Koskisen - Puunjalostusyhtiö Helsingin pörssiin

Ja tässä olisi vielä tuore yhtiöraportti. :slight_smile:

Koskisen Q4-raportti oli suurin piirtein odotustemme mukainen, vaikka lisäsimme ohjeistuksen myötä kuluvan vuoden ennusteisiimme hieman turvamarginaalia kannattavuuden suhteen. Nykytilanteessa osaketta ei voida hinnoitella erityisen korkeilla kertoimilla, mutta Koskisen arvostus taipuu etenkin EV-pohjaisesti hyvin maltilliseksi lyhyen ajan ennustelaskuista huolimatta.

image


Tässä on vielä kommentit. :slight_smile:

2 tykkäystä

Juttu vapaasti luettavissa :point_down:

Japani on yksi tärkeimpiä puutuotteiden markkinoita maailmassa, markkinoiden koko on yli viisi miljardia euroa. Venäjä on perinteisesti ollut maailman kolmanneksi suurin sahatavaran tuottajamaa heti Yhdysvaltojen ja Kanadan jälkeen. Vuoden 2023 lukujen mukaan Venäjä on säilyttänyt edelleen merkittävän, lähes 15 prosentin markkinaosuuden Japanissa.

"Euroopan unionin tulee järjestelmällisesti etsiä keinoja tukea Ukrainaa. Yksi keino olisi aktiivinen vuoropuhelu samanmielisten demokraattisten maiden, kuten Japanin kanssa. Tavoitteena tulisi olla, että Venäjän sahatavaravirrat Japaniin katkaistaan pikaisesti”, Aalto toteaa.

Suomalainen sahateollisuus ei ole vaatimuksensa kanssa yksin liikkeellä. Sahateollisuus ry:n aloitteesta vaatimukseen pakotteiden laajentamisesta yhtyi Euroopan sahateollisuusjärjestöjen kattojärjestö EOS. Eurooppalainen sahateollisuus lähestyy tässä asiassa niin kauppakomissaaria kuin myös muita olennaisia päättäjiä.

Japani on iso markkina suomalaiselle sahateollisuudelle sahatavaran ja liimapuun osalta. Vuonna 2023 Suomesta Japaniin vietiin sahatavaraa noin 600 000 kuutiota ja liimapuuta noin 250 000 kuutiota. Suomen puutuotteiden viennin arvo Japaniin vuonna 2023 oli vajaat 300 miljoonaa euroa ja vuonna 2022 liki 600 miljoonaa euroa.

Vuoden 2023 tilinpäätöstietojen mukaan liikevaihto karkeasti puolittui Japanin osalta vuoteen 2022 verrattuna. Tuosta Kauppalehden jutusta huomaa, että saman kohtalon ovat todennäköisesti kokeneet myös muut kotimaiset toimijat.

Kuitenkin jos Koskisen sahatuotteet ovat toimitusjohtaja Pahtaa mukaillen Japanissa ristitty mersuiksi, niin tuskin kilpailevat suoraan venäläisten ladojen kanssa :grin: Itselle kuitenkin tuli yllätyksenä se, miten suuri markkina Japani suomalaissahoille ym. toimijoille on. On näemmä kotiläksyt jäänyt tältäkin osin tekemättä.

1 tykkäys

Osittain liittynee siihen että Japanissa on aika poikkeuksellisesti sellainen malli että taloja pidetään kertakäyttöisinä. Pientalot usein remontoinnin sijasta puretaan 30 vuoden iässä ja rakennetaan uusi tilalle. Siksi siellä rakennetaan jatkuvasti todella paljon vaikka väestö vähenee.

Tämä hidastaa selvästi kansan vaurauden karttumista koska vain tontit säilyttävät arvonsa. Tapa tuhlaa tietysti myös paljon luonnonvaroja. Toisaalta töitä riittää.

1 tykkäys

Japanissa on myös maanjäristyksiä, joihin suomalainen hitaasti kasvanut ja hyvin lujuuslajiteltu tavara kelpaa oikein hyvin.

Muistelen yhden sahanjohtajan aikoinaan tarinoineen, että Japanissa asunto puretaan pahan karman takia esimerkiksi jos entinen asukas on menehtynyt kyseisessä talossa.Tuosta “30-vuoden syklistä” en ole aiemmin kuullut :thinking: Asia kiinnostaa jos on linkata jotain , vaikka privanakin kun menee ohi aiheen.

