Kesko - Kaupan alan osaaja

Mielestäni Kesko on tällä hetkellä mielenkiintoinen “growth at reasonable price” sijoitus pidemmällä aikaperspektiivillä (5+ vuotta). Kyseessä on hyvin vahvan markkina-aseman (etenkin Suomessa) omaava toimija, joka kohtaa syklistä vastatuulta ja markkinaosuutta on varaa parantaa kannattavasti (myös Suomen ulkopuolella). Sijoittajan tuotto-odotus on selvästi kaksinumeroinen kohtuullisen realistisilla ja konservatiivisilla oletuksilla.

Päivittäistavarakaupassa hintakilpailukyky tulee korostumaan paljon, joten en usko päivittäistavarakaupan liikevoittomarginaalin palaavan yli 7% tasolle kovin helposti. Etenkään mikäli markkinaosuutta halutaan ottaa S-Ryhmältä. Mahdollinen volyymikasvu ja siten skaala on hyvin tärkeä asia päivittäistavarakaupassa ja voi tukea kannattavuutta pidemmällä aikavälillä. Uskon Keskon tavoittelevan volyymikasvua ja markkinaosuutta, joka vaatii sekä investointeja että hintaoptimointia. PTY:n mukaan Keskon päivittäistavarakaupan markkinaosuus on laskenut -2.6% vuosina 2020-23 (S-Ryhmä +2.2%), joka on karu pudotus. Hintakilpailukyky on kriittistä kun kuluttajien ostovoimaa kuritetaan. Päivittäistavarakaupan kassavirta jatkuu kuitenkin vahvana.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan pitkäaikavälin kysyntäajurit ovat mielestäni yhä voimassa ja vahvat, etenkin korjausrakentamisen, kestävän kehityksen investointien ja infrastruktuurin puolella. Lyhyellä aikavälillä markkinan vastatuuli on kuitenkin kova, joka näkyy sekä B2B että B2C puolella. Yhtiöstä riippumaton tekijä. Yhtiön pitkäaikavälin tavoite on yhä 6-8% liikevoitto, mutta en usko kannattavuuden saavuttavan tätä kovin helposti. Kassavirran pitäisi myös parantua, mutta käyttöpääoman muutokset syklisempiä kuin päivittäistavarakaupassa.

Vaikka en anna hirveästi painoarvoa lyhyen aikavälin kvartaali- ja vuosituloksien heilahteluille, niin mielestäni 2024 ohjeistuksessa on pieni riski vertailukelpoisen liikevoiton alalaidan suhteen. Omissa laskelmissa odotan 2024 vertailukelpoisen liikevoiton olevan 605 MEUR, joka on alle nykyisen ohjeistuksen 620-700 MEUR. Vuoden alku oli heikko ja viimeaikaiset signaalit myös niin ja näin. Pitkänaikavälin sijoittajalle tällä ei mielestäni ole juurikaan väliä ja historiallisesti Kesko on ollut ihan hyvä value play kurssin sahatessa välillä ylös ja alas. Saatan hankkia pian salkkuun.

47 tykkäystä

Minunkin mielestäni ohjeistuksessa on molempien laitojen osalta riskiä. Liikaa sille ei tosiaan pitäisi painoarvoa antaa Keskoa sijoituskeissinä miettiessä. Paitsi siltä osin ehkä, että esim. ensi tiistaina kannattaa olla hieman panoksia, jos ohjeistuksen alalaita horjuu ja kurssi sen mukana.

Itseäni ei kamalasti kiinnosta kuukausilukujen muutokset, vaan Keskon markkinaosuus sekä tekeillä olevat toimet markkinaosuuden parantamiseksi. Tuolta osin päivittäistavarakauppa on ainoa sektori, joka aiheuttaa itsessä hieman huolta. Tosin huolta hälventää mm. tekeillä olevat uudet Citymarketit. Sekä S-ryhmän viestintä, että seuraavaksi investoidaan ensisijaisesti muualle kuin uusiin hypermarketteihin.

