Kryptoihin liittyvät osakkeet, ETF:t ym. vaihtoehtoiset sijoituskohteet

Jospa tänne sopisi oma topic vaihtoehtoisille sijoituskohteille, joita nykyään riittää melkoisesti. Kryptoihin liittyviä osakkeita, rahastoja, ETF:ä, trackereita, ym. Voisin kuvitella näiden kiinnostavan tällä foorumilla jopa enemmän kuin pelkät kryptot. Itse seurailen ainakin Coinbasen ja Microstrategyn osaketta ja postailen myös asiaa ETF:stä.

Avataan keskustelu tällaisella sijoitusmahdollisuudella, joka tuli Henry Braden X:ssä vastaan. Henry Brade on Coinmotionin perustaja, ja Coinmotion on Suomen suurin & tunnetuin kryptovaluuttojen kauppapaikka. Henry on myös yksi Suomen tunnetuimmista Bitcoin-tyypeistä.

Nyt on mielenkiintoinen keissi Invesdorissa. E-Heat Oy (ent. Coinseeker Oy) kerää rahoitusta hukkalämpöä tuottavien datakeskusten rakentamiseen. Kryptovaluuttalouhijat on heille yksi keskeinen asiakasryhmä. Coinmotion Oy on sijoittanut firmaan aiemmin, ja tähän rundiin osallistun nyt henkilökohtaisesti. Näen Suomessa suurta potentiaalia tehokkaissa hukkalämpöä tuottavissa datakeskuksissa.

Rahoituskierros: E-Heat Oy

Disclaimer: En ole itse sijoittaja projektissa enkä osallisena siinä millään tavoin.

9 tykkäystä

Yhdysvalloissa otettiin tällä viikolla taas yksi merkittävä askel kryptosijoittamiseen liittyen kun ensimmäset Ethereum ETF -tuotteet saatiin markkinoille. Peräti yhdeksän Ethereum ETF:ää tuli treidattavaksi maanantaina, joista osa on 100 % Ethereum ja osa ETH + BTC -strategialla toteutettuja.

Treidausvolyymit olivat vielä pieniä, mikä ei ole yllättävää karhumarkkinan pohjilla.

Yhdysvallat on maailman johtava talousmahti, mutta maan regulaattoreiden asenne (ja regulaation puute) on hidastanut johdannaismarkkinan kehitystä.

Nyt julkaistut ETF:t ovat futuuripohjaisia. Samoin kaikki Yhdysvalloissa olevat Bitcoin ETF:t ovat futuuripohjaisia. Sijoittajat odottavat juuri nyt kuola valuen spot Bitcoin ETF:n julkaisua, joka olisi se sijoittajien haluama ja suosima vaihtoehto.

Spot ETF:ää toivovat markkinoille myös ns. perinteiset Bitcoin-sijoittajat, koska sen suosiolla olisi luonnollisesti suora vaikutus myös Bitcoinin kurssiin.

Spot Bitcoin ETF:ää on yritetty saada Yhdysvalloissa ulos jo kymmenen vuotta. SEC on hylännyt tähän asti kaikki hakemukset. Tilanne muuttui täysin juhannusviikolla, kun Blackrock laittoi paperit vetämään.

Blackrockin uskotaan yleisellä tasolla saavan hakemuksensa läpi, ja sen vanavedessä hyväksytään (todennäköisesti) myös puoli tusinaa kilpailevaa spot ETF:ää. Ja, tämän seurauksena markkinoille saadaan myös todennäköisesti spot Ethereum ETF -tuotteita.

11 tykkäystä

Microstrategyn toimitusjohtaja Michael Saylor oli vielä 4-5 vuotta sitten täysin tuntematon nimi ainakin kryptosijoittajille. Hän oli 2010-luvun alussa jopa Bitcoin-kriitikko. Saylorista tuli skenen suurin julkkis syksyllä 2020, kun hän osti 250 miljoonalla dollarilla bitcoineja omistamansa pörssiyhtiö Microstrategyn taseeseen.

Vuoden 2020 lopulla Saylor oli ostanut bitcoineja jo yli miljardilla dollarilla, ja mies on jatkanut samalla linjalla tähän asti. Nykyisin Saylor ei ole enää Microstrategyn CEO, mutta vastaa yhä Bitcoin-strategiasta.

Saylorista on muodostunut viime vuosina jonkinlainen Bitcoin-lähettiläs etenkin institutionaalisen maailman suuntaan. Hän on myös saanut Bitcoin-maksimalistien ihailua osakseen ja ollut haastateltavana satoja kertoja.

