Mandatum - Nallen yritysjärjestelyperinnön jatkaja?

Danskella olivat jo päivittäneet aiemmin päivällä tänään

7 tykkäystä

On mielenkiintoista nähdä, miten korkotason mahdollinen lasku vaikuttaa laskuperustekorkoliiketoimintaan. Liiketoimintahan on pääoman tuotoltaan heikkoa ja siitä tuli parempaa, joskin edelleen liian heikkoa bisnestä korkojen noustessa. Yhtiöhän pyrkii sitä bisnestä jatkuvasti ajamaan alas.

Nyt ihan kuukauden sisään EKP:n ohjauskorko-odotukset ovat romahtaneet. Ennen odotettiin laskua 3 %:iin parissa vuodessa, nyt päälle 2 %:iin. Euroopan riskitön korko eli Saksan kymppivuotinen on luisunut 2,4 % maastoon. Ei nämä mitään nollakorkoja tietenkään ole, mutta korkohuippu on näillä näkymin jo hyvinkin takapeilissä. Jos esimerkiksi yhtiön sijoitussalkku on lyhyt duraatioltaan, korkojen lasku näkyy kohtuullisen vikkelästi.

39 tykkäystä

Jotenkin ajattelisi, että kun pitkät korot kävivät melkein 5% tasoilla niin näin kova tekijäfirma olisi saanut korkotuottoaan helposti sidottua hyvälle tasolle vaikka 10 vuodeksi eteenpäin, kunnes laskuperustekorkotoimintaa on saatu merkittävästi ajettua alas. Näin siis maallikkona ajatellen - on mahdollista, ellei jopa todennäköistä, että en ole vielä ymmärtänyt mihin olen sijoittanut.

Lisäksi tämä korkojen alkava lasku on ollut nähtävissä “kaikissa onnen kekseissä ja teen lehdissäkin” lähes ummikoille, joten uskoisi tällaisen osaavan ja omistaja-arvoon keskittyvän johdon olevan tässäkin hyvin pallon päällä…?

40 tykkäystä

Vastuiden pituus varmaan säätelee osin myös paljonko duraatiota halutaan ottaa ?

7 tykkäystä

@Verneri_Pulkkinen Saisko nyt Mandatumin ROAST:iin? :fire:

34 tykkäystä

Laitoin samanlaisen viestin Sammon ketjuun, niin laitan tähänkin ketjuun.

Mandatumissa ja Sammossa on ollut tällainen “erikoistilanne”, joka on herättänyt “välittäjiin” (Nordea, Nordnet, OP jne.) liittyviä kysymyksiä. Useimmat ensimmäisenä ymmärrettävistä syistä tulevat Mandatumin ja Sammon ketjuun lukemaan ja/tai kyselemään. :slight_smile:

Näyttää siltä, että viestejä tippuu edelleen ja tulee tippumaan näihin teemoihin liittyen, vaikka oletettavaa on, että selvästi suurimmalla osalla asia on jo selvinnyt/tiedossa, joten nyt suurin osa “turhaan” joutuu ehkä lukemaan, että miten Ö-Pankissa nämä menevät etc. :slight_smile: On kyllä ihan ymmärrettävää kysyä näistä asioista, jotka eivät olisi itselleni ainakaan kovin selviä, mutta ehkä parempi keskittää kaikki kyselyt kahdesta yhtiöketjusta oikeampaan paikkaan, jonne kaikki löytävät tämän ketjulinkkini myötä, jossa siis asioista on jo keskusteltu:

Luulen, että tässä voittavat kaikki - eli suurin osa lukijoista, jotka eivät tarvitse tätä keskustelua ja ne, joille nämä asiat ovat epäselviä niin löytävät jatkokeskustelun yhdestä samasta paikasta (eikä kahdesta yhtiöketjusta) ja voivat rauhassa jatkaa siellä kyselyä + keskustelua

Nyt tähän asti aiemmin moni on ehkä pettyneenä mennyt lukemaan yhtiöketjua, kun “aijaa, taas tätä”. :slight_smile: Mutta jatkossa siis tuonne Keskustelua välittäjistä -ketjuun jatkamaan keskustelua.

