Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 1)

Voi olla että joudut odottamaan 1 tai 30 vuotta jos tuosta alkaa vasta ostotasot sulla. Ei siinä jos omistaisin samanlaisen itsevarmuuden tulevista kursseista niin olisin kääntynyt tammikuussa shortiksi ja sitten vain odottamaan että pörssin keskiarvo P/E on 8 :slight_smile: helppoa hommaa!

18 tykkäystä

Yllättävän vaikeaa tuntuu olevan sisäistää sitä, että vaikka firmojen bisnes etenee niin tuloksen teko ei kehity jos/kun sekä inflaatio, että korot ovat suuret.

Tsekkasin nopeasti Inderesin excelistä P/E ennusteen muutoksen. Poistin pari isointa/pienintä lukemaa.
Keskiarvo P/E-muutosennusteella on -18%. Otanta 127 yhtiötä. Yllättävän härkämäisesti mennään, mutta kyseiset ennusteethan eivät spekuloi tulevaa korkokantaa tai inflaatiota? Kyseisen taulukon mukaan ~80% yrityksistä alentaa P/E-lukuaan. Nähtäväksi jää totta vai tarua.

Päivän tietovisa, mikä yritys on tuo jonka P/E kasvaa 230%?

4 tykkäystä

No ei ole kyse siitä vaan siitä ovatko yhtiöt velkaisia vai eivät… miten korkojen nousu vaikuttaa yhtiöön jos ei velkaa ole? Muuten kuin että likvisiditeetti vähenee jos korot muuttuvat vaihtoehtoiseksi sijoitusluokaksi…

Toisaalta se että ei se inflaatio suoraan mitään tuloksia laske… jos se pystytään hinnoittelemaan lopputuotteeseen sisään… olisi se ihme yritys jos inflaation myötä muut hinnat nousee.mutta omaa tuotetta.myydään samalla hinnalla. Kyllähän tuo vaikuttaa että inflaatio on globaalia ja hintoja joudutaan nostamaan vähän maasta riippumatta…

Ja yritykset eivät alenna p/e lukuja vaan sijoittajat jos kurssit laskee suhteessa viivan alle jäävään voittoon.

3 tykkäystä

Sit ei muuta kun odottamaan pohjia.

2 tykkäystä

Onhan sitä parin vuoden sisään selvitty semi-maailmanlopusta eikä 3. maailmansotakaan välttämättä ole nurkan takana… Mutta auta armias kun raha ei enää olekaan ilmaista :grin:

25 tykkäystä

Korkojen nousu vaikuttaa yhtiön valuaatioon ja siten kurssiin, kun rahasta tulee kalliimpaa. Tulevaisuuden kassavirtojen arvo laskee enemmän verrattuna tämänhetkisiin kassavirtoihin, kun ne diskontataan nykyarvoon. Siksi nollavelkaisen kasvuyhtiön arvo laskee korkojen noustessa, vaikka suoraan yhtiön toimintaan korkojen nousulla on hyvin merkityksetön vaikutus.

5 tykkäystä

Suurempi vaikutus taitaa olla kasvuyhtiöihin ja niiden valuaatioihin.

Muistatteko vielä koronapohjan? Sinne on OMXH-indeksillä vielä -35 % matkaa. Tässä ollaan samoilla tasoilla kuin vuoden 2020 alussa, kun kaikki näytti niin kalliilta.

8 tykkäystä

Paljonkohan tulokset on kasvanut 2020 alusta? Eihän noita pistelukuja pysty vertaamaan toisiinsa, ihan niinkuin osakkeiden yksikköhintojakaan ei pysty :man_shrugging:

Toki tuskin ne tulokset kovin paljon on raketoineet ylöspäin, mutta näin mutulla sanoisin että selvästi korkeammalla ne nyt on mitä 2020 alkuvuonn. Eli sikäli hyvä huomio tosiaan, että ei tässä Helsingissä indeksitasolla kovin paljon ole lasketeltu.

12 tykkäystä

Qt osakkeesta on vuosien aikana olut monet kerrat keskustelua siitä kuinka kauhean kalliista osakeesta on kysymys ja Vääntöä asiasta ollut suuntaan jos toiseen. Nyt kun osakekurssista on puhallettu yli 60 % pois, niin keskustelu on laantunut siitä onko hinta nyt halpa vai edelleen kallis vai maltillisesti hinnoiteltu. Itse ajattelisin näin että ei tämä ainakaan enää missään kupla hinnoissa. OP antamaan tavoitehintaan vaadittaisiin tällä hetkellä 100% kurssinousu.

