat kuitenkin painettuja ja niitä voidaan monistaa loputtomasti. Keräilykohteiden harvinaisuus perustuu yleensä siihen, ettei keräilyesineitä tule enää lisää tai niihin assosioituu jokin historiallinen tapahtuma, aikakausi tai tunnettu henkilö. Yleensä mikään sellainen jota markkinoidaan keräilyesineenä ei ole keräilyesine.

  1. Likviditeetti

Kivijalkaliike lopetti toimintansa ja meiltä poistui mahdollisuus käydä kauppaa korteilla. Listahinta on hyödytön ellei keräilyesineille ole toimivia markkinoita. Kaupoissa kummallakin osapuolella pitäisi olla tunne, että diili on hyvä. Mediassa kerrotaan milloin mikäkin pelikasetti, taulu tai kortti myytiin miljoonilla. Tässä vaaditaan medialukutaitoa: nämä ovat uutisia siksi että kyseessä on ylilyönti, ei niin että vintilläsi olevat esineet ovat kymppitonnien arvoisia. Myymisessä pitää aina löytää ostaja ja tämä ostaja yleensä määrittelee hinnan, korteilla kun ei ole mitään kassavirtoihin perustuvaa sisäistä arvoa.

7 tykkäystä

Olisko aiheena ollut parempi ehkä joku yleinen keräily esineisiin sijoittaminen? :thinking: Sais ehkä enemmän ja laajemmin keskustelua eikä jäis pariinkymmeneen kommenttiin. Vai meneekö keskustelu liian sekavaksi?

Edit: Jaa joku sen tapanen taitaa löytyäkin jo

1 tykkäys

Vähän selasin vanhojen settien single-hintoja ja näyttää että systeemi on aika sama kuin aikoinaan - ne 2-5 korttia per setti joilla pelataan maksavat jotain, halutuimmat sitten satasia per lappu ja loput ovat enemmän tai vähemmän jätepahvia. Reserved-listan kama hieman arvokkaampaa, sen jälkeen tulleet on reprinteillä aika lailla pidetty tasossa max kymppejä/kortti. Eli vaikka en yli kymmeneen vuoteen ollut katsonut, mikään oikeastaan ei näytä juuri muuttuneen - halutuimmat/kalleimmat laput saaneet lisää hintaa, mutta siinäpä tuo. No, nopealla laskulla tavarasta jonka tiedän kaapissa olevan niin 15keur tuli jo täyteen ja varmasti olen missannut jotain, mutta realistisesti ei taida kuusinumeroisiin päästä näillä. Silti hyvä tietää että aikoinaan näihin kiinni pistetyt rahat eivät ole ihan “mädäntyneet” :smiley:

2 tykkäystä

Kiitokset ihan asillisista pointeista, mutta nämä eivät päde ainakaan Magic: The Gatheringiin. Toki osittain, mutta kun pelin tuntee, niin sen sisältä löytyy elementtejä/osa-alueita, joihin mainitsemasi kohdat eivät suoraan päde.

Esimerkkisi jääkiekkokortit eivät ole menneet mihinkään. Niitä on edelleen ja monet arvokkaampia kuin monet voivat uskoakaan. Jääkiekkokorttien ainoa ongelma on, että ne eivät oikein koskaan muuttuneet ajan mukana, eikä niillä oikein ole mitään tarkoitusta kuin keräily.

Esimerkkini pelissä Magic: The Gathering on kortteja, jotka ovat harvinaisia… siis erittäin harvinaisia. Aloituspostauksen Black Lotus video on kolmisen vuotta vanha ja niistä päivistäkin ollaan tultu kauas. Videolla taisi Alpha Black Lotus mainittu myyneen jollain kymmenellä tuhannella. Alkuvuodesta 2021 kyseinen kortti myytiin huutokaupassa reilulla 500.000 dollarilla.

