Kiinan talouden tulevaisuus

Vähän aihetta sivuten. Kiinalaista - ehkä yleisemmin Itä-Aasialaista - systeemiä on syytetty paljon siitä, että se ei kannusta luovuuteen ja keskittyy enemmän kopioimaan ja parantamaan olemassa olevaa.

Nythän puheissa on kova tuleva kilpajuoksu tekoälyssä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Taisi taas ChatGPT, Dalle ja kaikki muutkin vastaavat tulla jenkeistä? Missähän vaiheessa alkaa tulemaan Kiina-versioita? Tämähän eibtarkoita, että Yhdysvallat tulisi aina pysymään edellä, ja on mahdollista, että Kiinassa olisi jotain kehittyneitä julkistamattomia algoritmeja, mutta tulipa vain mieleen.

3 tykkäystä

Baiduhan kertoi juuri julkistavansa oman Chat-AI-kilpailijansa Ernon tänä keväänä eli kyllä sielläkin tapahtuu.

2 tykkäystä

Onhan Kiinassa hyvinkin kehittyneitä algoritmeja, siellä tosin on painopiste ollut erilaisissa ihmisten valvontaan liittyvissä ratkaisuissa, joita on käytetty menestyksellisesti toisinajattelijoiden ja etnisten vähemmistöjen seurantaan.

2 tykkäystä

Vain koska vastaavia ei ole voinut helposti kopioida länsimaista - jos moisia systeemejä on, ne ovat visusti kolmikirjaimisten valtion kiskojen takana piilossa. Kiinalaiset ovat hyvin pragmaattisia - yhteiskunta ei arvosta pätkääkään “tein itse”-mentaliteettia eikä hirveästi kumartele Intellectual Propertyjä vaan kaikki mikä voidaan kopioida, kopiodaan koska se on helpompaa ja resursseja säästyy. IP-asiat merkitsevät vain ja ainoastaan jos kaupankäynti ulkomaille vaatii että se merkitsee.

Sitten jos kopiointi ei ole mahdollista, lähdetään miettimään omaa ratkaisua. Tämä on äärimmäisen harvinaista, mutta näitäkin etsimällä etsien löytyy. Ketään tuskin yllättää se että nämä ovat usein hyvinkin puolivillaisia koska omien ratkaisujen luomisen kulttuuria ei ole.

6 tykkäystä

Väkeä häviää. Merkittävän M&A:ta yms. tekevän pankin vetäjä on hävinnyt…

”Anybody in the industry will basically stand off,” he said. “If I’m in the industry, I would leave the country.”

14 tykkäystä

Kenties syytää herätellä täällä keskustelua mitkä olisivat läntisten maiden mahdolliset ensimmäiset sanktiot, jos Kiina päättää lähettää aseellista tukea venäjälle. Tämä riski on nostettu jo näkyvästi esille Blinkenin ja Wang Yi tapaamisen yhteydessä Blinken warns China’s Wang Yi against aiding Russia in Ukraine | Reuters

Kiinahan vastasi tähän ainakin henkisesti tukevansa venäjää, mutta voiko tämä tuki fyysisempiä elementtejä? Voiko Kiina kuvitella onnistuvansa toimittamaan tukea salatusti vai näkevätkö aseiden toimittamisen liian isona riskinä? Asiantuntijoiden kommentit Kiinan ulkopoliittisesta päätöksenteosta eivät ole kovinkaan rohkaisevia.

Tätä aihetta on sivuttu myös tuolla mustat ja harmaat joutsenet ketjussa sekä nyt viimeisimpänä Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2) - #9978 käyttäjältä Observer

3 tykkäystä

Protektionismi nostaa päätään. Ei myöskään lisää luottamusta kiinalaisiin firmoihin, vaikka nähdään näitä “cooking the books” juttuja myös lännessä.

6 tykkäystä

Kiinassa on yksipuoluejärjestelmä, joka on ryyditetty kapitalistisella moottorilla, voisi ajatella, että ihmisen luovuus vaatii tietyn vapauden toimiakseen, jos kiina ei liikaa suitsi älykkäitä ihmisiä, niin systeemi voi toimia, koska on laskettu matemaattisenmallin avulla, että Kiinassa voisi olla 4-5 miljoonaa huippuälykästä ihmistä.
Toisaalta yksipuoluejärjestelmä takaa sen, että asiat voivat edetä ripeästikin, ei tarvitse odottaa jokaisen liito-oravan nähneen valitusrumbaa vuosikausia, tosin yksilöt jäävät jalkoihin, mutta jos 500000 ihmistä hyötyy, niin onko kuitenkin oikein, että päätös tehdään heidän etujen mukaan.

