Keskustelua välittäjistä

Itse olen siinä käsityksessä, että jos OST pystyy/saa siirrettyä, kauppa ei voi käydä, kun siirto on tekeillä. OST:n lopettamisen osalta tilannehan lienee se, että mahdollisen tappion saa verotukseen vähennykseksi.

Itse olen siirtymässä OP:sta kokonaan Nordeaan, jossa olen tänä vuonna tehnyt pörssikauppaa. Petyin ihan totaalisesti OP:n kyvyttömyyteen tuoda OST asiakkaidensa saataville.

Nordean verkkopankki on uudistumassa, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että osa toiminnoista on vielä vanhassa, osa uudessa ja lisäksi Investori tiettyjä sijoitustoimintoja varten. Eilen Nordean webinaarissa selvisi, että esim. rahastoja ja ETF on mahdollista etsiä/hakea uuden verkkopankin puolella, mikä on ihan varmaan ihan hyvä asia, koska Investorin haku ei kyllä ole parhaasta päästä.

Itse parhaillani mietin, että lopettaisin/siirtäisin oman OST:n Mandatumin puolelle, kun haluaisin ehkä kuitenkin tehdä vähän aktiivisemmin kauppaa kuin nyt on järkevää kulujen kannalta, kun osakekauppoja varten on käytettävissä kuitenkin vähän enemmän varoja kuin olin aiemmin ajatellut tähän käyttää.

Kokemuksia Danskesta ei ole. Omat plussat Nordealle: jos käy vähän kauppaa, max 1% kulut on jees ja säilytys on ilmainen, jos ostaa tai myy yhdenkin osakkeen per vuosineljännes. Investor on mun mielestä ihan ok käyttää, mut esim. stoploss taitaa puuttua kuten tuosssa aiemminkin todettiin. Tarjoustasot, analyysit ja muu saa pienellä kustannuksilla lisäpalveluksi, kuten myös “ostovoimaa” (1€/kk) eli varojen tarvitsee olla vasta clearing-päivänä hoitotilillä.

Itsellä painokupissa painoi myös Premium-pankin asiakkuuden saaminen, joka antaa vähän lisäetuja (esim. useampi maksuton käyttötili ja vuosimaksuton
luottokortti) ja asuntolainan joustoluotto, jonka itse sain ilmeisesti maksimiin (20%) nostetun lainan määrästä. Premium-asiakkuuden saamiseksi niillä on useampi kriteeri, jonka täyttämällä sen voi saada. Kannattaa tää varmistaa ennen päätöksen tekemistä, jos teidän on mahdollista odottaa vielä muutama päivä ennen päätöksen tekemistä.

3 tykkäystä

Käytän Mandatum traderia (Saxo Bank) ja minulle ilmaantui raivostuttava bugi 1-2 kuukautta sitten. Olen ollut siitä toistuvasti yhteydessä mutta mitään korjaavaa ei ole tapahtunut eikä minulta ole kysytty alun yhteydenottojen jälkeen tarkentavia lisätietoja. Sanotaan vain että “asia on yhä selvittelyssä”. Palvelusta on jäänyt tämän kokemuksen jälkeen kehno kuva.

En saa poistettua osakkeiden arvojen kuvaajia Charts -ikkunasta (käytän engl. kielistä versiota). Ne kyllä lähtevät näennäisesti pois mutta eivät oikeasti ja koska ne “jäävät roikkumaan” vaikka ne on näennäisesti poistanut, ne rajoittavat ja vaikeuttavat indikaattorien lisäämistä ja käyttöä. Kun menen pois Charts -ikkunasta ja palaan siihen kaikki ovat taas takaisin. Olen testannut eri tietokoneilla eri Windows versioilla sekä Android App ja ongelma on kaikilla eikä poistu millään niistä. Olen myös yrittänyt tehdä asioita eri järjestyksissä jos jokin korjaisi asian mutta en ole vielä sellaista löytänyt.

