Kiinan talouden tulevaisuus

Kiinan vaikutusvaltaisen keskuspankin valta on hävinnyt ja se on menettänyt valtaansa selkeämmin poliittisille elimille.

Tviitissä on linkki Financial Timesin juttuun asiasta.

“One of the biggest casualties of the new financial architecture is the diminished status of the PBoC,” said George Magnus, an associate at Oxford university’s China Centre.

He added that “the PBoC’s reformist and modernising tendencies” had been “a sort of Trojan horse that allowed the government to experiment with financial liberalisation and . . . integrate other market-oriented mechanisms [within] a state-dominated system”.

Now, however, the central bank is being pushed to the sidelines as China contends with slow post-pandemic growth and a mounting debt crisis hitting the property sector and local governments.

“The PBoC in particular has been quite cautious about going back to the old playbook of credit-financed investment as a way to boost growth,” said a foreign academic who recently met China’s top financial regulators, including Pan Gongsheng, the new central bank governor.


EDIT:

Lisään tämän tähän:

8 tykkäystä

Tässä on Hesarin juttu siitä, miten ulkomaalaiset sijoittajat ovat vähentäneet omistuksiaan Kiinassa. Toki tämän ei pitäisi olla kovin yllättävää kellekään. Jutussa ei ole maksumuuria.

Sen mukaan syynä on sijoittajien kasvava huoli siitä, miten vakavasti Kiina pyrkii puuttumaan maan heikon talouskasvun juurisyihin.

FT:n laskelman mukaan ulkomaiset nettosijoitukset listattuihin kiinalaisyhtiöihin ovat pienentyneet elokuusta 87 prosenttia.

Tässä on Financial Timesin orginaalijuttu:

The protracted foreign sell-off threatens to end the year on a sour note for Chinese markets. When markets close on Friday, they are set to record the smallest annual foreign inflow since 2015, the first full year of the Stock Connect programme. The cross-border trading scheme, run out of Hong Kong, is the dominant channel through which offshore investors trade mainland-listed equities.

1 tykkäys

Kävin Kiinassa joitain viikkoja sitten ja en odottaisi Kiinan taloudessa suurta suunnanmuutosta ensi vuonna:

  • Rakennusteollisuus ja siihen liittyvät teräs/betoniteollisuuden alat ovat alamaissa
  • Samoin näitä teollisuuden aloja palvelevat high-tech-teollisuusyritykset kärsivät alhaisesta kysynnästä. Esim mittaustekniikkaa tekevät firmat
  • USA-Kiina-kauppasodan vuoksi monet Yhdysvaltais-yhtiöt ovat siirtäneet tuotantoaan muualle, esim Malesiaan ja muualle etu-Aasiaan. Monilla alihankkijoilla Kiinassa on nyt paljon vapaata kapasiteettia ja ovat vähentäneet työvoimaa
  • Riski, että Kiina tekee jotain odottamatonta Taiwanin kanssa painaa
  • Kiinan kouluttautuneen väestön kritiikki keskushallintoa kohtaan tuntuu kasvavan. 3-5 vuotta sitten eivät puhuneet tästä länsimaisille, mutta nyt padot ovat murtuneet. Siis avoin kritiikki hallintoa kohtaan. Tämä näkyy sekä alihankintaketjuissa sekä tuotteita myyvissä jakelijoissa.
  • Kiinan keskushallinnon veljeily Venäjän kanssa ei näytä hyvältä.

Itse myin kehittävät markkinat pois, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, koska Kiina ei reagoinut.

24 tykkäystä

Tämä. Riski sotilaalliselle operaatiolle Taiwanin suuntaan lähivuosina kasvaa koko ajan. Syitä on monia ja kiinalaisen logiikan ja mentaliteetin tutkimiseen ja selittämiseen ei muutama kirjasarja riitä. Alla kuitenkin omia mietteitä, miksi näen hyvin todennäköisenä, että Kiina tekee invaasion Taiwaniin lähivuosina. Asiat eivät ole missään erityisessä järjestyksessä (paitsi ehkä kronologisessa), mutta koettakaa ymmärtää sekalaista tajunnanvirtaa… :pray:

Ennen 90-lukua Kiina ei yrittänyt Taiwanin invaasiota, koska heillä oli heikko armeija. Väkimääräisesti Neuvostoliiton veroinen miljoonien vahvuinen, mutta kalustoltaan ja koulutukseltaan heikko, sekä laivastolla ei olisi ollut tarvittavia valmiuksia viedä Taiwanin salmen yli valtaukseen tarvittavaa sotilasmäärää. Nykyään Kiina panostaa laivaston kehittämiseen paljon ja vaikka esimerkiksi maihinnousualuksia ei ole vielä tarpeeksi, tilanne voi olla toinen lähivuosina.

Vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn jälkeen Kiina on kokenut talouskasvua ja keskittynyt länsimaisen pääoman haalimiseen ja oman maan teollisuuden kehittämiseen. Hyökkäys Taiwaniin olisi laittanut tälle stopin ja hallinto oli huomannut, että kansa pysyy talouskasvun ansiosta tyytyväisenä ja itsekin rikastuvat siinä sivussa. Taiwan ei ollut enää YK:ssa ja Kiina keskittyi taloudellisin keinoin lisäämään vaikutusvaltaa maailmassa. Win-win kaikille.

2010 -luvulle tultaessa Kiinan väkimäärän kasvu oli hidastunut merkittävästi paitsi yhden lapsen politiikan vuoksi, myös siksi että perheet pyrkivät takaamaan ainoalle lapselleen parhaan mahdollisen koulutuksen ja se ei ollut halpaa. Myös maaseudulla - jossa sai edelleenkin tehdä useampia lapsia maatalouden tarpeisiin - perheet eivät tehneet lapsia samaan tahtiin kuin aiemmin. Politiikka lopetettiinkin vuonna 2016, mutta sillä ei ollut toivottavaa vaikutusta. Kaupungeissa asuvat perheet eivät alkaneet tekemään lisää lapsia ja syntyvyyden lasku on jatkunut. Tämä osaltaan edesauttoi Kiinan rakentamiseen nojautuvan talouskasvun kuplan syntymistä, sillä perinteisesti kiinassa perheen talous on nojannut seiniin, eli omistusasuntoon. Näiden hinnat kasvoivatkin kaupungeissa käsittämättömän nopeasti ja 2010-luvulle tultaessa oli tavanomaista, että perhe haali miljoonien Yanien lainan ostaakseen asunnon ainoalle lapselleen, vaikka kenelläkään ei olisi varaa maksaa sitä lainaa elinaikanaan takaisin. Pankit kuitenkin myönsivät lainaa, koska asuntojen arvot nousivat koko ajan.

Tästä seurasi lieveilmiönä keinottelua, jossa he, joilla oli rahaa tai mahdollisuus saada sitä jostakin, hankkivat mahdollisimman monia asuntoja ja jättivät ne tyhjilleen, odottaen hintojen nousevan. Moni rikastuikin näin, mutta vastaavasti se syötti rakennusteollisuudelle viestin, että aina on asuntojen ostajia. Ja rakentaminen kiihtyi. Lopulta ihmiset ostivat pää märkänä asuntoja, joista oli vain kuvat esitteissä ja rakennettaisiin vasta “sitten parin vuoden päästä”.

Palstan lukijat tietävätkin, miten tässä kävi. Evergrandet ja muut yhtiöt ovat joutuneet purkamaan massoittain osin rakennettuja myymättömiä kohteita. Miljoonat perheet ovat laittaneet kaiken omaisuutensa likoon ostaakseen asuntoja, joita ei nyt enää koskaan rakenneta. Rahoja ei saada takaisin, kun rakennusyhtiöt ovat hassanneet ne toimintaansa. Tästä on tuloksena se, että perheet eivät pysty maksamaan (ja useissa tapauksissa kieltäytyvät maksamasta) pankeille näitä asuntoja vastaan otettuja lainoja. → Pankkikriisi.

Kiinan valtio on pyrkinyt patoamaan syntynyttä pankkikriisiä uusilla sääntelyillä ja tiukentamalla lainan annon ehtoja. Tämä on kuitenkin myöhäistä, sillä maito on jo läikkynyt. Rakennusalan ja pankkikriisin seurauksena useat työpaikat vähentävät väkeä, eivätkä palkkaa uusia. Työttömyys on kasvanut ennennäkemättömälle tasolle ja mikä huolestuttavinta, miljoonista vuosittain kouluista valmistuvista nuorista yhä harvempi saa työpaikan. → Yhteiskunnallinen kriisi. Mikä on yhteiskunnalle vaarallisempaa, kuin miljoonat työttömät nuoret miehet? Erityisesti silloin, kun yhteiskunnalla ei ole länsimaista tukiverkkoa.