Mielestäni ei. Kun todellisuus on sitä, että 1,4 miljardia yksilöä jää jalkoihin ja puoli miljoonaa (tjsp.) puolue-eliitin jäsentä hyötyy. Kiina on yksipuoluediktatuuri, jossa vieläpä sen puolueen merkitys vähenee Xin keskittäessä vallan itselleen.
Kansalaisten osa on karu tuollaisessa systeemissä:

Palatakseni otsikon aiheeseen; Deng aloitti Kiinan taloudellisen nousun sallimalla yrittäjyyden. Jossain vaiheessa näytti siltä, että kommunismia oli Kiinassa vain sen verran, että sen niminen puolue piti varsinaisen vallan itsellään. Nyt näyttää siltä, että Xi on kääntämässä suunnan taas päinvastaiseksi, katoavat pankkiirit, Jack Ma jne. Kehittyäkseen talous tarvitsee omapäisiä innovaattoreita, mutta näyttää siltä ettei heitä enää siedetä Kiinassa. Yhdistettynä demografiseen kehitykseen, minun nähdäkseni Kiinan parasta ennen-päiväys on takanapäin.

14 tykkäystä

Rohkenen olla erimieltä asiasta, mielestäni Kiina on loppujenlopuksi taitava peluri, paljon taitavampi, kuin Yhdysvallat, joka harrastaa liikaa tykkivenediplomatiaa omien taloudellisten etujen ajamiseksi maailmalla, kaikkialla Yhdysvaltain toimista ei pidetä. Kiina on operoinut esim. Afrikassa pehmeällä taktiikalla, rakentanut infraa ja ostanut vastikkeeksi maata silmänkantamattomiin, Kiina ei puutu yhteistyömaiden ihmisoikeuksiin, vaan tekee bisnestä, Yhdysvalloilla on näitä huonoja “demokratian” puolustamistoimia, muistuu mieleen Vietnam, Laos, Kamputsea, Afganistan, Libya, Irak ja Syyria. Etenkin Lähi-idässä taloudellinen ja poliittinen tilanne meni diktaattorien kukistamisen jälkeen huonompaan suuntaan, no, Yhdysvallat otti haltuun Irakin öljyn ja Eurooppa maksoi pakolaisista laskun.
Itse uskon Kiinan nousevan oikeaksi supervallaksi, jopa ohi Yhdysvaltojen, ei ole pitkä aika, kun kiinalaiset kulkivat maonpompat päällä, Yhdysvallat oli jo silloin kehittynyt valtio.

3 tykkäystä

Kiina on aina ollut heikko peluri. Viime aikoina ajautunut aivan suhteettoman heikoksi. Xi on keskittänyt kaiken vallan itselleen eikä ole mikään ruudinkeksijä. Maata johdetaan rautaisella otteella yhä heikompaan asemaan. Minkäänlaista pitkää kantavaa suunnitelmaa ei ole, vaan toiminta on täysin reaktiivista ja poukkoilevaa. Esimerkkeinä nyt vaikka Australian hiilentuonnin blokkaaminen, joka kääntyikin aneluksi hiilentuonnin jatkamisesta. Tai koronapolitiikka, joka ampaisi äärimmäisistä suluista täyteen avautumiseen.

Eikä nykykehityksellä taida olla pitkä aika, kun (ne vähät, mitä on jäljellä) kiinalaiset jälleen kulkevat maonpompissa. Sellaiseen tahtiin maan talous sukeltaa rakennussektorin perässä, vienti sakkaa länsiyritysten viedessä tuotantoa ja puolue vaan satunnaisesti kaappailee miljardöörejä ja koettaa jotenkin saavuttaa kasvulukuja tekemällä hyödyttömiä infra-investointeja.

Potentiaalia Kiinalla olisi voinut olla vaikka mihin. Valitettavasti autokratia järjestelmänä on taas näyttänyt voimansa vallan keskittymisessä osaavimmistä käsistä häikäilemättömimpiin.

21 tykkäystä

Blockworksiltä video jonka mukaan Bideniltä tulossa executive order jolla rajoitettaisiin uusia Yhdysvaltalaisten investointeja Kiinaan tietyille sektoreille. Sektorit teknologia ja mitään millä on tekemistä Kiinan puolustusvoimien kanssa.

