Kinnusen jorinat

Tai Kinnusen “Yölinja”, jossa Juha ottaa vastaan puheluita ahdistuneilta sijoittajilta🙂

25 tykkäystä

Tästä ketjusta “Kinnusen jorinat” tulee muuten Inden kovin foorumi-ketju ikinä !! YES :slight_smile:

Aina kun Juha kertoo edes jotain tuolla Inden virallisella puolella eli blogissa “Kinnusen jorinat” niin tää foorumihan ihan räjähtää :heart_eyes:

Masse-setä, FA, Kukahan se tämänkin ketjun perusti? Hmmm… :thinking: :thinking: :thinking: (viiden pisteen vihje: kelaa alkuun, toim.huom)

4 tykkäystä

Se fiilis, kun näät, että Kinnunen kirjoittaa vastausta Kinnusen Jorinoihin… :man_dancing: :dancer: :partying_face:

8 tykkäystä

Kinnunen on jorisemassa vastausta*

2 tykkäystä

poistin kommenttini…

Hei, ja kiitoksia palautteesta ja kysymyksistä!

Yritän avata tämän kriisin mahdollisia vaikutuksia, jotta tuo @Iiiks saisi hieman lisää tukea omalle pohdinnalleen. Suoranaisia vastauksia tässä ei ole, pahoittelut siitä, mutta toivottavasti jotain hyödyllistä kuitenkin. Tässä on tarkoituksella vedetty suhteellisen synkkää linjaa, niin voitte hahmottaa uhkakuvia ja pohtia itse niiden todennäköisyyksiä. Tilanne elää kuitenkin koko ajan. Kokonaiskuvan hahmottamisen kautta voitte varmaan itse miettiä mahdollisia sijoituskohteita.

Suurimmat kärsijät tästä suorasta kysyntäshokista ovat tietysti turismi (lentoyhtiöt, risteilijät, majoitus, ravintolat) sekä muut suoraan poikkeustoimista kärsivät palveluyhtiöt (ravintolat, tapahtumat, konsertit, kahvilat, kauneus ja hyvinvointi, kauppakeskukset). Ilman voimakkaita toimia täällä on tulee alkamaan pudotuspelit varsin nopeasti. Tässä valtion rooli on kriittinen, mitä enemmän täällä kaatuu elinkelpoisia yhtiöitä, sitä vähemmän on toivoa nopeasta elpymisestä. Tämä johtuu tietysti siitä, että yhtiöiden mukana häviää pääoman lisäksi myös työpaikkoja, luottamusta tulevaan ja sitä kautta kulutusta. Tämä negatiivinen spiraali pitäisi saada kriisissä poikki.

Tuossa on pääasiassa yhtiöitä, joihin tulee suorat vaikutukset. Niissä ei tarvitse oikeastaan edes ennustaa, koska vaikutukset ovat jo nähtävissä eikä niitä ei voi välttää. Autot, elektroniikka, huonekalut sun muut mukavuudet kärsivät myös merkittävästi, jos ja kun harkinnavarainen kulutus menee jäihin ainakin joksikin aikaa. Ihmisillä on nyt muut prioriteetit. Täällä kaikki riippuu kulurakenteesta ja toimintamallista. Suuret kiinteät kulut ovat nyt helposti tappavia kuten myös korkeat velkamäärät.

Lisäksi merkittävät investoinnit ja suuret projektit ovat todennäköisesti jäissä siihen asti, kun koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on päällä. Tästä kärsivät tietysti kaikki investointihyödykkeisiin liittyvät yhtiöt, mutta täällä ei kuitenkaan ole mikään “tasajako”. Esimerkiksi toisilla konepajoilla on vahva ja pitkä tilauskanta, mikä on nykytilanteessa kriittinen. Lisäksi defensiivinen ja jatkuva palveluliiketoiminta on nyt erittäin tärkeä, ja tarjoaa sitä defensiivisyyttä ja jatkuvuutta. Laajemminkin teknologiateollisuudessa on paljon eritasoisia ongelmia. IT-palveluyhtiöt ovat osittain myös täällä. Tässä vaiheessa kannattaa jo hakea tukea siitä, mitä finanssikriisissä tapahtui - silloin oli myös täydellinen äkkipysähdys taloudessa.

Koska kukaan ei ole suoranaisesti piilossa talouden romahdukselta, viimeisenä on välillisesti kärsivät. Esimerkiksi Talenomin liikevaihdosta 90 % on jatkuvaa eikä tarve kirjanpidosta ole häviämässä minnekään - paitsi jos asiakkaat häviävät. Siiinä erittäin surullisessa skenaariossa, jossa pk-sektorilla pyörähtää konkurssiaalto, ei mitään piilopaikkaa ole myöskään sektoria palveleville. Sanoisin kuitenkin, että esimerkiksi Talenomin kohdalla ennen suuria vaikutuksia pitäisi tapahtua todella dramaattisia asioita. Jos edes välillisiä vaikutuksia ei voi hyväksyä, ei voi käytännössä sijoittaa.

