Pörssien suunta (Osa 2)

Jos niillä ääripäillä on merkitystä, niin voi käyttää vaikka bayesilaista käyrää jossa tulee aika hyvin se variaatio esille.

2 tykkäystä

Iso kasaa rahaa kaadettu osakerahastoihin viime kuukausina. Pitää miettiä, voiko tuo data pitää paikkansa…

Lähde https://www.cnbc.com/2021/04/09/investors-have-put-more-money-into-stocks-in-the-last-5-months-than-the-previous-12-years-combined.html

6 tykkäystä

Rahastojen rahavirtoja, eli normaalisti kotiutellaan voittoja/häviöitä, nyt ollut vaan kauheat inflowt.

Minulla ei ole mitään dataa, vastasin vain miten tuo on mahdollista, kun luonnollisesti tuo edelliset 5kk sisältyy myös edeltäviin 12 vuoteen.

2 tykkäystä

Miten voittojen/häviöiden kotiuttaminen eroaa viimeiset 5kk verrattuna viimeiseen 12 vuoteen?

Sama ilmiö Suomessa. Wulff, Dovre ja Tecnotree nousussa. Toki fundamenttien puolesta vahvoja tapauksia, mutta kyllä kai tässä laarin pohjia kaavitaan kun pienivaihtoiset vuosikertamörnijätkin vetelevät 10% päivänousuja

7 tykkäystä

Jep, noilla on fundamentit sentään kunnossa ainakin käsittääkseni.

Mutta muualla kyllä ns. styroksi kelluu. :smiley: Kävin aamun videolla läpi lyhyesti kiinalaista sähköauto-“valmistajaa” Evergrande New Energy Vehicle Groupia.

Kyseessä on siis kiinteisösijoitusimperiumi Evergranden sivuhaara. Yhtiön osakekurssi ja markkina-arvot ovat kymmenkertaistuneet yli 80 miljardiin (dollareissa mitattuna), vaikka yhtiön

-tuotantolaitokset eivät ole valmiina
-Yhtiö ei osaa itse edes suunnitella autoja (miten kiinteistöyhtiö voisi osata?) vaan joutuu tukeutumaan todella paljon alinhankkijoihin ja ulkoistamiseen
-Yhtiö yrittää haastaa Teslaa yli kymmenellä eri mallilla…

Tesla on näyttänyt hyvin, miten vaikeaa massiivinen autotuotannon ylösajo on ja siksi sähköautofirmat skaalaa ylös yhtä mallia kerrallaan suunnilleen.

Evergrande, ilman mitään aiempaa kokemusta alalta, aikoo tehdä tämän kaiken samaan aikaan parissa vuodessa… Hohhoijaa.

Yhdysvalloissa pörssiyhtiöt ovat havahtuneet, että nyt voi nostaa rahaa taikaseinästä. Raha-automaatteihin rahaa kantavat sijoittajat. Huom. tämä tuntuu kuumalta syklin vaiheelta, mutta tämähän voi olla myös todella bullish jos firmat investoivat rahat tulosta kasvattavasti…

Myös jenkeissä tuloskasvuennusteet nousevat räväkästi.

24 tykkäystä

Ei nykyään ole kuplia, on vaan uusia mahdollisuuksia meemeihin. Kuten saattoi odottaa niin nyt tämä maailman päräyttävin deli on markkina-arvoltaan jo 117 miljoonaa. Amerikan Nohot on vaan hieman kovempia, auta armias jos ne päättäisi avata toisenkin ravintolan. Ja mikä potentiaali. Kuvakin kertoo, että skaalautumisen hyödyt vielä täysin piipussa. Voi vaan toivoa, että nimi Hometown International Inc antaa vihjeen tulevaisuuden suunnitelmista.

5 tykkäystä

Ponssen Q1-tiedotteesta poimittua:

“Toimittajaverkostomme on ollut kovilla rajun kysynnän vuoksi. Kone- ja laitevalmistuksen kuumentunut kysyntä on vaikuttanut toimittajaverkostoomme ja osien saatavuudessa on ollut haasteita. Myös puolijohdeteollisuuden tuotteiden, kuten prosessorien, saatavuus on ollut ongelmallista. Olemme pärjänneet komponenttien saatavuushaasteissa tilanteeseen nähden hyvin ja koneemme ovat valmistuneet Vieremän tehtaaltamme suunnitellusti. Saatavuuden ohella toinen toimittajaverkostoon liittyvä haaste on ollut osien ja komponenttien merkittävät hinnannostopyrkimykset. Paine kustannusten nousuun on ollut voimakasta ja haemme yhteistyössä toimittajiemme kanssa kestäviä ratkaisuja kustannusnousun hillitsemiseksi.”

Kustannuspaineet nostavat päätään todellakin.

Mielenkiintoista nähdä lähiviikkoina, mitä muut yhtiöt kommentoivat.

