Kryptovaluutat ja -maailma

Eikös tuolla avainsanalistalla saa kryptonsa palautettua, vaikka koko ledger-tikku olisi kadonnut, vai olenko ymmärtänyt väärin?
Ja jos näin on, niin eikö pelkkä avainsanalista toimi siinä tapauksessa kylmälompakkona?

1 tykkäys

Kyllä, mikä tahansa BIP39 yhteensopiva lompakko käy

In case you need to recover your wallet, you can enter this recovery seed into a new Trezor device or any other wallet that supports BIP39, enabling you to access your funds.

At Ledger all of our hardware wallets generate your seed phrase in accordance with the BIP-39 format, meaning you’ll have both the security of Ledger – and the freedom to move away from it

2 tykkäystä

Kyllä - vastauksessani USB-tikussa olisi palautussanat myös. Nämä on lähinnä tilanteisiin, jossa omistajalle tapahtuu jotain, niin perilliset/omaiset saa kaiken tarvittavan tallelokerosta/kassakaapista.

5 tykkäystä

Tuo on hyvä pointti, jota kannattaa miettiä, jos omistaa merkittäviä määriä kryptoja. Veikkaisin, että suomalaisista pörsseistä saisi ainakin jollain papereilla varat haltuunsa, mutta en tiedä miten lienee asia ulkomaalaisten kanssa. Jos varat ovat Ledgerissä eikä kukaan omaisista tiedä sen PIN-koodia tai palautussanojen sijaintia, niin huonompi juttu.

4 tykkäystä

Nyt se on virallista: Binancen toimari CZ on astunut syrjään. Kyseessä on osa diiliä, jonka Binance on tehnyt Yhdysvaltain syyttäjänviraston kanssa. Binance maksaa yhtiönä 4,3 miljardin dollarin sakot. Lisätietoa: Binance (BNB) to Settle U.S. Charges, Source Says; WSJ Reports CEO Changpeng 'CZ' Zhao to Step Down

CZ:n postaus X:stä pari minuuttia sitten:

Kyseessä on ehdottomasti yksi vuoden suurimmista uutisista. Ei kuitenkaan mikään shokki. Varmasti suurin osa on odottanut prosessin päättyvän tämän suuntaisesti, mutta sakkojen tarkka summa ja Binancen johtajien mahdolliset sanktiot ovat olleet kysymysmerkki.

Yleinen tunnelma somessa on se, että tämä on hyvä juttu koko alan kannalta, ja nyt voidaan jatkaa eteenpäin. Jos nyt ei täysin vielä puhtaalta pöydältä niin puhtaammalta ainakin. Vuosien 2022-2023 aikana on siivottu alaa melkoisesti.

Edit: tässä myös Binancen virallinen lausunto: https://www.binance.com/en/blog/leadership/binance-announcement-reaching-resolution-with-us-regulators-2904832835382364558

10 tykkäystä

Ei commodityillä kuten kulta tai kryptot ole intrisiittistä arvoa, vaan niillä on vain hinta joka määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Kullalla on kyllä tietty pohjakysyntä koruina ja teollisessa käytössä, jonka vuoksi hinta ei voi käytännössä voi kovinkaan pitkäksi aikaa tippua tietyn tason alle, mutta ollaan vielä kaukana sen tason yläpuolella joten hintaa dominoi tällä hetkellä sijoituskysyntä.

Kryptossa käyttöpohjainen kysyntä on poikkeuksellinen matalalla tasolla ja koostuu lähinnä rikollisista ja jengistä jotka haluaa siirtää rahaa kehitysmaihin pankkijärjestelmän ohitse. Kryptojen hinnassa siis käytännössä ainoa relevantti tekijä on sijoituskysyntä ja siksi hinta heiluukin poikkeuksellisen villisti sentimentin mukaan.

Lehdon osakkeella on hinnan lisäksi intrisiittinen arvo, joka perustuu siihen että pörssiyhtiön kuorilla ja vähennyskelpoisilla tappioilla on sijoittajalle rahallinen kassavirrassa mitattava arvo, luokkaa muutamia miljoonia euroja.