Kysyntä toki riippuu siitä, että miten kiinnostava jokin on, mutta kuten kaikki keräilyesineet, ne vaativat aikaa, jotta hinta tulee perässä. Sama koskaa omasta kokemuksestani mitä tahansa keräilyesinettä. Jos kuitenkin lähdet “osakepoimintaa” harrastamaan keräilykorteissa, niin pitää tiedostaa mitä on ostamassa. Jokainen kortti ei ole hyvä sijoitus, kuten ei ole jokainen postimerkki tai lasiesine.

Tämä on täysin validi pointti ja sen takia itse en yksittäisiin kortteihin sijoita, paitsi ns. Reserved List -kortteihin, joita ei tulla tekemään lisää, joten kortit säilyttävät harvinaisuutensa tai oikeastaan kasvattavat sitä ajan kuluessa.
Oma pääasiallinen sijoituskohde on avaamattomat booster boxit, koska näissä tapahtuu voimakasta vähenemistä vapailla markkinoilla ja hintakehitys on yleensä aika hyvä ja tasainen. Samoin irtokortit muodostavat välillä arbitraasin, jolloin tietyn tyyppiset sijoittajat muuttavat avaamattomat boxit irtikorteiksi ja myyvät markkinahintaan pois, joka taas nostaa avaamattomien hintaa.

Jos kortteja myydään nousevaan hintaan huutokaupoissa, joihin osallistuu satoja huutajia, ei kyse ole yksittäinen ylilyönti vaan kyseessä on jotain harvinaista. Sellainen ehdottomasti esim. Black Lotus -kortti on. Tuo kortti ei milloinkaan enää tule olemaan 100.000$ arvoinen tai lähellekään niin edullinen ja sen likviditeetti on hyvä. Ostajia riittää, koska kyseinen kortti on statussymboli.

Mitä tulee esim. avaamattomiin booster boxeihin, niin näiden markkina on myös kohtuullisen likvidi. Ostajia löytyy euroopasta hyvin ja minulla ei ainakaan koskaan ole ollut näiden vuosien aikana ongelmia likvidoida yksittäisiä tuhansien eurojen arvoisia boxeja… pikemminkin myynti helpottuu, mitä kalliimmasta boksista on kyse.

Mutta kyllä, keräilykohteet ovat spekulatiivisia sijoituskohteita, joiden arvon määrittää kysyntä ja tarjonta. Mistään ohimenevästä muotivirrasta ei kuitenkaan voida puhua MTG pelin kanssa.

5 tykkäystä

Huomasin tämän ketjun, mutta halusin kirjoittaa keräilypelikorteista sijoitusmuotona tarkemmin omana ketjunaan, koska nämä eroavat keskeisesti esim. keräilykorteista. Oma taustani on vahvasti MTG pelissä, mutta myös muihin on tullut hajautettua vuosien varrella (Pokemon, Force of Will, Flesh & Blood jne).

2 tykkäystä

Jos jotain negatiivista haluaa nostaa sijoitusmuotona näihin liittyen, niin se on ehdottamasti “sijoituksen” likviditeetti. On hienoa ihailla kokoelmaa ja iskeä exceliin arvoja ja niiden nousuja, mutta kalliimpien korttien realisointi ei olekaan niin helppoa kuin kuvittelisi. Toki jos pitää nopeasti päästä eroon, niin saa kaupaksi könttähinnalla, mutta puhutaan yleensä jostain 30-50% alennuksesta.

Siinä missä painat osakevälittäjällä myyntipainiketta, niin korttien kanssa otat kuvia, listaat kortit, käyt neuvotteluita, sovit kaupat, lähetät kansainvälisen vakuutetun postipaketin ja hoidat tullaukseen liittyvät paperit jne. Toki markkinapaikat helpottavat tätä jonkin verran, mutta manuaalisia vaiheita ja odotusta on paljon.

Toinen asia johon suosittelen kiinnittämään huomiota on väärennysten tunnistaminen. Näistä liikkuu todella hyvälaatuisia väärennöksiä, jotka menevät harjaantumattomalle silmälle helposti läpi.

Näistä löytyy myös pidemmältä ajalta trendi dataa ja harvoin on kannattanut olla ostamassa hintojen juostessa ylöspäin. Esimerkiksi Pokémon korttien hinnat ovat about puolittuneet kevään huipuista. Buumin jälkeen tulee yleensä aina laskusuhdanne.

