Kone - Omistautunut ihmisvirroille

Tämä menee herkästi omenoiden ja appelsiinien vertailuksi.

Molemmat edustavat pörssin vakaata päätyä, mutta Sammon liiketoiminta on jokseenkin pääomaa sitovaa. Kohdemarkkina kasvaa hyvin hitaasti. Toiminta keskittyy pohjoismaihin plus sillanpääasema brittein saarilla.

KONE on taas pääoman tuotoltaan ylivoimainen kassavirtamonsteri Hesulissa, joskin sekin hyvin rajatulla kasvunäkymällä.

KONEelle hyvä verrokki on tietysti laadukas Otis, joka taitaa treidata noin 28x tuloksensa verran kun viimeksi asiaa katsoin.

5 tykkäystä

Sijoittaja vertaa myös yrityksiä keskenään sijoituskohteina. Tässä teemana ovat tuotto, kasvu ja riski.

Sammon kasvun voisi kuvata olevan lähellä BKT kasvua.

Koneella on tukenaan megatrendit, joiden vaikutusta kilpailu hieman heikentää.

Riski lienee karkeasti samalla tasolla.

3 tykkäystä

KONE on ostanut liike- ja asuinrakennuksiin räätälöityjä hissejä ja liukuportaita valmistavan australialaisen Orbitz Elevatorsin.

KONE ostaa yhtiön Australian palveluliiketoiminnot ja kaikki Uuden-Seelannin liiketoiminnot. Orbitz Elevatorsin Papua-Uuden-Guinean liiketoiminnot eivät sisälly kauppaan.

Vuonna 2014 perustetulla Orbitz Elevatorsilla on vankka maine hisseihin ja liukuportaisiin liittyvien kokonaispalvelujen toimittajana. Yrityksellä on erittäin ammattitaitoinen henkilöstö ja vahva asiakaskunta. Henkilöstöstä noin 40 siirtyy yrityskaupan myötä KONEelle. Yritys on vahvasti sitoutunut innovaatioihin, laatuun ja asiakaspalveluun, mikä on täydellisesti linjassa KONEen ydinarvojen kanssa.

KONE ja Orbitz Elevators jatkavat toimintaansa erillisinä yhtiöinä kunnes integrointi saadaan päätökseen. Sujuvan siirtymän varmistamiseksi Dwayre toimii KONEella viiden vuoden ajan neuvonantajana.

Kauppahintaa ei julkisteta.

16 tykkäystä

KONE toimittaa People Flow -ratkaisuja Lontoon keskustassa modernisoitavaan pilvenpiirtäjään nimeltä Thirty High (aiemmin Portland House). Modernisoinnin toteuttaa Landsec nettonollaperiaatteella, eli rakentamisen ja käytön aikaiset päästöluvut tulevat olemaan nolla. Samalla 1960-luvulta peräisin oleva ikoninen maamerkki saa uuden elämän lähinnä toimistotiloista koostuvana modernina monikäyttörakennuksena.

Tilaukseen sisältyy 15 konehuoneetonta KONE MonoSpace® 700 -hissiä, joista 12 on matkustajahissejä, kaksi on palomieshissejä ja yksi on huoltohissi. Thirty High -rakennuksessa KONEen laitteita tulee käyttämään arviolta noin 2000 ihmistä päivittäin.

Pääurakoitsija on McLaren Construction Limited, ja arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa Buckley Gray Yeoman (BGY).

Tilaus kirjattiin vuoden 2023 neljännelle neljännekselle.