Mitä päivittäistavarakaupan kehitykseen tulee, niin kysehän ei ole vain ketjujen välisestä taistelusta, vaan myös kaupparyhmien sisäisten kauppakokojen välisestä taistelusta. Esimerkki täältä Tampereelta: Vielä reilu puoli vuosikymmentä sitten Tampereen keskustassa ja sen välittömässä läheisyydessä oli tasan yksi K-Supermarket (ja Citymarketit sijaitsevat kauempana). Se sijaitsi vanhan Anttilan kellarikerroksessa, ja Anttilan konkan myötä se sijainti muuttui varsin heikoksi. Tänä päivänä vastaava luku on neljä, ja kaikkien kolmen uusperustantakohteiden nykysijainti on ensiksi mainittua parempi.

Hinnoista ja hintamielikuvista vielä sen verran, että mielestäni K-ryhmän kaksi osaa ovat parantaneet tuolla saralla juoksuaan. K-Marketista on tullut viikkotarjouksissa “halpakauppa” hedelmien ja vihannesten osalta, olipa vertailukohtana Keskon kaupat tai kaikki muut ryhmät. Citymarket taas pärjää premium-tuotteissa ihan hyvin Prismaa vastaan, vaikka mielikuva olisikin jotain muuta. K-Supermarkettien osalta sitä hinnallista vetovoimaa on hankalampi löytää, mutta toisaalta laatumielikuva olennaisinta verrokkia S-Markettia kohtaan on mielestäni kohdallaan.

18 tykkäystä

Keskon Q2-tulos ulkona – liikevaihto ja tulos laskivat ennakoidusti, liiketoiminnan rahavirta vahvistui

Ohjeistuksen ylälaitaa laskettu, koko vuoden vertailukelpoisen liikevoitoin odotetaan nyt olevan 620–680 MEUR (aiemmin 620–700 MEUR). Ohjeistus ja näkymät muutoin ennallaan.

Johdon suomenkielinen tulosinfo alkaa kello 11.30

Tiedote, esitysmateriaalit ja linkki tulosinfoon täällä: Raportit ja presentaatiot

48 tykkäystä

Muutamassa osaria edeltävässä viestissä oli pohdittu ohjeistuksen alalaidan kestävyyttä (620Meur). Tarkennuksen yhteydessä johto on varmaankin joutunut pohtimaan myös alalaitaa.

Nyt kun ohjeistuksessa ylälaitaa tarkennettiin niin “vahvistaako” se mielestänne alalaittaa? Eli että siinä pysytään? Ohjeistuksessa mainitaan lisäksi että sen edellytyksenä on että taantuma toimintamaissa on lyhytkestoinen.

  • Alalaita pitää koko vuoden osalta
  • Alalaita pettää
0 äänestäjää
1 tykkäys

Korkonäkymät happanevat, työttömyys lisääntyy, ainakin kesäkuun osalta Nordean korttidata ei ollut taas kovin mieltä ylentävää, arvonlisävero nousee, monet kaupanalan yritykset varoittavat näkymistään jne. Onhan Kesko hieno yhtiö, mutta olisin yllättynyt jos ohjeistuksen alalaitaa ei vielä laskettaisi.

39 tykkäystä

Analyytikon kommentti tältä aamulta. Olennaisin kohta tässä kontekstissa mielestäni tämä.

Ohjeistuksen ylälaidan lasku oli meidän näkökulmastamme odotettu, sillä raporttia edeltävät ennusteemme sijaitsivat aivan ohjeistuksen alalaidalla (Inderes 621 ja konsensus 643 MEUR). Konsensusodottaman sijainti uuden ohjeistushaarukan keskikohdan tuntumassa viestii siitä, että Q2-raportin pohjalta tehdyt ennustemuutokset jäänevät todennäköisesti vähäisiksi.

20 tykkäystä

Keskon raportin mukaan inflaatio on käytännössä pysähtynyt. Palkat kuitenkin nousevat, joten eikö tämä tarkoita sitä, että ostovoima alkaa kasvaa?