Kiinalla on käsissään äärimmäisen vaarallinen yhteiskunnallinen tilanne, jota on erittäin vaikea hallita. Seurauksena tästä on ollut sisäisen kontrollin lisääminen, sensuuri ja yrityksiä sitoa kansaa yhteistä ulkoista uhkaa vastaan. Kiinalla ei ole välitöntä uhkaajaa ja vanhalla vihollisella Intialla on ydinaseita. Ei ole sattumaa, että Filippiinien ja Taiwanin vesillä on ollut viime vuosina entistä enemmän toimintaa. Luodaan tilanteita, joissa voidaan näyttää vahvalta ja käytetään sitä kansan yhdistämiseen ja sisäpoliittisten pisteiden hankkimiseen.

Tästä päästäänkin pääasiaan. Mitä vaikeampi sisäpoliittinen tilanne Kiinassa tulee, sen suuremmaksi nousee uhka Taiwania kohtaan. Mikäli taloudellinen ja sisäpoliittinen paine käy sietämättömäksi kommunistiselle puolueelle, yritetään sairautta hyvin todennäköisesti hoitaa sodalla Taiwania vastaan. Tähän laskelmaan otetaan hyvin tarkasti huomioon se, mitä nyt tapahtuu Ukrainassa. Eurooppa ja Yhdysvallat näyttivät hyvää esimerkkiä välittömästi Venäjän invaasion jälkeen, mutta sitä seuranneet päättämättömyydet asetoimitusten laajentamiselle, tarvittavien aseiden viemiselle ja nyt viimeiset Yhdysvaltojen tukipakettien loppuminen ja EU:n sisäiset ristiriidat uhkaavat tyrehdyttää edes kaikkein välttämättömimmän tuen Ukrainalle.

Em. lisäksi, Xi tuntuu kärsivän Putinin taudista, eli siitä, että vallasta ei voi luopua ja oma perintö pitää varmistaa. Putin halusi olla Pietari Suuri ja Xi… Xi haluaa olla kiinan ensimmäinen keisari, hän, joka yhdistää valtion. Kiina voi jälleen olla kokonainen.

Kiina seuraa Euroopassa käytävää sotaa, sen vaikutuksia ja oppii. Heillä on käsikirja on valmiina. Mikäli Taiwaniin hyökätään, tee seuraavasti:

  1. Hanki Yhdysvaltojen jommasta kummasta puolueesta tarpeeksi opportunisteja, jotka ovat valmiita torppaamaan ulkomaisen avun sopivilla eduilla ja voivat myydä asian kannattajilleen sillä, ettei “Kiinaa kannata ärsyttää ja Taiwan on kuitenkin loppujen lopuksi osa Kiinaa”. Malli: Marjorie Taylor Greene ja Gerhard Schröder

  2. Hanki Euroopan unionista liittolainen, joka on valmis myymään palveluksia sopivia etuja vastaan, Malli: Unkari.

  3. Kiristä länsivaltioita vientituotteilla, erityisesti harvinaisilla maametalleilla ja elektroniikalla. Malli: North Stream -kaasu ja Uralin öljy.

  4. Aktivoi ulkomaille muuttaneet kansalaiset mielenosoituksiin, vakoiluun, tietojen välittämiseen, asioiden hidasteluun, narratiivien muokkaukseen ja yhteiskuntien horjuttamiseen. Malli: Venäjän perustamat yritykset, yhteisöt ja kansalaiset ulkomailla.

  5. Uhkaa eskalaatiolla, sekoita narratiiveja, vetoa yhteisiin intresseihin. Malli: Scholz.

  6. Uhkaile ydinaseilla. malli: Kaikki länsivallat.

Tämä toimii. Kysykää vaikka Scholzilta, Orbanilta ja Bideniltä.