2 tykkäystä

Täytyy kuitenkin muistaa, että kolmesta viimeisimmästä osarista kaksi ovat olleet markkinalle isoja pettymyksiä. Laskulle on siis normipuhaltelun lisäksi ollut todella hyvä syy. Jos firma olisi ylittänyt ennusteita osareissa ja siitä huolimatta olisi puhallettu 60% hinnasta pois niin voitaisiin huoletta sanoa, että hinta on nyt houkutteleva.

4 tykkäystä

Hyvä myös muistaa että QT on ohjeistanu kvarttaali tason heiluntaa mitä markkina ei ehkä täysin huomio. Johto myös tankkaillu näiltä tasoilta, herättää kysymyksen että miksi, jos olisi kovinkin pehmeä Q2 tulossa.

9 tykkäystä

Jälleen yksi jenkkilän viime vuosien hype-ipo piirtää savuavaa vanaa taivaalta tippuessaan. Hienosti on kyllä lähes jokainen perinteinenkin ipo osoittautunut yhtä huonoksi, mitä spacit ovat olleet.

10 tykkäystä

Tässä on hyvä ymmärtää vähän suhteellisuutta. Q4 oli erinomainen (55 % kasvu ja kannattavuudessa ei pettymyksiä). Sen sijaan tämä Q3 oli ilmeisesti se “pettymyskvartaali”, mutta sekin oli > 40 % kasvu. Hintahan karkasi ihan mahdottomaksi (kritisoin itsekin sitä täällä usein) eli varmaan markkinat odotti jotain 60 % kasvua joka kvartaali mutta kyllä silloin valtaosa tajusi että hinta karkasi jo mahdottomaksi.

Jos unohdetaan markkinoiden maanisuus ja katsotaan Qt:n historiaa, liiketoimintamallia (kvartaaliheilunta) ja ohjeistusta, niin Q1/2022 on minun mielestä oikeasti ainoa pehmeä kvartaali mitä viime vuosina on ollut.

7 tykkäystä

Nämä voi olla toki mielipidekysymyksiä, mutta minusta se oli pettymys ja kurssi laskikin suunnilleen 50% sen seurauksena ja lähti toipumaan hetkellisesti vasta tammikuussa. Odotukset olivat erittäin korkealla ja Qt:n siihenastisilla suorituksilla se oli ymmärrettävää. Nykyinen alamäki alkoi kuitenkin ihan selkeästi tuosta Q3-osarista.

Qt porskuttaa toki hyvällä sykkeellä, ei siinä mitään. Seuraavana riskinä näkisin, että myös Q2 on pettymys ja siitä tulisi markkinoilta kova rankaisu, koska sitä ei voi enää selittää kvartaalivaihtelulla. Sen tason firmasta on kuitenkin kysymys, ettei posari yllättäisi ennen tulosta.

2 tykkäystä

Pakko nyt tähän vielä tarttua: nimenomaan Q2:n jos jonkun voi selittää kvartaalivaihtelulla, sillä vastassa on poikkeuksellinen vertailukvartaali, jossa oli poikkeuksellisen iso kertakirjaus kehityslisenssejä ja sen kvartaalin kasvulukemat olikin jotain +90 % tms.

Tuo on varmasti johdonkin tiedossa, joten H2 pitäisi sitten olla kaiken järjen mukaan taas erittäin kova ja siinä ei ole enää mitään mahdollisuuksia selitellä “kvartaaliheilunnalla”.

5 tykkäystä

Komiat on laskut, kun esim Plug -25% keskiviikon sulusta ja tänään olisi vielä tulossa tulos markkinoiden suljettua. Ballardin ja Bloomin tulokset eivät paljon hyvää meinaa.

1 tykkäys

Savu nousee salkusta ei auta muuta sanoa.
Missähän kohtaa tuota alamäkeä ollaan menossa. Pahoittelen jos kuva oli täällä.

12 tykkäystä

Joo, n. 30 eri osaketta AOT/OST tileillä yhteensä ja kaikki tänään miinuksella, eikä ihan vaan tänään :cry:
YTD eka 10t€ miinus lähinnä hymyilytti, toinen ei enää niin paljoa, kolmas jo vakavoitti ja kohta alkaa ihan oikeasti “harmittamaan” :cold_sweat:,
No uskoa pitää olla kun myydäkkään ei enää viitsi ja lisäykset täytyy pitää maltillisina kun pohjaa en tiedä.
Tsemppiä ja malttia kaikille, erityisesti nuoremmille sijoittajille ja myös meille vanhoille papoille :smiley:

50 tykkäystä

Tämä ketju suljettiin automaattisesti sen saavutettua vastausten maksimimäärän 10000. Jatka keskustelua ketjussa Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 2).