Osakesijoittaminen

Keskustelua välittäjistä

Palstalla ei vielä juurikaan olla keskustelu osakevälittäjistä. Itselle on käynyt niin, että viimeisen noin 6kk sisällä on salkku ollut NordNetissa, sitten OP:ssa ja nyt lopulta DB:ssa. OP:ssa ja DB:ssa ollut myös päivittäinen pankkiasiointi ja lainat ym. Lyhyesti plussat ja miinukset näistä:

NordNet:

+Paras käyttöliittymä (mobiili ja selainkäyttö)

+Myyntitapahtumista saatavat varat reaaliajassa käytössä

+Shareville-yhteisö tuo lisäarvoa sijoittajalle

– Luvattoman heikolta vaikuttava tietoturva, myös keskeinen syy miksi vaihdoin välittäjää. (Kuulemma vahvan tunnistautumisen järjestäminen on toimittajalla “sopimuksen allekirjoitusta vaille valmis” toteutettavaksi, vaikka asia on roikkunut jo varmaan vuoden-pari.)

– Palkkiot kotimaisilla osakkeilla melko korkeat (mutta OSKL-jäsenenä välityspalkkio “pikkukaupoille” alkaen 7e).

– Kampanjat ovat “roiskaisuja” sinne tänne, koskaan ei tiedä mitä kampanjaa tulee ja milloin. Tekee näiden järjestelmällisen hyödyntämisen vaikeaksi.

OP:

+Kaupankäyntipalkkiot. OP lähti syksyllä 2018 mukaan Nordean hintakilpailuun. Pikkukaupat enintään 1%. OSKL-jäsenyydellä maksimipalkkio 5€ “muutamaan tonniin” asti.

+Tietoturva: pankkitunnistautumista edellytetään. Iso toimija pystyy panostamaan tietoturvan ylläpitämiseen.

-Huono käyttöliittymä: verkkopankki (selaimella) on todella huono ja sekava. Olennaiset asiat on hajautettu “sinne tänne” ja käyttöliittymän räätälöintimahdollisuus on riittämätön.

-Verkkopankki on jatkuvasti, siis kirjaimellisesti jatkuvasti, huoltojen ja korjausten kohteena. Tähänkö on jouduttu, kun Suomen isoin kivijalkapankki pyörittää raskasta koneistoa ja digitalisaatio on ihan lapsen kengissä? Tämän(kin) kai OP:n bonusjärjestelmä tekee pankille kannattavaksi vielä vuonna 2019… huh huh.

-Myyntitapahtumista rahat tulevat käyttöön vasta 2 pankkipäivän kuluttua. Ei siis mikään aktiivisen kaupankävijän pankki. Tämä myöskin digitalisoimattomuuden helmiä?

Danske:

-Mobiilikäyttöliittymä ok, mutta lähes joka asialle vaaditaan tunnuslukulistan kaivaminen esiin. Hieman työläs siis vrt. sormenjälkitunnistautuminen. Sijoituspuolella puutteellisuutta mm. salkun kurssigraafit puuttuvat, salkun kehityksen arviointi taaksepäin puuttuu (esim. 3kk - 5v aikajana). Näin ei saisi olla vuonna 2019. Osto- ja myyntitoimeksiantojen tekeminen tuntuu kankealta. Muistaakseni tarjoustasojakaan ei esitetä tehtäessä toimeksiantoa…?

-Verkkopankki selainkäytössä: kohtuullinen kokemus. Tietoa on vähän “siellä täällä”, mutta kuitenkin helpommin löydettävissä kuin OP:n karmea sekametelisoppa. Sijoituspuolella puutteellisuutta mm. salkun kurssigraafit puuttuvat, salkun kehityksen arviointi taaksepäin puuttuu (esim. 3kk - 5v aikajana). Näin ei saisi olla vuonna 2019.

+Kaupankäyntihinnat: DB ilmoitti viime viikolla alentavansa kaupankäyntihinnastoja Akavalaisille, eli pientä kilpailua käydään. Akavalaisille merkintäpalkkiot 5€ (ainakin kotimaiset osakkeet, edit:
25 kaupankäyntipaikassa), ilmainen arvopaperisäilytys, ilmainen reaaliaikapalvelu, ym. Ps. OSKL-jäsenyydellä merkintäpalkkiona 7€.