Kaiken tämän “hyvän” lisäksi velkamarkkinat ovat tällä hetkellä sekaisin. En ole yhtään vakuuttunut siitä, että rahoitusmarkkinat toimisivat järkevästi koko kriisin ajan. Nollakorkomaailmassa on luotu kaikenlaisia kummallisuuksia, joista osa voi nyt purkautua rumasti. Velka, joka on ollut ystäväsi viimeiset 5 vuotta, on yhtäkkiä suuri haaste. Liian suuri velkavipu voi tosiaan olla tappava, kun tuleekin yllättävä ja erittäin laaja-alainen shokki. Vahva tase on tällä hetkellä suuri etu, koska se tulee avaamaan myös erittäin hyviä mahdollisuuksia esimerkiksi yritysostorintamalla rohkeille. Samalla huomautan, ettei velka automaattisesti tarkoita ongelmia. Uskalsin esimerkiksi antaa Fortumille osta-suositukseen, vaikka yhtiöllä on velkaa vaikka kuinka paljon. Suhteessa kassavirtoihin velka on kuitenkin kontrollissa, ellei sitten tule jo paljon suurempia ongelmia. Sanotaanko näin, että jos Fortum kaatuu, asiat ovat menneet jo aiemmin todella pahasti pieleen.

Ja tämän kaiken keskellä minä kehotan olemaan optimisti. Ymmärrän, jos pidätte sitä hulluna. Mutta miettikää asiaa viiden vuoden päähän: jatkuukohan elämä kuitenkin suunnilleen samaan tyyliin kuin ennenkin? Jos sijoituskohteesi tuotteita tai palveluita tarvitaan, ja yhtiö selviää tästä koettelemuksesta läpi, se on todennäköisesti voittanut markkinaosuutta ja tullut vahvempana ulos. Mitä enemmän markkinoilla on häviäjiä, sitä enemmän jää tilaa voittajille, kun elpyminen tapahtuu. Jos olet arvioinut oikein yhtiön kilpailuedun, se on heikommassakin talouskehityksessä todennäköisesti tehnyt kohtuullisen hyvää tulosta. Kaikki rajut muutokset ovat lopulta myös mahdollisuuksia niille, jotka ovat olleet asemassa niitä hyödyntämään.

Sitten kaikki tuleekin siihen oikeaan hyväksyttävään arvostukseen, millä hinnalla näitä riskejä kannattaa ottaa kantaakseen. Niitä me Inderesillä yritetään koko ajan miettiä, ja päivityksiä tulee päivittäin ulos. Voin luvata, että teemme parhaamme joka päivä.

59 tykkäystä

Ilman muuta pidetään!

Hullut pelastaa maailman :slight_smile:

Masse-setä, FA, paranoidi optimisti muiden kahjojen seassa :+1:

7 tykkäystä

Lämmin kiitos optimismista! Hienoa, että avataan hiukan seikkaperäisemmin tämän härdellin tilannekuvaa. Vaikea on olla eri mieltä, vaikka niin kovasti tekisi mieli opponoida. Nuo Sampo, Fortum, Revenio, Talenom vaikuttavat nyt saavan fanitusta.Vielä kun lisätään operaattorit, niin hyvä tulee. Ja indeksit.

1 tykkäys

Pienellä viiveellä jaan myös viimeisimmän InderesPodin tänne. Siinä nimittäin viitataan osittain myös aiempiin jorinoihin ja siihen, miten omat ajatukset ovat viime viikkoina kehittyneet.

Suuret linjat toki ennallaan eli optimistina edelleen pitkällä aikavälillä, mutta en ole esimerkiksi tähän viimeisimpään nousuun omilla ostoillani osallistunut ja joitakin myyntejäkin olen tehnyt. Mutta podin loppupuolella käydään Saulin kanssa läpi, miten tällä hetkellä markkinan näemme ja mitä olemme itse tehneet. Yksittäisiä sijoitukohteita siellä ei kauheasti mainita, muutamia kyllä. Parempi kun jokainen tekee omat sijoituspäätöksensä.

Oma tahti on Podissa vielä normaaliaakin hitaampaa, mistä syytän etänauhoitusta, kun molemmat yrittää välttää toisen päälle puhumista. Mutta voihan tässä olla ajatus muutenkin hidastunut ja mökkihöperyys iskenyt, kun on kotosalla pyörinyt jo monta viikkoa :sweat_smile:

50 tykkäystä

Olen tänään kirjoitellut myös pitkiä jaaritteluja Inderesin Q&A-osioon markkinatilanteesta ja ennustamisesta. Jos ei ole näin sunnuntai-iltana parempaa tekemistä, niin ohessa on tarinaa konsensusennusteiden tämän hetken tilasta sekä vastuutonta spekulointia siitä, onko Yhdysvalloissa käynnissä kuolleen kissan pomppu.