2 tykkäystä

Löytyi satoja linkkejä asiasta.

Vaikkapa wikipedian:

An unusual feature of Japanese housing is that houses are presumed to have a limited lifespan, and are often torn down and rebuilt after a few decades, generally twenty years for wooden buildings and thirty years for concrete buildings – see regulations for details. Renovating houses, rather than rebuilding them, is a relatively uncommon practice in Japan, though its prevalence is increasing, indicating that attitudes towards the use of older houses may be changing.

1 tykkäys

Guardianin artikkeli: Raze, rebuild, repeat: why Japan knocks down its houses after 30 years | Cities | The Guardian

Nomura Research Instituten paperi “Obstacles to Affluence: Thoughts on Japanese Housing” (pdf, 16 sivua): 国立国会図書館デジタルコレクション

E: Korjattu jälkimmäinen linkki

1 tykkäys

Syy miksi täällä meillä puutavaran hinta tuplaantui 2020-2021 ei suinkaan ollut pelkästään kova kysyntä kotimaassa tässä koronan ajan remonttihuumassa. Käytännössä vientiin meni valtavasti puutavaraa, josta sai paremman hinnan siellä kuin kotimaassa. Jos perus 22x100 PL/VL sahatavara maksoi ennen 0,52€ metri 2020, siitä sai maksaa pari vuotta sitten jopa 0,90€ metriltä. Nyt on hinnat tulleet tuonne noin 0,70€ tuntumaan siinäkin ja on saatavuutta, toisin kuin aiemmin.

Toinen syy miksi hinta nousi 2022 oli ukrainan sota, mutta se vaikutti lähinnä jalostetumpiin tuotteisiin kuten pellettiin. Venäjältä tuli noin puolet koko maan pellettikysynnästä ja se kun jäi pois niin hinnat nousi taas puolella. 500KG pellettisäkki maksoi jopa 300€ kun sitä sai 145€ aiemmin. Toisekseen venäjän halpa puu jäi pois ja puuyritykset maksoivat tukista ihan kunnon hintaa metsänomistajille, kunhan saivat vain puuta sahalle ja myyntiin.

En usko että Venäjän tuotteet ovat täysin syypäänä tähän laskeneeseen kysyntään. Kyllä tässä on kysynnän laskua varmasti myös Japanissa yleisen markkinatilanteen johdostakin kuten täälläkin. Esimerkiksi rakentaminen tökkii ja puuta ei mene enää samaan malliin rakennusyrityksille saati sitten yksityisille jälleenmyyjien kautta.

Koskisen kysyntä varmasti tästä elpyy, kunhan alkaa muukin rakentaminen ja remontointi nostaa päätään. Sitä ei pysty sanomaan koska, mutta käänne se tulee rakentamisen suhteenkin jossain vaiheessa.

4 tykkäystä

@Karo_Hamalainen haastatteli Koskisen Oyj:n toimitusjohtajaa Jukka Pahtaa. :slight_smile:

Koskisen Oyj tavoittelee tilivuodelta 2027 puolen miljardin euron liikevaihtoa. Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 270 miljoonaa, joten firman pitäisi lähes kaksinkertaistaa kokonsa muutamassa vuodessa.

Ei ole mikään salaisuus, että Koskisen Oyj haluaa kasvaa myös yritysostojen avulla. Puolitoista vuotta sitten listautuessaan yhtiö halusi paitsi rahaa myös vaihdettavan osakkeen, jota voi tarpeen tullen käyttää yrityskaupassa maksuvälineenä.

Millaisia kohteita etsitte, Koskisen Oyj:n toimitusjohtaja Jukka Pahta?

”Sellaisia kohteita, joissa meidän sydän vahvistuu entisestään."

Hän pyörittelee lisää mahdollista yritysostokohdetta: ”Lähellä sahateollisuutta ja puunhankintaa ja integroitavissa meidän toimintaamme.”

Koskisen Oyj:n liiketoiminta jakautuu sahateollisuuteen ja levyteollisuuteen. Grillissä käsitellään niiden luonteenpiirteet. Entä miten Koskisen Oyj takaa puuraaka-aineen saatavuuden? Kuinka onnistui Kärkölän Järvelään nousseen uuden sahainvestoinnin ajoitus?