Biden oli haluton tätä tekemään, mutta uhkana oli että vastaava stoppari tulisi kongressin kautta, koska tällä asialla bi-partisan support. Biden katsonut parhaaksi ottaa tästä sulan omaan hattuun.

Buffetti ehkä ollut hajulla jo hetken ja saattoi olla syy miksi luopui TSMC omistuksesta. TSMC:n Kiinan tehtaat voivat joutua ongelmiin.

Jos kauppasotaa pukkaa Kiina vs Länsi, niin mikä long only strategia tienaa rahaa? Kiina ja Länsi häviää molemmat. Intian, Vietnamin ja muiden halpatuotantomaiden markkinoille tämän pitäisi olla piristysruiske.

Edit kohdassa 45:12 myös mahdollinen liennytys skenaario jos Ukrainaan tulee rauha ja Xi saa Putinin suostumaan ja Biden Zelenskyn

8 tykkäystä

Noiden lisäksi varmasti latinalaisen Amerikan maita. Ymmärrys maariskien toteutumisesta on Venäjän sotatoimien johdosta kasvanut ja todennäköisesti riskiarvioinneissa aletaan ottamaan huomioon myös maantieteelliset alueet suuremmin huomioon toimitusketju ja poliittisten riskien johdosta.

4 tykkäystä

Gritcapitalin eilisen uutiskirjeen mukaan Vietnam on suurin voittaja. Race to exit China.

Sääli kun Euroopan ainoa Vietnam ETF nylkee asiakkaansa 0,85% (synteettinen swap) kuluilla. Intiaan pääsee kiinni 0,19% (fyysinen replikointi) mikä mielestäni jo hyvin järkevän hintaista, kun huomio että suoria osakkeita haastava saada.

6 tykkäystä

Toukokuussa 2021 kirjoittelin tänne ensimmäistä kertaa luomastani Kiina salkusta. Matka on ollut vaiheikas ja päivitän nyt tänne viimeisimpiä kuulumisia.

Aasia salkkuni Mandatumilla on perustettu 8.1.2021 ja tuotto% tähän päivään on 23.46%. Yli puolet tuotoista on tullut osingoista. Parhaimmillaan salkun koko oli hieman päälle 100te. Vaikka pääosa sijoituksista on ollut Kiinalais-osakkeissa, on mukana myös 20% osuudella Singaporelais-yhtiöitä. Näiden vaikutus tuottoihin (ja tappioihin) on ollut kuitenkin vähäinen; niiden heilunta ja jännityskerroin on ollut vain murto-osa Kiinalaisosakkeista.

Kiinalaisyhtiöistä jäljellä on enää China Lilang (miesten vaateketju), China Mobile (maailman suurin teleoperaattori), China Petroleum, Cnooc ltd, PetroChina (3 Kiinan suurinta öljy-yhtiötä) ja PingAn Insurance. Näistä China Mobile on suurin yksittäinen sijoitukseni, mukaan lukien muut suorat osakesijoitukseni.

Lähtöpassit ovat saaneet China State Construction (+119%), Bank of China (+28.%), CPC Pharmaceutical (-2%), Tencent Holding (±0%), China Life Insurance (-22%), Hengan International (-18%), Alibaba Group (-50%), Conch Cement (-41%), Sunac China Holding (-43%), China Resources Cement (-56%), Lonking Holdings (-45%).

Heikosti tuottavista yhtiöistä poistin eniten rivejä pahimpaan mahdolliseen aikaan 28.10.2022 kun pelkokerroin oli suurimmillaan ja Kiinalaisosakkeet kävivät lähellä pohjiansa. Tämä virhe maksoi toki paljon tuotoista. Ko. yhtiöt olivat jo pidempään roikkuneet mukana lähinnä odottaakseen tappioiden realisointia, en olisi niiden kyydissä kauaa ollut muutenkaan. Yhtiöiden liikevaihdot/tulos/osingot olivat jatkuvassa laskussa ja oli vaikeaa nähdä enää käännettä parempaan, etenkään rakennussektorilla.

Tämä retki on jälleen osoittanut, että karhunkin kyydissä kannattaa yleensä olla. Aina löytyy jotakin alihinnoiteltua markkinoilta ja riittävällä hajautuksella toisten toimialojen epäonnistuessa, voi toisaalta löytyä voittajia. Omassa tapauksessa rakennussektori ja teknologiayritykset toivat reippaat tappiot (poislukien hyvin ajoitettu China State Construction osto/myynti) telekommunikaation ja öljy-yhtiöiden tuodessa toivotut voitot. Merkittävä tuotto-komponentti on ollut osingot, jotka esim. öljy-yhtiöillä ovat olleet kaksinumeroisia.