Disclaimer: En ole vuosiin ollut aktiivisesti mukana skenessä, mutta mielenkiinnolla seuraan aika ajoin hintojen kehitystä.

3 tykkäystä

Voisin kuvitella että pelaajien korttikysyntä on ottanut dippiä koska covid tainnut satuttaa isoja turnauksia melkoisesti, mutta keräilijöiden lappujen hautomista ja “sijoitustoimintaa” tämä tuskin on haitannut.

Irtokorttien kohdalla väärennyt ja likvidointiongelmat on yleensä helposti ratkaistuja eli pysytellään hyväkuntoisissa gradetetuissa korteissa. Niiden likviditeetti on hyvä ja alennuksia ei juuri tarvitse antaa, etenkin jos kaupat tekee eBayn ulkopuolella (jossa markkinapaikan kulut on aika kovat).
Muihin kortteihin en suosittele koskemaan mainitsemistasi syistä tai sitten ainakin gradetuttaa ne, mutta silloinkin kortin pitää olla erittäin hyväkuntoinen. Muuten tullaan tuohon mainitsemaasi ongelmaan. Väärennykset harjaantunut silmä spottaa kyllä helposti, sillä väärennykset on mainitsemasti huolimatta surkeita tekeleitä… toki amatööri menee halpaan helposti. Tässä syitä miksi en pidä irtokortteihin sijoittamisesta.

Avaamattomat booster boxit ovat mielestäni hieman hankalampia likvidoitavia kuin gradetetut irtokortit, pääasiassa johtuen Suomen geologisesta sijainnista. Meillä vaan ei yksinkertaisesti ole kotimaassa isoa sijoituskeneä näille. Muutamia toki on minunkin lisäkseni ja varmasti läjä pienimuotoisia sijoituksia omistavia.

Kuitenkin boxitkin menee kaupaksi ihan hyvällä sykkeellä. En tosin viime vuosina ole paljon realisoinut kokoelmaa, mutta käytän arvonmäärityksessä luonnollisesti myytyjä hintoja, koska aina löytyy tyyppejä, jotka kokeilee kepillä jäätä. Itsekin ostelen välillä tuhansien eurojen arvoisia bokseja. Suurin pelko näissä yleensä on eri maiden rajaviranomaiset, koska välillä heillekin tulee himo availla laatikoita … joka on näitä kauhuskenaarioita (käynyt omallekin kohdalle).

2 tykkäystä

Riskejä nostinkin esiin lähinnä sillä ajatuksella, että uudet harrastuksesta kiinnostuvat tiedostaisivat paremmin myös negatiiviset puolet. Jos amatöörinä lähtee liikkeelle ja iskee isompia rahoja tiskiin, kannattaisi se tehdä jonkun ammattilaisen / alaan hyvin vihkiytyneen avustamana.

Harjaantunut silmä spottaa kyllä väärennyksen: viimeistään siinä kohtaa kun kortin saa käteensä ja katsoo sitä mikroskoopin tai kultasepän luupin läpi, laittaa vaa-alle jne. Mutta jos aloittaa keräilyn ilman laajaa kokemusta, ajattelee esimerkiksi hajauttavansa sijoituksia, on näissä iso vaara astua ansaan. Wanhemmat sarjat ovat kuuluisia mm. vaihtelevasta painolaadusta. Se että kortti on hieman tummempi tai vaaleampi ei usein tarkoita väärennystä, vaan täytyy pureutua syvemmälle.

Kuten mainitsit, jos ostaa ainoastaan esimerkiksi PSA / Beckett arvioimia kortteja ja pystyy varmistamaan aitouden on usein paremmin turvassa vaikka näistä ei paljon tietäisikään. Mutta, myös arvioiduista korteista liikkuu väärennöksiä. On liikkunut alusta alkaen. Ylipäätään kaikesta jossa pyörii isot rahat niin väärentäjät ovat myös paikalla.

