Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 1)

Nimbusta vaan lyödään, vaikka ainakin itse odotan kovaa osaritulosta ens tiistaille… Jos ei olis jo yli 100% painolla markkinoilla, niin tätä kuukauden yli 10% ja viikon 8% laskua ilman uutisiahan voisi joku pitää jopa osto-/ lisäilypaikkana :thinking:

Edit. Ja lisähuomiota, että tämähän ei missään nimessä ole sijoitussuositus vaan omaa maallikkopohdintaani.

3 tykkäystä

No more. Nähdään taas 84 vuoden päästä.

20 tykkäystä

Sillon kun veri virtaa on tehtävä ostoksia siksi olen laittanut pelimerkkiä aika reilusti pelifirmoihihin. Tykkään muutenkin alasta jos sattuu tulemaan se hittipeli mitkä kertoimet sillä on tulokseen.

4 tykkäystä

Mikähän trainers Housea vaivaa? Tänään +4,76%.
Viikossa +24%. Kuukaudessa +66%.

Onko raha siirtymässä näihin pikkuyhtiöihin, kun kyseessä ei ole ainoa pieni yhtiö joka on ottanut tuulta alleen :thinking:

1 tykkäys

Kyllä se taitaa olla lopun alkua, kun vuosikausia mörnineet pörssin surkeimmat yhtiöt ottavat tuollaisia spurtteja.

27 tykkäystä

Ei tarvi palata kauhean kauaa taaksepäin kun löytyi vastaavaa keulintaa

7 tykkäystä

Vähän samat fiilikset täälläkin. Eikös Saarion pörssiraamatun mukaan nämä isojen firmojen mikään tulos ei riitä ja samalla älyttömät kurssinousut tyhjästä kerro siitä, että mahdollisesti ollaan viimeisessä vaiheessa ennen romahdusta?

Toki se on eri juttu, että tuleeko sellaista vai mitä tässä tapahtuu kun rahaa pumpataan koko ajan pörssiin lisää ja vaihtoehtoja ei hirveästi ole :person_shrugging:

8 tykkäystä

Suomessa, jossa pörssi on kuplassa jolle löytyy vain pari vertailukohtaa historiastamme, euforia ja riskinottohalu vaikuttaa olevan edelleen kasvussa. Sen sijaan USA:ssa, joka on tässä pörssisyklissä jonkin verran Suomea edellä, riskinottohalu on eri mittareilla ollut pienessä laskussa jo useamman kuukauden, vaikka se ei yleisindeksissä vielä näykään. Riskiosakkeet eivät yleisesti ottaen ole enää pärjänneet indeksille.

Yökerhovertaus: Suomessa on hyvät bileet, viina virtaa ja sitä saa vielä ostettua. USA:ssa viinanmyynti loppui vartti sitten, ja nyt juhlaväellä on jo pikkuisen vähemmän promilleja kuin myynnin loppuessa. Yökerho on silti auki ja bileet edelleen sielläkin hyvässä vauhdissa. Suomen juhlaväen kannalta ongelmana on, että jos tulee tieto että jenkit alkavat yrjötä snagarin kulmalla, täällä tulee valomerkki samantien vaikka bileet olisivat ihan kesken.

23 tykkäystä

Romahduksen indikaattoreita voi etsiä myös muualta kuin pörssistä.

Viikkoa ennen 90-luvun alun lamaa STM tai THL:n edeltäjä ehdotti, että suomalaista työelämää tulisi kehittää venyttämällä ruokatuntia siten, että pariskunnilla olisi mahdollisuus viettää laatuaikaa, kun on vielä virkeä, eikä koulussa olevat lapsetkaan haittaa.

19 tykkäystä

H1 EPS 5c, viime vuonna H2 EPS 3c, eli TTM EPS 8c.

Nettovelaton, kassaa oli H1 lopussa 17c/osake, ja jos kaikki korolliset velat maksaisi pois olisi kassaan jäänyt 13c/osake H1 lopun luvuilla.

Palasi tänä vuonna osingonmaksajaksi ja jakaa 5c koko vuodelta per osake tänä vuonna.

Teki operatiivisesti positiivisen tuloksen viime vuonna, mutta suurien liikearvon alaskirjausten vuoksi näytti tappiota.

Luvuissa ja tiedoissa voi olla virheitä kun muistin varasta naputtelin.

