Kryptovaluutat ja -maailma

Eli siis tarvitaanko yhteensä kolme sovellusta? Defi wallet tohon mobiiliappin ja exchangen väliin? Jos, niin noilla on vielä hommaa käyttäjäkokemuksen viilaamisen kanssa. :thinking:

Ei tarvita. Kirjoitin vähän epäselvästi. Cro liikkuu Appien ja exhangen välissä 0.002 cro:n kaasumaksulla muistaakseni. Jos siirtoon käyttää esim ethereumin verkkoa on siirto paljon kalliimpi

1 tykkäys

Taitaa olla paras näin, alko tuntumaan rakettitieteeltä ja tutkiessa tuntu aluks että opiskelen tähtiedettä samalla. Seuraavana tavoite toi hotbit ymmärtää ja miten tämä cryptojen siirto sinne onnistuu jne.

Iso kiitos jotka vastaillu ja vaivautunu jeesailemaan näissä.

3 tykkäystä

Ton defi walletin ja ton crypto.comin sovelluksen suurin ero on että crypto.comin sovelluksessa kryptot on crypto.com yhtiön hallussa kun taas toi defi Wallet on ns. Oma lompakko mihin on omat avaimet ja olet niistä itse vastuussa. Jos esimerkiksi hukkaat avaimesi niin kukaan ei voi auttaa sinua. Defi Walletiin saa myös yhdistettyä Chromen selaimeen laajennuksena ja toimii vähän samalla tavalla kuin metamask jonka voi sitte yhdistää esimerkiksi noihin swappeihin tai muihin netistä löytyviin sovelluksiin.

Vinkkinä vielä kun siirrätte kryptovarallisuutta ensimmäistä kertaa lompakosta toiseen niin siirtäkää ensin pieni summa (testisiirto)esim 1cro ja jos se menee läpi niin sitten vasta isompi summa.

2 tykkäystä

Olit oikeassa siltä osin, että tuo aiempi viestini pohjautui vanhentuneeseen verotietoon, kuten postaamastani linkistä voi huomata.

Virtuaalivaluuttojen väliset vaihdot ovat verotettavia 29.5.2018 alkaen. Sitä ennen vaihtoja ei verotettu.

  • Tappiot saa nykyään vähentää ja voitoista pitää maksaa pääomatulon mukaiset verot.
  • Tiheästi tehtyjen kryptovaluuttojen välisten vaihtojen aukilaskeminen on työlästä jälkikäteen, joten jokaisesta vaihdosta kannattaa pitää kirjaa.
  • Verottaja suosii oletuksena verollisen kannalta huonointa mahdollista fifo-käytäntöä.
  • Voittoihin voi hyödyntää hankintameno-olettamaa ja vähentää veroseuraamuksia

Näin ollen siis jos lakia noudattaa, niin “se mitä kryptopörssin sisällä tapahtuu, on merkityksetöntä” ei käsittääkseni pidä kuitenkaan lainkaan paikkaansa. Jos siis treidaa tänä vuonna kymppitonnien tilin kotiuttamatta, realisoituu tästä valtavat verot maksuun. Tottahan toki, jos ensi vuonna homma rommaa, voi toisaalta tappioita vähentää. Sama pätee louhintaan - jos louhii kovasti, verot on maksettava kaikesta tulosta louhintahetken arvon mukaan.

Virtuaalivaluutan vaihtaminen toiseen virtuaalivaluuttaan on edellä tarkemmin perustellusti verotuksen realisoiva tapahtuma, jolloin vaihdosta aiheutuu verotettava luovutusvoitto tai vähennyskelpoinen luovutustappio.

Mielenkiintoisempia ovat nämä Pancakeswapin yms coinit, joille ei välttämättä ole mitään euromääräistä vastinetta (jos menee Pancakeswapin sivuille ja valitsee tämmöisen meemicoinin, niin usein tulee varoitus, että kyseessä saattaa olla tokeni, jolle ei ole minkäänlaista “vertailuarvoa” - näitä coineja kun voi tietenkin kuka tahansa mintata).

Verotuksen kohdassa 2.4 käsitellään tätä:

Jos kahden virtuaalivaluutan keskinäisessä vaihdossa kummallekaan virtuaalivaluutalle ei voida luotettavasti vahvistaa euromääräistä arvoa, vaihdon katsotaan muun selvityksen puuttuessa tapahtuvan virtuaalivaluutan alkuperäisestä hankintahinnasta. Tällöin vaihdossa luovutettujen virtuaalivaluuttojen alkuperäinen euromääräinen hankintahinta jaetaan vaihdossa saatujen uusien virtuaalivaluuttojen hankintahinnaksi. Tällaisissa tilanteissa ei siis synny käytännössä verotettavaa voittoa tai vähennyskelpoista tappiota. Näissä tilanteissa verotettava voitto tai vähennyskelpoinen tappio syntyy vasta silloin, kun vaihdossa saatua virtuaalivaluuttaa käytetään niin, että se voidaan arvostaa euromääräisesti.

Eli aikanaan tuolta saa tappiotkin vähennettyä, mutta vaatinee siis sen ketjun osoittamisen, kuinka alkuun kolikoihin pisti x euroa ja ulos tuli y euroa.

Enivei, varsin kivuliastahan tämä on, jos menee by the book. Useimmiten kun jo pelkkä osto vaatii - kuten täälläkin tänään joku neuvoi - FIATin vientiä pörssiin, XRP:n tai vastaavan ostoa pelkkää siirtoa varten, vientiä johonkin meemipörssiin, jossa vaihto USDT:hen/BTC:iin/ETH:iin; sen jälkeen meemikolikon osto ja myynti, ja kotiutus XRP:n avulla. Lopulta tuo putki sisältääkin siis helposti lähemmäs kymmenkunta verotettavaa hetkeä, vaikka veron osuus olisikin olemattoman pieni.