Mutta, ehkä tämä riittää riskien osalta. Mielenkiintoinen harrastus tämä kyllä on. Kiva jos jaksat päivittää aloitusta vielä kattavammaksi :pray: Osakkeiden helppous ja likviditeetti saa itseni pitäytymään niiden parissa.

4 tykkäystä

Tämän allekirjoitan täysin. Mutta juu, tarkoitus tällä aloituksella onkin painottaa nimenomaan avaamattomia booster boxeja. Näissä kuitenkin huijareilla ei ole samanlaista jalansijaa, etenkin jos lähtee pienestä liikkeelle ja valitsee uudemman sarjan tuotteita. Kun kiinnostus ja osaaminen kasvaa, voi sitten siirtyy syvempään päähän :slight_smile:

Jatkan tosiaan tuota aloituspostausta pureutumulla tarkemmin tähän puoleen.

3 tykkäystä

Joskus lapsena tuli kerättyä ne ensimmäisen sarjan Pokemon keräily- ja pelikortit. Eli numerolla 1-151. Molemmista löytyyy ilmeisesti kaikki. Maksaakohan tuosta kukaan mitään? En ole raskinut kipata roskikseen.

2 tykkäystä

TCG:n täydellä setillä on varmasti aika kivastikin hintaa, varsinkin jos ne on pysynyt hyvässä kunnossa. 1st editionia jos vielä on niin sit hinta moninkertainen. Noilla keräilykorteilla (jos ne on niitä täysin suorakulmion muotoisia) tuskin on hirveästi arvoa, tosin kyllä varmasti täydelle setillä ostaja niissäkin löytyy. Esim. pelkästään hyväkuntoinen Charizard on jo parinsadan euron paremmalla puolella.

2 tykkäystä

Kakarana Pokémon-villitys iski lujaa ja eksytti minut vastajulkaistun keräilykorttipelin kautta huonoon seuraan. Harvassa olevat pienet tienestit oli aina heti pakko tunkea boostereihin. Deckin tekemistä, niiden testailua yömyöhään, naposteltavalla ja limsalla elämistä, Safehavenissa pyörimistä… Jotkut kaverit ostivat suoraan tiskin takana olleelta kuoleman kauppiaalta harvinaisia kortteja… Minä en koskaan kovempiin aineisiin onneksi koskenut enkä lähtenyt kortteja tämän hirviön kanssa vaihtamaan (jumaliste että se ukko kusetti vaihtohinnoillaan lapsia :D).

MtG:tä aloin pelaamaan Zendikar-blokin tienoilla. Aikuisena sitä olikin sitten hitusen enemmän rahaa hassattavana harrastuksiin. … Noita on aika tavalla.

Vasta jokunen vuosi sitten kuriittaan ihmettelin MtG-kansioideni arvoa. Eipä ollut tullut mieleen, että Jace, the mind sculptor ynnä muut tuohon aikaan julkaistut kortit olisivat niin kalliita. Kaiken lisäksi boostereita tuli ostettua niin jäätäviä määriä, että kansioissa on liki koko Zendikar-blokin julkaisttut kortit. Useampia harvinaisia korttejahan siinä kertyy… :exploding_head:

Vaan miten helvetissä voi ihminen muka pohdiskella keräilykorttikansioidensa myymistä!?!

5 tykkäystä

Helposti voi pohdiskella myyntiä. En koskaan pelannut noilla korteilla, pelkästään keräsin. Ovat olleet kansiossa melko pitkään, saattoi mennä esim 5v eikä tullut kansiota avattua. Ei tosiaan ole enää mitään mielenkiintoa kyseiseen aiheeseen.

Nyt on muita kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia. Uusi keräilyharrastuskin löytyi.

Jatkoin artikkelia taas hiukan ja kirjotin yleisesti booster boxeihin sijoittamisesta & hintaseurannasta. Myös muutamia linkkejä palveluihin, joita itse käytän.

Laittakaa ihan vapaasti kysymyksiä tai jos joku osa-alue kiinnostaa enemmän. :slight_smile:
Olen tehnyt tätä hommaa jo liian pitkään, joten ihan kaikkea ei aina tajua kirjoittaa heti… jatkan kyllä jahka ehdin!

3 tykkäystä