34 tykkäystä

Tämän videon, kun katsoo, pysyy riittävän skeptisenä kryptojen suhteen. James Jani on mielestäni kutakuinkin laadukkainta, mitä YouTubella on tarjota.

Janin videolla käydään läpi mm., että reaalimaailman käyttökohteet kryptoilla ovat vuosikymmenen kestäneen hypetyksen jälkeen edelleen liki olemattomat, ja Web 3.0 on samanlaista katteetonta mainospuhetta kuin Muskin FSD-puheet. Ilmaa siis myydään ja maailman suurin pyramidihuijaus on saatu aikaiseksi. Kysymys kuuluu, milloin tulee se piste, kun adoptio ei enää etene ja uutta rahaa ei enää virtaa järjestelmään sisään, jolla edellisten omistajien voitot katetaan.

11 tykkäystä

Aistin cryptovihan täällä. Se oikein leijuu ja sen haistaa.

Toiset katsoo sivusta kun toiset luo tulevaisuutta ja ovat osana sitä. Niin se on ollut 1850-luvulta aina internetin alkuaikoihin.

7 tykkäystä

Tätä mantraa usein toistellaan, mutta totta se ei ole.

Ja jos nyt heittäydytään hieman filosofiseksi, mikä on euron intrisiittinen arvo? Sitähän arvon mittarina käytetään.

1 tykkäys

Okei, jos haluat olla tuota mieltä niin voimme myös todeta ettei kryptoilla ole minkäänlaista reaalimaailman käyttöarvoa ja mikäli sijoittajakysyntä katoaisi, niin myös kryptot katoaisivat siinä samalla aivan kuin saippuakupla puhkaisun jälkeen.

Kai sitä voisi argumentoida kehäpäätelmän uhallakin, että riskitön korkotaso on eurojen intrisiittinen arvo, mutta kaikkihan me käytämme loppupeleissä rahaa siksi, että sillä on valtava käyttöarvo. Eurojen hyväksyntä on universaalia ja likvidinä omaisuutena niitä voi nopeasti ja vaivattomasti vaihtaa erinäisiksi hyödykkeiksi ja palveluiksi. Virallisen valuutan statuksen omaavana se on myös ainoa tapa maksaa verot ja muut maksuvelvoitteet valtiolle. Ei vaikkapa pesoilla tai sekeleillä Suomessa juuri mitään tee ja siksi niitä ei käytetä.

17 tykkäystä

En ole sitä mieltä, alan ammattilaiset ovat asiaa tutkineet ja analysoineet.

Bitcoinilla on paljonkin reaalimaailman käyttöarvoa esimerkiksi kehitysmaissa, joissa ihmisillä ei ole mahdollisuutta käyttää pankkipalveluja. Me länsimaalaiset emme toki sellaista pysty ymmärtämään, koska meillä kaikki kyseiset palvelut ovat helposti saatavilla.

Kun katsotaan bitcoinin hintaa Argentiinan pesoa tai Turkin liiraa vastaan, huomataan, että bitcoin on toiminut vallan hyvin inflaatiosuojana.

Eikö tuo päde kaikkeen, että jos kysyntää ei ole, arvo haihtuu?

2 tykkäystä

En ota muuten osaa, mutta mielenkiinnosta, keitä ovat kryptoalan ammattilaisia? :slight_smile: Opiskellaanko tuota jossain tms?

Kiitos! Ala on täysin vieras itselleni, pitää tutustua em. ammattilaisiin/ammattilaisjärjestöihin :slight_smile:

8 tykkäystä

En intrisiittistä arvoa tunne käsitteenä mutta kyllä se euron arvo tulee kahta kautta valtion väkivaltamonopolista:

  1. Kaikki velat voidaan maksaa euroina.
  2. Verot voi maksaa vain euroina.

Yksityinen kysyntä euroille syntyy viimeistään siitä, että kaikki euroalueella verovelvolliset tarvitsevat euroja verojen maksuun, ja jostain ne on hankittava.