“Put your money where your mouth is” on sanonta, joka pätee Sayloriin. Tätä myös itse arvostan miehen toiminnassa. “Talk is cheap”, kuten sanotaan. On helppo maalailla kuvia tulevaisuudesta, mutta eri asia laittaa oman ja yrityksensä omaisuus kiinni kyseiseen näkemykseen. Ja nyt ei puhuta ihan pienistä summista.

Saylor on ostanut omalla ja lainarahalla 158.245 bitcoinia yhtiönsä taseeseen noin 4,8 miljardilla dollarilla (ostohistoria: BitcoinTreasuries.NET | Microstrategy, Inc.). Bitcoin-ostojen arvo on nyt about saman suuruinen kuin koko firman markkina-arvo.

Microstrategy on alun perin “business intelligence” -firma, jolla on yhä myös vanha liiketoimintansa. Bitcoinien markkina-arvo on kuitenkin niin suuri, että yhtiön kurssi on alkanut korreloida erittäin vahvasti Bitcoinin kanssa.

Koska Microstrategy on pörssiyhtiö, moni sijoittaja on käyttänyt sitä proxyna Bitcoinin omistamiseen. MSTR on kuin spot Bitcoin ETF.

Jos hakee vaihtoehtoisia tapoja sijoittaa Bitcoiniin, Microstrategy ei ole varmasti huonoin sellainen. Ainakin Saylorin strategia on selvä: bitcoineja ostetaan myös tulevaisuudessa, eikä firma varmasti myy yhtään bittirahaa seuraavaan sataan vuoteen. Miten monesta muusta firmasta voisi todeta samaa? Esimerkiksi Tesla on jo myynyt suurimman osan bitcoineistaan.

Riski tässä kuviossa liittyy Microstrategyn lainoihin. Kun Bitcoinin kurssi kynti vuonna 2022 todella syvällä, spekulointiin sillä, aiheuttaisiko lasku 10K tienoille ongelmia Microstrategylle. Muistaakseni ongelmia olisi tullut vasta jossain 3-4K tienoilla.

Paras vaihtoehto on ostaa aina aitoja bitcoineja. Jos kuitenkin haluaa saada hyvän proxyn osakemarkkinan puolelta, Microstrategy on yksi suosittu vaihtoehto.

Edit: unohtui mainita tuorein ostos syyskuun lopulta, lähes 150 miljoonaa dollaria.

9 tykkäystä

Spot Bitcoin ETF alkaa olla Yhdysvalloissa enää sinettiä vaille valmis.

8 tykkäystä

Onko joku perehtynyt Binancen (tai ainakin Binancen nimissä) tapahtuvaan Yield Farmingiin, NFT, DeFi Liquity Pool Trust Wallet -toimintaan?

Onko tuo jokin hämärä huijaus vai ihan legiimi systeemi? Onko joku mukana tuossa?

Jos tuo on ilmiselvä kusetus, niin kuulisin siitäkin mielelläni.

No, Binancen tarjoomaan on ollut aikaisemminkin syytä suhtautua vähän skeptisesti, eikä tämänpäiväiset uutiset ainakaan paranna tilannetta…
https://www.wsj.com/finance/currencies/binance-ceo-changpeng-zhao-step-down-plead-guilty-01f72a40

Nämä ovat kaikki 100% huijauksia, joissa hyödynnetään Binancen brändiä. Sen lisäksi käytetään mm. Trust Walletia, Exodusta ja muitakin alan yrityksiä. Binance on tietysti suurin ja tunnetuin, joten se on huijareiden suosikki.

Mulla on tähän liittyen hyvin selkeä neuvo: mikä tahansa yhteydenotto, jonka saat tuntemattomalta ihmiseltä netissä sijoittamiseen tai kryptoihin liittyen, on aina huijaus.

7 tykkäystä

Tuossa on kyse siis Whatsapp -ryhmäketjusta, johon en ole erikseen liittynyt, enkä ole jakanut puhelinnumeroani mihinkään hämärälle nettisivustolle (varsinkaan kryptoihin liittyen), joten on epäselvää, että miksi tuolle listalle olen päätynyt. Enkä oikein ole ehtinyt lukeakaan, mutta kovin hähmäinen kuva tuosta tuli.

Mulla on tuttuja, joita on lisätty näihin WhatsApp-ryhmiin ja niistä on juttua myös Facebook-keskusteluissa. Kuten sanottu, kaikki ovat täysiä huijauksia eivätkä liity Binanceen mitenkään.

