Keskustelua välittäjistä

Minulla on TODELLA paljon kauppoja, ja paljon heittoa 9A vs. kaupankäyntialustan näyttämä voitto. Pieni muutos käytetyssä kurssissa kertautuu nopeasti isoiksi summiksi, joka onneksi on nyt minulle suopeaan suuntaan. Joku toinen vuosi voi mennä “väärään” tietty vastaavasti.

Varmuuden vuoksi olen käymässä läpi satoja rivejä 9A ja Mandatum kaupparaportteja. Mulla on myös tehty osakkeen siirtoja tilien välillä joten merkinnät on vielä vähän hankalammin selvitettäviä. Mutta yritän varmistaa että kaikki kaupat on mukana 9A raportilla ja sieltä täältä isoimpia heittoja käsin laskemalla varmistan että 9A pitää paikkansa, ja erot on tuosta valuuttakurssimuutoksesta johtuvia. Toistaiseksi kaikki laskemani isot heitot on selittyneet sillä. (En ole päässyt sentilleen samoihin mutta tarpeeksi lähelle jotta saan öisin unta :grin:). Katsotaan sitten lopuksi mikä on lopputulos. Useampi päivä tässä menee, ja on jo mennyt…

Numerot alkaa jo vähän pyöriä unissakin. Sekoan aika usein juurikin sen kanssa, sisältääkö joku luku kulut vai ei…

Verottaja tosiaan vaatii välittäjiä raportoimaan päivän virallisella kurssilla. Arvelen sen johtuvan siitä, että siten on helpompi tarkastaa summat

1 tykkäys

Tämä valuuttacase alkaa olla yleisellä tasolla selvä. Odotellaan vielä näiden isompien outouksien selviämistä… @T3r00 lähes 10 % heitot eri raporttien välillä ja allekirjoittaneen parinkympin osingon monisataakertaistuminen jne… :joy:

Jos todella on noin myös EUR-tilin kaupoissa niin johan on kohtuuton vaatimus ja sijoittajan kannalta vain haitaksi.

Tämän mukaan on mun tilille tullut rahat

Näin se on ilmoitettu verottajalle

Sinällään tässä ei olisi ongelmaa jos kyse olisi valuuttatilin laskennallisesta muutoksesta mutta nyt mulle on maksettu toisin kuin mitä verottajalle on ilmoitettu.

Eli jos suljen tilin niin loppusumma ei täsmää sen kanssa mitä olen palveluun laittanut ja mitä verottajalle on ilmoitettu

Tämä oli harvinaisen pieni kauppa ja erot kertautuu…

1 tykkäys

Totta tosiaan. Selaimessa Kaupat-raportin Kirjattu summa sisältää kaikki myynnin kulut ja valuuttamuunnos on tehty kaupankäyntialustan valuuttakurssilla.


Tässä vielä saman kaupan tiedot TradesExecuted -excelin lehdeltä ‘Kaupan kirjattu summa’. Punaisella merkityt täsmäävät.
image
Yllä kaksi viimeistä saraketta ovat itse lisäämiäni. Tuossa valuuttakurssi on EKP:n viitekurssi ja sillä saan saman luovutushinnan ja myyntikulut (keltaiset) kuin Saxon 9A-raportilla on. Logiikka on nyt itselleni selvä. Toivottavasti tästä on apuja muillekin.

5 tykkäystä

On apua, itse asiassa tajusin sen jo eilen sinun Excel-ketjun viestin perusteella, valitettavasti huomasin sen viestin vasta asian kaivelun jälkeen.

Tämä ei vaan tunnu millään tasolla loogiselta, jos kaupat on tehty euromääräiseltä tililtä. Tällöin kaupoissa käytetty ja tililtä kulkenut euromääräinen rahasumma ei vastaa sitä euromääräistä rahasummaa, mitä kaupoista verotetaan.

Nostankin tähän Mandatumin caseen liittyen vielä verotusketjusta kysymyksen, mitä kaikkia valuuttakursseja raportoinnissa voi käyttää (tietysti vain yhtä samaa vuoden ajalta)?

EDIT:

1 tykkäys

Mä olin verottajaan yhteydessä että mandatum on ilmoittanut eri summat veroehdotukseen kun mitä on maksanut tilille. Ne sanoivat ottavansa asian selvitykseen ja kertoivat olevansa ensiviikolla yhteydessä.