Todennäköisesti poistun Kiinan markkinoilta vähin erin jos hinta nousee riittävästi tai tarvitsen käteistä rahoittaakseni korkosijoituksia. Toivottavasti en kuitenkaan joudu poistumaan Kiinan markkinoilta vastentahtoisesti häntä koipien välissä jonkin poliittisen riskin realisoituessa.

15 tykkäystä

Xi Jinping valittiin kolmannelle kaudelleen. Tältä autokratia näyttää.

Ääniä: Puolesta 2952 - Vastaan 0 - Poissa 0.

En ole koskaan nähnyt sijoittamista Kiinaan yhtä riskialttiina kuin juuri nyt.

17 tykkäystä

Geopoliittinen tilanne etenee entisestään epävakaampaan suuntaan. Kiina alkaa yhä selvemmin valita puoltaan nykyisessä maailmantilanteessa. Pahasti näyttää kyllä siltä, että maailma etenee toisiltaan eristäytyneisiin blokkeihin. Ainakaan samaa globalisaation tasoa tuskin näemme pitkään aikaan joka vallitsi ennen koronaa.

Qin pani nyt ensimmäistä kertaa myös Ukrainan ja Taiwanin kysymykset vastakkain. Hän kysyi, miksi Yhdysvallat vaatii Kiinaa pysymään pois tarjoamasta aseapua Venäjälle mutta myy itse aseita Taiwanille, joka kuuluu Kiinalle.

18 tykkäystä

Tämä ketju on yllättävän hiljainen, onhan Kiina kuitenkin iso markkina ja tuotantopiste monelle suomalaisellekim firmalle. Ja Kiinan tekoset myös säteilevät kaikkiin maailman talouksiin

Kiinan talouden tulevaisuus valitettavasti linkittyy kommunistiseen puolueeseen ja sen yksinvaltiaaseen johtoon.

Laitan oheen muutaman twiitin, viikon sisään Kiina haluaa lisää roolia Bricsille ja Aseanille vastapainona ‘lännelle’.

Samaan hengenvetoon piirtää kartan, jossa naapurimaiden alueita kuuluukin Kiinalle. Näissä mukana Taiwanin ohella Brics-maat Intia ja Venäjä…

Joka tapauksessa hieman alkaa mietityttämään joko Xi alkaa saavuttaa putinmaisen tilan;
-yksinvaltius
-pitkä valta
-kaikki läheiset politiikassa alkaa olla itse nimitettyjä hyviä tuttuja
-hyvät tutut todennäköisesti hyötyvät nimenomaan yksinvaltiasta miellyttävien asioiden kertomisesta
-hyvät tutut pääsevät kertomaan omia ajatuksiaan, ja niitä yksinvaltias kuuntelee ehkä avoimin mielin

Toivottavasti mitään rajankäyntejä ei ole mielessä.

Onneksi Kiinan joukkueen johdolla vaikutti olevan kuitenkin jonkinlainen kansan pelko.

Kiinahan piti koronajöötä hyvinkin pitkään päällä. Kun saatuja helpotuksia alettiin kiristää, kansa nousi barrikaadeille, ja Kiinan johto höllensikin suunnitelmansa.

13 tykkäystä

Krugman pohtii Kiinan tilannetta. Se on monisyinen, eikä helppoja ratkaisuja ole näköpiirissä.

As best I can tell, the country’s leadership suffers from a strange mix of hostility to the private sector (just giving people the ability to spend more would dilute the party’s control); unrealistic ambition (China is supposed to be investing in the future, not enjoying life right now); and a sort of puritanical opposition to a strong social safety net, with Xi condemning “welfarism” that might erode the work ethic.

The result is policy paralysis, with China making halfhearted efforts to push the same kinds of investment-led stimulus that it used in the past.

7 tykkäystä

Brad Setseriltä hyvä haastis Kiinasta ja kiinteistökriisistä.

Koska Kiinassa on heikko kotimainen kysyntä, kriisi ei näy juuri muualle maailmaan paitsi raaka-aineissa ja firmoissa jotka ovat hyötyneet Kiinan investointibuumista.

Toisaalta jos Kiina aikoo viennillä helpottaa talouden alakuloa voi kilpailu maailmalla kiristyä entisestään yuanin heikentyessä.

8 tykkäystä