7 tykkäystä

Villiksi alkaa meno yltyä, kun näitäkin foorumin ketjuja lueskelee, kunhan ei vaan nyt sattus mitään isompaa haaveria innokkaille aloittelijoille

14 tykkäystä

Kysyin asiaa veroneuvonnasta vuoden 2019 veroilmoitusta tehdessäni, että jos tekee lyhyttä kauppaa, mutta ei kotiuta voittoja eurotilille, tarvitseeko näistä tehdä kaupoista tehdä ilmoitusta - vastaukseksi sain, ettei tarvitse. Ainoastaan kun kotiuttaa. Olen siihen luottanut, mutta en ole parin vuoden aikana tehnyt kotiutuksia, joten en tiedä, mikä on realiteetti. Pitää kysyä asiaa tänä vuonna uudestaan.

Olin jo valmistellut ledger-tulkintapalvelun hankintaa, mutta jätin sen väliin em. vuoksi. Kun lyhyttä kauppaa tehdään paljon, tapahtumia kertyy mieletön määrä. Jos ledgerin toimittaa verottajalle, voi jäädä niiltäkin tarkemmin tulkitsematta. Oletin, että heillekin riittää, kun maksaa verot kotituksen yhteydessä, mutta jokaisen pitää tietysti toimia omien tietojensa/tulkintojensa pohjalta.

Ledgerithän löytyy ainakin omalta exchangelta vuosittain, joten sikäli tiedot on tallessa tarvittaessa. Itse olen käyttänyt selvyyden vuoksi vain yhtä exchangea toistaiseksi, vaikka tuskinpa sillä on viime kädessä merkitystä.

6 tykkäystä

Eihän tämä voi olla totta? Jos uskot veroneuvojaan, niin voit syyllistyä veronkiertoon?

Juu, eivät ne mitään sitovia ole. Kaiken lisäksi, jos teet väärin (vaikka hänen ohjeidensa mukaan), voi tulla vielä veronkorotustakin.

2 tykkäystä
2 tykkäystä

vieraana Elmox Oy:n veroasiantuntija Elmo Koivunen. Elmo
on yksi Suomen kovimpia virtuaalivaluuttojen verotuksen asiantuntijoita. Elmo kertookin meille webinaarissa tänään vuoden 2021 tilanteen virtuaalivaluuttojen verotuksessa.

5 tykkäystä

Mietteeni kesällä 2018:
Nyt kun kupla puhkesi niin jengi sai hyvän oppitunnin näistä ja varmasti tulevaisuudessa katsotaan sijoituksia paljon tarkemmin. Tuskin parhaimmat projektit tästä paljoakaan kumminkaan enää tippuu kun on nähty kuinka loistavia ostopaikkoja nämä rommaukset on.

Mietteet vuonna 2021:
Psykologia pakottaa ihmiset toistamaan samat virheet uudestaan ja uudestaan. Ja uudestaan.

4 tykkäystä

https://twitter.com/KabosuOfficial

Pari päivää sitten tämä starttas. oli jo ennestää tietysti melkeen huipulta :kissing_smiling_eyes: :grinning:. Nyt toinen ostos

Morjesta! Yritin selata tätä foorumia tiedon perässä, mutta en löytänyt paljoa mainintoja Krakenista. Itse sijoitan kyseisen alustan kautta, enkä ole vielä haittapuoliin törmännyt? Mielipiteitä?
Ps. Polkadot all-in

1 tykkäys

Tällaiset viestit kyllä selittää hyvin kryptojen nousuja. Joko pumpperi tai sit perus tyhm, joka ei osaa/viitsi katsoa coinin market cappia. Tuollainen 200x viesi tuonkin arvon vaatimattomaan 7-8 triljoonaan :grin:

7 tykkäystä

Soittelin samaisesta asiasta viime viikon puolella ja virkailija kovasti vakuutteli että verot maksetaan vasta siinä vaiheessa kun coinit muutetaan euroiksi ja heitä ei kiinnosta mitä siellä välissä on tapahtunut ja kuinka monta kertaa kolikko muutettu mihinkä suuntaan :thinking: vähän siinä ihmettelin että näinkö muka oikeasti, mutta ilmeisesti muutkin täällä foorumilla saaneet viime aikoina samanlaisia ohjeita

3 tykkäystä

Itse soittelin verottajalle proof of stakeen liittyen ja sain täysin päinvastaisen näkemyksen. Eli verot tulee maksuun(jos tulee voittoa)vaikkei kryptoja euroiksi vaihtaisikaan.

1 tykkäys

Jos ostaa virtuaalikolikkoa 100e ja myy 200e niin aika huono tuuri täytyy olla että verottajaa kiinnostaa tuollaiset summat, eli uskoisin että ongelmia tulee vasta kun aletaan puhumaan isoista numeroista. Uskoisin että suuriosa ihmisistä sijoittaa todella pieniä summia ja verottajaa tuskin sellaiset kiinnostaa.

1 tykkäys

Steikkaus on ymmärtääkseni pääomatuloa.

2 tykkäystä

Verottajaa kiinostaa tasan tarkkaa yksi asia. Paljonko on tehnyt tuottoa kryptoilla. Kun joka vuos vain ilmoittaa saadut tuotot, toimii oikein. Sitten joskus 1/1000 saa tarkastuksen että onko ilmoittanut oikein. Tässä vaiheessa vasta käydään lävite toi treidiluettelo. Mutta sillonkin heitä kiinostaa vain se onko tililtä siirrelty muille tileille ja kenelle ne kuuluu. Thats it. Maalaisjärkeä kannattaa käyttää.

9 tykkäystä