25 tykkäystä

Toista perässäni: En pelkää inflaatiota. Inflaation pelko sumentaa mielen. Inflaation pelko on tuoton tappaja, joka tuhoaa salkun. Kohtaan inflaatiopelkoni. Annan hintojen nousta, muuttamatta salkkuni sisältöä. Ja kun hinnat ovat nousseet, kuuntelen keskuspankin pääjohtajan näkemyksiä. Missä ennen näin inflaatiota, onkin vain ohimenevää hintojen nousua. Vain tuotot jäävät jäljelle.

20 tykkäystä

Kysyntäinflaatiosta kustannusinflaatioon? :grin:

Näinköhän FED jaksaa vielä veisata samaa virttä, varsinkin kun inflaatio alkaa näkymään tavallisen kansalaisen arjessakin. Mutta onko meillä varaa korkojen nousulle? Tuntuu että keskuspankit on ajaneet itsensä nurkkaan kun pistetty kaikki peliin.

8 tykkäystä

Tällä hetkellä on sellainen tunnelma, ettei mikään voi estää pörssien nousemista…

Kuvittelin, että tämä euforia olisi jo päättynyt helmikuussa, mutta nyt taas mennään eikä loppua näy!

4 tykkäystä

Haha, jep ;D

Tämä on eittämättä hieman kaksijakoinen tilanne, mikä herättää ainakin itsessäni paljon kysymyksiä.

Olemmeko uuden noususyklin alussa, vai oliko korona vain edellisen hitaan finanssikriisistä toipumisen jakson “häiriötila” jonka jälkeen matka jatkuu? Narratiivit ovat aina narratiiveja, mutta niillä on iso merkitys sille miten hahmotamme nykyisyyttä. Kumman narratiivin (nousun jatkuminen vs uusi sykli) sinä valitset?

Nykymenossa on paljon sekä syklin alun että lopun piirteitä. Esim. voimakas tuloskasvu ja toipuminen montusta, aluksi vahva talouskasvu yms. viittaavat syklin alkuun. Korkojen nostojakin odotetaan, ei toisin päin eli selkeästi ollaan lähtökuopissa. Toisaalta spekuloimisen määrä markkinalla, listautumisten määrä, sentimentti yms. viittaavat mielestäni enemmän syklin kypsään vaiheeseen.

Kun elvytystä skaalataan takaisin, kuka ottaa vetovastuun? Onko 2020-luku valtiojohtoisten investointien (infra, energia?) aikaa? Alkaako kotitaloudet taas kuluttamaan velaksi? Vai ottaako globaalisti yrityssektori vetovastuun parin vuosikymmenen himmailun jälkeen?

Osakkeiden arvostus: tämä hiertää minua eniten. Isot nousumarkkinat niin 1982, 1933, 2009 jne. alkoivat kun arvostukset olivat maltillisia. Kuten aiemmin kommentoin kahvihuoneeseen, sai vuonna 2011 (euroalueen tupladipin toinen pohja) esim. KONEtta alle P/E 20x, Orion P/E 10x, Elisa taisi olla P/E 12x jne.

Nyt uusi nousumarkkina alkaa tilanteesta, missä jo nyt on vaikea löytää hyviä yhtiöitä alle P/E 20x arvostuksin. Paljonko ne kertoimet voi uudelleen venyä?

Paljon kysymyksiä. Tottakai, sijoittajalle tilanne riippuu myös paljon siitä mikä sijoituspaino itsellään nyt on. Esim. jos osti salkun täyteen viime maaliskuun dipissä, voi nyt vain lekotella kyydissä ja miettiä riskien viilausta. Jos taas on tullut markinnalle mukaan vasta vuodenvaihteessa ja joutuu ostamaan kalliita osakkeita niin njiääääääh kyllä ainakin itselläni otsa rypistyisi (entisestään).

30 tykkäystä

Itse taas katselen tuota varsin rohkeasti kohti taivasta painuvaa käppyrää hieman huolestuneena ja yritän jotenkin saada taas käteispinoa siihen seuraavaan dippiin joka jo ihan teknisessäkin mielessä luulisi jossain vaiheessa iskevän. Taitaa vaan Q1 rapsat olla keskimäärin niin kovia että tässä menee vielä viikko-pari niiden kanssa rallatellessa kun joka päivä löytyy seuraava yllättäjä.

(silti tällä hetkellä 90% osakepainolla ja tuskin alta 80% menisin ilman merkittävää uutta tietoa)

2 tykkäystä

Kokis vastaa raaka-aineiden hintojen nousuun.

