Kesko - Kaupan alan osaaja

Juttu oli käytännössä toinen näkökulma aikaisempaan juttuun jossa oli esillä onnistuneita k-kauppias tarinoita.

Hyvä että saatiin tätä toistakin näkökulmaa esille. Hyvin tuli esille se että k-kauppias on aika paljon kuitenkin se varassa missä kauppapaikka sijaitsee ja joillekin jää musta-pekka käteen näissä arpajaisissa, esim niille joilla on K-Marketin naapurissa Prisma. Kaikki k-kauppiaat eivät omista rahapainoa cittarin ominaisuudessa, suurin osa painaa suhteettoman pitkää päivää pienen kaupan eteen. Ymmärrän että silloin yrittäjä tuntee tulleensa petetyksi jos ketju sitoo kaikki kädet ja pyytää kauppapaikasta suhteettoman kovaa vuokraa sen potentiaaliin nähden. Tällaisessa tilanteessa aika vähän kauppiaalle on mahdollisuuksia vaikuttaa tilanteeseen.

Tuskin sekään tulee yllätyksenä että keskokin saattaa jakaa kauppiaille paikkoja naamavipillä, ihmettelin itsekin tämän tunnetun koomikon tarinaa kauppias koulutuksesta suoraan vetämään kauppaa Kampissa. Ihan jokainen uusi kauppias ei taida tuollaiseen liikepaikkaan päästä käsiksi. Julkkiksille paremmat liikepaikat ettei tulee huonoa PRää.

9 tykkäystä

Ja ne jotka omistavat, ovat yleensä aloittaneet uransa sen pienemmän kaupan pyörittämisen merkeissä ja osoittaneet ammattitaitonsa. Se usein tahtoo unohtua, mitä sen menestyvän kauppapaikan eteen on tarvinnut tehdä. Toki se kauppakoon suureneminenkin lisää työtaakkaa, mutta noin muuten lienee ihan selvää, että ne työpäivät tahtovat venyä tavanomaista pidemmiksi nimenomaan yrittäjätaipaleen alkumetreillä. Ihan toimialasta riippumatta.

Eipä se julkkis-status vielä itsessään mihinkään riitä. Mutta onhan toki niin, että Alin kohdalla kyse on positiivisesta julkisuudesta ja hän on kauppiaskoulutuksen käynyt yrittäjä siinä missä muutkin kauppiaat. Voisi olettaa, että tuolla kauppiasvalinnalla on nimenomaan saatu sitä asiakasvirtaa lisää K-Markettiin, ja Keskon kannalta yrittäjävalinta oli mitä parhain. En sitten tiedä millainen kultakaivos tuo kyseinen market on. Sen edellinen pyörittäjähän oli sama mies, joka luotsaa paikallista supermarkettia, ja hänen hoidossaan tuo pienempi market oli vain kolmen vuoden ajan.

Ps. Hesari jatkoi tänään aiheen käsittelemistä:

4 tykkäystä

S-ryhmältä tuli aamulla Q1:n vähittäismyynnin luvut. Markettikaupan 5 %:n kasvu melko linjassa markkinaan (tammi-helmikuu PT-tavarat 4 %, elintarvikkeet 6 % ja koko tavaratalokauppa 5 %).

Kun kasvulukuja vertaa Keskon tuleviin tukkukaupan lukuihin, on siinä hyvä huomioida se, että Keskolla oli vertailukaudella jo jonkin verran pääsiäisen vaikutusta (koska tukkutoimituksia tehdään varsinaista vähittäismyyntiä aikaisemmin), kun taas S-ryhmän raportoimiin vähittäimyyntilukuihin vertailulukuihin ei käytännössä sisälly lähes ollenkaan pääsiäismyyntiä (ja nyt tänä vuonna se on tullut täysivaikutteisena).

S-ryhmän myynti kasvoi alkuvuonna – marketkaupan veto jatkui vahvana | SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (sttinfo.fi)

18 tykkäystä

“Ruokaostoksilla asiakkaita puhuttelivat etenkin edulliset Xtra-tuotteet, 10 vuotta täyttäneen Kotimaista-sarjan tuotteet, alle euron hevit sekä perusruoanlaiton tuotteet kuten peruna, pasta ja jauheliha. Myös vegaanihaaste ja uutuustuotteet kiinnostivat kuluttajia alkuvuonna.”

Elämme tosiaan hintavetoisessa markkinassa, jos Xtra-tuotteet ja perunat ovat niitä nimikkeitä, joilla markkinaosuutta vallataan.

Onneksi Keskokin on hereillä, ja tämän viikon toisena mobiilietuna on yleisperunat puoleen hintaan. Ei, en ostanut.