43 tykkäystä

Hyvää pohdintaa. En ole varsinaisesti mistään eri mieltä, mutta mietin, että haluaako Kiina kuitenkaan hyökätä ensimmäiseksi Taiwaniin tai onko Xi niin suuruudenhullu, ehkä? Ymmärtääkseni Kiinan armeija on sotinut viimeksi 70-luvulla ja sota päättyi heidän kannaltaan huonosti. Armeija on varmasti toimivampi nykyään, paremmin koulutettu ja paremmin kalustettu jne., mutta minkäänlaista tulikastetta sillä ei ole ja liekö armeijan palveluksessa ketään, joka olisi osallistunut mihinkään sotaan? Kannattaako ensimmäinen näytös aloittaa ymmärtääkseni melko suurta, äärimmäisen motivoitunutta, hyvin varusteltua armeijaa vastaan, jolla on Yhdysvaltojen tuki?

Sanotaan, että itse olen äärimmäisen huolestunut, jos Kiina aloittaa sodan tyyliin Mongoliaa tai jotain muuta helpompaa vastusta vastaan. Koska sen voisi tulkita harjoitukseksi Taiwania varten. Toki eroina olisi, että nuo olisivat maasotia siinä, missä Taiwan olisi ihan eri juttu.

Tälle vastakkainen perustelu voisi olla se, että Kiina on nähdäkseni alamäessä. Siitä piti tulla vaikka ja mitä, mutta talous näyttäisi olleen osittain kuplan luomaa harmaa, josta nyt pihisee ilmat. Vastaavasti teknologiassa eivät sitten kuitenkaan ole pärjänneet jenkeille tai Taiwanille ja ovat jonkinlaisessa saarrossa. Heidän vaikutusvaltansa näyttäisi myös pienenevän sitä mukaa, kun teollisuutta siirtyy pois ja ovat muutenkin alamäessä, jonka voisi toki tulkita niin, että toista näin hyvää tilaisuutta ei välttämättä tule. Jos oletus on, että vaikka viiden vuoden päästä ovat kaikin puolin heikommassa asemassa ja Ukrainan sota ymv. loppunut, niin parempi hyökätä nyt kuin silloin.

5 tykkäystä

Tässä on Jussi Halmeen video Kiinasta ja tulevasta vuodesta.

Joulukuun alussa Moody’s tarkisti näkymänsä Kiinan vakaasta A1-luottoluokituksesta negatiiviseksi. Moody’s oli huolissaan siitä, että Kiinan hallinnon on yhä enemmän vastattava maan kasvavien velkaongelmien kustannuksista, mikä voi sitten aiheuttaa laajoja riskejä Kiinan finanssipoliittiselle, taloudelliselle ja institutionaaliselle vahvuudelle.

*Yli 50 kiinalaista kiinteistökehittäjää on laiminlyönyt joukkovelkakirjojensa ehtoja vuoden 2021 alusta lähtien, ja kourallinen paikallishallintoja on varoittanut omista välittömistä maksukyvyttömyyksistään ilman Kiinan hallinnon apua. *

Stressi kasvaa myös Kiinan rahoitusjärjestelmän reuna-alueilla, kuten rahastoissa ja taloudellinen tilanne on epävarmempi kuin vuosikymmeniin Kiinassa.

5 tykkäystä

OP:n Olavin tviitistä bongattua.

Tätäkin teemaa aiemmin sivuttiin.

10 tykkäystä

Vuosi alkoi Xin puheella.

”Kiinan presidentti Xi Jinping sanoo uudenvuodenpuheessaan, että Kiina ja Taiwan tulevat yhdistymään.

– Kiinasta tulee varmuudella yhtenäinen. Taiwaninsalmen molemmilla puolilla tulisi olla yhteinen päämäärä, Xi sanoi sunnuntaina jokavuotisessa puheessaan.”

5 tykkäystä

Toinen juttu, mikä mua ihmetyttää tässä Kiina - Taiwan -jutussa, niin jos CCP haluaa sotaa, niin miksi julistaa sitä koko ajan? Tyhmempi luulisi, että olisi järkevämpää yrittää ylläköllä, kuin todeta joka vuosi, että tänä vuonna hyökätään. Tuskin tuota nyt ihan ylläköllä voi tehdä, mutta kuitenkin.

Jotenkin ajattelisin, että Xin puheisiin asiassa kannattaa suhtautua jokseenkin samalla tavalla, kuin Putinin tai Kimin, eli lähinnä kuriositeettina. En usko, että tulevat kertomaan kaikille, mitä aikovat tehdä ennen, kuin tekevät sen. Ja toisaalta puhuvat järjestelmällisesti pashaa noin joka kerta, kun avaavat suunsa.