+Tietoturva: pankkitunnistautuminen vaaditaan. Iso toimija pystyy panostamaan tietoturvan ylläpitämiseen.

+Ei juurikaan huoltokatkoja, vrt. OP:n ala-arvoinen suoritus. Digitalisaatio on jossain määrin onnistunut ja järjestelmä pyörii luotettavasti.

Arvosanat:

  • NordNet 3/5
  • Danske 3/5
  • OP 2/5

Jatkakaa muut tästä.

5 tykkäystä

OP:lla on kyllä varat heti käytössä vaikka eivät näy tilillä fyysisesti. Ostotoimeksiantoa tehdessä myynnin jälkeen on käytössä myynnistä saatavat varat. Tyhmää tosin, etteivät näy muulla tavalla.

3 tykkäystä

Heh, mulla on oma tili OP:ssa ja vähän neuvoteltu: Plussaa jos on OP:lla lainat niin saa paljon bonuksia, joilla voi kuitata pankkimaksut ja vakuutuksia. En ole liiaksi lyhentänyt asuntoa.

Firma on säästöpankissa, joka on ihan kauhea (mutta halpa, kun muuten poistun pankista).

Pitää varmaan ottaa OP:lta niiden private kaupankäynti softa. Monesti käyttelen OP mobiilia kurssien seuraamiseen työn ohessa.

2 tykkäystä

Joo, OP:n uudet sivut on epäloogiset mutta niihin oppii vanhakin ajan kanssa. Uudet kaupankäyntikulut ovat kilpailukykyiset, mikä miellyttää Nuuka-Massea::slight_smile:

Turvalisuus avainlukulistan avulla hyvä.

Itselläni on nordea käytössä, kulut max. 1% ja isommissa kaupoissa 8€/0,2%
Nordealla aika usein on kampanjoita ( viimeisin oli tukholman pörssiin 2 pv ilman välityskuluja )
kauppalehden maksulliset uutiset ilmaisia,Pohjoismaiset kurssit ovat reaaliaikaisia.
Ei ole säilytys maksuja ku tekee väh.1 kaupan per kvarttaali.

Aika harvoin ollut mitään häiriötä kaupankäynnissä, kun miettii että kummiskin isoa IT-uudistusta tekevät. Julkisuudessa taitaa valitella porukka, mutta itse kyllä päivittäin käytän verkko/mobiili pankkia eikä ole valittamisia.

valuutanvaihto kulut on 0,3% - Mutta itse tässä juuri katson niin pienessä kaupassa on silti vain 1% välityspalkkio jenkkeihin.(E: Eli siis ei ole 1,3% - vaan 1% niinkun normaalistikkin - Muut nodean käyttäjät kertokaa olenko sokea? :smiley: )

Nordean tunnusluku sovellus / mobiilipankki on kyllä omasta mielestä h*lvetin hyvä ( varsinkin sen tunnusluku sovellus - erittäin näppärä käyttää eikä ole kyllä ollut mitään error404:sta )

Ainoa mitä toivoisin niin vähän panostusta salkun kehittymiseen esim. vertailua indeksiin. ( tai en ole ainakaan löytänyt moista )

4 tykkäystä

Tuossa OP:n uudessa verkkopankissa on kyllä ryssitty oikein huolella. Ylempi kuva vanhasta sivustosta, jota ainakin minä tykkäsin käyttää osakemarkkinoiden seuraamiseen. Alempi kuva on käyttökelvoton uusi sivusto. Kuka hyväksyy tuollaiset tiiliskiven paksuiset palkit pysyväksi sivustoelementiksi?

2 tykkäystä

Joo se vanha Op oli ihan ok. Oma seuranta listan sai laiteltua ihan mukavasti ja tarpeen mukaan siihen ostohinnan ja määrän.
Uusi on kyllä kauhean huono myös mielestäni… Jos joku OP:lla on töissä niin terveisiä!

1 tykkäys

Itsellä Nordnet käytössä. Heidän uudet sivut ei kyllä lämmitä. Vähän sama ongelma kuin OP:lla. Hirveästi whitespacea ja vähän tietoa.