8 tykkäystä

Kauppalehti julkaisi todella erikoisen artikkelin. Nyt lukuja on hieman korjattu esim. liikevoiton osalta:

Mutta edelleen: “Analyytikot ennustivat 181,3 miljoonan euron liikevoittoa ja ennustehaarukka oli 172,7-181,0 miljoonaa euroa.”

1 tykkäys

Rakentamisen ja talotekniikan loppuvuoden kehityksestä riippuu pitkälti, miten päivitetty ohjeistus tulee pitämään. Päivittäistavarakaupassa tulostaso pitänee edelleen verrattain hyvin. Autokaupan merkitys konsernin luvuissa kaikkein pienin. 12 kk liukuva liikevoitto konsernitasolla nyt 656 MEUR.

Keskon mukaan sekä rautakaupassa että teknisessä kaupassa on merkkejä myynnin piristymisestä. Ohjeistuksen pitävyyden suhteen tämä on tärkeä kommentti ja graafi tuossa vielä.

Rakentaminen ja talotekniikka: “Markkinassa on nähtävissä piristymisen merkkejä kaikissa toimintamaissa, vaikka suhdanne on edelleen heikko.”

26 tykkäystä

RT:n kääntymistä kuopastaan on jo odotettu tovi. Omasta kokemuksesta (yritysvierailuista) voin sanoa että selkeitä positiivisia signaaleja on saatu mm. Tampereelta, Turusta ja Oulusta.

Tanskassa on tapahtunut jo selvä harppaus käänteessä.

28 tykkäystä

Jos nyt oikein laskin, niin Kesko on vuoden aikana (Q2/23-Q2/24) laskenut neljä kertaa tulosohjeistusta. Alalaita on sentään pysynyt alkuperäisohjeistusten mukaisena, jos jotain positiivista haluaa nähdä. Mutta onhan tuo silti karmeaa, ja mielestäni perusolettama on että kolmen kuukauden päästä ainakin ylälaitaa lasketaan jälleen, ja tulosohjeistuksen alarajakin horjuu jo.

Nyt viime viikkoina on kovin hiljaista ollut K-kaupoissa, mitä niissä on käynyt. Yhden hyvän sijainnin K-Marketin isolla parkkipaikalla ei ollut viimeksi ohi kävellessä päiväaikaan yhtään autoa asiakasparkissa. K-Supermarketissa ei ollut viimeksi yhtään kassajonoa, tänään sentään yksi edellä. Citymarket-reissulla viimeksi ei ollut montaa kassaa auki, mutta silti päiväaikaan edellä vain yksi asiakas. Ok, heinäkuu, mutta silti hieman mietityttää.

Eilen keventelin lappua, kun olin hieman - tai aika paljonkin - skeptinen pysyykö ohjeistuksen alalaita edes tässä vaiheessa vuotta. Edelleen siihen suureen kuvaan voi kuitenkin luottaa, ja pitkäkestoinen ostotoimeksianto on taas sisällä. Eiköhän ne kiertoon laitetut laput taas kohta salkussa ole.

Parempia aikoja odotellessa.

7 tykkäystä

Kyllähän tällainen kesä, mikä nyt on ollut, väistämättä näkyy kauppojen myynnissä. Omat lapset ovat kulkeneet lähes koko kesän pelkissä uimapuvuissa, kesävaatteita ei juurikaan ole ostettu. Ruokaa ei viitsi pahemmin kotona laittaa, joten ollaan syöty pääosin ulkona tai jotain nopeasti valmistuvaa ja kevyttä ruokaa. Koulut kun alkaa ja talvi lähestyy, niin hankinnat alkavat vasta sitten. Kiitos Suomen neljän vuodenajan ja kasvavien lapsien. Kaupoissa varmasti koetaan piristymistä, kun kelit viilenee ja ihmiset palaavat lomilta. Myös kotien sisustaminen alkaa kiinnostamaan, kun aikaa vietetään enemmän sisällä. Kaikkia hankintoja ei voi myöskään loputtomasti lykätä, joten eiköhän tämä aallonpohja ole kohta historiaa.