1 tykkäys

Laitetaas nyt vaikka tähän ketjuun kun uunituore osari takana. Tossa on vähän firman menneestä ja nykyisestä:
https://www.google.com/amp/s/m.jpost.com/israel-news/how-zim-went-from-deep-debt-to-one-of-israels-most-profitable-firms-677077/amp

Sitten yleisesti voisi sanoa että ratethan tätä koko sektoria käytännössä vie. Olikohan se käytännössä nelisensataa päivää kun konttiratet nousi putkeen. Se on sellainen kysynnän ja tarjonnan laki että sitä ei käytännössä nopeasti pureta. Toki se nousu pysähtyy, mutta se että ratet romahtaisi, minkä ne toki joskus tulee tekemään, vaatii sen verran aikaa että lafkalla joka maksaa hyvin osinkoa ei kaiken järjen mukaan ihan hirveään joukkokuolemaan aja, varsinkin kun tämän kvartterin spotti rateja on voinut jo pidemmän tovin seurata. Silti alalta löytyy firmoja joissa toimarit osaa tehdä omistajien kannalta käsittämättömiä ratkaisuja, mutta itseäni viisaammat alan tuntijat ja analyytikot on ainakin vakuuttuneet zimistä oikeastaan koko listautumisen ajan. Vähän jäi SNOW:n ja muiden hypelistautumisten jalkoihin mitä tulee hypeen, mutta monen vanhan koulukunnan arvosijoittajan silmin vuoden mielenkiintoisimpia listautumisia.

Samalla sanottava että alahan on syklinen ja kasvu ei tule olemaan Amazon mainen jatkuva nousu vaan joskus tullaan alas ja lappu täytyy joskus myydä ja se ajaa myös joitain sijoittajia ulos. Tämän takia alalla jos on esim huono osinko-ohjelma niin lappu voi hyvinkin olla arvoansa. Fiksut myös varmasti myy lappunsa huipulla ennenkuin me tyhmemmät tajutaan että se huippu oli siinä.

Voi hyvin olla että ammun itseäni tässä jalkaan, mutta mielestäni korkeidenkertointen aikana on hyvä olla salkussa matalien kertoimien rahapajojakin, vaikka se sitten olisi syklisenä montaa arvolappua riskikkäämpi.

https://mobile.twitter.com/mintzmyer/status/1428049350677172224

https://mobile.twitter.com/mintzmyer/status/1427969793458675715

Mintzmyerin twitterin kautta löytää linkkejä keskusteluista aika moneen ihan pätevään shipping kirjottelijaan. Toki tuntuu aika paljon olevan yhtenäinen bull mentaliteetti päällä että jossei itse siihen usko niin sinne vaan karhuilemaan.

6 tykkäystä

Samaa itsekin miettinyt, tänään sitten nappasin Valmetia ja Cargoteciä salkkuun.

Power hour ei sitten kovin vahvasti mennyt jenkkilässä ja käytönnössä kaikki tämän päivän nousut omasta salkusta suli nyt tunnissa pois. Alkaa puhti loppumaan sieltä, eli eiköhän se korjausliike ole piakkoin tulossa tai sitten se tulee tälleen -1% päivässä tahtia.

Kiitos hyvästä infosta! Tämä on itselleni tosiaan vieras ala, mutta kovat tuotot tästäkin jotkut jo saaneet jos lähteneet listautumisesta mukaan. Pieni positio siis ja seurantaan :slightly_smiling_face:.

3 tykkäystä

@naata tossa vielä tunnetulta shipping sivulta tasapuolisuuden vuoksi syklisyyden ja etenkin ZIM:in mahdollisista riskeistä joskaan ei mielestäni ihan lähiaikojen riskeinä. Ihan vaan jos joku sattui mun innoittamana sijoittamaan.

A second forward-looking question on ZIM’s strategy: What happens when spot freight rates eventually fall and the company continues to face very expensive lease obligations from multiyear charters signed at the market peak? ZIM has outperformed larger players in 2021 by trading increasingly longer-term lease obligations for higher near-term spot-rate exposure, but ship charters don’t just drive current earnings, they drive future liabilities that must be paid for with future freight-rate income.

As Vincent Clerc, Maersk’s executive vice president, warned on his company’s latest conference call: “We need to bear in mind, given the extreme levels that we see on the short-term rates, that the correction towards a more normal level could be quite rapid.”

Toki kun nykyään long sijoitus on 2kk niin oman näkemyksen mukaan tämä tuleva reilumpi laskevien ratejen jakso on vielä suhteellisen kaukana. Ei tätä savottaa hetkessä pureta ja osingot on melkoisen mukavat vielä pitkään. Osarin kyselytuokiossa firma taisi ilmoittaa että odottaa saman luokan rateja ainakin koko vuodelle 2021 että jahka homma menee balansissa niin voipi mukavat osingot matkalla poimia. Mutta joo komeasti on johdettu nousevien ratejen aikana, mutta kun tätä on edeltänyt pitkä korpivaellus niin mitään satavarmaa on paha sanoa miten hyvin firmaa johdetaan kun ne ratet joskus vielä laskee. Eiköhän siinä ollut tarpeeksi karhuilua lafkalta joka puski ton rapsan ja näillä näkymin puskee pari kovempaa kvartteria siihen perään.