Iso ongelma ja jonka vuoksi en ole tehnyt talletuksia on tietoturva. Aivan käsittämätöntä, että ei ole MFA:ta (monitapatunnistaumtuminen vai mikä onkaan suomeksi). Sellaisen tekninen toteuttaminen on aivan triviaalia. En siis tee talletuksia ennen kuin tämä on toteutettu.

1 tykkäys

Tälläiselle piensijoittajalle op:n kulut on kyllä mieltä lämmittäviä :hugs: Voi rauhassa ostella pieniäkin siivuja salkkuun kaikessa rauhassa, ilman että pitää aina säästää vähintään tuhannen euroa yhteen ostokseen. Omistajana luonnollisesti istutaan kyydissä ja lainat + yrityksen asiat samassa pankissa :pray:t2:

Tässä vielä kuva hinnastosta jos joillekkin epäselviä

3 tykkäystä

Ite tykkään ainakin OP-mobiilista. Harmi vaan, ettei sillä voi käydä kauppaa kuin pohjoismaisissa pörsseissä. Selkeämpi kuin Nordnet ja parempi tietoturvataso. Tosin tää Nordnetin uudempi mobiiliappi on kuitenkin melko hyvä.

Nordean selainversio oli käytettävyydeltä ihan täyttä kuraa ja siitä luovuin, kun alkovat rahastaa liiaksi kaikkia turhia kuukausimaksuja. Ehkä olisi menetellyt, jos olisi kaikki keskittänyt sinne, mutta koska muualla fiksumpi välityshinnasto ja muut palvelut, niin eipä tossa ole mitään suurempaa järkeä ole.

Onneksi saatu vähän kilpailua noihin hintatasoihin. 5e ja 0,15% alkaa olee jo ihan kohtuullinen taso, vaikka aina voiskin olla halvempi. Vielä kun ulkomaiset osakkeet saataisiin saman hintasiksi. OP:ssa velottavat 0,1 prosentin vuosittaisen palkkion ulkomaisten osakkeiden arvosta. Tollasista juoksevista kuluista pitäs kyllä ehdottomasti päästä eroon.

Jos sama tahti jatkuu tulevaisuudessa, niin ehkä päästään jopa ihan hyviin hintatasoihin :smiley:

2 tykkäystä

Nordean ja OP:n osalta ei euromääräisissä kaupoissa hyvä huomioida valuutanvaihdon spread, joka kokemukseni mukaan 1-1,3%- eli todellinen valuutanvaihtokulu 1,3-1,6%.

1 tykkäys

Olen käyttänyt Nordnetia pääasiassa, mutta sitten päädyin jatkamaan ostoksia Degirossa, jossa mm. Hgin pörssin osakeostoista menee 2e+ 0,038% ja USA:n pörsseissä vain 50 senttiä + 0,004%. Viimeaikaisena miinuspuolena olen huomannut että vähemmän kauppaa käydyllä osakkeilla ei hintataso päivity näkyviin: niinpä kerran osakkeen noustua tasolle jolla olisin sen myynyt pois (firman nimenvaihdoksen jälkeen) en pystynyt tekemään kauppaa ennenkuin ilmoitin asiasta Degiroon ja kesti muutama pv ennen päivitystä jolloin oli jo myöhäistä. Osakkeen arvo oli jo tippunut sen verran etten enää myynyt, enempi nyt olisin ostamassa.

1 tykkäys

Minä myös käytän op mobiilia. Helposti onnistuu vaikka kesken palaverin töissä.

2 tykkäystä

Halpaahan se ostosten teko on Degirosta, mutta mitäs se FIFA sanoo tällä hetkellä moisesta hallintarekisterin kautta tehdyistä OMXH-kaupoista??

Viisaammat voivat vastata. Masse ehkä tietää, muttei halua ottaa kantaa:shushing_face:

Onko teillä kokemusta riittääkö Degiron rapsa verottajalle suoraan liitteeks vai tarviiko alkaa erikseen täyttelee? Suomalaisia osakkeita en sitä kautta Massen mainitsemasta syystä hankkisi.