Kysymykset oli ainakin erittäin hyviä, vastauksissa tein parhaani :face_with_monocle: :point_up_2:

36 tykkäystä

Mielestäni tekemänne etäpodi oli oikein hyvä, sekä toteutukseltaan että sisällöltään.

8 tykkäystä

Kirjoittelin Inderesin Q&A:ssa velkavivun käytöstä pääasiassa varoitellen, mutta tulipahan siinä samalla myönnettyä, että itsellekin on lainatarjous tällä hetkellä odottamassa. Saa nähdä tuleeko sitä kuitenkaan missään vaiheessa otettua käyttöön.

Käyttääköhän täällä moni (merkittävää) velkavipua osakesijoittamisessa? :thinking:

18 tykkäystä

Otetaampas ihan tällainen, josko tulisi reilummin vastauksia. Tämän voisi linkata myös viime aikoina aika aktiivisesti pyörineeseen Sijoituslaina-keskusteluun.

  • Velkavipu käytössä
  • Lainasopimus haettu, ei vielä käytössä
  • Ei lainasopimusta, mutta voisi hakea
  • En käytä vipua

0 voters

5 tykkäystä

Velan riskissä pitäisi aina muistaa huomioda se, mitä on velan vakuutena. En ottaisi merkittävää velkaa osakkeita vastaan. Mutta miksei osakesijoittajalla voisi olla asuntolainaa? Asunnon vakuusarvoa ei toki kannata käyttää tappiin saakka vaan jättää varoja myös asunnon arvonmuutokselle.

Mutta äärivarovaisen ei kannata ottaa mitään lainaa eikä ehkä ostaa osakkeitaan…

2 tykkäystä

Jep, mielestäni kokonaistilanne ratkaisee. Järkevä asuntolaina ei mielestäni lähtökohtaisesti ole “vipua”, vaan enemmänkin vaihtoehtoiskustannus vuokraamiselle (vastike + laina + korjausvelka = vuokra?). Mutta silti se voi vaikuttaa merkittävästi kokonaistilanteeseen, jos asunnon kohdalla on haukattu liikaa velkaa omaan kantokykyyn nähden.

3 tykkäystä

Totta. Noiden velkojen kanssa ei saa ahnehtia vaan täytyy pitää järki kädessä.

Itselläni asuntolaina + omistusasumiseen siirtyminen mahdollisti omalta osaltaan sijoittamisenkin. Nyt ei mene kk kuin yhtiövastike 140€ ( sis. vedet ) + lainanlyhennys 250€/kk (maksimaalinen laina-aika) kun taas vuokra olisi 600-700€ kieppeillä.(Kaksio) Käytännössä maksan vain 200€/kk ( yhtiövastike + korot ) + 200€ " säästöön ". Toki säästöjä oli hieman kertynyt jo ennen ensi asunnon ostoa.

Toki en asu pääkaupunkiseudulla, joten asuntoni arvo ei nouse, mutta en usko että laskeekaan. (ei mikään kuoleva kylä) Olen itse erittäin hyvillä mielin ja en usko, että olisin koskaan edes ruvennut sijoittamaan jos en olisi mennyt pankkiin asioimaan asuntolaina asioita. Elämäni paras ratkaisu :1st_place_medal:

Samaa mieltä, turhaa yksin esim. ostaa 4huoneen asuntoa ja maksaa itsensä kipeäksi hieman “ylimääräisestä” tilasta. Näppärä kompakti asunto on jees :+1: Näin ollen ei tule turhaa irtaimistoakaan ostettua.

Vipua nimenomaan osakkeisiin ei ole - enkä ole edes harkinnut tähän mennessä.

Pari hyvää teesiä vielä loppuun :smiley:

  • Velka on veli otettaessa, velipuoli maksettaessa
  • Velka on hyvä renki, mutta huono isäntä
7 tykkäystä

Asuntolaina mahdollistaa itselläni vivutuksen asuntolainan lyhennysvapaan kautta eli otin välittömästi koronapaniikissa 12kk lyhennysvapaan ja tulen laittamaan valikoidusti osakemarkkinalle rahaa vuoden ajan ajallisesti hajauttaen jos kohteita löytyy.

Lyhennysvapaan saa monesta pankista ilman kuluja erikoistilanteen vuoksi.

5 tykkäystä

Sijoituslaina-foorumilla on jonkin verran käyty tätä keskustelua. Pääsääntöisesti lyhennysvapaata on toki annettu, joskaan ei kaikissa tilanteissa ilman palkkiota, kuten itsellä. Tuotto-odotus kuitenkin tuolle “lainarahalle” oli nopeasti laskettuna houkutteleva. Toivottavasti laskelmat eivät menneet pieleen…

Lasketaanko opintolaina velkavivuksi, tuohon kyselyyn ylempänä viitaten :smiley: