Ehdotuksia keskustelun aiheiksi:
- PT Kaupan Strategiakauden 24-26 viimeinen vuosi lähestyy, mutt strateginen tavoite markkinaosuuden vahvistamisesta ei ole toteutunut, vaan markkinaosuus on ollut nyt kohta 5 vuotta pysyvässä laskussa. Strategiassanne tämän tavoitteen saavuttamiseksi on määritetty kauppaverkoston kehittäminen (kauppojen uudistaminen ja uudet kaupat kasvukeskuksissa). hintakilpailukyvyn parantaminen, kauppiasyrittäjyys ja kauppakohtaisten liikeideoiden tason nosto, tuoreosastojen parantaminen ja monikanavainen asiakaskokemus. Mikä on analyysinne markkinaosuuden laskusta ja sen tärkeimmät syyt - onko tavoitteden saavuttamattomuuden syynä väärät keinot vai keinojen puutteellinen toteutus (mutta oikeat keinot)? Mitä uusia strategisia keinoja teillä on tavoitteenne saavuttamiseksi, jos on tai luovutaanko joistakin strategisista fokusalueista?
- Raportoitte Q1 jälkeen, että “pysyvästi edullista” kampanja on toiminut erittäin hyvin (kaksinumeroista kasvua kun hintojen lasku merkkituotteilla 4-6% ja Pirkka-tuotteilla 9-12%). Mistä syistä tätä lähestymistapaa ei ole enää jatkettu tammikuun jälkeen hyvistä kokemuksista ja vahvasta hintajoustosta huolimatta?
- Kesäkuussa K-Citymarket käyttötavarakaupan myynti laski ja samalla vertailukaudella urheilukauppa kehityi upeasti +19%. Mistä näin iso ero käyttötavarasegmenttien välillä johtuu ja mitä onnistumisia on Intersport ja Budget-sport ketjujen poikkeuksellisen hienon myynnin kasvun taustalla?
- Mikä on kauppiasmallin rooli digitalisoituvassa kaupassa ja verkkokaupassa? Mitkä ovat ne asiakaskokemuksen/ostopolun vaiheet verkkokaupassa, jossa kauppiasmalli tuo asiakkaalle lisäarvoa/kilpailuetua?
- Rakentaminen on historiallisen alhaisissa lukemissa. Jos ajatellaan rakentamisen vaiheita (Ensimmäisessä vaiheessa pohjatyöt ja rakenteet. Keskivaiheilla talotekniikkaa eli sähköä, putkia ja ovia. Lopuksi pintoja, kalustamista ja pihatöitä.) Miten näette, missä rakentamisen vaiheessa Keskolla kilpailukyky ja markkinaosuus on parhaimmillaan? Eli mikäli rakentaminen alkaisi vauhdikkaasti, missä kohtaa tuota (2-3 vuoden) sykliä Keskon tarjonta on vahvimmillaan?
- Vaikka korkotaso on jo laskenut pitkän aikavälin keskiarvoisille tasoille, inflaatio on lähellä nollaa ja palkankorotusten myötä myös kuluttajien ostovoima on kasvanut, niin silti suomalaisten kuluttajien luottamus (ja halu investoida erityisesti kestotavaroihin) on historiallisen alhaisilla tasoilla. Näiden kehitysten (korkotaso, inflaatio, palkankorotukset) oletettiin olevan merkittäviä tekijöitä kuluttajien luottamukseen, nän ei kuitenkaan ole käynyt. Miten näette, mitkä tekijät tai muutokset nostaisivat nyt suomalaisten kuluttajien luottamusta? Vai ollaanko kuluttajien luottamuksen suhteen nyt uudessa normaalissa, jossa vanhoihin lukuihin ei ole palaamista, johtuen esimerkiksi suomalaisten (pysyvästi) muuttuneesta ikärakenteesta, valtion pysyväluonteisista alijäämistä ja pettäneestä luottamuksesta itänaapuriin - eli olosuhteista, jotka ovat erittäin pitkäjänteisiä?