Osakesijoittaminen

Keskustellaan optioista

Keskustellaan, kysytään, kerrotaan ja jaetaan kokemuksia optioista ja niiden käytöstä osana osakesijoittamista.

Warren Buffet on sanonut, että optiot ovat osakesijoittajien joukkotuhoaseita, onko niin, vai onko niistä hyötykäyttöön?

Alkuun linkki aakkosista…

1 tykkäys

Osaatteko sanoa, mistä tässä on kysymys, mitä pe 16.10.2020 tämä option ostaja arvelee tapahtuvan?

Shares of Nokia (NYSE: NOK) saw some unusual options activity on Thursday. 2020-09-03
Following the unusual option alert, the stock price moved down to $4.64.

 • Sentiment: BULLISH
 • Option Type: TRADE
 • Trade Type: CALL
 • Expiration Date: 2020-10-16
 • Strike Price: $4.00
 • Volume: 451
 • Open Interest: 11537

Extraordinarily large volume is one indication of unusual options activity. Volume refers to the total shares contracts traded in a day when discussing options activity. Unsettled contracts that have been traded, but not yet closed, are called open interest. These contracts are not closed because a buyer has not purchased a contract, or a seller has not sold it.

When a contract has an expiration date in the distant future, it is generally another sign of unusual activity. Usually, additional time until a contract expires allows more opportunity for it to reach its strike price and grow its time value. Time value is important to consider because it represents the difference between the strike price and the value of the underlying asset.

“Out of the money” contracts are unusual because they are purchased with a strike price far from the underlying asset price. “Out of the money” occurs when the underlying price is under the strike price on a call option, or above the strike price on a put option. Buyers and sellers try to take advantage of a large profit margin in these instances because they are expecting the value of the underlying asset to change dramatically in the future.

Options are “bullish” when a call is purchased at/near ask price or a put is sold at/near bid price. Options are “bearish” when a call is sold at/near bid price or a put is bought at/near ask price.

These observations are made without knowing the investor’s true intent by purchasing these options contracts. The activity is suggestive of these strategies, but an observer cannot be sure if a bettor is playing the contract outright or if the options bettor is hedging a large underlying position in common stock. For the latter case, bullish options activity may be less meaningful than the exposure a large investor has on their short position in common stock.

1 tykkäys

Muistuttaisin että tämä lainaamasi “juttu” on bottigeneroitu optiokauppavirrasta. Eli “unusual” tässä tapauksessa ei tarkoita että joku ihminen olisi katsonut sen oudoksi. Se voi olla jollain mittarilla poikkeuksellinen, mutta optiopulaamisessa tapahtuu kaikenlaista outoa koska usein treidejä on useampi kuin yksi - eli siinä missä tämä kyseinen optio ei yksinään välttämättä näytä järkevältä, sen parina voi olla toinen vastakkaisen suunnan treidi ja nämä kaksi yhdessä muodostavat kuvion jolla tietynlainen kurssiliike tuo rahaa.

Ilman tietoa mikä oli option preemio ts. mitä joutui ko. hetkellä tuollaisesta optiosta maksamaan ei pysty arvioimaan oikeastaan mitään. Ei kukaan jakele ilmaiseksi sopimusta (CALL-optio) jolla ostaja voi ostaa NOKiaa neljään taalaan jos sen hetken hinta on pitkälti yli 4.50 taalaa. Sen mitä tästä ymmärtääkseni näkee on että joku on ostanut option jolla voi ostaa nokian osaketta neljään taalaan ensi viikolla. Ja joku on myynyt sellaisen option, oletettavasti pyytäen siitä enemmän kuin mikä on tämän hetken osakkeen hinnan ja neljän taalaan välinen erotus. Jos osakkeen hinta nousee, diilistä tulee option ostajalle edullinen eli ostaja odottaa Nokian kurssin nousevan. (maksettu preemio + 4$ < odotettu osakkeen hinta 10/16)

Jos osake puolestaan laskee niin diili huononee. Laskun määrästä riippuu kannattaako optio käyttää - preemio on joka tapauksessa maksettu käytti sitä tai ei. Jos markkinalta saa NOKkia alta neljän taalan ensi viikolla, option käyttämisessä ei ole mitään järkeä.

Fiksummat saa korjata jos ymmärsin jotain väärin.

5 tykkäystä

Ihan hyvä kommentti. Unusual activity edellyttää, että kyseisen striken ja exp daten optioiden kysyntä kasvaa huomattavasti suuremmaksi, kuin kyseisen osakkeen optioiden kysyntä on normaalisti. Sikäli totta, että tuo on ulottunut aika pitkälle, mutta yksittäisen kaupan volume on 451 eli ei mitään. Olisi pitänyt nähdä, mikä oli kokonaisvolyymi ja oliko kuinka monta isoa Call kauppaa.

