Kulutan, siis olen? Taloustieteen filosofiaa

Aijjettä, olipa myös meikäläistä resonoiva kirjoitus ja ajattelin laittaa tähän nopsaan oman viisi senttisen. Tämä aihe ansaitsisi kyllä syvällisemmän pohdinnan, mutta töihinkin on mentävä.

Tähän vapaan tahdon ajatteluun kiteytyy se minkä itse näen elämän tarkoitukseksi, josta myös mainitsin Alokkaan haastattelussa. Siitä saa mielestäni hyvin yhteyden myös sijoittamisen mielekkyyteen.

Perustan tämän väitteeni determinismiin. Jos maailmaa tarkastelee fysiikan kautta, voidaan ajatella meidän elävän eräänlaisiessa muuttujien valtameressä. Nämä muuttujat määrittelevät kaikkien niiden osasten ominaisuudet kuten sijannin ja nopeuden, jotka lopulta muodostavat sen kokonaisuuden missä me elämme, universumin(sis. ihminen). Tätä asiaa on pohtinut Pierre-Simon de Laplace ja niiltä ajoilta on syntynyt käsite Laplacen demoni.

Ihminen, tai mikään asia maailmassa, ei pysty käsittämään kovin suuria muuttujamääriä ja siksi omassa kokemassamme maailmassa tuntuu siltä, kuin olisimme päätöksenteossa kuskin paikalla.

Kuten Mariannekin mainitsi, väite siitä, ettemme olisikaan kuskin paikalla toisaalta vapauttaa, mutta voi myös ahdistaa. Jos kuitenkin ajattelee asian siten, että se vain on näin, niin eihän siinä muuta voi kuin nauttia kyydistä! Kyydistä nauttii parhaiten olemalla utelias ja pyrkimällä havainnoimaan sekä oppimaan millaisessa maailmassa elämme.

Mikä onkaan parempi tapa toteuttaa tätä kuin osaketutkimus, joka on pelkkää uuden opettelua ja maailman ymmärtämistä. Lisäksi pörssi kertoo sinulle joka päivä tulkintansa siitä kuinka oikeassa olet havaintojesi tulkinnoissa.

15 tykkäystä