12 tykkäystä

“Urakan arvo Skanskalle on noin 28 miljoonaa euroa” oli tuon tiedotteen mielenkiintoisin tieto. Rakennushankkeestahan muuten on tiedotettu jo aikaisemmin.

“Lahden Paavolaan toteutettavan uuden K-Citymarketin kiinteistön kokonaispinta-ala on noin 20 000 bruttoneliömetriä. Myymälän pinta-ala tästä on noin 9 500 neliömetriä. Skanskan urakka sisältää kiinteistön rakennus- ja talotekniset työt. Myymälätilat sijoittuvat ensimmäiseen kerrokseen, kellarikerrokseen tulee lämmin pysäköintihalli.”

“Työt käynnistyvät huhtikuussa 2024 ja valmistuvat syksyllä 2025.” Tässä taisi mennä taas Keskolla ajoitus nappiin. Ei lähdetty rakentamaan korkeasuhdanteen aikaan ja kaupan uutuusvetovoimakin on parhaimmillaan ensi vuoden joulumyynnin aikaan.

30 tykkäystä

Turun Sanomissa tänään maksumuurin takana Rauhalan haastattelu.

Aletaan tosiaan hiljalleen heräilemään siihen, että S-Ryhmä vie tätä markkinaa ja “voi olla ettei ole pärjätty.”

Mainitsee myös S-Ryhmän laajentaneen kauppaverkostoaan nopeammin kuin Kesko ja etenkin Prismat on toiminut kasvun vetureina.

Uusia Citymarket avauksia on nyt onneksi jo ilmoitettu ja toivottavasti saadaan myös hintamielikuvaa parannettua kun viimein huomataan että ostokset tehdäänkin nyt hinta edellä. Pitkä polku kyllä saada menetettyä markkinaosuutta vallattua takaisin.

16 tykkäystä

Maaliskuun luvut:

Rumia lukuja, jotka toki pääasiassa selittyy toimituspäivien määrällä.

8 tykkäystä

Tuossa vielä kommentit

21 tykkäystä

Nostamme Keskon tavoitehintamme 18,0 (aik. 17,0) euron tasolle nousseiden ennusteiden seurauksena.

  • Inderes aamukatsaus
12 tykkäystä

Tässä olisi Artun näpyttelemä yhtiöraportti. :slight_smile: :gem:

Olemme päivittäneet ennusteemme raportoitujen myyntilukujen mukaisiksi sekä lisänneet Davidsen-yrityskaupan tuoman vaikutuksen.


Ja kommentti:

19 tykkäystä

OP kertoo aamukatsauksessaan, että Keskon myynti jäi Q1:llä pari prosenttia sen ennusteista. Mitään tavoitehinnan päivityksiä ei vielä nähty.

Olisi kyllä kiva kuulla tarkkemmin ihan toimialakohtaisesti siitä, miten toimituspäivien määrä vaikuttaa ihan toimialakohtaisesti myyntiin. Nyt Keskon yleisesti esittämä 2-4 %:n haarukka on aika leveä.

4 tykkäystä

Arhi Kivilahden tviitit kiinnostanevat tätä ketjua lukevia:

https://twitter.com/ArhiKivilahti/status/1780106116912869826Ja tässä on tuo tviitin linkki:

12 tykkäystä

Salkunrakentajan juttu Keskosta, jossa ei ole hirveästi uutta yhtiötä tarkemmin seuranneille, jutussa on lainattu Handelsbankenin analyytikkoa Nicklas Skogmania.

Handelsbanken näkee Keskon ruokakaupassa positiivisia merkkejä.

”Elintarvikkeiden inflaatio on hidastunut merkittävästi, joten odotamme myös kuluttajien siirtymisen halvempien verrokkiyhtiöiden asiakkaiksi pysähtyvän vuoden alkupuolella. Siten odotamme Keskon ruokakaupan markkinaosuuden vakiintuvan etuajassa”

7 tykkäystä

Handelsbankenin analyytikolle Kesko on edelleen “pidä”.

Danske Bank nostaa Keskon suosituksen osta-tasolle (aik. pidä), toistaa 18,80 euron tavoitehinnan (Kauppalehti)

8 tykkäystä

Handelsbankenin tekstissä kun todettiin rakennusmateriaalikustannusten painavan kysyntää alas, niin täytyypä kehua sitä kuinka Kesko on tarttunut härkää sarvista:

“K-Rauta tiedotti maanantaina, että se laskee Cello-keittiömallistonsa keittiökokonaisuuksien suositushintoja 30–41 prosenttia mallista riippuen. (…) Konseptimuutos ja hankintalogiikan muutos ovat hinnanalennusvaran taustalla. Nyt ostetaan suoraan tuottajalta.”