8 tykkäystä

Tämä on tullut huomattua myös Twitterissä. Joka viikko joku nigerialainen yrittää myydä mulle kryptoja :smiley:

Kivat heille jos saavat kryptoista jotain hyötyä arkielämään. Olen tutkinut useampaa firmaa jotka yrittävät tuoda Afrikkaan mobiilimaksuja appien kautta, joten eiköhän nuo kryptot kuitenkin aika nopeaan disruptoida jonkun paikallisen SimbaPayn toimesta lähitulevaisuudessa.

Inflaatiosuojaksi kelpaa oikeastaan melkein mikä muu asia ja onneksi raha on yleensä sen verran likvidiä, että sijoitustuotteiden hankkimisessa ei ole ongelmaa. Oletko esimerkiksi kuullut rahamarkkinarahastoista tai vaikkapa matalan kustannuksen indeksirahastoista? Kryptot eivät tarjoa sen kummempaa inflaatiosuojaa kuin muutkaan spekulatiiviset sijoitustuotteet.

No jos ostat vaikka valtion 10 vuoden velkakirjoja joista saat joka vuosi 3,5% korkoa, niin kyllä tuolla lapulla on päivittäin heiluvan markkinahinnan lisäksi ihan konkreettinen kassavirrassa mitattava arvo. Se korko maksetaan sinulle täysin riippumatta siitä, että onko lapun hinta markkinoilla vaikkapa 90% tai 80% nimellisarvosta. Mikäli holdaat maturityyn, niin hintaliikkeellä ei edes ole minkäänlaista vaikutusta saamiisi nimellistuottoihin.

13 tykkäystä

Ehdottomasti. Kaksi suurinta toimijaa taitavat olla Chainalysis ja Glassnode

1 tykkäys

Eli arvo on siinä, että ihmiset pakotetaan käyttämään sitä?

Kyllä kyllä, mutta mitä jos korko maksetaan valuutassa, jolla ei ole intrisiittistä arvoa?

Intrisiittinen arvo on illuusiota, on vain kysyntä ja tarjonta.

1 tykkäys

Olen joskus yrittänyt avata markkinatalouden hienouksia paatuneelle kommunistille ja jossain vaiheessa ne vasta-argumentit tuppaavat pelkistymään muotoon “No kyllähän tuo näyttää käytännössä toimivan, mutta toimiiko se teoriassa?

Tietysti voidaan käydä tätä keskustelua aksioomiin saakka jolloin joudutaan väistämättä jossain kohti tukeutumaan kehäpäätelmään mikäli perusolettamuksista ei löydy minkäänlaista yhteisymmärrystä, mutta jossain vaiheessa kannattaisi avata ne silmät ja katsoa mitä ulkona tapahtuu. Raha on meille kaikille arvokasta, hyödyllistä ja erittäin käytännöllistä. Jos tätä ei hyväksy niin valehtelee itsellensä.

9 tykkäystä

Eikö euro ole lähtökohtaisesti välinearvo yhtenä rahan muotona ja reaaliarvo on kuitenkin muutenkin kuin etymologisesti kytköksissä asian itseisarvoon jollekulle?

Välinearvon ja itseisarvon jos haluaa sekoittaa jonkin asian hyödyllisyyttä pohtiessa, eikö ole sama pohtia että jos intrisiittnen arvo on naurettavaa, onko kryptojen extrinsic value sitten nerokasta vai itkettävää.

Jos @Pohjolan_Eka sanoo että kryptojen arvo on 0, sen ulkoinen arvo on krypton myyntihinnan ja 0 välimatka. Jos @RektcityMayor sanoo että reaaliarvo terminä naurattaa, tavallaanhan te olette siihen asti samaa mieltä.

Kysyntä ja tarjonta muodostuu kuitenkin jostain, ja tässä kohti Ekan näkemys välinearvopohjalta on vahvemmalla pohjalla mielestäni jollei ole kovin avartavaa näkemystä miten kysyntä ja tarjonta muodostuisivat maailmassa jossa ei ole itseisarvoja.

8 tykkäystä

Olkaamme yhtä mieltä siitä, että olemme täysin eri mieltä. Kiitos keskustelusta.

6 tykkäystä