Hurde
Huhtikuu 9, 2021, 5.34am
3609
On apua, itse asiassa tajusin sen jo eilen sinun Excel-ketjun viestin perusteella, valitettavasti huomasin sen viestin vasta asian kaivelun jälkeen.
Tämä ei vaan tunnu millään tasolla loogiselta, jos kaupat on tehty euromääräiseltä tililtä. Tällöin kaupoissa käytetty ja tililtä kulkenut euromääräinen rahasumma ei vastaa sitä euromääräistä rahasummaa, mitä kaupoista verotetaan.
Nostankin tähän Mandatumin caseen liittyen vielä verotusketjusta kysymyksen, mitä kaikkia valuuttakursseja raportoinnissa voi käyttää (tietysti vain yhtä samaa vuoden ajalta)?
Mikä on verottajan virallinen käytäntö osakekauppojen valuuttakurssien suhteen, eli mitä valuuttakursseja on luvallista käyttää veroraportoinnissa? Itse soittelin verottajalle ja varmistin että ainakin Suomen Pankin vahvistamaa koko vuoden keskikurssia voitaisiin käyttää koko vuoden kaikkiin kauppoihin. Esim. USD:lle tämä on 1.1422 vuodelle 2020 (muistaakseni, löytyy Suomen Pankin sivuilta).
Saako esim. valita
a) kauppahetken todellinen kurssi
b) päivän keskiarvo, aloitus/lopetuskurssi tms.
c) Suomen Pankin hyväksymä koko vuoden keskikurssi
d) jokin muu
Sanomattakin selvää jos luvallisesti on liikkumatilaa asian suhteen, niin käytetyn valuuttakurssin optimointi voi tehdä isoja muutoksia veroihin
EDIT:
Joo, taisin vastatakin mutta meniköhän Degiro ketjuun kun siellä alunperin aloin asiaa ihmetellä.
Toi on selvää että välittäjän on pakko raportoida päivän kurssilla, se on verottajan vaatimus ja mun mielestä se on päivän viimeinen kurssi, eikä keski.
Puhelimessa asiasta verottajan kanssa keskustelin, ja sain “luvan” käyttää kauppahetken todellista, päivän kurssia, kk/kvartaali/vuosikeskiarvo. Noita eksoottisempia jos käyttää niin pitää voida perustella, esim. jos käyt kauppaa vain tiettynä aikana vuodesta, niin voisit käyttää esim. jonkun kvartaalin keskiarvoa. Tietenkään ei saa hyppiä sitten tavasta toiseen päättömästi, vaan on käytettävä johdonmukaisesti samaa
Tämä “lupa” ei edelleenkään ole kuin puhelimessa saatu yhden virkailijan mielipide, joten ei ole varmuutta meneekö esim. kauppahetken todellinen kurssi läpi jos pääsee verotarkastukseen. Kaikkein varminta on siten mielestäni käyttää tuota päivän kurssia. Se on tuuripeliä sitten mihin suuntaan virallinen 9A päiväkursseilla heittää. Joskus voit hyötyä ja joskus voit joutua maksamaan enemmän.
Suomen pankin sivuilta löytyy vahvistetut kurssit ja saa valittua hakeeko esim. ensimmäisen/viimeisen/keskiarvon kurssiarvosta, paitsi päiväkurssissa ei tainnut olla valintamahdollisuutta, vaan päiväkursseja on vain yksi virallinen (jos nyt muistan oikein, siitä on hetki kun kävin viimeksi)
1 tykkäys