5 tykkäystä

Osaatko/osaako joku muu sanoa mistä shipping rateja voi seurata mahdollisimman luotettavasti ja reaaliaikaisesti?

En ole ZIMiä sen kummemmin seuraillut mutta muita äärisyklisiä saman sektorin yhtiöitä on tullut tutkittua jonkin verran… pienenä varoituksen sanana se että yleensä silloin kun arvostuskertoimet näyttää huippuhalvoilta ja rahaa tulee sisään ovista ja ikkunoista niin silloin aletaan lähestyä syklin huippua ja kannattaa olla ainakin skeptinen nousun jatkumisen suhteen.

Containereissa riskinä on se että vaikka tällä hetkellä ratet ovat huippukorkeat niin samaan aikaan tilauskirjat ovat täynnä uusia rakenteilla olevia laivoja jotka tulevat liikenteeseen seuraavan vuoden-kahden sisällä. Vanhoja laivoja ei vastaavasti romuteta juuri lainkaan mikä tullee tälläkin kertaa johtamaan siihen että jossain vaiheessa markkinoilla on ylitarjonta kuljetuskapasiteetista ja ratet romahtaa.

8 tykkäystä

Voisin toki minäkin hieman avata omia toimiani, ettei synny ihan väärä kuva niistäkään:

Joo kyllä minä sen hahmotin, että ratet on aivan erilaiset kuin viime vuosina ja se on tulosta ajanut. Tuskin olisivat Ipottaneet alkuvuodesta luokkaa yhden miljardin valuaatiolla, jos olisivat tienneet tekevänsä jotain 1,5 jaardia nettoa tänä vuonna :rofl: Eli poikkeustilanne meneillään…

Toki prujailin siis tuloksen, taseen ja kassavirran läpi strategian ja muun yleistiedon haalimisen lisäksi ennen rahojen sisään laittoa! Ihan normaalisesti. Toistakymmentä ZIM- liitynnäistä välilehteä vieläkin auki, mukaanlukien vuosirapsat 2017-2020 ja 1F-formi. Vilkuilin myös peerejä mitä seeking alpha käyttää ja niiden valuaatiota yms. Ei niitä kaikkia tietty rivi riviltä ehdi lukea, mutta saa alustavan ymmärryksen mitä firma on syönyt, miten tasetta käytetään jne…

Olivat muuten varmaan GS:n poikien kanssa viilailleet sivujensa strategiaosiot vimpan päälle, kun siellä kerrottiin tosi kivasti miten haetaan kilpailuetua niche-linjoilla olemalla isoja siellä, mikä on liian pientä isoille. Ja ketteryydestä palvella asiakkaita datapohjaisesti. Tällä hetkellä tulokset vahvistavat tarinaa.

Näitä shipping- ketjuja luen täällä ihan jatkuvasti ja Golarissa olen mukana, samoin muissa syklisissä kun hinnat on mielestäni kivoja (konepajapuolella, nyt en ole) joten ihan kylmiltään en lähtenyt mukaan. Strategiassani oli muutenkin yksi tyhjä paikka osinkokoneelle, havahduin hetki siihen että bumtsibumia oli liikaa suhteessa omaan kirjoitettuunkin allokaatio-ohjeeseen nähden… Eli tässä oli myös hyvä fit mun omaan strategiaan.

P/E 2 sisältää mielestäni sitä kuuluisaa turvamarginaaliakin hieman ja yllä mainitut ripeät, mutta semikattavat DD:t huomioiden sitä uskalsi avata ok- kokoisen rivin niin, että ajalliseen hajautukseen ostoille on vielä kuitenkin hyvin tilaa. Tältä vuodelta maksettavat osingot jos ehtisi imuroimaan ennen kurssin pitempiaikaista niiausta niin johan se longi sitten olisikin siinä :grinning_face_with_smiling_eyes:

3 tykkäystä

Marimekko ennen aukeamista

1 tykkäys

Aamun paniikkidumppireaktio eiliseen jenkkicloseen on kyllä melkoinen, tässähän alkaa ostonappi jo syyhyämään, mutta pitänee vielä malttaa…

5 tykkäystä