Kiitos ymmärryksestä ja mukavaa illan jatkoa kaikille! :slight_smile:

32 tykkäystä

Mielenkiintoinen yhdistymisuutinen Mandatumilta.

42 tykkäystä

En ole täysin ymmärtänyt Mandatumin tasetta ja sitä kautta osien summa -laskelmaa. Käytetään nyt laajan raportin lukuja:

Laskuperustekorkokanta 1710 MEUR
Pääomakevyt 650 MEUR
Sijoitukset+kassa 530 MEUR
Korollinen velka -630 MEUR
= Yht. 2260 MEUR

Laajan raportin mukaan laskuperustekorkokannan nettovarallisuus on 1900 MEUR. Toimiiko tuo nyt siis niin, että pikku hiljaa kun laskuperustekorkokantaa ajetaan alas, tuo summa vapautuu osakkeenomistajille? Ts. jos kaikki muu “jäädytettäisiin” ja annettaisiin laskuperustekorkokannan painua nollille, päästäisiin tilanteeseen, jossa Mandatumilla olisi >1000 MEUR nettokassa?

@Sauli_Vilen @Kasper_Mellas

6 tykkäystä

16.11.23 avattu 0.59% shortti on vielä auki, mutta kaikki aiemmat vaikuttais olevan suljettu. Pienempiin ei ole näkyvyyttä.

Suljettujen historia

20 tykkäystä

Pisti silmään Mandatumin työpaikkailmoituksessa: Ratkaisuarkkitehti - Mandatum

"Mandatumin Business Technologies -toiminnossa työskentelee yli sata inhouse IT-osaajaa, lisäksi työhömme osallistuu noin sata konsulttia. "

On se iso talo :grin:

19 tykkäystä

Vähän rivien välistä voi lukea, että povaisivat, että esim. Mandatum olisi voinut myydä Enentoa, mutta eikös siinä Saxo-Enento potin siirtymisessä ollut vielä joku asia, joka sitä viivästi?

15 tykkäystä

Kauppalehden uutiset Mandatumista:

15 tykkäystä

Tuosta Mandatumin noususta Benchmark-indeksiinhän olikin jo täällä juttua, mutta onko tuota OMXH25 -indeksiin nousua jo spekuloitu jossain myös? Tiedän, että indeksin kokoonpanoa tarkastellaan seuraavaksi 1.2. ja että se koostuu 25 vaihdetuimmasta, mutta tietääkö joku tarkemmin näitä kriteerejä? Miltä aikaväliltä tuota vaihtoa tarkastellaan ja onko tässä jotain rajoitteita miksi Mandatum ei nousisi indeksiin kun on listattu vasta suht hiljan tms.?

34 tykkäystä

Nasdaq Biotechnology Index (NBI) – Index Methodology (nasdaqomx.com)

Tuosta dokumentista sivusta 3 alkaen. Älkää välittäkö linki nimestä. Se on oikeasti OMXH25 dokumentti.

Ohessa marraskuun akviteetit TOP 25:

Lokakuun TOP 25:

Joulukuun data puuttuu vielä, mutta ei kovin epäselvää onko Mandatum TOP25.

Edit… Paitsi että luin väärin. Data haetaankin 6 kk ajalta, ei edeltävän 3 kk ajalta päättyen joulukuuhun vuoden alun täsmäytyksessä. Ei millään nouse vielä helmikuussa indeksiin kun vaihto haetaan aikaväliltä heinä-joulukuu ja Mandatum mukana vasta loka-joulukuu.

10 tykkäystä

En ymmärrä. Miksi ei millään nouse vielä helmikuussa? Tuosta pikaisesti omaan silmään näyttäisi että hyvin riittää pelkkä loka-joulukuukin ylittämään listan viimeiset?

