Muistuttaisin että tämä lainaamasi “juttu” on bottigeneroitu optiokauppavirrasta. Eli “unusual” tässä tapauksessa ei tarkoita että joku ihminen olisi katsonut sen oudoksi. Se voi olla jollain mittarilla poikkeuksellinen, mutta optiopulaamisessa tapahtuu kaikenlaista outoa koska usein treidejä on useampi kuin yksi - eli siinä missä tämä kyseinen optio ei yksinään välttämättä näytä järkevältä, sen parina voi olla toinen vastakkaisen suunnan treidi ja nämä kaksi yhdessä muodostavat kuvion jolla tietynlainen kurssiliike tuo rahaa.
Ilman tietoa mikä oli option preemio ts. mitä joutui ko. hetkellä tuollaisesta optiosta maksamaan ei pysty arvioimaan oikeastaan mitään. Ei kukaan jakele ilmaiseksi sopimusta (CALL-optio) jolla ostaja voi ostaa NOKiaa neljään taalaan jos sen hetken hinta on pitkälti yli 4.50 taalaa. Sen mitä tästä ymmärtääkseni näkee on että joku on ostanut option jolla voi ostaa nokian osaketta neljään taalaan ensi viikolla. Ja joku on myynyt sellaisen option, oletettavasti pyytäen siitä enemmän kuin mikä on tämän hetken osakkeen hinnan ja neljän taalaan välinen erotus. Jos osakkeen hinta nousee, diilistä tulee option ostajalle edullinen eli ostaja odottaa Nokian kurssin nousevan. (maksettu preemio + 4$ < odotettu osakkeen hinta 10/16)
Jos osake puolestaan laskee niin diili huononee. Laskun määrästä riippuu kannattaako optio käyttää - preemio on joka tapauksessa maksettu käytti sitä tai ei. Jos markkinalta saa NOKkia alta neljän taalan ensi viikolla, option käyttämisessä ei ole mitään järkeä.
Ihan hyvä kommentti. Unusual activity edellyttää, että kyseisen striken ja exp daten optioiden kysyntä kasvaa huomattavasti suuremmaksi, kuin kyseisen osakkeen optioiden kysyntä on normaalisti. Sikäli totta, että tuo on ulottunut aika pitkälle, mutta yksittäisen kaupan volume on 451 eli ei mitään. Olisi pitänyt nähdä, mikä oli kokonaisvolyymi ja oliko kuinka monta isoa Call kauppaa.
Optioiden kaupankäynti on hyvin pitkälle isoa vedonlyöntiä, mitä pidemmälle ne ulottuu. Myyjät laskee saavansa hyötyä ja ostajat luottavat johonkin omaan näkemykseensä. Optiot voi vaihtaa omistajaa liikkeelle laskun jälkeen moneen kertaan ja mitä lähemmäksi eräpäivää tullaan, sitä rajummaksi liikkeet käy. Joku MM tyypillisesti hedgeää laskemalle liikkeelle CALL:eja tai PUT:teja kohdistaen ne tiettyyn osaan omistuksesta. Jokainen osakkeen omistajahan voi halutessaan myydä optioita omia osakkeitaan vastaan.
Ei. Tämä pasteamasi juttu kertoo että joku on ostanut optiota joiden strike price on $4, eli tehnyt diilin että voi ostaa Nokian osakkeita 45100 kpl hintaan neljä taalaa 16.10.
Koska kukaan ei ole niin tyhmä että antaisi tämmöisen sopparin ilmaiseksi, siitä on maksettu jotain. Oletettavasti enemmän kuin on tämän hetken osakekurssin ja neljän taalan hinnanerotus.
Jos hinta on tuolloin alle neljä taalaa, tämä optio on arvoton.
Jos hinta on yli neljä taalaa, mutta alle option ostohetken osakkeen hinnan, osa preemiosta tulee takkiin
Jos hinta on yli neljä taalaa + maksettu preemio, tulee voittoa.
Ilman tietoa mitä optiosta on maksettu, ei voi tietää yhtään mitään treidin voitollisuudesta. Lisäksi huomioi että samalla miehellä voi olla useampia treidejä. lue vaikka tuo noin aluksi:
Oikeastaan ainoa asia mitä tuosta pastestasi voi sanoa on “joku löi vetoa että nokian kurssi nousee”.
Mitä alustaa käytätte optiokaupoissa. Itselläni ongelmaa löytää hyvää alustaa. Nordnetin optiotarjonta rajoittuu Skandinaviaan ja hinnat ovat korkeat, Degirolla on paremmat hinnat ja löytyy Eurooppalisia optioita mutta jenkkioptioita ei juurikaan ja lisäksi kaikki Kreikkalaiset tunnusluvut puuttuvat. Onko joku löytänyt hyvän alustan missä paljon treidattavia optioita, tunnusluvut ja kohtuullinen hinnottelu? En nähnyt ainakaan missään keskustelua tästä?