Tästä näkee miltä näkymä näyttää aina kun siihen siirtyy. Käyrien sekasotku… Niitä tuli vähitellen lisää kun vanhoja ei saanut pois…

Onko jollakulla muulla ollut sama ongelma?

1 tykkäys

Eilen pörssipäivän päätyttyä sekä AOT että OST oli reilusti plussalla. Nyt aamulla avatessani Nordnetin AOT näytti -112e ja OST 0e. Osaako joku avata, mistä voisi olla kyse?
AOT:lla vain pohjoismaisia osakkeita.

Jos AOTllä on muitakin, kuin kotimaisia osakkeita, niin tuo selittyy valuuttakurssien muutoksella. Itselläkin AOT tämän takia tänään miinuksella, kun taala taas heikentynyt.

2 tykkäystä

Nordnet näyttää viikonlopun kehityksen aina ihan väärin. Ost tänään 0.93% pakkasella vaikka euro heikkeni kruunuun nähden merkittävästi eilen illalla jääden lukuun -1.63%. Kruunun vahvistumisen olisi siis pinyt kasvattaa salkkua euromäääräisesti mutta toisin näytttää. Katsoo sitten maanantaina sen todellisen arvon.

Incapin merkintäoikeudet ovat ilmestyneet Nordeassa olevalle osakesäästötililleni. Ajattelin ostaa merkintäoikeuksia hieman lisääkin, mutta ost:lle tämä ei näytä onnistuvan Nordean Investorissa. Arvo-osuustileille näiden merkintäoikeuksien ostaminen sen sijaan onnistuu. Surkeata toimintaa Nordean osalta.

Surkeata on myös se, että Nordea luottaa edelleen Kustin polkemiin kirjeisiin anneista tiedottaessaan. Incap-annista kertova kirje on edelleen matkalla, mutta hyvällä onnella se saattaa löytää tiensä perille ennen merkintäajan päättymistä. Nordnetillä ilmoitus Incapin annista toimintaohjeineen on kuulemani mukaan jo luettavissa verkkopalvelussa.

1 tykkäys

Tämä taitaa olla OST:n ominaisuus eikä Nordean vika. Eli OST:lle voi ostaa vain osakkeita.

2 tykkäystä

Totta. Enpä tuota osannut tulla ajatelleeksi.

Milloin nämä merkkarit irtosivat? Ei näy itsellä Nordnetissa mutta voi johtua veivailuista.

Vastaus löytyy Incap-ketjusta.

1 tykkäys

Mitenhän tähän tulisi suhtautua että OST:llä on muita arvopapereita kuin osakkeita? Eikö tämä ole laitonta? :frowning:

1 tykkäys

OST-käyttäjänä täytyy sitten olla iloinen siitä että edes sain itselleni ne merkintäoikeudet eivätkä ne kadonneet laittomina olemattomiin. Onnistuin siis tekemään Nordean OST:llä merkinnän vain puhelimitse.

Tänää kilahti postilaatikkoon Nordeasta kirje ja palautuskuori, joilla voi merkinnät tehdä OST:lle.

Kun puhuin Nordean asiakaspalvelijan kanssa, hän varoitti että jos posti tuo palautuskuoren Nordeaan myöhässä, menettää merkintäoikeutensa. Merkintäaika on kuitenkin lyhyt ja Suomen posti on … epävarma. Kehotti hoitamaan merkinnän saman tien puhelimessa ja niin teinkin. Vartin päästä huomasin että merkintähinta oli vähennetty OST:n rahatililtä.

Paljon on ollut keskustelua kirjepostin ongelmista. Totta se on, se on hieman hidas tapa toimittaa dokumentteja, varsinkin kun postilla on vissiin ollut vähän väliä erilaisia ongelmia. Toisaalta arvopapereiden omistajalla on velvollisuus pysyä oman yhtiönsä tapahtumista perillä eikä ulkoistaa vastuutaan täysin säilyttäjälle. Maailmassa on kuitenkin ihan mieletön määrä listattuja yrityksiä ja eri tuotteita ja kaikkien tapahtumista perillä pysyminen on melkoinen haaste ihan mille säilytysyhteisölle tahansa.