7 tykkäystä

@Heikki_Keskivali on tehnyt tviitin Koneen kilpailijasta Otiksesta. (viime vuonna teki myös ketjun)

Osinkofundaboomerikin kävi kommentoimassa tuota tviittiä.

https://x.com/hkeskiva/status/1798983481789436077

8 tykkäystä

Tässä on tiivis Sijoittaja.fi:n juttu Koneesta. :slight_smile:

KONEen osakekurssi oli laskutrendissä syksystä 2023, ja osake kävi lokakuussa alle 40 eurossa. Näiltä tasoilta kurssi on kääntynyt nousuun, ja osake on kivunnut lokakuun pohjalukemista. Vahva nousutrendi kuitenkin katkesi toukokuun puolivälissä ja osake on laskenut houkuttelevimme tasoille. Käymme analyysissa läpi, olisiko KONEen osakkeessa nyt ostonpaikka.

2 tykkäystä

KONE toimittaa 31 hissiä ja kolme liukuporrasta osoitteeseen 2 Finsbury Avenue (2FA) Lontoon Cityssä rakennettaviin tornitaloihin. Rakennukset sijoittuvat Cityn isoimmalle kävelykatualueelle.

British Landin rakennuttama 2FA on toimistovetoinen monikäyttöprojekti, joka sisältää 36-kerroksisen East Towerin, 21-kerroksisen West Towerin ja näitä yhdistävät 12 podiumikerrosta. Projektin myötä Lontoon keskustaan nousee uusi merkittävä, vahvasti kestävän kehityksen mukainen työpaikkakeskittymä BREEAM Outstanding, WELL Platinum, EPC A ja 5 tähden NABERS -luokituksilla. Talotekniikka on täysin sähköistetty ja älyteknologian ohjauksessa, mikä osaltaan takaa alhaiset hiilipäästöt ja hyvän energiatehokkuuden.

2FA on osa British Landin ja GIC:n yhteistä Broadgate-visiota, jonka tavoitteena on luoda viikon jokaisena päivänä palveleva maailmanluokan monikäyttökohde. Rakenteilla olevan tornitalokompleksin on määrä valmistua vuonna 2027.

Tilaus sisältää 19 KONE MiniSpace™ -hissiä ja 12 KONE MonoSpace® 700 -hissiä, joiden keskeisiä suunnittelutavoitteita ovat tilankäytön optimointi ja mahdollisimman lyhyet odotusajat. Lisäksi KONE toimittaa rakennuksiin kolme energiatehokasta KONE TravelMaster™ 110 -liukuporrasta. KONE Office Flow -ratkaisu tehostaa 2FA-projektin älykkäitä taloteknisiä ja digitaalisia ominaisuuksia, ja KONE E-Link™ ‑etävalvontajärjestelmän avulla henkilökunnan on helppo valvoa kaikkia hissitoimintoja.

Rakennuttaja, 2FA, on British Landin ja GIC:n yhteisyritys, ja pääurakoitsija on Sir Robert McAlpine Ltd. Arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa 3XN London Ltd, jonka kanssa yhteistyössä KONE on tuottanut kohteen 26 matkustajahissin koreihin räätälöidyt ulkoasut ainutlaatuisen käyttäjäkokemuksen luomiseksi.

Tilaus kirjattiin vuoden 2024 toiselle neljännekselle.

8 tykkäystä

Kone laskee ohjeistusta – analyytikot odottivat positiivista tulosvaroitusta

9 tykkäystä

@Erkki_Vesola Kirjoitit Koneen tilauskertymän olleen 2228 m Eur. Todellisuus oli 2328 m Eur

5 tykkäystä

Tuo virhe oli minun, kun tuuraan Ekiä. :raised_hand: Kiitos huomautuksesta ja pahoittelut virheestä!

7 tykkäystä

Linkataan vielä kommentti talteen tänne foorumille.

Markkinanäkymissä Kiina melko löysää, ei sinänsä niin yllättävää kun seuraa Kiinan uutisvirtaa.

Ohjeistus:

Tulosesitys löytyy täältä

6 tykkäystä

Kiinan osuus liikevaihdosta on yllättävän pieni suhteessa siihen miten paljon sen merkitystä Koneen liiketoiminnassa painotetaan.

5 tykkäystä

Se on kuitenkin tainnut olla se, mistä kasvu tulee(tuli)?

