Osakesijoittaminen

Kesla: pörssin potentiaalisin (pien)yhtiö?

Pienyhtiö Kesla, jonka markkina-arvo pyörii 18 miljoonan korvilla. Kyseessä on siis ehdottomasti pörssimme pienimpiä yhtiöitä.

Kyseessä on yrittäjäomisteinen yhtiö, joka toimii metsäkonealalla. Yhtiö on viimeiset vuodet parantanut kannattavuuttaan Venäjän pakotteista aiheutuneen kriisin jälkeen ja yhtiö alkaa nyt seistä tuloksen osalta kuivalla maalla. Vähän ironisesti Euroopan talous on juuri ajautumassa taantumaan, kun yhtiö selvisi edellisestä kriisistä. Yhtiö on hyvä esimerkki siitä, miten täysin yhtiön vaikutuspiirin ulottumattomissa olevat riskit realisoituvat. Tästä kannattaa ottaa oppia!

Kesla on omaan silmään huokeasti hinnoiteltu: p/e tälle vuodelle reilusti alle 10, p/b hivenen reilut 1. Omavaraisuus aste on 40% tuntumassa, joten riskiä edelleen on.

Nyt esitellään se syy, miksi perustin keskustelun: yhtiö julkaisi tänään tuloksensa ja Inderesin odotukset ylitettiin. Geelitukkien (toki Erkillä ei kuvan perusteella paljon geeliä tukkaan mahdu) EPS -ennuste tälle vuodelle on 64 senttiä ja tämä on nykyisen tiedon perusteella alakanttiin. Yhtiö mainitsee tulosjulkistuksessaan, että tuleva matalasuhdanne vaikuttaa negatiivisesti markkinaan, mutta ei yhtiö ainakaan hintakuplassa ole. Jos EPS on 64 senttiä, on P/E tälle vuodelle 8,5.

Mitä näkemyksiä foorumilaisilla on yhtiöstä? Onko kyseessä vain niin epälikvidi yhtiö, ettei hinnanmuodostuksessa ole mitään järkeä, varsinkin lyhyellä aikavälillä? Vai hinnoitellaanko tulevaa taantumaa jo kurssiin?

1 tykkäys

TL;DR:

  • yhtiön tämän vuoden P/E 8,5, p/b n. 1.
  • Yhtiö on noussut kriisistä, mutta markkinatilanne on johdon mukaan heikkenevä.

Ydinkysymys: onko potentiaalia kuitenkin runsaasti?

Keslasta puhuttaessa kannattaa pitää tiukasti mielessä, että yhtiö on äärimmäisen syklinen. Muistan kuin eilisen katselleeni finanssikriisin aikoihin kuinka myynti tuli alas reilun 50 pinnan tahtia. Huoltoliiketoimintaa kun ei ole merkittävästi niin tämä on seurauksena.

Yhtiöllä on syklisyys ja suhdannevaihe huomioiden mielestäni edelleenkin liikaa velkaa. Lisäksi huomioitava, että merkittävä osa bisneksestä tulee Venäjältä ja tämä on historiallisesti ollut hankala markkina.

Osake on syystäkin (näennäisesti) halpa. Toisaalta rohkea rokan syö, mutta itse en ole kiinnostunut

1 tykkäys

Onko samat edut olleet ja samat uhkat kuin Ponsselle nyt