2 tykkäystä

Xi:n puheilla on kolme tarkoitusta:

  1. Sisäpoliittisesti näyttää vahvalta johtajalta. “Kiina tulee yhdistymään” kuulostaa aivan erilaiselta kuin “Kiinan ja Taiwanin pitäisi lähentyä ystävällisesti”.

  2. Signalointi Taiwanilaisille, että alkavat ajattelemaan sitä, että Taiwan on osa Kiinaa ja pullikointi on turhaa.

  3. Signalointi ulkomaailmalle, että älkää sekaantuko meidän sisäisiin asioihin… tai muuten. Ja yhdistyminen tapahtuu kuitenkin.

Yllätyshyökkäyksestä
Se ei ole mahdollista. Kiina tarvitsisi luultavasti useita satoja maihinnousualuksia Taiwanin salmen ylitykseen pystyäkseen viemään sotilaita tarpeellisissa määrin ja laivoja ei saisi upota matkan aikana. Matkaa on lyhimmillään n. 160km, mutta käytännössä enemmän. Jotta yllätyshyökkäys onnistuisi, pitäisi seuraavien asioiden tapahtua salassa:

  • Suurten sotaharjoitusten pitäminen, jossa harjoitellaan maihinnousua
  • Satojen suurten laivojen keskittyminen Kiinan rannikolle Taiwanin läheisyyteen
  • Satojen tuhansien sotilaiden ja massiivisen sotilaskaluston keskittyminen samoille alueille
  • Tämän piilottaminen satelliiteilta, somesta, internet liikenteestä, Taiwanin tiedustelulta, Kiinan omilta kansalaisilta ja länsimaisilta viestimiltä ja tiedusteluelimiltä.

Venäjä kasasi Vuoden 2020 aikana Ukrainan rajalle massiivista invaasiokalustoa. Sitä kesti yli puoli vuotta ennen 24.2.2021 invaasiota. Hommaa seurattiin somessa reaaliaikaisesti. Useat tahot pystyivät kertomaan, että Venäjän joukot eivät voineet vielä Helmikuun alussa hyökätä, koska joitakin tiettyjä välttämättömiä kalustoja uupui rintamalta. Ja kun ne saapuivat, asia tiedettiin seuraavana päivänä. Se, milloin Venäjä on kykenevä tekemään hyökkäys, pystyttiin ennustamaan päivän tarkkuudella. Lisäksi, Putin ja Venäjän hallinto viimeiseen saakka kielsi kaiken. Kiinan hallinto taas… julistaa sitä joka tuutista.

Se, miksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan yllätti monet (kuten allekirjoittaneen), ei johtunut siitä, ettei tietoa ollut saatavilla. Se johtui siitä, ettei oikeasti halunnut uskoa, että se on oikeasti tapahtumassa. Lisäksi Venäjän hyökkäys tapahtui tasankoalueiden yli lähes 2000km pitkän maarajan yli. Taiwanin salmen ylitys on kompleksisuudessaan kolmanteen potenssiin. Hyökkäysjoukot pitää tuoda massiivisilla laivoilla, joiden matka kestää useita tunteja. Vastassaan teknologisesti edistynyt valtio hallussaan parhaita länsimaisia aseita joita rahalla saa ja joka on valmistautunut nimenomaan torjumaan tällaista uhkaa. Sotilasakatemioissa pidetään yleisesti maihinnousuoperaatioita kaikkein vaikeimpana sotilasperaationa.

Xi toki haluaisi, että Taiwan yhdistyisi Kiinaan rauhanomaisesti, mutta Hong Kongin esimerkin jälkeen… not gonna happen. Jos Kiina saa peloteltua länsivaltoja tarpeeksi, että tulevassa invaasiossa eivät tule avuksi, niin homma on huomattavasti helpompi. Ja pelikirja on sitten paljon parempi kuin Putinin, joka ryssi kaiken mahdollisen Ukrainaan mentäessä ja ainoa syy, miksi pystyy jatkamaan sotaa on se, että ukkoa voi tuoda maitse tykinruoaksi, alueita voi miinoittaa ja länsivallat vätystelevät tuessa. Taiwaniin täydennysmiehistyön tuominen on vaikeaa ja huoltoa ei voi suorittaa maitse.