Jukka Pahta joutuu myös arvaamaan, onko päätehakkuukuusitukin hinta huhtikuussa 2025 korkeammalla vai matalammalla kuin huhtikuussa 2024.

7 tykkäystä

Hyvä jakso. Pahta avaa siinä vähän yrityksen toimintaympäristöä, suhdannetta ja miten heillä menee. Venäjä jäi pelistä pois ja Koskisen saapui juuri sille markkinalle korvaajaksi. Myös isot investoinnit menossa jotka auttavat kasvamaan (investoinnit, jotka on jo rahoitettu). Vahva tase pitää firman kunnossa ja mahdollistaa yritysostot. Oisko ollut että tavoittelevat 500 miljoonan liikevaihtoa parissa vuodessa. Näen kyllä firmassa potentiaalia ja osallistuin jo annissa.

3 tykkäystä

Japanilaiset ovat tosiaan jännää sakkia tämän suhteen. Olen monestikin nähnyt, kun japanilaisia käy sahoilla kiertelemässä ennen kuin laitetaan tilausta tulemaan. Suurimpia ulkomaalaisia asiakkaita ollut oman tietämyksen mukaan niissä sahoissa missä pyörinyt. Vähän sama kuin lähi-itään menee pylväitä hyviä määriä jostain syystä.

Ja tosiaan Aasiassa aika yleisestikin tulee välillä pieni yllätys, että sahatavaraa saa tilattua ihan ns. oikeankin kokoisena. Venäjältä tuli ainakin ennen kai vähän sellaista sen kokoista mitä saha suolsi ulos. Rima ei ole sen suhteen ollut kovin korkealla. En toki tiedä miten kehittynyt viime vuosina.

1 tykkäys

Koskisen ei ole ainoa yritys Suomessa, joka vie Japanin markkinoille puuta. Versowood toimittaa myös sinne varmasti ihan samaa tavaraa. Japanissa arvostetaan puurakentamista ja laadukasta raaka-ainetta. Sellaista sattuu tämän maan puustosta iso osa olemaan ja viennillä nämä molemmat yritykset elää.

Puu on siitä jännä materiaali, että myös se elää. Toisin kuin esimerkiksi betoni. Se ei juuri muutu sen jälkeen kun valu on tehty ja kuivanut. Puunipun kun avaa, niin se tavara saattaa vääntää suht nopeasti hyvinkin kieroon ellei mene heti käyttöön. Tähän vaikuttaa ilman kosteus, suora auringonpaiste yms sää.

Laadukas, oikein kuivatettu ja pitkään kasvanut kuusitukki on erinomaista rakennustavaraa. Toisin kuin esimerkiksi lyhytkuituinen nopeasti kasvanut eukalyptys josta tehdään Brasiliassa muun muassa sellua.

Silläkin on merkitystä mistä osaa tukkia on kyseinen tavara tehty. Sydänpuu on erittäin kovaa kun taas pintatavara on juuri sitä mistä saa sitä “vajaakanttista halpaa lautaa”.

2 tykkäystä

@Antti_Viljakainen on tehnyt uuden yhtiörapsan. :slight_smile: :gem:

Koskisen toimintaympäristö vaikuttaa kehittyneen tietystä ristivedosta huolimatta suunnilleen odotustemme mukaisesti alkuvuoden aikana ja hienosäädimme ennusteitamme lähinnä Suomen epäsuoriin lakkorasitteisiin liittyen ja koivutukin hintatasoon liittyen.


EDIT:

Tässä on vielä kommentit.

Onpa täällä vauhdikas meno. :open_mouth:

Tässä on Antti Viljakaisen ennakkokommentit, kun tämä puunjalostusyhtiö julkaisee Q1-tuloksensa tiistaina.

Koskisen raportoi Q1-tuloksensa tiistaina. Koskisella on vastassa Q1:llä kovat vertailuluvut, joista arvioimme yhtiön jääneen reilusti hankalamman markkinatilanteen sekä Suomen poliittisten lakkojen aiheuttamien toimitussiirtymien ja lisäkulujen takia. Kuluvan vuoden ohjeistuksensa liikevaihdon kasvusta ja 8-12 %:n oikaistusta käyttökatemarginaalista Koskisen toistanee Q1-raportista. Kysynnän osalta tilannekuva vaikuttaa viime aikaisen uutisvirran sekä verrokkien Q1-raporttien osalta kehittyvän varovaisen myönteisesti, vaikka rakentaminen kyntää edelleen syvällä. Kulupuolella korkea tukin hinta haastaa toki myös Koskista. Emme tee muutoksia näkemykseemme Koskisesta ennen Q1-raporttia, sillä aikanaan edessä olevaa suhdannekäännettä ja riskejä on hinnoiteltu osakkeeseen mielestämme tasapainoisesti.