Näyttäisi siltä että Nordea on ilmoittanut muissa valuutoissa tehdyt kaupat sen mukaan kun on tililtä veloittanut ja sinne maksanut.

Nornetissa ei tullut tehtyä yhtään osakekauppa niin paha sanoa miten se ilmoittelee

2 tykkäystä

Kiitän jo etukäteen kun / jos jaat tänne tiedon siitä mitä verottaja tuumaa selviteltyään asiaa.

1 tykkäys

Mulla on vähän sellainen kutina että Mandatum toimii kuitenkin täysin sääntöjen mukaan eikä asiassa ole sen enempää filunkia. Jos käytetään eri valuuttakurssia mikä on kauppahetken todellinen, niin se on ihan sama käydäänkö kauppaa EUR-USD vai USD-USD, niin raportointi on aina eri kuin todellinen rahaliikenne. Se on sitten eri jos EUR-EUR kaupoissa on jotain eroja, tai jotain osinkojen moninkertaistumisia tms. ilmiselviä virheitä.

Jos Nordea ilmoittaa eri tavalla ja verottaja hyväksyy tämänkin toiminnan, niin se tarkoitta että hyväksyttyä verottajan puolesta on käyttää myös kauppahetken todellista kurssia.

Tässä ketjussa on nyt tullut paljon viestejä ja moni (minäkin) ihmettelee sitä sun tätä ja arvelee tota… Olen täällä nyt puhelimen varassa, joten olen saattanut ymmärtää jotain väärin tai joku viesti jäädä lukematta, mutta ymmärsin nyt että Nordeassa eurotililtä ostettaessa esim. USD osakkeita, raportoidaan 9A:han todellisen rahaliikenteen (=kauppahetken kurssi) mukaan, ja Mandatumilla vastaava menisi päiväkurssilla. …täytyy jossain vaiheessa lukaista edelliset viestit uudelleen ajatuksella jos meni väärin.

Mutta hyvä se on asioita selvitellä, ja odotan myös mielenkiinnolla mitä vastaavat.

Degiro ketjussa asiaa jo puitiinkin mutta kun nyt on ilmeisesti useita hyväksyttyjä kurssivaihtoehtoja mitä voidaan käyttää, niin se avaa mahdollisuuden vero-optimointiin. Käytät kunakin vuotena vaihtoehtoa joka tuo optimaalisimman tuloksen. Käytännössä valitset joko päiväkurssin tai kauppahetken todellisen (tai jonkun muun jos hyvät perusteet.)

3 tykkäystä

Mä kerron kun saan vastauksen verottajalta.

Se on asiakkaan kannalta erittäin ikävää jos rahaa vaihdetaan mandatumin huonomman kurssin mukaan +kulut mutta verotetaan spottikurssin mukaan joka on parempi. Siitä tulee vuositasolla helposti prosenttien ero aktiivisella kaupankäynnillä ja liikaa veroja maksuun.

Eli vaikka 1000 euron tilityksen voisi ilmoittaa verottajalle 1010 euron kauppana niin se on väärin asiakasta kohtaan.

Ei kannata käydä kauppaa kuin samassa valuutassa.

Sen ymmärrän että valuuttatililllä konvertoidaan spottikurssilla kaupat veroilmoitukseen. Siinä ei raha vaihdu eikä todellista arvoa ole. Siinä voi voittaa tai hävitä.

Ymmärrän pointin ja minuakin harmittaa sellaisina vuosina jolloin veroissa tulee ekstraa. Mutta eikö tähän päde sama kuin valuuttatileihin että voit voittaa tai hävitä? Ja pikällä aikavälillä lopputulos on lähellä ±0 ellei jo vuoden aikana. Luulisi että keskuspankin kurssi asettuu hyvin satunnaisesti päivän sisäisten kurssien ympärille. Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?

Jos kaupankäyntisovellus tuottaa virheitä, niin ne voi olla periaatteessa systemaattisia, ei satunnaisia. Eli silloin on kyseessä sovelluksen Bugi. En oikein usko tuohonkaan.
Tarkistin muutaman kaupan kulujen osalta sekä veroraportista. Ne olivat kyllä sentilleen oikein. Kaupat: Kirjatut summat sisälsivät sekä valuutanvaihto että kaupankäyntikulut. Osto ja myyntierien eroavuudet vaikuttavat voitto- ja tappiosummiin veroraportissa.