9 tykkäystä

Olet oikeassa. Tuossa vihreällä nykyiset OMXH25 firmat, ja kyllähän loka-marraskuussa Mandatumin vaihto on ollut niin suurta (valtaosin johtuen listautumisesta, myös aidolla marraskuun vaihdolla TOP25) että on jopa 12 kk tarkastelussa TOP25.

Eli hyvin voi olla jo helmikuussa mukana ellei

  1. se että ei ole 6 kk historiaa on poissulkeva kriteeri (tällaista ei dokumentissa mainita) tai
  2. se että lokakuu on selkeä poikkeus on poissulkeva kriteeri vaikka marraskuun perusteella voisi päätellä, että kyllä firma aidostikin on 25 aktiivisemman joukossa.
14 tykkäystä

Nasdaqin ohjeissa lukee:

“A Reconstitution is conducted on a semi-annual basis, at which time all eligible securities, ranked by
Nasdaq official median daily turnover in Euro (EUR) during the six (6) calendar months”

Eli valitsevat yhtiöt kuuden kuukauden mediaanipäivävaihdon perusteella. Kun heinä-syyskuussa ei Mandatumilla vaihtoa ollut niin laskevatko yhtiölle ne kuukaudet nollaksi vai käyttävätkö jonkinlaista harkintaa? En tiedä.

12 tykkäystä

Mandatum näkyy olevan jo ainakin SPDR® MSCI ACWI IMI UCITS ETF:ssä mukana 0,001092%:n painolla. Rahasto omisti 29.12.2023 2333 kpl osakkeita. Linkin takana on ladattavissa Excel-tiedosto, josta asian bongasin.

Kyseessä siis MSCI:n laajin indeksi, johon kuuluu 9182 yhtiötä. Tämä rahasto on syönyt sisäänsä näistä sampling-metoodilla 3029 kpl.

9 tykkäystä

Jos ohjetta toteutetaan pilkulleen, ja miksi ei toteutettaisi, mediaani on nolla. heinä-syyskuussa oli 65 kaupankäyntipäivää (daily turnover = pörssi auki) ja loka-joulukuussa vain 62 (Itsenäisyyspäivä, Joulupäivä ja Tapaninpäivä). Tällä päästää siihen että 6 kk kaupankäyntipäivien mediaanivaihto on nolla.

13 tykkäystä

Näin se yksinkertaistettuna toimii. Nettovarallisuutta laskiessa täytyy kuitenkin huomioida, että vastuut on diskontattu, joten nimellisarvoisena nuo odotetut vakuutusvelat ovat suurempia kuin ne taseessa esitetään (sama pätee toki sijoitusomaisuuteen). Joka tapauksessa valtava määrä pääomia tuolta aikanaan vapautuu. Jos laskuperustekorkokannan alasajo jatkuu odotetusti ja lisäksi Saxosta ja Enentosta irtaannutaan, niin yhtiöllä voi arviomme mukaan olla jo ensi vuoden lopussa 800–1000 MEUR ylimääräistä pääoma taseessaan.

Nettokassan laskennassa taas tulee huomioida, että yhtiöllä on korollista velkaa yli 600 MEUR. Näin ollen mainitsemasi yli 1000 MEUR nettokassan kertyminen kestäisi lähemmäs vuosikymmenen loppua (mikäli kanta sulaa odotetusti eikä yhtiö samalla jakaisi lainkaan osinkoa tai tekisi esimerkiksi yritysostoja). Laskuperustekorkokannasta kuitenkin vapautuu hiljalleen pääomia (tai vaihtoehtoisesti näitä vakuutussopimuksia muutetaan sijoitussidonnaisiksi), joita jaetaan matkan varrella osakkeenomistajille osinkoina (jollei varoille keksitä muuta käyttöä, kuten mahdolliset yritysjärjestelyt). Tämän takia osinkomalli onkin meidän mielestä osien summaa parempi menetelmä Madatumin arvonmääritykseen.

66 tykkäystä