Yhteenveto:
Yllätyshyökkäys ei ole mahdollinen. Invaasiokoneiston rakentaminen nähdään jo ainakin 12kk aikaisemmin. Sotilaallinen operaatio on verrattavissa liittoutuneiden Normandian maihinnousuun, paitsi että puolustaja näkee reaaliaikaisesti kaiken mitä tapahtuu ja jonka hallussa on ensiluokkainen puolustuslaitteisto, ei mitään 70-luvun neukkukamaa.

33 tykkäystä

Juu, olisi pitänyt kirjoittaa tarkemmin auki. Toki yllätyshyökkäys ei ole mahdollinen kuvailemistasi syistä johtuen. Mutta jos aiotaan jossain vaiheessa hyökätä, niin miksi toitottaa sitä koko ajan? Vaikea nähdä, että miten se ainakaan vähentäisi Taiwanin tai liittolaistensa puolustuksen valmistelua. Siksi näen tuon mölinän juurikin lähinnä sisäpoliittisena jargonina. Taiwani(laiste)n suhteen näen Xin puheiddn lähinnä kasvattavan vastarintaa ja nostavan puolustusmotivaatiota. Samoin uskon muiden länsimaiden vain lisäävän tukeaan Taiwanille.

Oikeastaan ainoat mahdolliset syyt sisäpolitiikan tai diktaattorin vainoharhaisuuden jälkeen tilanteessa, jossa sota aiotaan toteuttaa, olisi yrittää normalisoida ja kyllästyttää tuollainen puhe. Eli jos Kiina järjestää ison sotaharjoituksen, joka voisi näyttää sodan alkuvalmistelulta ja puhuu hyökkäävänsä Taiwaniin, vaikka 10v putkeen, niin ehkä 11. kerta ei enää tuota muuta reaktiota, kuin: “Jaha, taasko?”. Mutta tuokin on aika kaukaa haettua ja ei tukisi sitä teoriaa, että joskus lähivuosina alkaisi rytistä.

1 tykkäys

Ainakin omalla kohdallani se johtui siitä että vaikka miehiä ja kalustoa oli paljon, sitä oli ilmeisen selvästi aivan liian vähän Ukrainan valloittamiseen. Rajalla oli silloin ehkä 25-30% siitä mitä oikeasti olisi tarvittu.

Syy tähän oli se että Venäjä uskoi höpöjuttuihin siitä että Ukraina luovuttaisi välittömästi ja suunnittelu hyökkäyksen malliksi kaavan jossa pääkaupunki ja hallinto lamautettaisiin nopealla kopterien maahanlaskulla jonka perään miehistöä tulisi lentokoneilla suoraan pääkaupunkin ympärille. Tämä meni puihin (tilanne oli tiukka ja Venäjän yritys ei ollut epärealistinen tältä osin). Kun suunnitelma A (paraatimarssi Kiovaan kolmessa päivässä rajalta) ei onnistunut, koko hyökkäys käytännössä oli tuomittu epäonnistumaan.

USA varoitti asiasta koska heillä ilmeisesti oli tiedustelutietoa siitä mikä Venäjän oikea suunnitelma on ja he tiesivät että vaikka kalustoa on liian vähän, nopea isku Kiovaan voisi teoriassa silti onnistua. Historia sitten aikoinaan kertoo miten paljon Ukraina tiesi tästä etukäteen ja miten hyvin oli valmistauduttu esim. noiden maahanlaskujen torjuntaan tiedustelutiedon perusteella, mutta toistaiseksi USA ei tietty haluaa vahvistaa Venäjälle tietäneensä koko kupletin koska se saattaisi paljastaa myyriä korkealla Venäjän hallinnossa.

16 tykkäystä

Tästä on muuten erinomainen kertomus War on the Rocksilla. Mikäli Antonovin lentokentän valtaus olisi onnistunut suunnitellusti, sota olisi voinut edetä aivan toisin. Ukraina ei ollut valmistautunut tähän operaatioon juuri lainkaan ja paikallisen hyvin vihreän varuskunnan urheudella ja silkalla äärimmäisen hyvällä tuurilla katastrofi vältettiin. Tämä oli Venäjän alkuperäisessä operaatiossa lähes kaikesta muusta poiketen loistava suunnitelma, joka kaikkien onneksi ei onnistunut.