1 tykkäys

Syntyisi vain niitä lapsia… Ne ainakin lisää kulutusta ihan kaikissa talouden kerroksissa ja elämän osa-alueilla.

2 tykkäystä

Muutamia omia havaintoja kuluttajakäyttäytymiseen liittyen:

-Ostovoima voi koko ajan paremmin, kun palkankorotuksia ja eläkkeiden korotuksia on alkanut realisoitumaan ihmisten tileille
-Asuntolainojen korkojen lasku helpottaa ihmisiä korontarkistuspäivinä
-Pankkien raportoiman korttidatan perusteella kulutus kuitenkin laahaa toistaiseksi

Johtopäätöksenä voisi siis olla että kun inflaatio ja korkojen nousu söi säästöt, niin nyt ihmiset yrittää säästää niitä takaisin. Aika opetti myös varovaisemmaksi, joten Visa-kortit halutaan maksaa pois ja puskuria kerätä. Tässä auttaa asiointi Tokmannilla, Lidlissä ja S-Ryhmällä, Kesko jää paitsioon.

Itse uskon että ei ihmiset jaksa kuitenkaan loputtomiin Lidlin pöperöitä syödä, vaan ennen pitkää mieli alkaa taas tehdä parempaa sisäfilettä. Kun henkilökohtaisessa taloudessa ei ole enää niin tiukkaa, niin enää K-kaupan korkeammat hinnat eivät niin hikoiluta. Tässä voi vaan hyvinkin mennä pari vuotta vielä, mutta ei sen takia Keskon kannata strategiaa muuttaa, vaan pitäytyä siinä minkä parhaiten osaa.

6 tykkäystä

Uskon alalaidan pitävän kun RT-kaupan vuoden vahvimmat kuukaudet ovat edessä, mutta en tietysti tiedä…

Rautakaupan sesonki on tähän mennessä ollut kyllä joka vuosi samaan aikaan. Ei siis kausiluontoisuuden osalta mitään eroa edellisiin vuosiin suhdanteet pois lukien

RT kauppa ei ole pelkkä rautakauppa, 30 vuotta kokemusta siitä muusta alasta, mutta eri mieltä saa tietysti olla.

1 tykkäys

Tulospäivän haastattelu tulee tässä. :point_down:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:12 Q2’24
00:43 Täsmennetty ohjeistus
01:44 Käänteen merkit rakennussyklissä
05:02 Mitä pitää tapahtua, ettei tulos yllä 620 MEUR:oon?
05:45 Yleisen arvonlisäveron korotuksen vaikutus kauppaan
06:47 Alkoholiuudistuksen ensimmäiset kokemukset
08:30 Miten markkinaosuutta ja hintakilpailukykyä vahvistetaan?
10:20 Prisman ja K-Citymarkettien myynnin kasvuerot
12:10 Kauppakohtaiset liikeideat ja niiden monistaminen
14:53 Kespron markkina-aseman vahvistuminen ja kasvuajurit
16:44 Vihannespörssin konkurssin vaikutus markkinaan
17:30 Keskon panostukset Onniseen ja kv-kasvu
20:20 K-lataus ja autokaupan kehitys

16 tykkäystä

Tässä on Sijoittaja.fi:n analyysi Keskosta, loppuosa jutusta on muurin takana - kaikille näkyvän osuuden lukee parissa minuutissa. Ei ihmeellisempää uutta, jos Inderesin materiaaleja tai tätä ketjua seuraa. :slight_smile:

Keskon osake on kärsinyt jo pitkään laskevasta trendistä. Maanantain 22.7.2024 päätöskurssilla laskettuna osake on pudonnut 55,4 prosenttia vuoden 2021 huipuista. Osaketta on painanut merkittävästi pitkittynyt heikko markkinasuhdanne Rakentamisen ja talotekniikan segmentissä kaikissa Keskon toimintamaissa.

1 tykkäys