Nimenomaan siihen ajatusharhaan ei pitäisi mennä, että Keskon PT-kauppa elää vain suhdanteiden mukaan, kun tarkastellaan nimenomaan markkinaosuuksia. Eikä se edes historiallisesti ole toteutunut siinä määrin kuin moni ajattelee. Finanssikriisiä edeltävä parempi taloudellinen jakso ei tuonut Keskolla lisää markkinaosuutta päivittäistavarakaupassa. Ja toisaalta taas 2010-luvun edellä yhtiö pystyi kasvattamaan markkinaosuutta taloudellisesti erittäin vaikeana ajankohtana.
Autokaupan puoli Keskolla sujuu hyvin. Raksapuoli elää suhdanteiden mukaan, joten myynnin kehitystä enemmän itseäni kiinnostaa markkinaosuuksien kehitys, mikä näyttää suuressa kuvassa hyvältä. PT-puolella olen huolissani siitä, että ties monettako vuotta markkinaosuudet kehittyy kuin kirkon jäsenmäärä eikä näkyvästi lanseeratulla “halpuutuksella” onnistuttu tälläkään kertaa sen enempää kohtentamaan hintamielikuvaa kuin lisäämään asiakasvirtaa.
Keskeinen haaste on tietenkin se, että päivittäistavarakaupassa asiointi keskittyy entistä enemmän suuriin kauppoihin. Siinä missä S-ryhmä on kohtuulllisen aktiivisesti avannut super- ja hypermarketteja, on Keskon tekeminen ollut laiskelmaa. Viime vuonna saatiin sentään Citymarkettien määrää nostettua yhdellä, mutta K-Supermarkettien määrä polki paikallaan. Tänä vuonna onneksi uusien kauppojen suhteen on enemmän tekemisen meininkiä. Toivottavasti se näkyy myös myyntiluvuissa.