Jos sovelluksesta saatava veroraportti eroaa verottajalle ilmoitetusta, niin sitten pitää olla huolissaan. Itse en lähtisi korjaamaan lukuja veroraporttiin, vaikka…

olen vähän huolissani myös heidän vastuunvapauslauseistaan:
Mandatum Life ei vastaa Mandatum Trader -veroraportin sisällöstä tai laadusta, eikä takaa sitä, että raportin tiedot ovat täydellisiä tai oikeita. Mandatum Life ei myöskään vastaa tiedoista, jotka ovat asiakkaan itsensä ilmoittamia. Jos tietoja käytetään pohjana asiakkaan lopullisen veroilmoituksen laatimisessa tai sen tarkastamisessa, vastaa asiakas siitä, että kaikki luovutustapahtumat tulevat ilmoitetuiksi Verohallinnolle oikein ja täydellisinä. Mandatum Life ei ole missään olosuhteissa korvausvelvollinen raportilla olevista mahdollisista virheistä tai puutteista eikä vastaa asiakkaalle tai kolmannelle osapuolelle virheistä tai puutteista aiheutuneista suorista tai välillisistä vahingoista, kuten saamatta jääneestä voitosta tai tulosta tai muusta vahingosta. Raportilla oleva virhe voi olla esimerkiksi poisjäänyt tieto.

1 tykkäys

Mandatum ottaa oman siivunsa tuosta valuuttakurssin spottihinnasta eli aina maksat enemmän veroa kun saat käteen

2 tykkäystä

Toimiiko muilla mobiilitunnistautuminen Nordnettiin? Minulla ei.

1 tykkäys

Ei toimi minullakaan.

Edit. Mobiili toimii - tietokoneversio ei edelleenkään.

1 tykkäys

Kertokaas fiksummat että miten tuo IBKR oikein toimii, itsellä siellä tällä hetkellä vain muutamia satasia ja ostin niillä otc listan lappua ja heti tuli varoitus että laita lisää rahaa tilille tai joudumme myymään puolestasi. Ei siis millään lainalla tai marginilla ostettuja vaan tilin varoilla.

Miksi näin?

En osaa sanoa kuuluisko tämä enemmän Osakesäästötili-ketjuun, mutta kysyn täältä.

Uhkailuista huolimatta en vielä saanut lopetettua Nordean OSTia. Tein tuossa viime viikolla nopeasti muutaman ostotoimeksiannon, joista osa meni läpi ja osa ei. Koskaan aiemmin toimeksiannon tekeminen ei ole ollut mahdollista jos tilillä ei ole ollut riittävästi saldoa. Nyt tälläkin kertaa kaikki näytti ostojen jälkeen ensin olevan ok, mutta päivä-pari myöhemmin saldo muuttui muutaman euron plussasta reiluksi 130 euron miinukseksi. Kysyin syytä tähän Nordeasta, ja nyt kaksi eri ”virkailijaa” ovat sieltä samalla automaattivastauksella kertoneet, että osakekaupoissa rahaliikenne toimii 2-3 päivän viiveellä ja siksi tili mennyt miinukselle. Ei kuitenkaan selitystä, miksi saldon ylitystä ole aiemmin sallittu ja nyt niin on käynyt. Mahdollisimman nopeasti pitäisi kuulemma tuo kyseinen miinus kattaa joko myymällä jotain tai siirtämällä lisää rahaa.

Onko kukaan muu kokenut samanlaista? Voiko tässä olla kyseessä joku järjestelmävirhe vai katsonko peiliin? Sen verran kypsä Nordean viimeaikaisiin ongelmiin ja huonoon palveluun, että en aio ihan helpolla antaa periksi :rage:

Onoo miinus siis ostojen takia vai joidenkin kulujen takia miinuksella?

Jos ostojen takia niin voit sanoa että sinulla ei ole mitään velkavipua/margin accountia käytössä eikä tuo pitäisi olla mahdollista.

1 tykkäys

Ostojen takia. Tai voi olla osittain kulujenkin, mutta kulujen osuus korkeintaan muutamia euroja koko summasta. Tätä just ihmettelin, miten OST saldo voi mennä miinukselle kun ei tosiaan ole tuollaista velkavipua Nordealla kai edes tarjollakaan.

Saxosta harmistuneena ajattelin käydä katsomassa miltä Nordea näyttää nykyään.

image

Miten Suomi on ajautunut tähän…?

2 tykkäystä