Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Tämä ei minusta ole niin yksinkertaista. Kiinahan olisi voinut toimia näin jo kauan sitten, mutta ei ole toiminut.

Lienee totta, että Kiinan intressissä on konfliktin pitkittyminen, koska se mahdollistaa Venäjän ”vasallivaltioistamisen” ja lisää jakautuneisuutta lännessä. Mutta:

  • Kiinan asettuminen näkyvästi Venäjän puolelle lisäisi EU:n pyrkimyksiä irroittautua Kiina-riippuvuudesta (toistaiseksi näitä toimia on tehnyt lähinnä USA)
  • Lisäksi Kiinan vastustus on Yhdysvalloissa puoluerajat ylittävä teema, ja jos Kiina on Venäjän puolella, se todennäköisesti lisäisi amerikkalaisten intoa harata vastaan ja tukea Ukrainaa entistä vahvemmin.
  • Kiina ei myöskään halunne auttaa Venäjää liikaa - jos Kiinan apu johtaisi Ukrainan kukistumiseen, seuraava etappi Neuvostoliiton palautusprojektissa olisivat Keski-Aasian tasavallat, joiden valuminen Venäjän vallan alle ei ole Kiinan intresseissä.

Jos Kiina näistä riskeistä huolimatta lähtee aseellisesti auttamaan Venäjää, se on huolestuttavaa. Se kielii siitä, että Kiinan pragmaattisille länsisuhteilleen antama arvostus on merkittävästi laskenut.

Viimeistään nyt länsimaisen pitäisi lopullisesti herätä ja pistää asetuotantoon vauhtia - jos kukaan ei tämän jälkeen 2020-luvulla enää hulinoi ja kasvanutta tuotantoa ei lopulta tarvita kuin varastojen täyttöön, ketään ei varmaan liiemmälti harmita? Skenaario, jossa aseita tarvittaisiin mutta niitä ei ole on aika paljon epämiellyttävämpi.

34 tykkäystä