5 tykkäystä

Nuo arvostustasot ovat kyllä todellinen murheenkryyni ja voihan olla että joskus pitkän ajan kuluttua tämä ajanjakso nähdään “keskuspankki-kuplana” jossa keskuspankit toimillaan rakensivat kuplan poistamalla muut sijoituskohteet valikoimasta ja samalla printaten suuremman määrän rahaa joka kilpailee samoista vajavaisesta määrästä tuottokohteita. Tai sitten se vaan jatkuu ja 20 vuoden päästä konkarisijoittajat kertovat vanhoista hyvistä ajoista kun fundamenteilla oli vielä väliä ja ja pörssi on muuttunut kasinoksi josta saat tuottoa sen 1% vuodessa ehkä tai jos joku vaan suostuu maksamaan enemmän kuin sinä :smiley:

Tarvittaisiin melkeen sellainen kunnon muutaman vuoden karhumarkkina jossa yleinen sijoittajasentimentti muuttuisi tasolle “osakkeilla ei voi muutakun hävitä rahaa” niin siitä olisi oikein mukava lähteä punnertamaan takaisin ylöspäin kun oltaisiin saatu kunnon puhdistus aikaan arvostustasoissa.

Jollain tavalla toivon, että inflaatio ei osoittautuisi lyhyen ajan ongelmaksi vaan pakottaisi keskuspankit reagoimaan ja ainakin hillitsemään tätä nykyistä naurettavaa rahapolitiikkaa. En tietenkään toivo että se aiheuttaisi yhteiskunnan tasolla kärsimystä mutta se voi olla väistämättä edessä.

25 tykkäystä

Postmarket -11.5%

  • edit: @Jarnis, jep, net sub adds coming in below prior guidance, slight revenue miss, Q2 net add guidance weak - sitten näin maininnan, että joutuvat nostamaan lainoitusta kattaakseen kasvavat menot
6 tykkäystä

Pieni biitti ei lämmitä jos kasvutarina saa osumaa ja Q2 ennusteet reivataan reippaasti alaspäin. Se on heti maailmanloppu kun on ne arvostuskertoimet ns. tunessa.

3 tykkäystä

Viime maaliskuussakin oli Verneri dippi, mutta viime vuonna oli romahdus.

2 tykkäystä

Mitä mieltä asioista paremmin selvillä olevat ovat siitä mihin suuntaan pörssi on menossa, nyt kun kesä lähenee? Normaalistihan kesällä kurssit tuppaavat laskemaan ja usein sanonta Sell in May and Go -away pitää kutinsa. Tosin viime vuonna kesä oli täysin poikkeuksellinen koronan vuoksi, jolloin kurssit nousivat voimakkaasti. Voisikohan tänä kesänä olla nähtävissä vastakkainen ilmiö, mikäli yksityissijoittajat lähtevät sankoin joukoin realisoimaan tuottojaan ja kuluttamaan rahaa, olettaen tietenkin että koronatilanne ehtii helpottamaan kesään mennessä. Pörssiinhän on nyt vuoden aikana tullut todella paljon uutta rahaa yksityissijoittajien toimesta, joten jos nämä lähtevät myymään aggressiivisesti, niin voisi kuvitella että tällä olisi negatiivista vaikutusta kursseihin. Varsinkin aloittelevat sijoittajat, joita on tullut paljon lisää, lähtevät varmaan pienemmällä kynnyksellä myymään omistuksiaan saadakseen lisää rahaa kulutukseen.

2 tykkäystä

Huomenta! Kysyntäinflaatio-odotukset saivat pientä takapakkia euroalueella, mikäli Euroopan komission kyselyihin on uskominen. Komission mukaan pandemia-aikana kasaantuneet säästöt ovat kohdistuneet ikääntyneille ja hyvätuloisille, joiden rajakulutusalttius on tavallista matalampi (kulutukseen menee siis suhteellisesti pienempi osuus tuloista). Kun elvytyssekkejäkään täällä ei ole ollut tuloja kasvattamassa, toppuuttelee tämä hieman ajatusta kovasta patoutuneesta kysynnän voimasta tällä puolen Atlanttia. Kirjoitin aiheesta tänään myös makrokatsauksessa:

Mielenkiintoista raportissa olivat säästöjen allokoinnin lisäksi erot jäsenmaiden välillä. Kuten alla olevista kuvaajista näkyy, Suomessa ostoaikeet sekä arvio menneestä taloustilanteesta ovat koronakriisiä edeltävällä tasolla:

Sama juttu säästämisessä, jossa ollaan lähellä viime vuoden helmikuun arvioita:

image

Kuvioista voi tehdä vaihtelevia tulkintoja. Toisaalta täällä ollaan keskimäärin muita euromaita paremmassa asemassa taloudellisen aseman ja kulutusaikeiden suhteen, mutta näissä odotuksissa ei ole huomattavissa myöskään huomattavaa muutosta ostoaikeissa. Esimerkiksi Ruotsissa (kuviossa SE) suunnitellaan ostoja ahkerammin.

Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista lähteä seuraamaan EKP:n huomista korkopäätöstä. Kommentit on luvassa tännekin klo 14.45 jälkeen. Samoihin aikoihin käynnistyy muuten myös Qt:n tuloslive :slight_smile:

21 tykkäystä