Interactive Brokersilla pääsee jenkkimarkkinoille treidaamaan optioita. Halvemmat välityspalkkiot kun Mandatumilla, mutta kerran vuodessa täytyy rapsa lähettää verottajalle.
Ovatko jenkkioptioissa tappiot vähennyskelpoisia yksityisille? Muistelen joskus lukeneeni että pitäisi olla yritys että näillä treidaaminen olisi tappiot vähennyskelpoisia?
Verotuksessa luovutustappioon rinnastetaan myös (TVL 50.3 §)
johdannaissopimuksen (esim. option tai termiinin) raukeaminen tai johdannaissopimuksesta aiheutunut tappio, jos johdannaisella käydään kauppaa säännellyllä markkinalla (laki kaupankäynnistä rahoitusvälineillä)
Muut optiot ja termiinit sekä CFD
Optiot, joiden raukeamisesta aiheutunut tappio rinnastetaan luovutustappioon, määritellään TVL 50.3 §:ssä (= optiot, joilla käydään kauppaa kaupankäynnistä rahoitusvälineillä annetussa laissa tarkoitetulla säännellyllä markkinalla). Jos muu kuin säännöksessä määritelty optio raukeaa, aiheutunutta tappiota ei voida pitää luovutustappiona.
Myöskään muihin kuin säännellyllä markkinalla kaupattavista termiinisopimuksista aiheutuneisiin tappioihin ei sovelleta luovutustappiota koskevia säännöksiä. Tällaisesta muusta termiinisopimuksesta aiheutuva tappio on vähennyskelvoton luovutustappiona tai tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneena menona (KHO 1995 B 522).
CFD (Contract for Difference) sopimuksista aiheutuva tappio ei ole verovähennyskelpoinen TVL 50, §:n nojalla (KHO 2010:74).
Laki ei taida ottaa kantaa siihen missä optiot sijaitsevat kuhan niillä on käyty kauppaa “säännellyillä markkinoilla”.
Minulla on optioita firmaan, joka ei ole tällä hetkellä pörssissä, mutta x vuoden kuluttua on sinne todennäköisesti menossa. Hyvin todennäköisesti firma on listattu pörssiin ennen kuin optioni raukeavat. Osakkeiden tämän hetkinen valuaatio on arvioitu noin 3x isommaksi kuin optioideni hinta. Optiot kannattaa siis selkeästi lunastaa ennemmin tai myöhemmin (tehdään myös olettamus, että osakkeen arvo ei “koskaan” romahda alle optioiden arvon).
Kysymykseni on, kannattaako minun lunastaa optioni nyt/ennen kuin firma menee pörssiin vai onko sillä käytännössä merkitystä? Lähinnä mietin käytännön vaikutuksia esim. mahdolliselle osakkeiden splittaukselle ennen optioiden lunastamista - splittaantuuhan optiotkin vastaavasti? Entä jos kilpailija ostaa yrityksen (osan tai koko osakekannan) - saako/pitääkö optiot lunastaa mahdollisen yrityskaupan yhteydessä? Mahdollinen hankintameno-olettama ja 10v aletaan varmaankin laskea vasta osakkeiden lunastamisen hetkeltä, eikä optioiden saantihetkeltä?
Jos siis oletetaan, että optiot kannattaa varmasti jossain vaiheessa lunastaa ja näin tulen myös tekemään, kannattaako tai onko väliä lunastanko ne nyt heti vai vaikka päivää ennen kun ne (joskus tulevaisuudessa) aion realisoida?
Käytännössä kaikkiin kysymyksiisi on vastaus optioehdoissa, niitä voi olla kaikenlaisia. Samaten yksi merkittävä tekijä on vaikuttavatko esimerkiksi juoksuaikana maksetut osingot option lunastushintaan. Tuo on sellainen himmeli, että vastaamalla jotain selvää, vastaa todennäköisesti väärin.
Olen itsekin kiinnostunut viimeaikoina optiokaupankäynnistä. Näiden suomenkieliset vastinee ovat hankalia, mutta etenkin siis osto-option myymisestä (selling put). Eli siitä että olen valmis ostamaan osakkeen jollain tietyllä hinnalla - välittämättä siitä mihin se mahdollisesti putoaa.
Millä alustalla te muut teette kauppaa näillä? Tuolla mainittiin Mandatum ja Interactive brokers. Nämä siis ovat hyväksi todettuja? Tosiaan Nordnetissä oli melko nihkeästi optiovaihtoehtoja (ainakaan maailmalle).