No niin, en kirjoita enempää tästä, jotta ei mene offtopickiin liikaa. Jotta pysytään ketjun asiassa niin… Kiinaa ei paljon kylmää, että joutuisi Yhdysvaltojen pakotelistalle.

8 tykkäystä

Noh, mikäli ei ollut sarkasmia, niin vaikka pylväät kauniisti kasvavat, niin suuruusluokka on hyvä muistaa. Tuo on kuitenkin reilusti alle puolet siitä, mitä vievät Yhdysvaltoihin. Mutta kieltämättä en tajunnut, että Venäjän kauppa olisi noinkaan suurta. Oletin, että se olisi lähempänä pyöristysvirhettä, mutta onkin vajaa 7 %:ia koko viennistä.

8 tykkäystä

Mielenkiintoisia pläänejä.

BYD ja muut kiinalaisvalmistajat esittelivät uusia sähköautojaan näyttävästi syksyllä Münchenin autonäyttelyssä. Muutkin kiinalaiset valmistajat ovat kertoneet aikeistaan rakentaa uusia tehtaita, todennäköisesti Eurooppaan.

BYD on aiemmin tuonut EU-markkinoilla myytävät autonsa Kiinasta. Uuden tehtaan avulla se välttyy kuljetus- ja tullikuluilta ja kykenee halutessaan viemään tämän hintoihinsa, jotka jo nyt ovat eurooppalaisittain edullisia.

2 tykkäystä

Tässä tviitissä on jokseenkin tuttu havainto Kiinasta.

10 tykkäystä

Mikäli pitää paikkansa, Kiinan armeijalla on yhtäläiset ongelmat kuin Venäjän armeijalla. Korruptio kukkii.

7 tykkäystä

Looginen paikka korruption kukoistaa - jos ikinä tulee päivä jolloin nuo ohjukset olisivat matkassa, välistävetämisestä kiinni jääminen ei ole kovin korkealla päivän huolenaiheiden listalla. Ja Kiinassa osataan teatteri jolla asiat saadaan näyttämään siltä että kaikki on tehty ja toimii, mutta jos katsot pellin alle paljastuu kaikenlaista hauskaa. Jokainen joka on ikinä valmistuttanut mitään Kiinassa tietää miten peli toimii. Kaikki on testattava ja varmistettava moneen kertaan koekappaleilla ja varsinaiset valmistuserätkin pitää vähintään pistotarkastaa satunnaisotannalla tai muuten huomaat sitten asiakaspalautteen kautta että Kiinalainen toimittaja vähän fuskasi…

9 tykkäystä

@Marianne_Palmu:n tämän aamuinen makrokommentti sopii hyvin tähän ketjuun. :slight_smile:

Kiinan keskiluokasta on odotettu maailmantalouden kasvavaa moottoria amerikkalaiskuluttajan rinnalle, mutta sen kasvua on hidastanut paitsi koronapandemian tuoma yleinen epävarmuus, josta toipuminen on ollut hidasta, myös varallisuuden katoaminen. Helsingin pörssi on pärjännyt heikosti tänä vuonna, mutta Kiinan Shanghai Composite on miinuksella sekin, joten kotipörssiinsä sijoittaneet kiinalaiskotitaloudet eivät ole kovin kummoisesti pärjänneet.

10 tykkäystä

Blummalla oli viime vuonna hyvä artikkeli Kiinan eri mahdollisista vaihtoehdoista Taiwanin suhteen. Koska PLA:n suoritusykykyyn ei luoteta ilmeisesti edes puolueessa, on Normandian maihinnousun kaltainen kompleksisen operaation yrittäminen kovan luokan riskinottamista. Ei siinä etteikö tällainen semidiktatuuri voisi silti yrittää.

“Pehmpeämpiä” vaihtoehtoja on esimerkiksi saartaa Taiwan laivastolla. Jos USA puuttuukin peliin, voidaan joko perääntyä vedoten että harjoiteltiin vain “deep sea operations blaabaa” tai sitten jatkaa härkäpäisesti saartoa. Tai kokeilla valloittaa yksi saari ja jatkaa painostusta.

Tai yrittää sisältä päin vaikuttaa Taiwanin politiikkaan, presidentinvaalit ovatkin tällä viikolla.

Tavallaan täyshyökkäyksen ja nykytilanteen jatkamisen väliin mahtuu monta väliaskelta mitä voi kokeilla ennen suurta loikkaa.

15 tykkäystä