Tietenkään millään keittiökaupalla ei rakennuspuolta pelasteta eikä tuossa olla missään rakentamiskustannusten ytimessä, mutta tuo on hyvä esimerkki kuinka kustannusten nousua voi hillitä oman kateosuuden kärsimättä. Ja siinä samalla parantaa omaa kilpailuasemaa.

19 tykkäystä

Uusia tuotelanseerauksia:

https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/pirkka/pirkka-fanituotteet

Kenkiä, sukkia ja t-paitoja on tarjolla hyvin edulliseen hintaan. Nämä taisi jäädä kyllä itseltä nyt hankkimatta, mutta jos K-Kaupan Väiskin fanipaitoja saataisiin kauppoihin, niin ostaisin heti. Samoin joku 70s retrohenkinen paita vanhalla K-logolla voisi toimia.

Tällainenkin uutinen tältä viikolta:

Ympärivuorokautinen asiointimahdollisuus kuulostaa tuolla toimialalla hieman erikoiselta, mutta ehkä sekin on kilpailuetu.

Ps. Keskon maaliskuun myyntiluvut innostivat vähän keventämään osaketta, mutta tänää tuli ostettua lappuja kahdessa erässä hieman edullisemmin takaisin. Nyt on Keskoa salkussa enemmän kuin koskaan.

21 tykkäystä

Tampereen paikallisuutisissa pysytellen. Tällainen lämmittää osakkeenomistajan mieltä, kun muutaman sadantonnin kauppahinnan sijasta kaupungilta halutaan tontin nurkan vastineeksi maapläntti supermarkettia varten:

“Kesko omistaa Linnaimaan Citymarketin tontin. Kaupunki halusi ostaa osan tontista, jotta se voisi rakentaa uuden kadun Piettasenkadulta Aitolahdentielle, kun raitiotietä aletaan rakennetaa Mäentakusenkadulle. Neuvotteluissa kaupasta ei kuitenkaan kaupungin mukaan päästy sopuun, joten asia ollaan ratkaisemassa maanalueiden vaihdolla.”

Ja vaihdossa Kesko saa Vuoreksesta tontin, jolle tilan puolesta mahtuu somasti K-Supermarket. Vuoreksessa asuu tällä hetkellä n. 8000 asukasta, alue laajenee kovaa vauhtia ja päivittäistavarakauppa on Salen ja K-Marketin varassa.

47 tykkäystä

Porvoon uusi cittari on ollut yhtiön putkessa muistaakseni useita vuosia. Arvioitu avautuminen 2027 keväällä.

Uuden K-Citymarketin rakentaminen Porvoon Länsirannalle alkaa - K-ryhmä (cision.com)

21 tykkäystä

Tulospalkkioista päätellen ei se nyt niin huonosti ole menny PT-markkinalla…

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010381704.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0BzyETFKiJwF2G3hmEhEZ6hxAIYxnNBpBr4KVpsj0yMum_QcZ3ErIfJEg_aem_AWp4vt9ZNFD6kLsnGx9C7by0O2LIxsyDbpiMYlErHpbzPxySTtfl9hPxELlevhuV0qiFo8wCZdfsDTnBhtEVcOCT#Echobox=1713949891

6 tykkäystä

Keskon Q1 odotusten mukainen, tulos hyvä suoritus haastavassa markkinassa:

  • Liikevaihto 2 759,5 MEUR (-2,4 %, vertailukelp. -5,5 %)
  • Vertailukelpoinen liikevoitto 99,5 MEUR
  • Kulutehokkuus pysyi hyvällä tasolla, liiketoiminnan rahavirta vahva

Toimialat:

  • Päivittäistavarakaupassa liikevaihto kasvoi, tulos hyvällä tasolla huolimatta panostuksista hintatasoon
  • Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa liikevoitto laski odotetusti rakentamisen heikosta suhdanteesta johtuen
  • Autokaupassa liikevaihto ja tulos hyvällä tasolla

Tulosohjeistusta täsmennetty:
Koko vuoden vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan olevan 620-700 MEUR (aiemmin 620-720 MEUR). Täsmennys liittyy rakentamisen ennakoitua heikompaan suhdannenäkymään vuonna 2024. Ohjeistus ja näkymät muilta osin ennallaan.

Tiedote ja muut tulosmateriaalit Raportit ja presentaatiot

Suomenkielinen tulosinfo sijoittajille ja medialle alkaa kello 11.30

47 tykkäystä