Optioiden kaupankäynti on hyvin pitkälle isoa vedonlyöntiä, mitä pidemmälle ne ulottuu. Myyjät laskee saavansa hyötyä ja ostajat luottavat johonkin omaan näkemykseensä. Optiot voi vaihtaa omistajaa liikkeelle laskun jälkeen moneen kertaan ja mitä lähemmäksi eräpäivää tullaan, sitä rajummaksi liikkeet käy. Joku MM tyypillisesti hedgeää laskemalle liikkeelle CALL:eja tai PUT:teja kohdistaen ne tiettyyn osaan omistuksesta. Jokainen osakkeen omistajahan voi halutessaan myydä optioita omia osakkeitaan vastaan.

2 tykkäystä

Kiitos, selkeä selostus!

:+1:

1 tykkäys

:+1:

Jossain sanottiin, että volume on luku x 100, eli tuossa esimerkissä se olisi
45100, ei tosin sekään paljon.

Onkohan tuo luettava noin?

2 tykkäystä

Kyllä, 1 optio kohdistuu 100kpl osakemäärään.

2 tykkäystä

Beeta 0.64. ?

Volume 35.55 million shs

Average Volume 31.92 million shs

Market Capitalization $22.61 billion

https://www.barchart.com/stocks/quotes/NOK|20201016|4.00C/overview

Open Interest 16,734

Volyme. 3.990

0.09. Day High. 0,17

Beeta. 0.64

Mitä tästä voi päätellä, jos
NOK on 16.10 hinnaltaan esimerkiksi
4.80 USD?

Eli, kuinka paljon tänään 1000 tämän esimerkin Nok optiota maksaa tänään ja mikä niiden arvo ensi perjantaina on
Osakkeen hinnan ollessa 4.80 $

Osaako joku sanoa?

Siis, mikä on tämän optioerän arvo ensi perjantaina, jos Nok on 4.80 $ silloin?

Ei voi tietää koska ei tiedä miten paljon option preemio oli.

1 tykkäys

stock price moved down to $4.64.

 • Sentiment: BULLISH
 • Option Type: TRADE
 • Trade Type: CALL
 • Expiration Date: 2020-10-16
 • Strike Price: $4.00
 • Volume: 451
 • Open Interest: 11537

Onko preemio stock price?

Ei. Tämä pasteamasi juttu kertoo että joku on ostanut optiota joiden strike price on $4, eli tehnyt diilin että voi ostaa Nokian osakkeita 45100 kpl hintaan neljä taalaa 16.10.

Koska kukaan ei ole niin tyhmä että antaisi tämmöisen sopparin ilmaiseksi, siitä on maksettu jotain. Oletettavasti enemmän kuin on tämän hetken osakekurssin ja neljän taalan hinnanerotus.

Jos hinta on tuolloin alle neljä taalaa, tämä optio on arvoton.

Jos hinta on yli neljä taalaa, mutta alle option ostohetken osakkeen hinnan, osa preemiosta tulee takkiin

Jos hinta on yli neljä taalaa + maksettu preemio, tulee voittoa.

Ilman tietoa mitä optiosta on maksettu, ei voi tietää yhtään mitään treidin voitollisuudesta. Lisäksi huomioi että samalla miehellä voi olla useampia treidejä. lue vaikka tuo noin aluksi:

Oikeastaan ainoa asia mitä tuosta pastestasi voi sanoa on “joku löi vetoa että nokian kurssi nousee”.

1 tykkäys

. A call buyer profits when the underlying asset increases in price.

Ilmeisesti siis, jos tuota optiota on saanut ostettua tänään osakkeen kursstn ollessa jotain 4,10 $ ja ensi perjantaina option erääntyessä

kurssi on 4,80 $,

niin voi myydä optiot voitolla tai ottaa ko optioiden oikeuttama määrä osakkeita maksamalla strike price 4 $ osakkeelta??

Kyllä, jos kurssi nousee niin CALL-option arvo nousee. Tarkka voitto/tappio riippuu asioista joita tuosta ei voi nähdä.

1 tykkäys

:+1: kiitos!

asia tuli selväksi…

No stock has been more heav­ily at­tacked by ac­tivist short sell­ers this year than GSX Techedu Inc., a New York-listed Chi­nese tu­tor­ing com­pany.

Short sell­ers have made killings on stocks such as Nikola Corp. and Luckin Cof­fee Inc. But in these volatile and spec­u­la­tive mar­kets, the play­book has also flopped. De­spite more than a dozen scathing re­search re­ports that have ac­cused GSX of in­flat­ing its rev­enue and other ques­tion­able prac­tices—al­le­ga­tions that sparked an in­ves­ti­ga­tion by the U.S. Se­cu­ri­ties and Ex­change Com­mis­sion—losses have mounted for in­vestors who have bet against the six-year-old com­pany.