En osaa sanoa millä perusteella huijarit kohteensa poimivat, mutta varaudu siihen, että saat vielä paljon muitakin yhteydenottoja kun olet listalle päässyt. Mulle tulee itselle myös about kaikissa kanavissa viestejä tasaisin väliajoin.

1 tykkäys

Kyllä niistä “binance akatemia” ryhmän viesteistä huomaa että kehnon AI:n keksimiä.

1 tykkäys
3 tykkäystä

No nyt sopii kuin nenä päähän… se on HODL ! :wink: Odottaa toki viel hyväksyntää… :sleeping:

kuva

4 tykkäystä

Virtune krypto-indeksi etp

Tälläinen mainos osui boomerbookista silmään. Sisältää 10 isointa markkina-arvoltaan painotettua kryptovaluuttaa indeksi träkkerin muodossa. Nyt saatavilla Nordnetin kautta. Mp tästä? @KalleH sinulla varmaan tietoa ja joku näkemys asiasta.

Tuosta etf:stä näyttää puuttuvan Solana, Binance Coin, Cardano, Ripple, Avalanche, Dogecoin ja Tron.
Eli 3/10 top kympistä. Itse en ole koskaan harrastanut träkkereitä.

Sellainen varoitus että jos kryptot alkaa fomottamaan vaikkei niitä ole koskaan seurannut niin se on itselle ollut jo kaksi kertaa merkki (lokaalista) huipusta. Olen jo kahteen kertaan ostanut absoluuttiselta huipulta ja sen jälkeen tultu alas 70-80%.
Nyt olen tilanteeseen varautunut paremmin ja olen jo myyjä puolella.

6 tykkäystä

Kryptot ei ole koskaan fomottanut juuri siitä syystä, että hajautettua “indeksi” tuotetta ei ole löytynyt. En jaksa alkaa paneutua tarkemmin tähän kentään kun on kiinnostavampia harrastuksia. Jos joku indeksi etp/etf tähän löytyisi, niin kai siihen pienen 1-3% salkusta voisi laittaa kiinni.

Tuo träkkeri tasapainoittaa omistuksia kuukausittain, omistukset kiertäää siis aika paljon. Muitakin määreitä oli kuten vähintään 500musd market cap ja päivittäinen kaupankäynti volyymi vähintään 20musd. Liekkö tuo syynä, että osaa suosituimpia kryptoja puuttuu omistuksista.

Voikun olisi löytänyt tämän tuotteen kun bitcoin oli sen 18k€ muutama kuukausi sitten, noh laitetaan seurantaan ja odotellaan seuraavaa kryptotalvea.

5 tykkäystä

Yksi analytiikkafirma väittää, että SEC hylkää kaikki ETF-hakemukset ja tämä on saanut Bitcoinin kurssin laskuun. Mielestäni mikään ei kyllä viittaa tähän.

  • Matrixport analyst Markus Thielen said the Securities and Exchange Commission will likely reject all bitcoin spot ETF proposals this month.
  • Thielen argued the applications still fall short of a critical requirement that must be met before the SEC can approve them.
5 tykkäystä

Melkoista hulinaa ETF-hyväksyntään liittyen. Viikko sitten markkinaa manipuloitiin tuossa yllä olevassa viestissä mainitulla bs-analyysilla. Viime yönä puolestaan SEC:n X-tili kaapattiin, ja joku teki postauksen ETF:n hyväksynnästä.

Tästä on herännyt luonnollisesti salaliittoteorioita, mutta X on myös vahvistanut ettei SEC:llä ollut 2FA:ta päällä tilillään.

Herää nimittäin väistämättä kysymys, että jos tili oli oikeasti kaapattu ja joku haluaisi manipuloida markkinaa, niin ETF:n hylkäys-viestillä saisi paljon enemmän tuhoa aikaan.

Niin tai näin, tänään tämä kuukausia kestänyt spekulointi pitäisi kaiken järjen mukaan päättyä.

3 tykkäystä

Jännitys tiivistyy! Eiköhän puoleen yöhön mennessä (Suomen aikaa) saada vahvistus.

4 tykkäystä

Kohta mennään… tai sitten ei… :face_with_peeking_eye:

kuva

Sorry jos on moneen kertaan jo käsitelty aihe, mutta nyt kun näyttäisi ehkä kohta hyväksyttävän nuo Bitcoin ETF.t, niin onkohan ne miten tulossa Suomessa myyntiin?
Voiko kuvitella että jossain vaiheessa ihan suomalaistenkin välittäjien kautta saatavilla?