Tuli vielä lisäks mieleen, että millasetkohan valuutanvaihtokulut todellisuudessa on OP:ssa, kun ostaa ulkomaisia osakkeita. Nehän vaihtuu suoraan ja tarkempaa en ole asiaan perehtynyt, kun sanottiin valuutanvaihtokulujen kuuluvan hintaan. Nehän tosiaan kuuluu, vaikka spread olisi mitä. Joku puhu reilusta 1% spreadista ja sehän on ihan järkyttävä ja tekee jopa Nordnetin riistohinnat järkeviksi. Onko joku perehtynyt asiaan?

.

Degiron rapsa riitti ja kelpasi verottajalle (ainakin viime vuonna 2018 täydennettyyn veroilmoitukseen eli verovuodelta 2017).

OP ja Nordean valuutanvaihto spreadista minulla ei ole omaa kokemusta, mutta lukemani mukaan olivat niin kovat että itseäni silloin lukiessa hirvitti :scream: (minusta prosenttikin on aivan liikaa).
Kannattaa myös tarkistaa jääkö esim. dollariosingot dollareiksi tilille vai meneekö niin, että ne muuttuu automaattisesti euroiksi ja taas menee vaihdosta kovat spreadit.
Nordnetissa ja Degirossa nämä valuutta-asiat ovat mallillaan. Degirossa lisäksi tosiaankin erittäin edullisesti eteenkin USA-kaupat, kuten edellä jo mainittu.

Valuutat vaihtuu aina automaattisesti Nordeassa, OP:ssa ja Danskessa. Ei saa edes valuuttatilejä kaiketi avattua noihin. Ovat ilmeisesti nää kivijalkapankit osittain keksineet sen, että voivat tolleen välillisesti nyhtää sijoittajia. Nordnetissahan se kaupankäyntikulu on itessää 15e, mutta valuutanvaihtokulujen jälkeen pääsee karkeesti samaan kuin kivijalkapankeissa, jos spreadit on tosiaan se reilu prosentti. Taidanki jatkossa tehä ulkomaanostoja Nordnetin kautta, niin hinnasto säilyy ainakin läpinäkyvänä.

1 tykkäys

Kiitos Masse vihjeestäsi. Tulipa tutustuttua asiaan tarkemmin. Vielä ei viranomaiset ole ottaneet yhteyttä allekirjoittaneeseen. Degirossa ilm. ajatellaan toimittavan oikein MiFID-direktiiviä noudattaen. Tyhmyydestä sakotettaneen?

Masse, joka on periaatteessa asiantuntija vähän joka alalla, tunnustaa, että nämä hallintarekisteriasiat Helsingin pörssin suomalaisomistukseen ovat vähän sedällä hakusessa. Kokoomus ja Stubb yrittivät jossain vaiheessa saada niitä myös Suomen lainsäädäntöön, mutta taisi jäädä homma kesken. EU-lainsäädäntö lienee tässäkin asiassa ristiriidassa Suomen vastaavan kanssa, mutta kukapa se ensimmäisenä lähtisi näistä jutuista käräjöimään?? …

Tietämätön-Masse

[quote=“Ville1, post:12, topic:915”]
Olen käyttänyt Nordnetia pääasiassa, mutta sitten päädyin jatkamaan ostoksia Degirossa
[/quote]…

@ville1, @stetson-harrison_cap, onko teitä mietityttänyt tällaisen suhteellisen pienen ja uuden välittäjän luotettavuus? Ettei omistukset karkaa sisäisten väärinkäytösten tai ulkopuolisten hyökkäysten takia jonnekin kyberavaruuteen?

Itsellä kokemusta lähinnä Nordeasta ja Handelsbankenista. Molemmat hyviä ja kaupankäyntikulut ihan ok. Kun ei käy kovin tiivistahtista, lyhyttä kauppaa, eivät kaupankäyntikulut paljon paina.

Pohjoismaisten ja muun maailman osakkeiden ostot Nordeassa kätevämpiä kuin HB:ssa. Näihin joudun ehkä etsimään muita ratkaisuita ja siksi tämä Degiro kiinnostaa. Jos teillä vinkkejä muista vaihtoehdoista, niin kuulisin niitä mieluusti.