Sijoittaja.fi on myös kirjoitellut Koneesta. :slight_smile: Jutun lukee muutamissa minuuteissa. :slight_smile:

Vuoden 2024 toinen neljännes oli kuitenkin KONEen kuudes perättäinen kvartaali, jolla yhtiön kannattavuus parani. Toisella neljänneksellä oikaistu liiketulos nousi 0,8 prosenttia vertailukaudesta ja oikaistu liikevoittomarginaali nousi 0,2 prosenttiyksiköllä 11,9 prosenttiin. Kannattavuuden parantuminen oli KONEen johdon mukaan seurausta uudisrakentamisen ratkaisujen ja modernisoinnin toimitusten parantuneesta marginaalista Kiinan ulkopuolella sekä huollon ja modernisoinnin suhteellisen osuuden kasvamisesta. Kannattavuutta sen sijaan rasittivat marginaalin lasku Kiinassa sekä kustannusinflaatio.

1 tykkäys

Kasvu tulee huollon ja modernisoinnin markkinaosuuden noususta.

3 tykkäystä

Vuonna 2021 Kiinan osuus Koneen myynnistä oli 35%. Eli alamäki on ollut aika jyrkkä.

5 tykkäystä

Kiinassa on myös uusia vaatimuksia kuten esimerkiksi:
The China New Elevator and Escalator Inspection & Examination Rules will be enforced starting April 2, 2024,
Sisältää mm:
Buffers and pulleys should be with at least ten-year quality guarantee, and the lifetime of non-steel wire steel suspensions, steel and carbon belt for instance, should be guaranteed for minimum 15 years or 3 million runs. All products mentioned above should be changed for free for customers if they do not meet the lifetime requirements.
Eli vaihdettava ilmaiseksi jos eivät täytä elinikä vaatimuksia.

Edellisessä analyytikkoinfossa uusi toimitusjohtaja tarttuikin tähän, kun johdolta kysyttiin lähinnä Kiinasta, ja kehotti kiinnittämään huomiota KONEen huollon ja modernisoinnin kasvuun ja kehitykseen muillakin markkinoilla. Viesti vaikuttaa uponneen, kun ainakin omaan silmään huollosta ja modernisoinneista on ollut viime aikoina aiempaa enemmän juttua ja puhetta. Tämänpäiväistä infoa en ole kuunnellut.

6 tykkäystä

Rakentaminen on Kiinassa hyytynyt pahasti -24% YoY, vaikka valtio yrittää pumpata renkaita aika kovalla kädellä n.130Mrd€ viimeisin paketti.

Näen, että Kone on hyvässä positiossa, kun rakentaminen lähtee taas liikkeelle kunnolla ja yhtiöllä on Kiinassa erinomainen maine. Silloin myös Kone on varmasti saanut hajautettua paremmin omaa uusrakentamisen sektoria, mikä tarkoittaa pienempää riskiä jatkossa. Itselläni Kone kuuluu portfolioon ja tulen harkitsemaan lisäostoja lähitulevaisuudessa (ei sijoitussuositus).

https://www.reuters.com/markets/asia/china-new-home-prices-fall-fastest-pace-over-9-years-2024-05-17/

2 tykkäystä

Tässä on Ekin ja Petrin tekemä uusi eli tuore yhtiöraportti Koneesta. :slight_smile: :gem:

KONE julkaisi perjantaina Q2-raporttinsa, joka jäi keskeisten operatiivisten mittareiden osalta hieman ennusteistamme. Yhtiö päivitti ohjeistushaarukan ylälaitoja lievästi alaspäin. Olemme tehneet kuluvan vuoden ennusteisiimme negatiivisia ennustemuutoksia, mutta Q2-lukuihin rajoittuneet ennustemuutokset painoivat koko vuoden tulosennusteitamme maltilliset 2 % alaspäin. Tätä taustaa vasten toistamme 50,0 euron tavoitehintamme ja lisää-suosituksemme.

image

6 tykkäystä