2 tykkäystä

Ensipuraisu Koskisen Q1:stä löytyy täältä ja klo 10 alkavaa webcastiä voi silmäillä täältä. Jukan haastattelu tulee sitten tuttuun tapaan hieman myöhemmin päivällä eetteriin.

5 tykkäystä

@Antti_Viljakainen haastatteli toimitusjohtaja Jukka Pahtaa Q1:n tiimoilta. :movie_camera:

7 tykkäystä

Viljakainen on tehnyt uuden yhtiöraportin heti Q1:n jälkeen. :slight_smile: :gem:

Koskisen Q1-raportti oli kokonaisuutena suurin piirtein odotustemme mukainen ja teimme raportin jälkeen ainoastaan marginaalisia mutta positiivisia ennustemuutoksia lähiajoille.

Rapsasta lainattua:

Tase on edelleen vahva

Koskisen nettovelkaantumisaste oli Q1:n lopussa 5 % (Q1’23: nettovelkaantumisaste -8 %). Vahva tase antaa yhtiölle puskuria syklisten riskejä vastaan sekä luo liikkumavaraa päivitetyn kasvustrategian toteutukseen. Odotamme strategian toteutuksen johtavan jollain aikavälillä isompien investointien jatkumiseen ja lisäksi Koskisella on yhä käynnissä 15 MEUR:n tukkikenttäinvestointi Järvelässä.

1 tykkäys

Toimitusjohtaja Jukka Pahtan katsaus tämän päivän yhtiökokouksesta:

4 tykkäystä

Viljakaisen kommentit Kore-liiketoiminnan laajentamisesta Puolaan. :slight_smile:

Investointi ja siihen liitännäiset vuokratilojen laajennukset tähtäävät logistiikkasektorin terveistä kasvunäkymistä hyötymiseen. Pidämme pienen, mutta kasvavan ja melko pääomakevyen Kore-liiketoiminnan kasvuun panostamista järkevänä Koskisen kannalta. Koskisen mittakaavassa maltillinen investointi ei kuitenkaan aiheuta välittömiä muutospaineita yhtiön ennusteisiimme.

1 tykkäys

Yritysvierailu Koskisen Oyj 5.6.2024

Olin Päijät-Hämeen Osakesäästäjien järjestämällä vierailulla Koskisen Oyj:n sahalla Kärkölässä.

Toimitusjohtaja Jukka Pahta kertoi yhtiöstä ja sen näkymistä. Näkymät vaikuttavat hyvältä pitkällä tähtäimellä. Tavoitteet vuoteen 2027 asti vaikuttavat kuitenkin aika haasteellisilta.

Liikevaihtotavoite 500 mEur vuonna 2027 edellyttää n. 20% vuotuista kasvua vuodesta 2025 alkaen. Kannattavuustavoite oikaistu käyttökate 15% yli syklin on aika paljon yli nykytason, joka on 12,2%.

Yhtiö toimii sekä saha- että levyteollisuudessa. Me tutustuimme sahapuolen tehtaaseen toimitusjohtajan opastamana. Levyteollisuuden tehdas on neljän kilometrin päässä.

Tehtaan laajennus on juuri valmistunut. Kaikki on hyvin siistiä ja uuden näköistä. Prosessi on lähes täysin automatisoitu. Puut menevät sisään toisesta päästä ja kulkevat erilaisten koneiden läpi toiseen päähän. Henkilökuntaa on lähinnä valvomossa. Tehdas toimii kolmessa vuorossa 5 päivää viikossa.

Vierailusta jäi myönteinen kuva. Ilmapiiri oli rento. Toimitusjohtaja vastasi hyvin lukuisiin kysymyksiin.

Olen omistanut yhtiötä listautumisesta asti ja hankkinut sen jälkeen lisää pariin kertaan.

12 tykkäystä

Nyt on Koskiselle myös konsensus saatavilla. Mukana OP, Nordea ja me.

7 tykkäystä