Itse en ole edes viitsinyt jättää joitain tärkeitä tai tarpeeksi suuria ostotarjouksen hyväksymisiä tms. postin vastuulle vaan olen aina soittanut Nordean asiakaspalveluun tunnistautuneena jolloin homma hoituu käden käänteessä. Viimeisimpänä taisin muistaakseni tehdä Pihlajalinnan ostotarjouksen peruutuksen ja myydä osakkeet itse pörssissä kun kaupan selvittely näytti vievän pitkään. Välillä puhelinpalveluissa on ruuhkaa, tiedän, mutta on se pankkiasiointi nykyään tällä tavoin helpompaa kun konttoreissa jonottelu. Rauhallisempina aikoina kun soittaa niin ei siinä muutamaa minuuttia pidempään ole mennyt ja hyvin on hommat sujuneet.

Ehkä ei niin suosittu mielipide, mutta tulipahan sanottua :sweat_smile:

9 tykkäystä

Kirjepostissa on sekin ongelma, että se menee tiettyyn osoitteeseen, tyypillisesti vastaanottajan kotiosoitteeseen. Tämä tosin taitaa olla ongelma vain Nordean tapauksessa; ainakin Nordnet lähettää merkintäoikeusanneista sähköpostia.

Itse olen melko harvoin siinä osoitteessa, johon Nordea lähettää minulle osoittamansa kirjeet. Omalla kohdallani muistaakseni neljä viimeisintä merkintäoikeusantia olisivat menneet ohi, jos en olisi huomannut tileilleni ilmestyneitä merkintäoikeuksia. Ehdot olen yleensä kaivanut joko yhtiöiden nettisivuilta tai pankkiin soittamalla. Merkinnät olen tehnyt tietenkin puhelimitse.

1 tykkäys

Taas oppi uutta nordnetin superluotosta. Ihmettelin, miksi tililleni kertyy luottokorkoa reippaasti enemmän, kuin saldon perusteella pitäisi tulla. Kävi ilmi, että kaikkiin aluuttatileihin kertyy ihan oma korkonsa, eli se ei koske tilin saldoa. Itsellä oli tilanne, jossa eurotili oli miinuksella, mutta vastaavasti dollaritilillä oli saman verran plussaa. Nämä eivät siis kumoa toisiaan koron osalta, vaan korkoa juoksi koko ajan negatiivisen eurotilin perusteella. Jos siis haulaa koroilta välttyä täytyy muut valuutat vaihtaa euroiksi tällaisessa tilanteessa.

1 tykkäys

Tähän voisi sanoa vielä lisäyksenä, että superluoton korko koskee vain eurotiliä. Muiden tilien negatiivisestä saldosta menee sitten normikorko, joka oli muistaakseni noin 5 prosenttia.

4 tykkäystä

Tämä oli erittäin hyvä tieto kiitoksia. Viime pe tein oston kanukeista ja jätin tilin miinukselle, koska sinne tippuu kanukki-REITeista kuukaisittain osinkoja, mutta nyt heti se tili nollille.

Jossakin aiempana tuolla ketjussa puhuttiin Nordeaan saapuvista osingoista Kanadasta.

Viime viikolla sain ekat, ja 25% siitä oli otettu veroa. Eli kymppi enemmän kuin verosopimuksen sopimuksen 15% lähdevero. Alla aspan “harmillinen” vastaus.

Kanadasta tulevista osingoista valitettavasti pidätetään verosopimusta suurempi lähdevero. Emme pysty maksamaan kanadalaisten yhtiöiden osinkoja pienemmällä lähdeverolla säilyttäjästämme johtuen. Eli kanadalaisia osinkoja ei voi saada 15 % lähdeverolla. Tämä on harmillista.

Eipä taida kannattaa ainakaan osinkolappuja Kanadasta ottaa Nordean kanssa.

1 tykkäys